Știri
Aurul aluvionar exploatat în râuri din România: Râul Pianu – Munții Sebeș, unul dintre ele
Reteaua hidrografica a Romaniei ascunde o comoara care de zeci de ani nu a mai fost exploatata. Zacamintele aurifere din Carpati si aurul aluvionar din rauri fac din tara noastra una dintre putinele tari din Europa, ce mai detin aceasta resursa. Geologii spun ca acest metal pretios apare ca solzisori, foite, granule, filoane, aur pulverulent. Calatorinromania.com a intocmit o lista a celor mai importante rauri a caror apa contine aur.
Raul Pianu, judetul Alba
Inca din cele mai vechi timpuri, in apropiere de comuna Pianu de Sus, din judetul Alba s-a exploatat aurul aluvionar. Primele date, despre exploatarea aurului, apar in anul 1485, atunci cand s-a format satul Pianu de Sus. Se spune ca aurul de pe raul Pianu, afluent al Muresului, are o finete ridicata, de 905‰, iar aluviunile masoara intre 0,3-6 metri. Aici exista o adevarata breasla, reunita in Casa Auraria, unde satenii depozitau metalul pretios, care ajungea sa fie vandut la oras. Activitatea principala in aceasta localitate a inspirat la realizarea unei steme pe care apare saitrocul, unealta folosita la gasirea aurului. Potrivit specialistilor, in zona dintre Pianu de Sus si Cioara s-au extras 0,1-0,9 grame la tona de aur. Metalul pretios provine din sisturile cristaline si din rocile eruptive din Muntii Sebes. In monografia localitatii, realizata de bunicul profesorului Ioan Benea, se arata ca ”nisipurile de aici ar contine mai mult metal pretios decat Muntii Apuseni”.
Olt
Valea Oltului este una dintre zonele bogate in firisoare de aur. Si aici zacamintele de aur se gasesc in nisipurile si pietrisurile albiei Oltului. Marturie a exploatarii metalului pretios de pe vale, o confirma numele comunelor: Aurari, Rudari, Ruda. Finetea aurului descoperit in Olt este de 888,8 ‰ aur si 111,2‰ argint, se arata pe hartacomoriiblogspot. Conform timponline.ro, geologul Adrian Avramescu spune ca aur aluvionar se gaseste si in in Somesul Mare si Bistrita Aurie. Dar si in alte rauri de pe teritoriul judetului Bistrita-Nasaud a fost gasit acest metal pretios. In raul Somesul Mare, care izvoraste din Muntii Rodnei, au fost gasite granule de 21 de carate.
Citește și Legendele despre aurul Munților Apuseni
Nera/Bozovici
Zona Banatului este si ea bogata in resurse aurifere, mai exact judetul Caras-Severin. La Bozovici, la confluenta raului Nera, a fost gasita o pepita de 19 kilograme. Aceasta a ajuns intr-o colectie din Viena, spune geologul si fostul presedinte Emil Constantinescu, conform digi24. Bozovici face parte din Raul Nera- izvoraste din Muntii Semenic si strabate tara noastra si Serbia pe o lungime de 124 de kilometri.
Raul Valsan, judetul Arges
Pe unul dintre afluentii principali ai Argesului se gaseste si astazi aur pur de 24 de karate. Ca in toata reteaua hidrografica a Romaniei, aurul de aici a fost adus din zacamintele de aur din Muntii Carpati, si s-a depus in nisipul si pietrisul din albia raului.
Dambovita
In secolele XIX-XX, raul Dambovita era descris ca apa ”dulce si curata”sau ”foaia de stejar”, pentru ca toamna raul era plin de frunze ruginii. Afluentul raului Arges izvoraste din Muntii Fagaras si strabate, pe o distanta de 237 de kilometri, judetele Arges, Dambovita, Ilfov, Calarasi si Bucuresti. Geologii au emis ipoteza conform careia, pe raza comunei Gemenea ar exista aur. Situata la 30 de km de Targoviste, comuna are un loc numit ,,La cruci”, unde aurul este adus din pietrisul de Candesti si purtat de ape, pana in albia Dambovitei.
Raul Aries, judetul Cluj
Pe timpul romanilor, Raul Aries era numit ,,Aureus”- Raul de Aur. Specialistii confirma faptul ca, de aici au fost obtinute concentratii de aur, de 30 de ori mai mari, fata de zacamintele de la Rosia Montana. Balastierele pentru extragerea aurului se intalneau pe raza a 7 localitati din judetul Cluj. Activitatea acestora pe Aries a incetat in anul 2000, odata cu privatizarea.
Institutul Geologic al Romaniei a realizat o harta a substantelor minerale in anul 1984, unde sunt mentionate 5 areale importante cu aur aluvionar. Acestea sunt: Pianu – Muntii Sebes, Cibin Olt – in nordul Carpatilor Meridionali, Raureni- in sudul Carpatilor Meridonali, Valea Ariesului- Muntii Apuseni si Nera/Bozovici -Muntii Banatului.
Aurul aluvionar se mai gaseste si in albia raurilor: Jiu, Arges, Bistrita Aurie, Mures, Ampoi, Geoagiu, Sebes, Somesul Cald, Somesul Mic, Crisul Alb, Crisul Negru, Strei, Lotru.
Sursa:calatorinromania.com
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Știri
Strada Humulești din Alba Iulia va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 de metri: Investiție de peste 930.000 de lei
O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată
Administrația albaiuliană a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ce vizează o stradă din cartierul Arex din Alba Iulia, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.
Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m. Potrivit documentației, în prezent strada este nemodernizată, respectiv este în stadiul de drum pietruit care prezintă gropi și denivelări.
Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului. Pietruirea existentă are grosimi variabile, între 15 și 20 cm. Toate aceste defecțiuni îngreunează foarte mult desfășurarea circulației riveranilor, a mașinilor de intervenție și afectează dezvoltarea economică a zonei. Lucrările în valoare de aproape 935 de lei constau în amenajarea carosabilului cu beton asfalt încadrat cu borduri tip A, realizare de canale tehnice îngropate, realizare de rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale și realizarea de marcaje rutiere și indicatoare, amenajarea căilor de acces la proprietăți. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 5 luni.
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 21 de ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie