Divertisment
AUDIO | 12 spectacole oferite de 10 grupuri participante, reprezentând 7 țări, la Festivalul Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO de la Alba Iulia, în 2022
În perioada 8-11 septembrie 2022, Grupul Skepsis va organiza la Alba Iulia cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Teatru de Tineret APOLLO!
Ediţia din acest an a festivalului propune 12 spectacole oferite de 10 grupuri participante, reprezentând 7 țări. În ansamblu, 90 de actori se vor întrece în a câștiga aplauzele publicului, care va avea acces liber la toate evenimentele din program.
Grupuri participante:
IL LUOGO IN BUIO (Napoli, Italia)
UTENA CHAMBER THEATER (Utena, Lituania)
THEATR KRZYK (Maszewo, Polonia)
MASKAM RAD (Kiev, Ucraina)
THEATER PAOLO (Sachkhere, GE)
TEATRUL ”B.P.HAȘDEU” (Cahul, Rep. Moldova)
TEATRUL STUDENȚESC PODUL (București, România)
PROIECT INDEPENDENT UBB (Cluj Napoca, România)
TEATRUL 21 (Iaşi, România)
SKEPSIS (Alba Iulia, România)
Timp de 4 zile, la Alba Iulia, trupe de teatru și artiști din țară și din străinătate, teatre independente și instituționalizate, teatre studențești, companii și artiști liberi vor oferi publicului un program care include 12 spectacole diverse ca tematică și gen – de la dramă la comedie, de la Commedia dell Arte la teatru realist, absurd și contemporan:
Joi, 8 septembrie, la ora 18.00, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia, în prezența reprezentanților partenerilor și a participanților, vă invităm la ceremonia de deschidere a festivalului, care va fi urmată imediat de două spectacole oferite de Grupul Skepsis.
Vineri, 9 septembrie, programul spectacolelor se va desfășura la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia și va debuta la ora 18.00 cu Teatrul Maskam Rad (Ucraina), urmat de Teatrul Studențesc Podul (C.C.S. București) și mai apoi de trupa Il Luogo in Buio (Italia).
Sâmbătă, 10 Septembrie, ora 17.00, la Caponiera situată în spatele Palatului Apor, vă invităm la vernisajul Expoziției Internaționale de Afișe, ediția a IV-a – cu susținerea Fundației ”Inter-Art” Aiud, 31 de artiști, reprezentând 3 țări (Serbia, Canada, Japonia) de pe 3 continente, au fost provocați să creeze versiuni de afișe având ca temă conceptul de ”transformare”. Subliniem aici coordonarea oferită de profesorii : Susie Veroff (Collège Marie Victorin/ Visual Arts Department, Montréal, Québec, Canada) ; Gen Morimoto (Kyoto University of the Arts, KUA, Japan); Dragana Grujicic (ITS Information Technology School, Belgrad, Serbia).
Seara de sâmbătă propune spectatorilor un itinerariu, pornind la ora 18.00, la Museikon, unde se va juca spectacolul ”Medeea Redux”, prezentat de studenți absolvenți ai facultății de Teatru și Film, Univ. ”Babeș-Bolyai” Cluj Napoca. La ora 19.30 suntem așteptați la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia de către Teatrul Paolo (Georgia). La ora 21.00, seara se va încheia cu Teatrul 21 (Iași) la Grădina Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” Alba.
Duminică, 11 Septembrie, ora 17.00, va fi vernisată expoziția personală a tinerei artiste Denise Acciaiuoli și va fi prezentat spectacolul ”A fi”, la Grădina Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” Alba. Ultimele spectacole ale festivalului vor fi prezentate de Utena Theater (Lituania), Teatrul Krzyk (Polonia) și Teatrul Republican ”B.P.Hașdeu” (Rep.Moldova) la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia.
Pentru aprofundarea formării artistice a participanților, ediţia din acest an se bucură de prezenţa d-nei Cătălina-Elena Mihăilă, actriță și lect. univ. dr. la Universitatea de Arte din Târgu Mureș. Se vor organiza pentru participanţi ateliere de formare și sesiuni de discuţii critice în scopul facilitării schimbului de experienţă, dezvoltării abilităţilor artistice şi împărtăşirii unor concepte de management artistic şi cultural.
De subliniat faptul că festivalul are un caracter intercultural, promovează spiritul creativ și schimbul de experiență. Nu se acordă premii ierarhizate sau distincţii speciale, fiecare grup concurează doar pentru a câştiga aplauzele spectatorilor şi pentru a-şi îmbogăţi expresia artistică. Toate grupurile participante vor primi trofee originale – opere de artă unice inspirate direct din povestea spectacolelor şi create de artistul plastic Ştefan Balog (Fundaţia ”Inter-Art” Aiud).
În spiritul promovării inițiativelor locale, ediția din acest an a festivalului Apollo va găzdui Laboratorul de C’ArteTeatru – activitate a Bibliotecii Județene ”Lucian Blaga” Alba Iulia.
Evenimentul este organizat de Grupul Skepsis pe baza unui proiect cultural care are ca scop promovarea Municipiului Alba Iulia pe harta internaţională a evenimentelor cultural artistice de tineret, fiind realizat în parteneriat cu: Primăria Municipiului Alba Iulia; Consiliul Județean Alba; Casa de Cultura a Studentilor Alba Iulia; Biblioteca Județeană ”Lucian Blaga” Alba; Muzeul Național al Unirii Alba Iulia; Museikon; Fundaţia ”Inter-Art” Aiud.
Despre festival ne-a vorbit coordonatorul Grupului Skepsis, Viorel Cioflică.
Divertisment
Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba
Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba
Prigoria este una dintre cele mai colorate păsări de la noi din țară, prezentă şi în avifauna judeţului Alba.
Este o specie de mărime medie, cu o deschidere a aripilor între 36 şi 40 de centimetri și o lungime a corpului între 25 şi 29 de centimetri. Coloritul este foarte viu, în culori contrastante, făcând astfel să fie ușor de recunoscut. Are galben pe gât, albastru pe coadă și pe aripi, roșu-brun pe cap și pe spate și turcoaz pe piept.
Este singura specie a familiei Meropidae din România, majoritatea speciilor din această familie întâlnindu-se în Africa. La noi este un vizitator de vară, ce sosește în luna mai și pleacă la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.
Este o specie insectivoră și se hrănește în special cu albine și alte insecte zburătoare.Prigoriilor le place să rămână așezate pe un copac sau un tufiș, de unde au o bună vedere asupra zonei de hrănire. Când văd o insectă se reped spre ea și o prind din zbor. Se spune că o prigorie poate observa o albină de la 60 de metri.
Preferă habitatele deschise și calde, cu maluri abrupte și uscate, formate din argilă, nisip, piatră moale, pentru săparea galeriilor și a cuibului. Au instinct gregar, formând colonii relativ numeroase.
Este o specie de interes național care necesită o protecție strictă.
sursa: facebook Consiliul Judeţean Alba
foto: pasaridinromania.sor.ro
Divertisment
Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marți, 8 octombrie
Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marțea viitoare
Tineret
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.
Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.
Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.
Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.
foto: Alexandru Samuel Popa
-
Știriacum 15 ore
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 10 ore
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 4 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 7 ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului