Știri
Au fost finalizate lucrările de restaurare a Casei Camil Velican, primul primar al Albei Iulia
Au fost finalizate lucrările de restaurare a Casei Camil Velican, primul primar al Albei Iulia
Momentul recepționării lucrărilor complexe de reabilitare și restaurare a unei case-simbol pentru Alba Iulia reprezintă o mare împlinire pentru Cealaltă Capitală, dar și pentru mine personal, pentru că înainte de a fi primar, sunt cetățean al urbei, a anunțat primarul Gabriel Pleșa pe pagina de Facebook
Construită în anul 1903, casa avocatului Camil Velican a fost locul de întâlnire a patrioților ardeleni, aici discutându-se multe din problemele organizatorice legate de Marea Adunare Naţională din 1 Decembrie 1918 și tot aici ținându-se, la 2 decembrie 1918, ședința de înființare a Consiliului Dirigent, Guvernul provizoriu al Transilvaniei.
La 3 decembrie 1918, Camil Velican devenea primul primar român al Albei Iulia. Unirea din 1918 nu a fost singurul eveniment notabil asupra căruia avocatul albaiulian și-a lăsat amprenta, pentru că din postura ulterioară, de prefect al județului Alba, s-a numărat printre organizatorii Serbărilor Încoronării Regelui Ferdinand și Reginei Maria, din 15 octombrie 1922.
Vom pune în valoare această clădire, o vom reda comunității și tuturor celor interesați de acest loc-simbol al Albei Iulia, în care s-a făcut istorie. Casa ”Camil Velican” oferă oportunități pentru seminarii sau conferințe, dar mai ales pentru lecții deschise generației tinere, despre trecutul nostru, pentru că doar cunoscându-l putem clădi un viitor așa cum ni-l dorim, a precizat primarul municipiului Alba Iulia
Știri
Amenzi de peste 100.000 de lei aplicate de DSVSA Alba în urma acțiunilor de control pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă
Rezultate acțiuni de control pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă
Vineri, 13 decembrie s-a încheiat prima etapă a acțiunilor de control pentru prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă.
Astfel, în perioada 28 noiembrie – 13 decembrie au fost efectuate 173 de acțiuni de control la unități precum: abatoare şi unităţi de tranşare a cărnii; unităţi de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, precum şi unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării); unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie; unităţi de tip hotelier şi pensiuni turistice; magazine alimentare, depozite legume-fructe, piețe agro-alimentare şi alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare.
În urma acestor controale au fost aplicate 20 de sancțiuni contravenționale în valoare de 104.400 de lei pentru neconformități precum:
– Manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
– Nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
– Ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea depozitării, transportului şi valorificării şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
– Nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare.
Controalele efectuate de inspectorii DSVSA Alba se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile contravenționale sunt acordate în momentul în care deficiențele constatate inițial nu au fost remediate în intervalul de timp stabilit sau pun în pericol sănătatea consumatorilor.
Acțiunile de verficare au vizat aspecte privind respectarea de către operatorii alimentari a condiţiilor de înregistrare, autorizare și funcționare a unităților, a modului de întreținere și igienizare a spaţiilor în care produsele alimentare sunt manipulate, a condițiilor de prelucrare și de depozitare a materiilor prime şi a produselor finite, a cerințelor de trasabilitate și a celor privind etichetarea, controlul dăunătorilor, evidenţa documentelor şi a informaţiilor privind implementarea procedurilor bazate pe analiza riscului (sistemul HACCP).
Acțiunile tematice de control vor continua până în 7 ianuarie când se încheie ciclul sărbătorilor de iarnă. Acestea vizează toate categoriile de unități și se vor concentra, în perioada următoare, pe sălile de evenimente care organizează petreceri de revelion.
Știri
18 decembrie: Ziua minorităţilor naţionale din România
Zi dedicată minorităților naționale din România
În fiecare an, la data de 18 decembrie este sărbătorită Ziua minorităţilor naţionale din România.
La 18 decembrie 1992 a fost adoptată, prin Rezoluţie a Adunării Generale a ONU, „Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice”.
Declaraţia cu privire la drepturile persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale, etnice, religioase şi lingvistice oferă o garanţie a drepturilor minorităţilor în general, astfel încât mai multe state i-au recunoscut importanţa prin declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale.
România s-a raliat acestui context internaţional prin aprobarea HG nr. 881/1998 pentru declararea zilei de 18 decembrie ca Zi a minorităţilor naţionale din România. Aceasta este sărbătorită de toate minorităţile etnice din ţara noastră, care, potrivit organizaţiilor înscrise pe site-ul Departamentului pentru Relaţii Interetnice, sunt: albanezi, armeni, bulgari, croaţi, greci, evrei, germani, italieni, maghiari, polonezi, romi, ruşi-lipoveni, sârbi, slovaci, cehi, tătari, turci, ucraineni, macedoneni, ruteni.
sursa: agerpres.ro
foto: sibiu100.ro
Știri
18 decembrie, una dintre cele mai negre zile din istoria României
35 de ani de la Revoluție: 18 decembrie, una dintre cele mai negre zile din istoria României
18 decembrie, una dintre cele mai negre zile din istoria României. Acum 35 de ani, timişorenii au luptat pe străzi pentru libertate
Ziua de 18 decembrie a rămas una dintre cele mai negre din istoria României. În urmă cu 35 de ani, timişorenii au luptat pe străzi pentru libertate, în ciuda ordinului dat de Ceauşescu de reprimare a manifestaţiilor. Comuniştii au încercat să şteargă urmele masacrului din 17 decembrie. 43 de cadavre au fost aduse la Bucureşti şi arse din ordinul Elenei Ceauşescu.
Pe 18 decembrie 1989, Timişoara era un oraş însângerat. Nicolae Ceauşescu a decretat legea marţială. Tinerii au sfidat însă acest ordin și au defilat spre Catedrala Ortodoxă cu drapele tricolore găurite, intonând „Deşteaptă-te, române”, cântec interzis încă din 1947. Zeci de tineri au murit seceraţi de gloanţe pe treptele catedralei din cauză ordinelor date de generalul Mihai Chiţac. 18 decembrie, este considerată una dintre cele mai negre zile din istoria noastră.
În tot acest timp, dictatorul Nicolae Ceauşescu a plecat într-o vizită în Iran. Soţia sa, Elena Ceauşescu avea să dea un ordin diabolic. Cadavrele celor ucişi cu o zi înainte au fost aduse la cererea sa în Bucureşti şi incinerate. Cenuşa martirilor a fost aruncată într-un canal din Popeşti-Leordeni.
La 35 de ani de la evenimentele sângeroase din oraşul de pe Bega, timişorenii nu şi-au uitat eroii.
Sursa: b1.ro
-
Știriacum o săptămână
Tradiții şi superstiții: Ce să faci și ce nu trebuie să faci în sfânta zi de duminică
-
Știriacum o săptămână
Expresii românești: Care sunt originile și semnificația lor
-
Știriacum 6 zile
Sfântul Spiridon, făcătorul de minuni: De ce femeile nu trebuie să lucreze în ziua de 12 decembrie
-
Știriacum 2 săptămâni
Pregătește-ți ghetele pentru venirea lui Moș Nicolae: Moșul vine cu dulciuri și jucării dar și cu nuielușe
-
Știriacum o săptămână
Gara din Alba Iulia, o istorie care își are începuturile în anul 1868: În 8 decembrie sosea primul tren
-
Știriacum 5 zile
VINERI 13: Care sunt cele mai populare superstiții legate de această dată
-
Știriacum 2 ore
18 decembrie: Ziua minorităţilor naţionale din România
-
Știriacum 2 ore
18 decembrie, una dintre cele mai negre zile din istoria României