Eveniment
Atelier de „Mărțișoare cu dichis” la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia, în perioada 25 februarie–6 martie
Atelier de „Mărțișoare cu dichis” la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia
Cu inimă de „Nu mă uita”, din hârtie manuală ori fir textil, toate vor povesti copiilor despre tradiții
În perioada 25 februarie – 6 martie, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia invită copiii la o serie de ateliere creativ-educative dedicate Mărțișorului.
Cei mici vor avea ocazia să-și creeze propriile „Mărțișoare cu dichis”, folosind materiale speciale precum hârtia manuală, în care sunt ascunse semințe de floare „Nu mă uita”. Sub îndrumarea educatorilor muzeali, vor descoperi semnificația mărțișorului, simbol al primăverii, recunoscut din 2017 ca parte a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității (UNESCO).
Pe parcursul atelierelor, organizate în sesiuni de câte o oră, copiii vor confecționa mărțișoare plantabile, păpuși-mărțișor, șnururi alb-roșii și felicitări din hârtie manuală, inspirate din florile ce împodobesc picturile Palatului Principilor. Fiecare creație va fi un mărțișor de suflet, gata să fie dăruit celor dragi.
Mai mult decât o simplă activitate de sezon, atelierul „Mărțișoare cu dichis” creează o punte între lumea princiară și tradițiile populare românești. Prin materialele utilizate, ne reamintim de vechile tehnici de prelucrare a hârtiei, iar modelele florale, în special laleaua, ne poartă cu gândul la plăcuțele Habane și la detaliile decorative ale palatului. Prin creativitatea copiilor, toate aceste elemente se vor împleti armonios cu unul dintre cele mai îndrăgite obiceiuri românești – mărțișorul.
Atelierele „Mărțișoare cu dichis” au loc de luni până vineri, în intervalul orar 10.00-15.00. Înscrierile se fac la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia, Strada Militari nr. 4, la telefon: 0371337148 sau printr-o solicitare pe e-mail: [email protected]. Vârsta recomandată: 7+. Taxă de participare: 20 de lei.
Eveniment
Recital de pian susținut de elevi de la școala de arte și meșteșuguri a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”, în 18 februarie
La Alba Iulia, în 18 februarie, la sediul Administrativ al județului Alba, eveniment cultural, un recital de pian susținut de elevi de la școala de arte
Evenimentul reunește pe scenă tinerii talentați ai clasei de pian coordonate de prof. Emanuel Totor (din cadrul Școlii de arte și meșteșuguri a Centrului de Cultură ,,Augustin Bena”), care vor oferi un program muzical variat, interpretând lucrări semnate de mari compozitori ai lumii.
Acest recital reprezintă o demonstrație a talentului și muncii depuse de acești tineri pianiști, precum și o veritabilă sărbătoare a muzicii, menite să aducă bucurie și emoție tuturor celor prezenți.
Recitalul de pian va avea loc de la ora 17.00, în sala ”Atrium Centurionum” de la sediul Consiliului Județean Alba.
Participă:
Cristiana Ispas, Alexandru Suciu, Cristian Buda, Peter Balogh, Dorian Joldeș
Karla Gerngross, Ovidiu Tudoran, Philip Dumitru, Alexandra Moldovan
Eric Negură Damian, Tudor Hațegan, Valeriu Ursu, Luna Pop, David Dumitru
Mihai Jinar, Emanuel Foro, Matei Țandea, Ana Cutean, Ana Maria Breaz
Ioana Făgăraș, Karla Lupei, Rut Maier
Publicul va avea ocazia să asculte interpretări ale unor lucrări celebre semnate de A. Piazzolla, E. Satie, J.S. Bach, W. Gillock, A. Peskanov, J. Strauss, S. Joplin, G.F. Handel, H. Bertini, J. Pachelbel, P. de Seneville, C. Rollin, J. Hurwitz, J. Halvorsen, E. Doga, W.A. Mozart, G. Alcocer, L. Einaudi, L. van Beethoven, E. Elgar, C. Debussy, I. Albeniz, F. Liszt, S. Rachmaninov, E. Morricone și mulți alții.
Eveniment
Studio nou al specializării „Cinematografie, Fotografie, Media” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă: Inaugurare în zi de sărbătoare la Alba Iulia
Studio nou al specializării „Cinematografie, Fotografie, Media” din cadrul Facultății de Teologie Ortodoxă: Inaugurare în zi de sărbătoare la Alba Iulia
Joi, 30 ianuarie 2025, de sărbătoarea Sfinților Trei Ierarhi: Vasile cel Mare, Grigorie Teologul și Ioan Gură de Aur, ocrotitorii școlilor teologice, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Irineu a fost prezent la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
După Sfânta Liturghie, Ierarhul a săvârșit slujba de binecuvântare a noului studio al specializării „Cinematografie, Fotografie, Media (Comunicare audiovizuală, scenaristică publicitate media, filmologie)”, amenajat în incinta facultății, ca urmare a finalizării lucrărilor de înfrumusețare executate recent.
La acest eveniment inaugural au luat parte prof. univ. dr. Daniel Breaz, rectorul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, conf. univ. dr. Lucian Marina, prorector al Universității din vechea Cetate a Bălgradului, și Cosmin Dragomir, director general administrativ al aceleiași instituții de învățământ universitar.
De asemenea, la acest moment reprezentativ au participat cadrele didactice ale specializării, precum și studenți ai celor patru secții ale Facultății de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia.
Eveniment
Legenda Compact continuă și… la Sebeș
Legenda Compact continuă și… la Sebeș
Sărbătorim Iubirea în fiecare clipă din viața noastră, pentru că din iubire suntem făcuți cu toții.
Așa s-au gândit și membrii trupei Compact, care vor avea, începând cu 14 februarie, un turneu sentimental.
Ce vă așteaptă? Marile hituri și piese noi, versuri pe care le știți pe de rost și texte pe care, cu siguranță, le veți învăța de-acum înainte.
Paul Ciuci și colegii săi vă provoacă să retrăiți fiorii primelor iubiri, pe care le-ați descoperit odată cu muzica trupei. Să descoperiți că, indiferent de anii care au trecut de-atunci, bucuria revederii este mereu aceeași.
„Legenda continuă…” și la Sebeș, vineri, 28 februarie 2025, de la ora 19.00, la Centrul Cultural „Lucian Blaga”.
-
Știriacum 2 săptămâni
14 februarie 1968: România revenea la unitatea administrativ-teritorială tradițională, județul
-
Știriacum o săptămână
Cheile Vălișoarei, una dintre bijuteriile naturale ale turismului din Alba
-
Știriacum o săptămână
Ziua de sâmbătă: Care sunt obiceiurile și tradițiile pentru această zi, în credința populară
-
Știriacum o săptămână
Toaca, un cântec al lemnului: Istoria unui instrument vechi
-
Știriacum 3 zile
Detunata Goală, spectacolul stâncos din Apuseni, punct de atracție turistică
-
Știriacum o săptămână
Regulile de bune maniere pentru femeile de astăzi: De ce trebuie doamna să întindă prima mâna întotdeauna spre domn
-
Știriacum 4 zile
21 februarie, Ziua Internațională a Limbii Materne: Ce spun marii scriitori despre limba română
-
Știriacum o săptămână
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani