Rămâi conectat

Știri

Asociația Neamunit a cerut autorităților din Alba-Iulia să oprească defilarea gărzilor îmbrăcate în uniforma austriacă de epocă: Sunt reprezentări ale unei armate de ocupație

Publicat

în

created by dji camera

Asociația Neamunit a trimis adrese către Primăria Alba Iulia, Prefectura județului Alba, Consiliului local Alba Iulia, Consiliul județean Alba și Ministerul Culturii și Identității Naționale, prin care se cere interzicerea defilării soldaților îmbrăcați în uniforme austriece de pe vremea în care Ardealul era sub ocupație austriacă.

În memoriul asociației se arată că armata austriacă a comis atrocități împotriva poporului român și tocmai în Anul Centenarului, autoritățile scot reprezentanții simbolici ai acestora la defilare prin oraș.

Cei de la NeamUnit amintesc și de faptul că un general al armatei austriece, von Bukow, a distrus cu tunul majoritatea mănăstirilor ortodoxe.

„Prin prezenta petiție, noi, Asociația Neamunit, vă solicităm să întreprindeți toate demersurile care vă stau la dispoziție conform legii pentru a opri definitiv și în cel mai scurt timp cu putință programul de demonstrații și defilări ale gărzilor în uniforme austriece de epocă în Cetatea Alba Iulia, activități pe care le considerăm total nepotrivite în contextul actual al Anului Centenarului Marii Uniri, ceea ce vom argumenta în cele ce urmează.

Având în vedere faptul că Alba Iulia se află în administrația Statului Român (și nu a celui austriac), iar forțele armate care sunt scoase la loc de cinste în spațiul public sunt reprezentări ale unei foste armate de ocupație, considerăm că aceste defilări și spectacole de reconstituire istorică sunt în profundă contradicție cu sacrificiile poporului român de a se elibera de sub dominația imperiilor, inclusiv a celui Habsburgic. De altfel, Cetatea Albei Iulia a fost martora unor atrocități fără precedent în epoca modernă comise de această armată împotriva poporului român, să ne referim deocamdată doar la tragerea pe roată a lui Horea și Cloșca. Vă atragem respectuos atenția că anul acesta sărbătorim Centenarul Marii Unirii, care are componentă principală Actul Unirii de la Alba Iulia, act care consemnează prăbușirea imperiilor ale căror armate dvs. le puneți să defileze acum, fie numai „reconstituite istoric”. Pe lângă Unirea lui Mihai Viteazul, săvârșită tot în aceeași localitate, acesta este și motivul pentru care Alba Iulia este considerată drept Capitala simbolică a României.

Reamintim, pentru cine a uitat, faptul că, între anii 1699 si 1918, Imperiul Austriac a stăpânit peste Transilvania (care a fost, chiar și în aceste condiții, principat autonom). În această perioadă, românii (care mereu au fost majoritari din punct de vedere numeric) din provincia istorică a Transilvaniei au fost lipsiți de orice fel de drepturi civile. Nu trebuie uitat nici faptul că generalul austriac Adolf von Bucow, în calitate de guvernator al Transilvaniei între anii 1761-1764, a distrus cu tunurile majoritatea mănăstirilor românești ortodoxe din Transilvania. Totodată, trebuie menționat și faptul că principalul motiv pentru care Regatul României a intrat în Primul Razboi Mondial a fost întocmai dorința de a elibera Transilvania de sub stăpânirea austro-ungară, pe care aceste defilări par că o celebrează.

Legat de istoria cetății Alba-Iulia, mai menționăm câteva aspecte semnificative: deși este adevărat că cetatea în forma ei restaurată a fost construită în timpul guvernării austriece, nu trebuie uitat faptul că pe aceste locuri a existat o cetate întărită încă din timpul dacilor, peste care s-a așezat un castru roman fortificat. Mai tarziu, la anul 1600, Mihai Viteazul intră triumfător în cetatea Alba Iulia și o proclamă capitala simbolică a celor trei provincii românești unite sub sceptrul său. Tot aici, Mihai Viteazul instituie prima Mitropolie ortodoxă a românilor transilvăneni. Mai mult, în urmă cu 100 de ani, la 1 decembrie 1918, Marea Adunare Națională de la Alba Iulia proclamă aici unirea pe veci a Transilvaniei cu România.

În acest condiții, deși istoria Transilvaniei și a orașului Alba Iulia este una limpede românească, iată că, inclusiv în anul Centenarului, instituțiile publice întârzie să își recapete demnitatea națională și proprietatea simbolică, apoi culturală, economică și politică asupra moștenirii lor istorice și rămân tributare unei ideologii de tipul ocupat-ocupant.

Având în vedere faptele istorice mai sus menționate, considerăm că este evident faptul că celebrarea Centenarului Marii Uniri prin defilări ale unor trupe care amintesc de armatele de ocupație austriece, care au comis atrocități asupra comunității românești este nepotrivită, dacă nu chiar sfidătoare la adresa națiunii române și batjocoritoare la adresa sutelor de mii de români care s-au jertfit acum 100 de ani pentru eliberarea Transilvaniei de sub jugul străin și pentru înfăptuirea României Mari”, se arată în memoriul Asociației.

Cei de la NeamUnit au cerut autorităților să oprească pe termen definitiv defilarea gărzilor cetății în uniforme austriece și înlocuirea lor cu uniforme românești.

„În concluzie, vă solicitam să luați de urgență măsurile care se impun, pentru ca, în cel mai scurt timp, să aibă loc două acțiuni: 1. Recondiționarea Obeliscului ca manieră de cinstire a eroilor români transilvani și 2. Oprirea pe termen definitiv a defilării gărzilor cetății în uniforme austriece. Menționăm că astfel de reconstituiri istorice pot fi făcute în spiritul demnității naționale, astfel că vă propunem ca soluții potrivite: a) ori defilarea de trupe în uniforme de daci și de romani; b) ori în uniforme românești corespondente armatei Voievodului Mihai Viteazul; c) ori în uniforme ale Armatei Române eliberatoare corespondente anilor 1918-1919”, se încheie adresa.

Din păcate, deși termenul legal de 30 de zile a fost depășit deja, nicio instituție publică nu a răspuns solicitării legale a Asociației Neamunit.

Sursa.activenews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR

Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.

În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.

Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba