Divertisment
Așa se bea „corect” cafeaua! „Cu cât este mai scurtă cafeaua, cu atât e mai bună şi mai sănătoasă”
Un specialist în prepararea cafelei, din România, a făcut câteva precizări în ceea ce privește „licoarea-magică”, atât de des întâlnită la teresele din țară, dar și în casele Românilor. Chiar dacă suntem consumatori „înrăiți” de cafea, asta nu înseamnă că știm și cum să o bem.
Clienţii cred că astfel au parte de o cafea mai puţin tare şi mai benefică pentru organism, dar lucrurile stau exact invers.
„Românii nu ştiu să bea cafea. Cafeaua lungă cu lapte nu e cafea. Nu e nici gustoasă, nici sănătoasă. La noi, cafeaua lungă cu lapte este 60 la sută apă, 30 la sută cafea şi restul lapte. Dar românii preferă să fie cât mai mare şi să stea cât mai mult la ţigară. În ţările avansate, unde există o cultură a băutului de cafea, nu există «cafea lungă». Cu toate astea, americanii au fost cei care au adus zeama lungă, lor le place tot ce e mare. Iar noi copiem mereu tot ce e mai prost şi mai facil“, a declarat Bogdan Lauric, unul dintre puţinii barmani din România cu diplomă de barista.
Apa se bea înainte de cafea
Cu o experienţă de zece ani, timişoreanul Bogdan Lauric a explicat de ce adevărata cafea este cea espresso, cum se face o cafea ristretto, ce este capuccino, latte macchiato sau cafeaua americano.
„Adevăraţii băutori de cafea beau ristretto. Vine de la italieni. Este traducerea de la «deget». Este un espreso cu jumătate din cantitatea de apă. Aşa simţi cel mai bine aroma cafelei. Îţi poţi da seama cel mai bine ce cafea bei. Se serveşte cu un pahar mic de apă. Am văzut că la noi oamenii beau apa după ce au terminat cafeaua sau în timp o servesc. Nu ştiu că apa li se pune pentru a-şi clăti gura înainte, tocmai pentru a simţi mai bine aroma cafelei“, a explicat Bogdan Lauric.
Cafeaua lungă este mai degrabă apa cu gust de cafea, lăsată să curgă de la espressor.
„Este şi toxică. Cu cât curge mai multă apă prin cafea, cu atât se elimină mai multe substanţe toxice din cafeaua deja supraexpusă. Se diluează automat şi aroma, cafeaua se arde, pentru că apa care trece prin ea are 120-130 de grade. Cu cât este mai scurtă cafeaua, cu atât e mai bună şi mai sănătoasă. Nu este mai tare, cum zic unii neiniţiaţi, ci este mai aromată. Atunci simţi ce cafea bei, poţi să faci diferenţieri şi comparaţii“, a mai spus Lauric.
Cea mai obişnuită cafea în rândul iubitorilor din Europa este espresso-ul simplu. Este cafeaua normală şi se bea la ceaşcă mică. În rândul specialiştilor există şi termenul de cafea Americano, ceea ce seamănă cu o cafea lungă.
„Este un shot de espresso cu multă apă fierbinte. Dar nu este cafeaua lungă“, a mai spus specialistul.
Variante cu mai puţină cofeină
Cele mai cunoscute variante de cafea cu puţină cofeină sunt caffe machiatto (sau latte machiatto), capuccino şi moccacino.
Aici îşi poate etala talentele un adevărat barista. Acesta va servi produsele cu un desen realizat pe spuma de lapte.
„Contează cum se face împărţeala. La capuccino, e lapte fierbinte cu un shot de espresso. În toate cazurile, este vorba de lapte cu cafea. La latte machiatto se folosesc 35 la sută cafea, 35 la sută lapte şi 30 la sută cremă de lapte sau spumă de lapte, care se pune peste. Aşa poţi desena diverse forme, flori, inimioare sau altele“, a afirmat Bogdan Lauric.
Consumată în cantităţi moderate cafeaua poate avea efecte benefice asupra sănătăţii.
Conţine antioxidanţi care împiedică distrugerea celulelor şi declanşarea unor boli.
Specialiştii recomandă consumul de cafea pentru reducerea riscului afecţiunilor cardiovasculare. De asemenea, favorizează digestia.
Sunt evidenţiate şi acţiunile psiho-stimulatoare a cefelei şi poate creea starea de buna dispoziţie.
sursa: adevarul.ro, sursa foto: facebook.com
Divertisment
Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba
Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba
Prigoria este una dintre cele mai colorate păsări de la noi din țară, prezentă şi în avifauna judeţului Alba.
Este o specie de mărime medie, cu o deschidere a aripilor între 36 şi 40 de centimetri și o lungime a corpului între 25 şi 29 de centimetri. Coloritul este foarte viu, în culori contrastante, făcând astfel să fie ușor de recunoscut. Are galben pe gât, albastru pe coadă și pe aripi, roșu-brun pe cap și pe spate și turcoaz pe piept.
Este singura specie a familiei Meropidae din România, majoritatea speciilor din această familie întâlnindu-se în Africa. La noi este un vizitator de vară, ce sosește în luna mai și pleacă la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.
Este o specie insectivoră și se hrănește în special cu albine și alte insecte zburătoare.Prigoriilor le place să rămână așezate pe un copac sau un tufiș, de unde au o bună vedere asupra zonei de hrănire. Când văd o insectă se reped spre ea și o prind din zbor. Se spune că o prigorie poate observa o albină de la 60 de metri.
Preferă habitatele deschise și calde, cu maluri abrupte și uscate, formate din argilă, nisip, piatră moale, pentru săparea galeriilor și a cuibului. Au instinct gregar, formând colonii relativ numeroase.
Este o specie de interes național care necesită o protecție strictă.
sursa: facebook Consiliul Judeţean Alba
foto: pasaridinromania.sor.ro
Divertisment
Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marți, 8 octombrie
Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marțea viitoare
Tineret
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.
Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.
Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.
Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.
foto: Alexandru Samuel Popa
-
Știri12 ore ago
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știri7 ore ago
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știrio zi ago
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știri4 zile ago
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știri4 zile ago
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știri4 ore ago
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știrio săptămână ago
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateo săptămână ago
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului