Știri
Aproximativ două milioane de români își sărbătoresc, pe 7 ianuarie, onomastica
Aproximativ două milioane de români, în majoritate bărbaţi, îşi sărbătoresc pe 7 ianuarie, onomastica, cu ocazia Sfântului Ioan.
Conform statisticilor aproape 2 milioane de cetăţeni români, peste 1 milion 400 sunt bărbaţi şi peste 530 de mii sunt femei ce poartă numele de Ioana, Ionela, Ioan sau Ionel.
Numele Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este purtat de 1.951.971 de cetăţeni români – 1.420.774 de bărbaţi şi 531.197 de femei, a precizat MAI.
Cei mai mulţi bărbaţi sărbătoriţi tot cu această ocazie, respectiv 514.865, poartă numele Ioan, alţi 411.149 se numesc Ion, iar peste 320.000, Ionuţ. Acestora li se adaugă aproximativ 145.000 de români care se numesc Ionel şi peste 26.000 care poartă numele Nelu sau Ionică.
Din totalul româncelor care îşi sărbătoresc onomastica sâmbătă, 7 ianuarie, 371.486 se numesc Ioana, 141.000 – Ionela, 11.290 – Nela, iar 6.726 – Ionelia.
În popor se spune că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor. Un obicei vechi spune că, de Sfântul Ioan, trebuie să ne stropim cu aghiasmă pe faţă, pentru a fi feriţi de boli tot anul. O altă vorbă din bătrâni spune că după această sărbătoare se botează gerul, adică frigul se mai înmoaie şi începe să se facă mai cald.
Știri
În Alba, cazurile de gripă și pneumonie în creștere: Peste 200 de cazuri de gripă și peste 300 de cazuri de pneumonii
Cazurile de gripă sunt în creștere în județul Alba
Așa rezultă dintr-o raportare a Direcției de Sănătate Publică Alba pentru perioada 30 decembrie 2024 – 5 ianuarie 2025.
În perioada amintită s-au înregistrat în județul Alba 218 cazuri de gripă (cu 139 de cazuri mai multe față de săptămâna anterioară). 20 de cazuri de gripă s-au soldat cu internări în perioada 30 decembrie 2024 – 5 ianuarie 2025.
Și pneumoniile au fost în creștere în Alba în perioada respectivă. S-au înregistrat 316 cazuri (cu 0,64% mai multe cazuri comparativ cu săptămâna anterioară), dintre care 39 internate.
În schimb infecțiile acute ale căilor respiratorii superioare au fost în scădere în județul Alba în perioada 30 decembrie 2024 – 5 ianuarie 2025.
Știri
Două puncte noi de lucru ale ISU Alba în 2025
Două puncte noi de lucru ale ISU Alba în 2025
În 2025, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Unirea” al județului Alba va acționa cu mai multe echipaje de intervenție și va beneficia și de două noi puncte de lucru, la Șugag și Jidvei.
Proiectele sunt deja demarate prin Ministerul Afacerilor Interne în cadrul Programului Operațional de Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
Modificările sunt operate având în vedere creșterea constantă a numărului de situații de urgență la care structurile operative ale ISU Alba au fost solicitate să intervină.
De asemenea, este luată în calcul și Concepția privind reorganizarea raioanelor de intervenție și redimensionarea structurilor de intervenție din cadrul inspectoratelor pentru situații de urgență.
Știri
Amenzi de aproape 200 de mii de lei aplicate de DSVSA Alba în perioada sărbătorilor de iarnă
Amenzi de aproape 200 de mii de lei aplicate de DSVSA Alba în perioada sărbătorilor de iarnă
În perioada 28 noiembrie 2024-3 ianuarie 2025, inspectorii sanitar-veterinari și pentru siguranța alimentelor din Alba au efectuat 403 acțiuni de control la toate categoriile de unități, în urma cărora au fost aplicate 46 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 193.900 de lei.
Controalele au vizat prevenirea toxiinfecțiilor alimentare în perioada Sărbătorilor de Iarnă, respectarea intereselor consumatorilor și respectarea de către operatorii din domeniul alimentar a legislației sanitare veterinare și pentru siguranța alimentelor, respectiv a bunelor practici din domeniu.
De asemenea, au fost efectuate și controale în trafic pentru combaterea comerțului ilegal cu animale, dar și pentru respectarea tuturor cerințelor privind transportul și comercializarea produselor alimentare de origine animală.
Principalele neconformități au vizat:
– Ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare în vederea depozitării, transportului şi valorificării şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare;
– Nerespectarea normelor stabilite de Autoritatea Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi de valorificare a produselor alimentare, precum şi a instalaţiilor, utilajelor şi a ustensilelor de lucru folosite;
– Manipularea produselor alimentare cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor;
– Nerespectarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor privind condiţiile de depozitare a produselor alimentare.
– Lipsa autorizației sanitar-veterinare pentru mijloacele de transport; transport de produse alimentare cu mijloace de transport cu instalații frigorifice defecte; transport de animale fără documente sanitar-veterinare.
Au fost verificate unitățile de procesare și depozitare a alimentelor de origine animală şi nonanimală, precum şi unităţi de vânzare cu amănuntul (carmangerii, măcelării); unităţi de alimentaţie publică, pizzerii, unităţi tip catering, cofetării, patiserii, laboratoare de cofetărie/patiserie; unităţi de tip hotelier şi pensiuni turistice (cu bloc alimentar); magazine alimentare, depozite legume-fructe, piețe agro-alimentare şi alte tipuri de unităţi care comercializează produse alimentare.
Controalele efectuate de inspectorii DSVSA Alba se concentrează în principal pe prevenție și consilierea operatorilor din industria alimentară. Sancțiunile sunt aplicate în conformitate cu gravitatea abaterilor constatate. Inspectorii DSVSA analizează fiecare situație în parte, ținând cont de contextul specific al fiecărui operator și de eforturile depuse pentru remedierea deficiențelor constatate la verificările anterioare.
-
Știriacum o săptămână
MESAJE, SMS, URĂRI ce poţi transmite de SFÂNTUL VASILE
-
Știriacum 7 zile
Apuseni, destinație turistică și în sezonul alb: Locuri de vis din Ţara Moţilor
-
Știriacum 2 săptămâni
De ce nu se îngenunchează în biserică între Crăciun și Bobotează
-
Știriacum 7 zile
Cum se numesc lunile anului în tradiția populară și ce înseamnă denumirea lor
-
Știriacum 3 zile
Spectacolul Apusenilor: Peștera Meziad, una dintre cele mai frumoase peșteri din Parcul Natural Apuseni
-
Știriacum o săptămână
Anul Nou la români: Sorcova, Pluguşorul, Capra sau umblatul cu Ursul, câteva dintre cele mai frumoase obiceiuri
-
Știriacum 2 săptămâni
Bunele maniere: Cum să spunem ”La mulți ani”. Ce ne recomandă eticheta
-
Știriacum 4 zile
Legenda peşterii din Apuseni unde tot timpul anului se găseşte zăpadă şi gheaţă