Eveniment
Aniversare a veteranului de război Ioan Cerghedean, la împlinirea venerabilei vârste de 102 ani
Aniversare a veteranului de război Ioan Cerghedean, la împlinirea venerabilei vârste de 102 ani
Veteranul de război, colonelul (rtg.) Ioan Cerghedean, din Galda de Jos, a împlinit duminică 102 ani.
Acesta s-a născut în Galda de Jos, la data de 16 iunie 1922. A urmat cursurile Școlii de Jandarmi la Timișoara, iar în perioada 1942-1952 a fost cadru activ al trupelor de jandarmi. Pe perioada războiului a efectuat servicii de pază și ordine publică în zona Avrigului, din județul Sibiu. Perioada cea mai dificilă din viața acestuia a fost atunci când în munții din zonă erau ascunși, strategic, soldați germani, și care trăgeau focuri în permanență, creând o stare de teroare.
„Aveau atâta muniție de trăgeau o săptămână întreagă, aproape fără oprire”, povestește veteranul.
Cu ranița în spate și înarmați, jandarmii urcau pe cărări de munte, cu scopul de a identifica aceste ascunzători. „Noi trebuia să îi prindem. Eu cred că am avut zile de la Dumnezeu de nu m-au nimerit atunci”, rememorează Ioan Cerghedean.
Pe durata serviciului său, alături de camarazi, efectua intervenții și în cazul abuzurilor făcute, uneori, de armata rusă. Mai târziu, după ce s-a instalat regimul comunist și nefiind de acord cu abuzurile care se întâmplau la vremea aceea, Ioan Cerghedean părăsește Jandarmeria și se angajează ca sudor la Sibiu, la o fabrică în care se realizau locomotive. S-a angajat după o perioadă la CFR, iar la gara din Coșlariu a lucrat, ca și lăcătuș, până la pensionare.
Astăzi este înconjurat cu multă dragoste de familia fiului său, într-o gospodărie mare și frumoasă, în care locuiesc toți trei nepoții cu familiile lor. E fericit că a ajuns la această vârstă de 102 de ani și pentru acest lucru îi mulțumește lui Dumnezeu. Este împăcat cu sine, iar perioada războiului și cea care a urmat, a preferat să le uite și să se dedice cu totul familiei sale.
Eveniment
Bal de toamnă la Căminul Cultural Vinerea
Bal de toamnă la Căminul Cultural Vinerea
Căminul Cultural Vinerea va găzdui, vineri 8 noiembrie, un bal de toamnă, o seară de muzică și dans.
Balul va avea loc între orele 18.00 și 24.00 și va include și un concurs de karaoke.
Plăcintele, micii și virșlii, street food-ul și vinul fiert vor completa, în plan gastronomic, rețeta balului de la Vinerea.
Eveniment
Spectacol omagial Avram Iancu – „Suflet Românesc” la Casa de Cultură „Ion Sângerean” Ocna Mureș
Spectacol omagial Avram Iancu – „Suflet Românesc” la Casa de Cultură „Ion Sângerean” Ocna Mureș
În data de 9 noiembrie, de la ora 16.00, sunteți invitați la spectacolul omagial Avram Iancu – „Suflet Românesc”, eveniment organizat de Societatea Cultural-Patriotică Avram Iancu din România, în parteneriat cu Primăria Ocna Mureș și Casa de Cultură „Ion Sângerean” din Ocna Mureș.
Spectacolul va aduce pe scena Casei de Cultură „Ion Sângerean” Ocna Mureș momente artistice susținute de ansambluri și interpreți de renume din județele Alba și Cluj. Vorbim de Ansamblul „Dor Transilvan” din Cluj-Napoca, alături de „Tradiții Uiorene” din Ocna Mureș și grupul Flori din Apuseni și de soliștii Nicolae Turcu, Monica Coroiu, Adela Burcă, Dragoș Cîmpean, Camelia Ilea, Georgiana Vesa, Sofia Crișan, Diana Popa și Roxana Maria Mihu.
Evenimentul va fi prezentat de Daniela Floroian.
Intrarea este liberă pentru toți pasionații de folclor care doresc să se bucure de o seară plină de tradiții românești.
Eveniment
Revedere emoţionantă după 50 de ani de la absolvirea liceului, pentru promoția 1974 a Liceului Industrial Nr. 1 Blaj
Revedere emoţionantă după 50 de ani de la absolvirea liceului, pentru promoția 1974 a Liceului Industrial Nr. 1 Blaj
Absolvenţii promoţiei din 1974 de la Liceul Industrial Nr. 1 Blaj, actualmente Liceul Tehnologic „Timotei Cipariu”, s-au revăzut recent, unii dintre ei pentru prima dată în ultimii 50 de ani, în cadrul unei întâlniri, cum altfel, decât emoţionante.
A mai existat o singură întâlnire, la 10 ani de la finalizarea studiilor liceale, la care nu au fost însă mulţi dintre cei prezenţi acum, toţi promiţându-şi că se vor revedea anual de acum înainte.
Întâlnirea a avut loc în sala profesorală, unde “elevii de ieri” au fost primiţi cu multă căldură de către actuala conducere a liceului, directorul Augustin Damian şi directorul adjunct Lucian Horaţiu Blaga. Cuvântul de deschidere a aparţinut profesorului Augustin Damian, care a subliniat aportul liceului la formarea profesională a venerabililor, acum, absolvenţi.
Din cei 72 de absolvenţi ai promoţiei 1974, s-au întors pentru a răspunde “prezent” 29 dintre aceştia, mai exact 13 doamne şi 16 domni, veniţi la Blaj unii chiar din Germania şi Italia, dar și din țară, din Buzău, Caransebeş, Braşov, Şercaia, Târnăveni, Târgu Mureş, Alba Iulia, Sebeş sau Sibiu.
Unii dintre colegi nu mai sunt, alţii nu au putut veni din motive obiective, dar cei care au ajuns la Blaj au fost extrem de emoţionaţi atunci când a fost răsfoit catalogul şi şi-au auzit numele strigat de către profesorii Ion Buzaşi şi Valeriu Stânea.
Au mai fost de faţă şi alţi câţiva profesori care le-au călăuzit paşii în anii de liceu: Aurora Buzaşi, A. Stânea, Simon Iosif, Rodica Băcilă şi Iacob Sanda.
Iniţiativa organizării întâlnirii de 50 de ani a aparţinut Vioricăi Irimie, stabilită în Caransebeş. Ea a fost sprijinită de către foştii colegi Rozalia Şipoş, Anuţa Puşcă şi Teodor Mureşan.
După revederea de la liceu a urmat întâlnirea mai puţin protocolară, unde, de această dată, alături de soţi şi soţii, absolvenţii de-acum o jumătate de secol au petrecut împreună momente magice.
Între şcolile Blajului, liceul fost nr.1 are o veche tradiţie, în clădiri construite între 1928 și 1931, în care au funcţionat iniţial Şcoala Normală de Învăţători, Liceul Comercial de Băieţi şi Şcoala de Arte şi Meserii.
sursa: blajinfo.ro
-
Știriacum 2 săptămâni
Mirul și puterea lui vindecătoare: Ce taină ascunde ceremonialul miruirii
-
Știriacum 5 zile
Servus, salutul ardelenilor: De unde provine și ce semnifică
-
Știriacum o săptămână
31 octombrie: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Halloween, Sărbătoarea tuturor sfinților
-
Știriacum 2 săptămâni
Linia principală Arad-Alba Iulia, prima cale ferată transilvăneană: În 1868, cei 211 km dintre Arad și Alba Iulia, parcurși în aproape 9 ore
-
Știriacum o zi
Sfinții MIHAIL și GAVRIL: Care este semnificația numelor „Mihai” și” Gavril”. Ce alte nume derivate se sărbătoresc
-
Știriacum 2 săptămâni
Frumusețile toamnei: Care sunt cele mai colorate și frumoase flori
-
Știriacum o săptămână
1 noiembrie 2024: 425 de ani de la intrarea triumfală, în Alba Iulia, a lui Mihai Viteazul
-
Știriacum 2 săptămâni
Atracțiile turistice din Alba: Peștera Pojarul Poliței, un adevărat muzeu natural din Apuseni