Rămâi conectat

Știri

Angajatorii nu găsesc specialiști, șomerii nu găsesc angajatori

Publicat

în

Află de pe radiounirea.ro că România este țara cu puțini șomeri, dar cu mulți oameni fără ocupație. Angajatorii nu găsesc specialiști, șomerii nu găsesc angajatori. Avem puţini şomeri dar mulţi oameni fără ocupaţie.

Piața muncii din România este o mare necunoscută atât pentru autorități, cât și pentru specialiști. Cifrele sunt adeseori contradictorii, datele oficiale nu corespund decât parțial realității demografice, iar discrepanțele sunt foarte mari de la o regiune la alta sau între urban și rural.
Oficial, o ducem bine: rata șomajului din România, de 6,9% în aprilie, potrivit datelor INS, este una dintre cele mai mici din Europa (unde media este de 9,7%) și a revenit la nivelul anului 2009, imediat după începutul crizei economice, când valul de concedieri nu făcuse încă ravagii în economia locală.
Sunt practic doar 628.000 de persoane fără serviciu, în timp ce numărul salariaților din economie a urcat din nou peste pragul de 4,5 milioane angajați, în martie 2015, și a revenit și el la valori pe care nu le mai atinsese din iulie-august 2009: „Am atins din nou nivelul pre-austeritate”, se laudă premierul Victor Ponta pe Facebook.
Dacă luăm în calcul rata șomajului anunțată de Agenția Națională de Ocupare a Forței de Muncă (ANOFM), care se raportează strict la oamenii care se înscriu în evidențele birourilor de șomaj, România stă și mai bine: sunt doar 485.000 de oameni fără serviciu, iar rata șomajului e apropiată de cea din perioada de boom economic, 5,3%.

Citeşte şi Gata cu „politia” concediilor medicale! Camera Deputatilor a decis ca angajatii vor scapa de controalele la domiciliu

Sunt două realități esențiale pe care statisticile INS și ANOFM nu iau în calcul atunci când anunță rate ale șomajului atât de mici: cele 3 milioane de români plecați la muncă în străinătate (dacă îi scădem pe aceștia, baza de calcul se schimbă semnificativ) și populația din mediul rural, majoritar neocupată (dar care apare ca fiind implicată în activitățile agricole, ceea ce este fals).

Greu de angajat în România, chiar dacă sunt multe joburi libere

Exodul de forță de muncă în străinătate din ultimii ani a scos din țară tocmai oamenii cel mai bine pregătiți (specialiști, meseriași), lăsând România cu un deficit de personal calificat uriaș, în ciuda numărului mare de „neocupați” (tineri, oameni din rural sau de vârstă apropiată pensionării cu caliicări care nu se mai cer în piață).
Astfel, 61% dintre angajatorii din România spun că au dificultăţi în ocuparea posturilor vacante, tocmai pentru că nu găsesc specialiști sau oameni cu minimă calificare printre cei care nu au job, potrivit unui studiu recent al Manpower. Procentul este mult deasupra mediei globale de 38%, plasând România pe locul 5 în topul ţărilor cu cele mai răspândite dificultăţi legate de personalul calificat, după Japonia, Peru şi Hong Kong, şi la egalitate cu Brazilia. Ponderea angajatorilor români care resimt dificultăţi a crescut cu 21 de puncte procentuale faţă de anul trecut – când 40% dintre angajatori semnalau dificultăţi – atingând cea mai mare cotă din ultimii 6 ani.

Rata de ocupare în România, una dintre cele mai mici din UE

Avem puțini șomeri cu acte în regulă de la biroul de șomaj, însă multe persoane fără ocupație, cu toate că fac parte din populaţia în vârstă de muncă (15-64 ani). În România în anul 2014, rata de ocupare era de 61%, mult sub media pe UE de 65%. Cele mai recente date Eurostat arată că România se află pe a șasea poziție de la coada clasamentului ocupării în UE-28. Rata de ocupare a tinerilor (15-24 ani) este extrem de mică, de doar 22,5%, în timp ce la nivelul UE aceasta depășește 30 de procente. În plus, în România 28,3% din totalul persoanelor ocupate erau concentrate în sectorul agricol, situație radical diferită de restul țărilor UE, unde aproape nicio țară nu depășește nivelul de 10% persoane cu activități agricole.
Rata ocupării în România are cele mai ridicate valori pentru bărbaţi (68,7%, faţă de 53,3% pentru femei) şi pentru persoanele din mediul rural (61,7%, faţă de 60,5% în mediul urban). Distribuţia pe grupe de ocupaţii relevă faptul că lucrătorii calificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit reprezentau 23,3% din totalul populaţiei ocupate. Ponderi însemnate în totalul populaţiei ocupate deţineau muncitorii calificaţi (15,8%), lucrătorii în domeniul serviciilor precum şi specialiştii în diverse domenii de activitate (13,5%).

Everestul șomajului din Europa – Grecia și Spania

România stă bine în statisticile europene referitoare la șomaj, însă cifrele sunt înșelătoare, după cum am arătat. Comparativ cu celelalte țări din Europa, România are una dintre cele mai mici rate ale șomajului – doar 8 țări din UE stau mai bine decât țara noastră. Țara din UE cu cea mai mică rată a șomajului este Germania – 4,7%, în timp ce, la polul opus, se află Spania și Grecia, cu probleme uriașe pe piața muncii – șomaj de 22,7%, respectiv 25,4,% potrivit Eurostat.

România, rată uriașă a șomerilor din rândul tinerilor

România nu mai stă la el de bine în statisticile privitoare la șomajul în rândul tinerilor. Rata șomajului în rândul tinerilor sub 25 de ani este de 24% în România, peste media UE, de 20% și mult peste situația din alte țări europene. Spre comparație, în Germania doar 7% dintre tineri sunt șomeri, în Austria și Danemarca 10%, în Olanda 11, iar în Cehia 15%. Din perspectiva tinerilor fără job, țările cu cele mai mari probleme sunt, de asemenea, Grecia și Spania, cu 50% șomeri din grupa de vârstă sub 25 de ani, urmate de Croația – 45% și Italia – 42%.

Sursa:realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Strada Humulești din Alba Iulia va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 de metri: Investiție de peste 930.000 de lei

Publicat

în

O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată

Administrația albaiuliană a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ce vizează o stradă din cartierul Arex din Alba Iulia, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.

Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m. Potrivit documentației, în prezent strada este nemodernizată, respectiv este în stadiul de drum pietruit care prezintă gropi și denivelări.

Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului. Pietruirea existentă are grosimi variabile, între 15 și 20 cm. Toate aceste defecțiuni îngreunează foarte mult desfășurarea circulației riveranilor, a mașinilor de intervenție și afectează dezvoltarea economică a zonei. Lucrările în valoare de aproape 935 de lei constau în amenajarea carosabilului cu beton asfalt încadrat cu borduri tip A, realizare de canale tehnice îngropate, realizare de rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale și realizarea de marcaje rutiere și indicatoare, amenajarea căilor de acces la proprietăți. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 5 luni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba