Un angajator are dreptul să supravegheze comunicaţiile purtate pe internet de salariaţi în timpul orelor de lucru, a decis marţi Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în urma plângerii înaintate de un inginer român, care a fost concediat în anul 2007 pentru că a stat pe chat la serviciu, relatează presa franceză.
Reclamantul s-a adresat instanţei europene invocând faptul că, prin interceptarea convorbirilor sale personale, i-ar fi fost încălcat dreptul la intimitate.
La rândul său, angajatorul şi-a justificat decizia de concediere prin faptul că inginerul român a folosit mesageria electronică nu doar în scop profesional, ci şi pentru a comunica cu fratele său şi cu iubita sa, iar regulamentul intern al respectivei companii interzice salariaţilor să folosească resursele acesteia în scop personal. Cel concediat s-a adresat iniţial justiţiei române, care nu i-a dat dreptate. Prin urmare, a apelat la justiţia europeană, dar din nou fără succes.
În decizia emisă, CEDO apreciază că un angajator nu comite niciun abuz verificând dacă salariaţii săi îşi îndeplinesc atribuţiile profesionale în timpul orelor de lucru. De altfel, angajatorul a accesat contul de mesagerie electronică al reclamantului gândindu-se că acesta conţine comunicaţiile cu clienţii, se mai menţionează în hotărârea instanţei europene.
De asemenea, CEDO consideră că justiţia română a păstrat un echilibru corect între interesele angajatorului şi respectarea caracterului confidenţial al corespondenţei private, întrucât în instanţă s-au folosit numai transcripturi ale convorbirilor ce dovedeau că salariatul a folosit calculatorul companiei în interes personal în timpul programului de lucru şi identitatea persoanelor cu care s-au purtat acele convorbiri nu a fost divulgată.
Sursa:economica.net
Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE
5 amenzi, peste 20 de avertismente, mai bine de 60 de firme controlate și fără cazuri de muncă la negru, bilanțul ultimelor controale ale inspectorilor ITM Alba
Prin Programul cadru de acţiuni al I.T.M. Alba pentru anul 2025, aprobat de către conducerea Inspecţiei Muncii, s-a stabilit că unul dintre obiectivele prioritare ale activităţii inspectoratului îl reprezintă combaterea muncii nedeclarate și subdeclarate, în vederea descurajării şi a diminuării acestui fenomen care, în fapt, reprezintă tot o formă de evaziune fiscală.
La data prezentei, la nivelul ITM Alba se află în derulare Campania națională de informare și conștientizare a prevederilor Legii 367/2022 privind dialogul social , desfășurată în perioada 01.01.2025- 31.12.2025.
Activitatea inspectorilor de muncă a vizat, cu prioritate, sancţionarea muncii nedeclarate și subdeclarate.
Rezultatele obţinute la nivelul judeţului Alba, în perioada 27.01.2025-31.01.2025, în activitatea de control, sunt redate mai jos.
În domeniul relaţiilor de muncă:
Total unităţi controlate: 40
Număr de salariați ai angajatorilor controlați:897
Din care – femei : 421
Număr deficienţe constatate:80
Nr. sancţiuni aplicate angajatorilor :11
4 amenzi- 22000 lei
7 avertismente
Principalele deficienţe constatate în controale :
nu se evidențiază corect timpul lucrat;
nu au fost aduse la îndeplinire măsurile obligatorii dispuse în controalele anterioare;
nu au fost eliberate la încetarea activității, adeverințele de vechime;
contractele individuale de muncă cu timp parțial nu conțin clauze referitoare la repartizarea programului de lucru;
nu au fost achitate salariile, la data stabilită în contractele individuale de muncă;
neplata orelor suplimentare și neacordarea concediilor legale de odihnă anuale;
neacordarea repausului săptămânal și a sporului aferent;
nu se face dovada înmânării unui exemplar din contractul individual de muncă salariatului;
dosarele personale sunt incomplete;
nu a fost inițiată la nivelul unității negocierea colectivă;
nu se păstrează la punctele de lucru ale societății, copii ale contractelor individuale de muncă;
În domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă:
Nr. total unităţi controlate: 25
Număr deficienţe constatate: 41
Număr de măsuri dispuse : 41
Angajatori sancționați: 14
Nr. sancţiuni aplicate: 17
– 1 amendă-5000 lei
– 16 avertismente
Nr.evenimente cercetate : 1
Nr. actiuni de informare/constientizare angajatori : 1
Principalele deficienţe stabilite în controale :
Lipsa fișelor de aptitudini eliberate în urma examinării medicale la angajare și/sau periodică a lucrătorilor.
Lipsa evaluarii riscurilor de accidentare și îmbolnăvire profesională pentru activitățile desfășurate.
Lipsa autorizării inițiale și a verificărilor periodice a echipamentelor tehnice supuse reglementărilor ISCIR.
Lipsa instruirii periodice a lucrătorilor.
Organizarea necorespunzătoare a activității la nivelul unităților, conform noilor reglementari din H.G. nr. 955/2010 pentru modificarea si completarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securității și sănătății în muncă nr. 319/2006.
Lipsa instrucțiunilor proprii de securitate a muncii pentru activitățile desfășurate.
Desfășurarea activității fără efectuarea examenului medical la angajare și/sau periodic a lucrătorilor.
Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE
Amenzi de aproape 50 de mii de lei aplicate de oamenii legii din Alba în cadrul unei acțiuni în sistem integrat
În ultimele 48 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.
În cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 645 de verificări de persoane și 426 de verificări de autovehicule, pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.
Au fost constatate 162 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 49.193 de lei.
Au fost efectuate 103 testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe și au fost reținute trei permise de conducere și au fost retrase șapte certificate de înmatriculare.
Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE
Fructele și legumele de sezon, adică bunătățile lunii februarie. Acestea pot fi consumate în anotimpul rece, ca un preambul al primăverii
Unul din principiile vieţii sănătoase spune că a consumă, în primul rând, fructe şi legume de sezon, este mereu cea mai bună soluţie.
Este bine pentru organism a care primeşte în acest fel o paletă largă şi variantă de nutrienţi, este bine pentru mediu a pentru că un consum crescut de fructe şi legume de sezon, în detrimentul celor exotice, limitează emisiile de dioxid de carbon, pe care le implică transportul.
Lista cu fructe şi legume de sezon, pentru luna februarie, este deschisă de mere. Nimic mai sănătos decât merele româneşti, parfumate şi sănătoase. Merele nu au voie să lipsească din nici o dietă.
Urmează portocalele care şi-au pierdut orice stătut exotic şi au devenit univesale, dar şi grapefruitul şi pomelo.
Pe lista mai încap bananele, la fel de univesale că şi portocalele.
În ceea priveşte legumele, ofertă este cu mult mai generoasă, decât pare la prima vedere. Morcovii, păstârnacul şi ţelină sunt peste tot, proaspete şi sănătoase, gata să-ţi asigure aportul de vitamine şi minerale de care ai nevoie, scrie BBC Good Food.
Ideal este să le concumi crude sau fierte în abur, ori coapte.
Nici supele cremă făcute cu aceste radacinoase parfumate nu sunt de lepădat.
Pe lista cu fructe şi legume de sezon trebuie trecută varză, varză de Bruxelles, conopidă şi neapărat prazul.
Toate au puţine calorii, sunt foarte bogate în vitamine, minerale şi fibre şi susţin sistemul imunitar.
Foarte important este şi faptul că sunt extrem de versatile, toate din aceste legume putând fi preparate în mai multe moduri, de la supe şi ciorbe de zarzavat, până la supe creme, piureuri.
Toate sunt delicioase la cuptor sau înăbuşite, gătite la abur ori călite în puţin ulei. Adaugă pe lista broccoli, andive şi salată.
Demnă de luat în seamă este şi sfeclă roşie, un adevărat miracol pentru sanate, dar şi guliile a absolut delicioase în salate, cu suc de lămâie, puţin ulei, mult piper şi cimbru uscat.
O menţiune specială trebuie făcută pentru ceapă, albă sau roşie. Proprietăţile ei sunt o binefacere pentru sanate, astfel că nu trebuie să lipsească din nicio mâncare şi de la nicio masă.
În ciudă gerului, în pieţe ai să ai surpriză să găseşti ceapă verde, ridichi şi verdeţuri proaspete a pătrunjel, mărar, leuştean.
Sunt crescute în seră, nu au gustul sănătos şi tare al legumelor coapte la soare, dar sunt o soluţie excelentă. Neapărat trebuie trecute pe lista cu fructe şi legume de sezon, mai ales pentru că miros a primăvară!
Sursa: femeia.ro
Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE