Eveniment
Ana Bimbea și Samfira Borlea, din Alba Iulia, sărbătorite la împlinirea vârstelor de 103, respectiv 101 ani
Ana Bimbea și Samfira Borlea, din Alba Iulia, sărbătorite la împlinirea vârstelor de 103, respectiv 101 ani
Ana Bimbea și Samfira Borlea, din Alba Iulia, au fost sărbătorite cu ocazia împlinirii vârstelor de 103, respectiv 101 ani.
Cu acest prilej, primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Pleșa, le-a vizitat, oferindu-le flori și tort, în semn de prețuire.
Edilul a fost însoțit de viceprimarul Adina Toma, directoarea Direcției de Asistență Socială Alba Iulia, Adela Cristescu, și de Nicolae Panduru, președintele Asociației Naționale a Veteranilor de Război Alba.
„Este un moment deosebit, și, așa cum am făcut-o anii trecuți, am avut plăcerea de a le vizita și de a le oferi un cadou simbolic, în semn al respectului și prețuirii noastre pentru întreaga activitate de-a lungul vieții, în comunitatea din Alba Iulia. Dragi doamne, vă transmitem din suflet un călduros “La mulți ani!” Să vă bucurați în continuare de sănătate, liniște și de prețuirea celor dragi! Sunteți o inspirație pentru noi toți, iar poveștile vieților dumneavoastră rămân o comoară pentru noi”, a transmis primarul Gabriel Pleșa.
Eveniment
Opt ani de la mari proteste anticorupție în România
Opt ani de la mari proteste anticorupție în România
În urmă cu opt ani, în ianuarie 2017, la două săptămâni după învestirea guvernului PSD–ALDE condus de Sorin Grindeanu, au început în România o serie de proteste de stradă față de intențiile guvernului de a modifica legea grațierii și de a amenda Codul penal.
În prima zi, în 18 ianuarie, au manifestat în jur de 5.000 de oameni, din care aproape 4.000 în București.
În următoarele zile protestele au luat amploare în toată România și în diaspora, mai ales după ce ministrul de Justiție, Florin Iordache, a anunțat prin mass-media, în jurul orei 24 din noaptea de 31 ianuarie, publicarea de către guvern în Monitorul Oficial a ordonanțelor privind grațierea unor fapte de corupție și modificarea Codului penal prin dezincriminarea abuzului în serviciu.
Protestele au atins apogeul în seara de duminică, 5 februarie, când peste 600.000 de manifestanți au protestat în toată țara, în ciuda faptului că în aceeași zi, guvernul anunțase abrogarea OUG 13. Protestele au devenit cunoscute, neoficial, și sub numele de Tineriada sau protestele #rezist, hashtag devenit simbolul mișcărilor de protest. Protestele s-au bucurat și de susținerea unor personalități autohtone.
Printre cei prezenți la proteste s-au numărat: filosoful Mihai Șora, scriitorul Mircea Cărtărescu, scriitorul T. O. Bobe, muzicianul Tudor Chirilă, actrița Maia Morgenstern, actrița Oana Pellea, regizoarea Sanda Manu, actorul Dragoș Bucur, cântăreața Dana Nălbaru, dramaturga Lia Bugnar, actorul Dan Bordeianu, actrița Cătălina Grama, actrița Medeea Marinescu, cântăreața Delia Matache, gimnasta Andreea Răducan, scriitoarea Ana Blandiana etc.
Ordonanța nr. 13/2017 a fost abrogată, iar ministrul Justiției, Florin Iordache, văzut principalul responsabil pentru introducerea ordonanței, a demisionat pe 8 februarie 2017, însă a fost ales ulterior președinte al Comisiei parlamentare speciale pentru sistematizarea, unificarea și asigurarea stabilității legislative în domeniul Justiției.
sursa: unitischimbam.ro
foto: Sergiu Brega
Eveniment
ASCOR Alba Iulia la ceas aniversar
ASCOR Alba Iulia la ceas aniversar
În anul 2025, ASCOR Alba Iulia sărbătorește 30 de ani de activitate.
Momentul va fi marcat pe tot parcursul anului prin numeroase manifestări culturale, sociale, misionare și duhovnicești.
Primul eveniment dedicat acestei aniversări va avea loc în perioada 11-16 februarie, respectiv Tabăra Națională ASCOR, găzduită de Mănăstirea Oașa. Manifestarea va evoca personalitatea Sfântului Cuvios Dometie cel Milostiv de la Râmeț și va reuni 200 de tineri din toate filialele. În cadrul aceluiași eveniment va fi organizat Consiliul Național ASCOR, prilej cu care vor fi dezbătute planurile de viitor ale asociației.
Cu ocazia acestui popas omagial, ASCOR Alba Iulia va organiza mai multe conferințe duhovnicești și evenimente omagiale, avându-i printre invitați pe coordonatorii ASCOR activi și împlicați în acțiunile asociației studențești, precum și o gală aniversară.
Tot în acest an, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Arhiepiscop Irineu, va fi tipărit un volum colectiv cu o parte din conferințele organizate în decursul anilor precedenți de către ASCOR Alba Iulia. De asemenea, în vederea promovării celor 30 de ani de activitate, ASCOR Alba Iulia a creat un logo special pentru acest moment. Asociația Studenților Creștin-Ortodocși Români (ASCOR) – Filiala Alba Iulia a fost înființată în anul 1995, avându-l ca președinte pe părintele Florin Țifrea.
Cel dintâi îndrumător duhovnicesc a fost părintele prof. dr. Florin Botezan, cadru didactic la Seminarul Teologic Ortodox „Sfântul Simion Ștefan” din Alba Iulia. În decursul ultimilor ani, sub directa coordonare a părintelui arhid. conf. univ. dr. Răzvan Brudiu, tinerii și voluntarii ASCOR Alba Iulia au desfășurat numeroase evenimente cu caracter cultural, social și duhovnicesc, remarcându-se în mod deosebit atât la nivel eparhial, cât și în întreaga țară.
Eveniment
Gheorghe Tamaș, veteranul de război din Daia Română, a împlinit 102 de ani
Gheorghe Tamaș, veteranul de război din Daia Română, a împlinit 102 de ani
Născut la 12 ianuarie 1923, în Daia Română, veteranul de război, maior în retragere Gheorghe Tamaș, a împlinit 102 ani.
Înregimentat în cadrul Diviziei 20 Artilerie, veteranul de război a participat în cel de al Doilea Război Mondial, în perioada 1944-1945, luptând pe frontul de Vest, ca observator. Veteranul povestește că a ajuns până în Cehoslovacia, iar experiența avută pe front a fost foarte dificilă. Își amintește și azi, cu durere în suflet, o întâmplare de pe câmpul de luptă, când un un tun a explodat, pierzându-și atunci mai mulți camarazi.
Amintirile războiului au rămas vii în mintea și sufletul veteranului de război.
Cu toate că vârsta sa înaintată își spune cuvântul, fiind tot mai slăbit în ultima vreme, Gheorghe Tamaș nu renunță la atitudinea sa optimistă cu care ne-a obișnuit. Are o gospodărie frumoasă și este îngrijit exemplar de fiica sa, Maria Tamaș.
-
Știriacum o săptămână
30 de reguli de bun-simț, din experiența noastră
-
Știriacum o săptămână
Învață să spui „mulțumesc”: 11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“
-
Știriacum 5 zile
16 ianuarie, SânPetru lupilor, sărbătorit în luna lui gerar: Tradiții și obiceiuri
-
Educație și Culturăacum 6 zile
15 ianuarie: Ziua nașterii lui Eminescu, Ziua Culturii Naționale
-
Știriacum 2 zile
Cafeaua, energizantul de dimineață: Care sunt beneficiile consumului dar și riscurile
-
Știriacum o săptămână
Ierni de poveste la Arieșeni, una dintre stațiunile preferate de schiori: Care sunt obiectivele turistice ce pot fi vizitate de turiști
-
Știriacum 5 ore
21 ianuarie 1648: La Alba Iulia apare prima traducere integrală în limba română a Noului Testament
-
Știriacum o săptămână
Biserica de lemn a Mănăstirii Lupșa, cu o vechime de 6 secole și o istorie pe măsură