Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Amenzi de peste 17 mii de lei aplicate de oamenii legii din Alba, într-o singură zi, în cadrul unor acțiuni în sistem integrat

Publicat

în

Amenzi de peste 17 de mii de lei aplicate de oamenii legii din Alba, într-o singură zi, în cadrul unei acțiuni în sistem integrat

În ultimele 24 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.

În cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 311 verificări de persoane și 213 verificări de autovehicule, pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.

Au fost constatate 80 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 17.325 de lei.

Au fost efectuate 47 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, au fost retrase două certificate de înmatriculare și au fost reținute patru permise de conducere.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Începe ediția a X a a Crosului Europei: Sport și sănătate, informare și mișcare pentru ”proeuropenii” Regiunii Centru

Publicat

în

Sport și sănătate, informare și mișcare pentru ”proeuropenii” Regiunii Centru. Începe ediția a X a a Crosului Europei

EUROPE DIRECT Regiunea Centru, sustinut de structura gazda – Agentia pentru Dezvoltare Regionala CENTRU – porneste la drum in scolile din Regiunea Centru si provoaca elevii din Regiune sa alerge la cea de-a X-a editie a Crosului Europei. Mai mult de 1200 de elevi si cadre didactice din 12 scoli din cele sase judete din regiune sunt asteptati sa participe la aceasta activitate. Ca in fiecare editie din ultimii ani, se poate participa si individual la cros, prin inscriere online, sustinand acelasi mesaj: ”E posibil!” astfel incat sa promovam cu totii un mediu mai curat si sa beneficiem de sanatate prin miscare in aer liber.

Echipa EUROPE DIRECT Regiunea Centru a pregatit kituri de inscriere pentru minim 1200 alergatori, elevi, cadre didactice, cetateni. Elevii, alaturi de cadrele didactice ale scolilor din Baia de Aries, Zlatna, Feldioara, Prejmer, Barcani, Batanii Mari, Lueta, Madaras, Sarmasu, Panet, Dumbraveni si Ocna Sibiului au fost invitati sa dea curs provocarii de a alerga pe o distanta de minim 1 km, pentru a sublinia mesajul acestei activitati. Pornind din judetele Harghita si Sibiu, cea de-a X-a editie a Crosului Europei in scoli, debuteaza vineri 18.10.2024.

”Schimbarile climatice se manifesta din ce in ce mai evident in ultimii ani, prin iernile mai blanzi, verile secetoase, temperaturi crescute, incendii, ploi torentiale si inundatii, fenomene extreme care ne arata importanta activitatilor de protectie a mediului. Finantarile europene pe care le derulam prin ADR Centru sunt destinate institutiilor si firmelor si conditionate de prevederea unor masuri de eficienta energetica, de politica ”verde”. Prin proiectul Europe Direct, ne adresam cetatenilor si ii implicam in activitati pentru sublinierea importantei protectiei mediului. Chiar si cele mai mici actiuni intreprinse de fiecare dintre noi, de reciclare, reutilizare sau reducere a consumurilor de energie, contribuie la activitatile locale, regionale sau europene pentru un mediu mai curat, sustenabil. Avem deja din partea unitatilor scolare reactii de bucurie pentru ca sunt implicate in aceste activitati si speram ca si individual sa participe cat mai multi cetateni, pentru a sublinia beneficiile protectiei mediului si ale sanatatii publice”, a declarat domnul Simion Cretu, Director General ADR Centru.

Pentru cetatenii din Regiune care doresc sa participe la Cros, dand curs acestei provocari singuri sau alaturi de prieteni – sunt invitati sa se inscrie online, in perioada 15 octombrie -15 decembrie 2024, iar apoi sa se bucure de practicarea unui stil de viata sanatos ce sustine prioritatea europeana ”Pactul Verde European”. In mijlocul naturii sau pe aleile reabilitate cu fonduri europene din parcurile oraselor, cetatenii care participa individual la Crosul Europei, trebuie sa utilizeze o aplicatie de fitness care le inregistreaza activitatea sportiva, sa alerge minim 3 km si sa transmita rezultatele acestei activitati. Sunt minim 100 locuri disponibile pentru aceasta activitate.

Pentru mai multe informatii se poate accesa Regulamentul de participare care trebuie sa fie cunoscut de toti cei ce doresc sa participe, pentru a-si asuma si respecta termenii si conditiile de participare- https://europedirect-adrcentru.ro/incepem-editia-a-x-a-a-crosului-europei-2/. Formularul de inscriere online poate fi accesat la link: https://forms.gle/2LznVuwFJw3FmV779. Pentru informatii privind protectia datelor personale puteti consulta: http://www.adrcentru.ro/politica-confidentialitate-date/.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Sfântul Luca, sărbătorit pe 18 octombrie: Este socotit şi patronul iconografiei creştine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului

Publicat

în

Sfântul Apostol și Evanghelist Luca este pomenit în calendarul creștin ortodox la 18 octombrie

Sfântul Evanghelist Luca a fost unul din cei șaptezeci de apostoli, despre care chiar el pomenește în Evanghelia sa: „A arătat Domnul și pe mulți alții șaptezeci și i-a trimis, câte doi, înaintea feții Sale, în toată cetatea și locul”.

Fiind în această rânduială apostolească, Sfântul Evanghelist Luca, prin propovăduirea sa, pregătea calea Fiului Lui Dumnezeu, încredințând mulțimile că Mesia, Care era așteptat, a venit în lume.

Originar din Antiohia Siriei, de profesie medic, Sfântul Apostol Luca este autorul a două dintre cărțile Noului Testament: Evanghelia care îi poartă numele și cartea Faptele Sfinților Apostolilor. A fost martor al propovăduirii Domnului și al patimilor Lui. Este socotit şi patronul iconografiei creştine, el fiind cel care a pictat primele icoane ale Maicii Domnului, purtând în braţe pe Hristos şi prima icoană a Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel. A trecut la cele veşnice la vârsta de 80 de ani, când nişte păgâni l-au spânzurat de un măslin în cetatea Tebei din Boetia. Constantie, fiul împăratului Constantin, a adus moaştele sfântului din Teba şi le-a aşezat în Biserica Sfinţilor Apostoli, sub sfânta masă, alături de cele ale Sfinţilor Andrei şi Timotei.

Sfântul Luca făcea parte din comunitatea creștinilor din Ierusalim în momentul convertirii lui Saul (Pavel) și i-a devenit, în scurtă vreme, însoțitor în călătoriile misionare și pe perioada detenției romane a acestuia. Întâlnirea lui cu Sfântul Apostol Pavel a avut loc la Troa (Fap. 20; 5-6), după cele trei luni petrecute de Sfântul Pavel în Grecia.
Aria propovăduirii sale a cuprins Italia, Galia, Dalmația, Macedonia, iar către sfârșitul vieții Ahaia, unde, conform tradiției, a și murit în vârstă de 75-80 de ani.

Sfântul Apostol Luca a fost și un pictor deosebit, fiind cel dintâi care a zugrăvit prima icoană a Maicii Domnulu

Pe 18 octombrie este sărbătorit SFÂNTUL LUCA, sărbătoarea fiind cunoscută şi sub numele de Lucin. Conform tradiţiei, oamenii aveau mai multe obiceiuri menite să determine îndepărtarea lupului din preajma turmelor de oi. Era interzisă scoaterea gunoiului și a cenușii din vatră, pentru ca lupii să nu găsească cărbuni aprinși, care le-ar fi favorizat fecunditatea. De asemenea, în ziua cu pricina nu se pronunța cuvântul lup, termenul fiind înlocuit cu cel da gadină. Erau sistate totodată și activitățile ce implicau prelucrarea lânii și a pieilor de oi. Aceste practici populare se intersectau cu cele religioase, întrucât oamenii țineau post negru pentru a fi feriți de lupi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

18 Octombrie 1599- Bătălia de la Șelimbăr: Mihai Viteazul devine principele Transilvaniei. Deschide drumul spre Prima UNIRE a românilor

Publicat

în

Pe 18 octombrie 1599 are loc bătălia de la Şelimbăr în cadrul căreia Mihai Viteazul, domn al Valahiei, înfrânge oastea transilvăneană în frunte cu Andrei Bahory

Mihai Viteazul intră în Alba Iulia, iar întreg teritoriul Transilvaniei trece sub autoritatea lui.

Influenţa militaro-politică a Poloniei în principatele româneşti la sfârşitul secolului XVI a constituit un pericol eminent pentru domnia lui Mihai Viteazul în Muntenia. Ilustru strateg şi om de o verticalitate şi claritate rară a gândirii, Mihai Viteazul s-a văzut nevoit să atace primul în Transilvania pentru a evita un atac concentric din direcţiile Transilvania şi Moldova.

Bătălia de la Șelimbăr (germană Schellenberg) a avut loc pe 18 octombrie (s.v) / 28 octombrie (s.n) 1599 și s-a dat între oastea Țării Românești condusă de Mihai Viteazul și oastea Transilvaniei condusă de cardinalul Andrei Báthory. Bătălia s-a terminat cu victoria clară a armatei condusă de Mihai Viteazul care și-a deschis astfel drumul spre cetatea Alba Iulia, unde a înfăptuit prima unire a Transilvaniei cu Țara Românească.

După loviturile puternice primite, oastea transilvăneană a fost dezintegrată, pierzând 2 mii de morţi, o mie de răniţi şi toată artileria. În încercarea de a se refugia în Moldova, principele Transilvaniei, Andrei Bathory, a fost ucis de ţăranii secui. Mihai Viteazul va intra deja la 1 noiembrie 1599 în capitala Transilvaniei – Alba Iulia obţinând controlul militar al principatului.

Chiar dacă alianța (din 27 mai 1595) a voievodului Mihai cu Sigismund Báthory era clară, acesta din urmă dăruindu-i la 6 ianuarie 1597 castelul și domeniul Buia, format din 14 comune, toate în județul Sibiu, domeniul Sona din județul Alba și dreptul de a construi în Bălgrad (Alba Iulia), lângă cetate, o mânăstire, care a și fost ridicată în acel an, relațiile dintre cei doi s-au deteriorat de-a lungul timpului.

În 1597 se produseseră schimbări însemnate în Transilvania. Sigismund Báthory i-a făcut o vizită împăratului Rudolf al II-lea la Praga. A fost încheiat un tratat bilateral, în baza căruia Báthory ceda imperiului Transilvania în schimbul ducatelor Oppeln (Opole) și Ratibor (Racibórz) din Silezia. Schimbul dădea posibilitate Austriei să-și extindă influența asupra creștinilor din Imperiul Otoman. Situația l-a determinat pe Mihai Viteazul să reflecteze asupra alianței cu Báthory și să decidă încheierea la rândul său a unui tratat mai favorabil cu împăratul Germaniei, la 9 iunie 1598 la Mănăstirea Dealu. Preambulul tratatului prevedea că Mihai recunoștea suzeranitatea Habsburgilor asupra Țării Românești, împăratul obligându-se să țină pe socoteala sa 5000 de mercenari pe lângă Mihai, voievodul rămânând domn pe viață și cu drept ereditar în familia lui. Obiceiurile și autonomia țării urmau să rămână intacte, neschimbate, nu se prevedea plata vreunui tribut, iar solii români urmau să fie primiți la curtea imperială cu toate onorurile. Sigismund Báthory, fire schimbătoare și indecisă, și-a dat seama că ducatele sileziene nu făceau cât Transilvania și, în august 1598, s-a reîntors la vechea lui stăpânire, după care i-a expulzat pe reprezentanții împăratului Rudolf.

Revenit în Ardeal, Sigismund Báthory l-a chemat din Polonia pe vărul său Andrei Báthory, care era cardinal. I-a cedat acestuia tronul principatului Transilvania, iar Dieta Transilvaniei l-a recunoscut pe cardinal în aprilie 1599 ca principe.

Schimbarea lui Sigismund Báthory era cu totul defavorabilă lui Mihai, Andrei Báthory fiind inamicul lui Rudolf al II-lea, împăratul nemaiavând drepturi în Transilvania. Luându-și măsuri de siguranță spre Dunăre și Moldova, Mihai a început înaintarea spre Transilvania. În câteva zile, Mihai obținu sprijinul sașilor brașoveni. A continuat marșul din Prejmer, prin Codlea, Făgăraș și satele din Țara Făgărașului, ajungând la Tălmaciu la 15/25 octombrie. Armata sa, întregită cu grupul secundar condus de Radu Buzescu și Banul Udrea, înainta spre Sibiu, așezându-și tabăra la Veștem în ziua de 16/26 octombrie. Sperând tergiversarea bătăliei, pentru a primi întăriri, cardinalul Báthory își stabili tabăra la nord de cetatea Sibiului, pe malul stâng al Cibinului. La 18/28 octombrie, dimineața, Mihai Viteazul înainta spre Sibiu.

Andrei Báthory, depășit și luat prin surprindere de pregătirile militare ale lui Mihai, fu nevoit să-și dispună oastea (circa 16000 de oameni) într-un loc defavorabil, între zonele Lazarett și Exerzierplatz, având în spate bălțile Cibinului, folosite la apărarea cetății Sibiului, pe laturile de sud și est.

Bătălia începu la ora nouă cu un schimb intens de focuri de artilerie. Cele 18 tunuri ale lui Mihai, deși amplasate dominant, au avut inițial un tir greșit. Artileria cardinalului, superioară numeric (circa 40-50 de tunuri) a ripostat foarte puternic. În finalul pregătirii artileriei, un nobil de origine română, Daniel Zalaschi, trecu de partea armatei lui Mihai, făcându-i cunoscută poziția dispozitivului inamic. Atacul l-a dat Mihai Viteazul pe flancul stâng, grupul de oaste al lui Baba Novac încercând să scindeze oastea cardinalului. În ciocnire căzu Ștefan Lazăr, comandantul flancului cardinalului. Gáspár Kornis, comandantul locotenent al oștii cardinalului reuși să-l respingă pe Baba Novac. Mihai reluă atacul cu partea centrală a oștirii sale, formată din mercenari unguri și secui de sub comanda lui Gheorghe Makó. Aceștia pătrunseră în dispozitivul inamic, lărgind flancurile spărturii și acționând atât în sprijinul lui Baba Novac, cât și împotriva lui Moise Székely, reușind să respingă dreapta și centrul oștirii transilvănene. Profitând de succes, voievodul român își întări trupele din centru cu escadroane de sârbi, cazaci și moldoveni și l-a angajat în bătălie și pe aga Lecca. Linia întâi a lui Gáspár Komis fu străpunsă, soarta bătăliei înclinându-se de partea lui Mihai Viteazul.

În jurul orei 15, armata principelui cardinal Andrei Báthory, rămasă fără comandant și atacată din flanc, s-a dezorganizat și a intrat în derută. Dezastrul fu aproape total. Apărătorii sași ai cetății Sibiu urmărind cu atenție, de pe creneluri, desfășurarea bătăliei, au salvat 350 de ostași sași care făceau parte din oastea cardinalului, trăgându-i cu funiile, peste ziduri, în interiorul cetății.

Bilanțul bătăliei a fost impresionant: din rândurile oștirii transilvănene au căzut peste 3000 de oameni, alții 1000 fiind răniți și prizonieri. Pierderile armatei lui Mihai Viteazul au fost de asemenea mari, trupurile celor căzuți, din ambele tabere, fiind adunate de locuitorii Sibiului și depuse într-o groapă comună. Locul înhumării se cheamă și astăzi „Movila lui Mihai”.

Seara, Mihai Viteazul a ordonat urmărirea pâlcurilor de soldați, pentru a-i împiedica să se regrupeze și să creeze probleme. Cardinalul Báthory fugi cu destinația Moldova, însă pe drum, în munți, a fost capturat de secui, care l-au decapitat la 31 octombrie. Capul cardinalului i-a fost dus lui Mihai Viteazul.

După bătălia de la Șelimbăr, prin toate localitățile sibiene, prin care a trecut domnitorul român în drumul său spre Alba Iulia, populația l-a primit cu entuziasm.

Sursa: unitischimbam.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba