Administrație
Alte 23 de străzi din Cugir au undă verde la modernizare
Undă verde pentru modernizarea altor 23 de străzi din Cugir
Administraţia publică locală din Cugir a semnat un contract de execuție lucrări in valoare de peste 12 milioane de lei.
În baza contractului despre care vorbim, va fi realizat proiectul tehnic și vor fi modernizate străzile Pârâului, Carpați, Livezii, Dorului, Nuferilor, Horea, Traian, Fagului, Crinului, Crângului, Munteniei, Lacului, Cooperatorilor, Ștrandului, Biruinței, Gheorghe Lazăr, Decebal, Mihail Kogălniceanu, Mărășești, Ioan Slavici, George Coșbuc, Gheorghe Asachi și Libertății.
Executantul va avea termen 3 luni pentru a finaliza proiectul tehnic și 24 de luni pentru modernizarea străzilor, termen care curge de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
La nivelul celor 23 de străzi vor fi executate: refacerea carosabilului, reabilitarea trotuarelor, amenajarea de piste pentru bicicliști, introducerea canalizatiei şi rețele de alimentare cu apă (unde este cazul) și de canalizare pluvială.
Investiția face parte din proiectul cu finanțare europeană ”Revitalizarea și îmbunătățirea calității vieții din zona urbană arondată școlii Singidava” , în valoare totală de peste 27 de milioane de lei, din care aproape 22,8 milioane lei (adică mai mult de 4,89 milioane de euro) sunt fonduri nerambursabile, restul fiind contribuția orașului Cugir.
Pe lângă modernizarea infrastructurii stradale arondate instituției de învățământ, prin proiect se vor reabilita, moderniza și echipa corespunzător cele două corpuri de clădire ale Școlii Singidava (clădirea școlii din strada Alexandru Sahia și clădirea din strada Gheorghe Asachi).
Administrație
Acord de înfrățire între municipiul Alba Iulia și municipiul Edineț din Republica Moldova
Acord de înfrățire între municipiul Alba Iulia și municipiul Edineț din Republica Moldova
În data de 1 decembrie 2024, în cadrul Sălii Unirii din Alba Iulia, a avut loc semnarea oficială a Acordului de Înfrățire între municipiul Alba Iulia și municipiul Edineț, Republica Moldova, în prezența delegației din municipiul Edineț, formată din domnului primar Constantin Cojocari, doamna viceprimar Rodelia Vasilcov și domnul viceprimar Ruslan Reșetnic.
„La eveniment au participat prefectul județului Alba, domnul Nicolae Albu, precum și delegațiile din orașele înfrățite cu Alba Iulia din Chișinău, republica Moldova și Sliven, Bulgaria.
Acest parteneriat subliniază relațiile bilaterale dintre România și Republica Moldova, bazate pe legăturile de limbă, istorie, cultură și tradiții comune. Acordul semnat vine în contextul angajamentului României de a sprijini parcursul european al Republicii Moldova, în concordanță cu Parteneriatul Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova.
Alba Iulia și Edineț s-au angajat să valorifice potențialul acestui parteneriat prin acțiuni concrete și schimburi de experiență, având ca scop creșterea calității vieții locuitorilor și consolidarea relațiilor bilaterale.
Semnarea acestui acord marchează un nou pas în întărirea legăturilor dintre România și Republica Moldova, reafirmând prietenia și colaborarea dintre cele două comunități.”, a transmis primarul municipiului Alba Iulia, Gabriel Codru Pleșa.
Administrație
Unitățile de învățământ din municipiul Aiud vor fi dotate cu mobilier modern
Unitățile de învățământ din municipiul Aiud vor fi dotate cu mobilier modern
Administrația Municipiului Aiud a lansat pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice licitația care prevede achiziționarea de mobilier pentru cabinetele și laboratoarele unităților de învățământ din oraș.
Valoarea totală estimată a contractului este de 95.000,00 lei, fără TVA.
Potrivit documentației, achiziția este posibilă în urma semnării contractului de finanțare încheiat între Unitatea Executivă pentru Finanțarea Învățământului Superior, a Cercetării, Dezvoltării și Inovării și Municipiul Aiud.
În cadrul implementării acestui proiect, au fost prevăzute activități ce țin de achiziția de mobilier pentru cabinete și laboratoare, în cadrul proiectului „Dotări TIC pentru un învățământ modern în Municipiul Aiud”, cod F-PNRR-Dotari-2023-1017, Investiția I11.
Contractul de furnizare vizează diverse tipuri de produse, grupate în 2 loturi.
Lot nr. 1 – Mobilier cabinete/laboratoare pentru:
-Colegiul Național „Titu Maiorescu”
-Colegiul Național „Bethlen Gabor”
-Liceul Tehnologic Aiud
-Școala Gimnaziala „Axente sever”
-Școala Gimnaziala „Ovidiu Hulea”
-Grădinița cu Program Prelungit nr. 2
-Grădinița cu Program Prelungit „Primii Pași”
Se vor achiziționa:
1. Masă de birou – 5 buc
2. Scaun de birou – 7 buc
3. Masă triunghi-modulară-colaborativă-stivuibilă – 13 buc
4. Masă cu sertare pentru echipamente IT/audio-video – 1 buc
5. Scaun școlar – 51 buc
6. Dulapuri pentru instrumente, materiale, aparatură – 1 buc
7. Dulap vitrină pentru mulaje, colecții – 1 buc
8. Dulap bibliotecă – 8 buc
Lot nr. 2 – Mobilier laborator multidisciplinar pentru:
-Colegiul Național „Titu Maiorescu”
-Școala Gimnaziala „Ovidiu Hulea”
Se vor achiziționa:
1. Masă de laborator pentru 2 elevi – 16 buc
2. Masă de laborator pentru profesor – 1 buc
3. Dulap depozitare substante chimice cu usi din sticla – 2 buc
4. Dulap metalic, securizat, pentru substanțe – 1 buc
5. Corp chiuveta antiacida laborator – 6 buc
Administrație
Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud
Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud
Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, prin echipa de la Formațiile de lucru Câmpeni din cadrul Sistemului Hidrotehnic Turda, a realizat recent două ziduri de sprijin de 15 metri (pe malul drept) și respectiv 30 de metri (pe malul stâng) pe pârâul Abrud, în intravilanul orașului Abrud.
Zidurile au fost construite din blocuri tip LEGO, fiecare având o înălțime de 2,5 metri, și au fost amplasate pe o fundație rigidă din beton.
Pentru protejarea lucrărilor executate, în aval au fost amenajate un prag de fund din beton și o saltea din anrocamente. În perioada următoare, se vor efectua lucrări de reparații la pragul de fund amplasat amonte de confluența pârâului Abrud cu pârâul Cernița.
Toate lucrările sunt realizate conform Planului Tehnic 2024 al Administrației Apele Române Mureș.
-
Știriacum 2 săptămâni
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 săptămâni
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 3 zile
1 decembrie 1918: Cum s-a făcut Marea Unire
-
Știriacum o săptămână
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum 2 zile
3 decembrie: Ziua internațională pentru persoanele cu dizabilități: Statisticile spun că 15% din populaţia lumii trăieşte cu anumite forme de dizabilitate
-
Știriacum 5 zile
Noaptea de 29 spre 30 noiembrie este specială pentru fetele de măritat, ele își pot afla ursitul
-
Știriacum 3 zile
Samoilă Mârza, „fotograful Unirii“ din 1918: Un singur fotograf printre 100.000 de români
-
Știriacum 2 săptămâni
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului