Rămâi conectat

Știri

Alimentația corectă în Postul Crăciunului: Vezi ce nu trebuie să lipsească din frigider

Publicat

în

În postul Craciunului, carnea, lactatele si ouale ar trebui sa lipseasca din meniul nostru. In primul rand, trebuie sa mancam echilibrat chiar daca este o perioada privata de anumite alimente. Este necesar sa oferim organismului toti nutrientii (macro- si micronutrientii) si sa nu facem excese, in special de carbohidrati, grasimi, si sa evitam prajelile. Câteva idei pentru mesele principale ale zilei, afli pe radiounirea.ro.

In locul proteinelor animale (carne, lactate, oua), vom opta pentru ciuperci, fasole, linte, naut, mazare si soia. Tofu este binevenita in aceasta perioada. Poate fi consumata alaturi de legumele crucifere (brocoli, varza, conopida, gulii), de paste, de rosii, in salate etc.

Atentie la semipreparatele din supermarket! Cititi eticheta nutritionala! Pot contine aditivi alimentari ce nu sunt de post (cazeina, gelatina, lactoza, proteina animala) sau o mare cantitate de ulei vegetal si zahar sub diferite denumiri, ceea ce ar putea duce usor la cresterea greutatii. Exista si posibiltatea ca unele semipreparate/preparate sa nu aiba trecute toate ingredientele.

In aceasta perioada, exista tendinta de a se exagera in consumul carbohidratilor si grasimilor! Atentie la cantitatea de carbohidrati ce vor proveni din paine, cartofi, paste si orez. Ele trebuiesc consumate cu masura! Cartofii pot fi preparatii la cuptor sau fierti alaturi in locul celor prajiti, scrie blogdenutritie.blogspot.com.

Atentie la cantitatea de ulei si zahar! Nu depasiti cantitatea de 1-2 linguri de ulei/zi… si aici ma refer la uleiul nepreparat. Evitati prajelile si consumati mancare preparata pe aburi, la cuptor sau gratar! Dulciurile de post sunt si ele pe lista neagra din cauza adaosului de zahar.

„Profitati” de legumele proaspete in aceasta perioada! La categoria fructe nu depasiti mai mult de 3-5 fructe/zi. Puteti bea un pahar de suc de portocale sau de mere pe zi.

Profitati de dezlegarile la peste! In perioada Postului Craciunului sunt mai multe dezlegari la peste fata de Postului Pastelui. Fiind o perioada mai rece, organismului nostru are nevoie de mai multe grasimi. La capitolul grasimi bune sa nu uitam de somon, ton, sardine etc. Sunt pline de beneficii prin continutul de omega-3.

Citește și Cum controlezi bugetul de sărbători

Iata cateva idei:

– la micul dejun puteti opt: salata de vinete/humus, sandwich-uri cu margarina tartinabila cu legume (ardei, rosii, castraveti), ceai de fructe

– la pranz putem opta pentru ciorbe de legume, tocanita sau ghiveci de legume cu sos de rosii, supe creme din legume, spanac cu usturoi si mamaliga, legume la cuptor (dovlecei, vinete, cartofi), paste (atentie la eticheta nutritionala), tofu si rosii, orez etc

– la cina putem opta pentru salata de legume proaspete si putem adauga seminte crude (susan, in, dovleac, quinoa etc) si ulei de masline

– la gustari putem opta pentru fructe oleaginoase, cum ar fi: 5-6 nuci, un pumn de alune, fistic, migdale,  seminte, prune uscate, stafide, smochine, afine. Atentie la cantitate!!

– fructe: mere, portocale, mandarine, banane, fructe uscate sau dezhidratate, pere, gutui, rodii

– dulciuri: aici recomandam sa se prepare desertul acasa si sa se inlocuiasca zaharul cu un indulcitor, de exemplu cu zaharul din stevie.

Sursa:caplimpede.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR

Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.

În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.

Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba