Administrație
Album aniversar ALBA IULIA-MEMORIA URBIS pentru promovarea patrimoniului cultural al municipiului, în contextul Centenarului dedicat ÎNCORONĂRII
Acord de Cooperare între Municipiul Alba lulia, Universitatea „1 Decembrie 1918″ Alba lulia şi Muzeul Naţional al Unirii din Alba lulia privind promovarea patrimoniului istoric unic al Municipiului Alba lulia
Având în vedere demersurile iniţiate de către municipalitatea Alba lulia pentru dezvoltarea durabilă a comunităţii locale şi promovarea patrimoniului cultural al municipiului, în contextul Centenarului dedicat ÎNCORONĂRII, a fost identificată de UAT Alba lulia oportunitatea de a realiza un Acord de Cooperare cu Universitatea 1 Decembrie 1918 din Alba lulia pe o durată de 5 ani.
Unul din obiectivele Acordului îl va reprezenta finalizarea albumului aniversar ALBA IULIA – MEMORIA URBIS în limba Engleză, care să cuprindă 100 de poveşti despre istoria localităţii Alba lulia din Antichitate până în prezent, cuprinzând aprox.410 pagini, în limba Engleză, şi care să fie folosit pentru ocazii festive/protocol şi în contextul Centenarului dedicat încoronării.
Noul volum ALBA IULIA – MEMORIA URBIS în limba Engleză, urmează a fi folosit pentru ocazii festive/protocol, în preajma evenimentului dedicat Centenarului încoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria la Alba lulia, din anul 2022, dar şi în contextul altor viitoare evenimente oficiale transnaţionale organizate de municipalitate.
Coordonarea realizării volumului ALBA IULIA – MEMORIA URBIS, în limba Engleză, va reveni Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba lulia, entitate care a coordonat realizarea primului volum ALBA IULIA – MEMORIA URBIS, în limba Română.
Municipiul Alba lulia va urmări realizarea volumului ALBA IULIA – MEMORIA URBIS, în limba Engleză, prin Compartimentul Relaţii Internaţionale, Relaţii cu Mediul de Afaceri şi Societatea Civilă, Parteneriate.
Prin adresa înregistrată cu nr.56873/19.05.2021, Universitatea 1 Decembrie 1918 solicită alocarea sumei de 99.750 lei, pentru susţinerea realizării albumului aniversar ALBA IULIA – COMPARTIMENT RELAŢII INTERNAŢIONALE RELAŢII CU MEDIUL DE AFACERI ŞI SOCIETATEA CIVILĂ PARTENERIATE
Astfel, se propune conceperea, corectarea, uniformizarea textelor, traducerea, proofreading-ul acestora în limba Engleză, redactarea, concepţia grafică şi tehnoredactarea albumului ALBA IULIA – MEMORIA URBIS, în limba Engleză, şi tipărirea volumului într-un tiraj de circa 500 de exemplare la o editură acreditată de CNCSIS în categoria A sau B. Preţul TOTAL pentru tipărirea a cel puţin 500 de exemplare nu va depăşi suma de 107.730 lei, sumă care include şi drepturile de autor.
Municipiul Alba lulia a aprobat HCL 207/2021 privind alocarea unor sume de bani Universităţii „1 Decembrie 1918” Alba lulia în vederea susţinerea realizării volumului ALBA IULIA – MEMORIA URBIS în limba Engleză. Prin adresa nr. 8447/2/G/SJ/II.C.2/2021 înregistrată cu nr.90748/04.08.2021, Instituţia Prefectului constată că Hotărârea 207/2021, este nemotivată în drept, solicitând revocarea acesteia.
Ţinând cont de considerentele evidenţiate mai sus, având în vedere termenii de referinţă, responsabilităţile implicate, propun luarea în dezbatere şi adoptarea de către Consiliul Local Alba lulia a hotărârii privind încheierea unui protocol de cooperare între Municipiul Alba lulia şi Universitatea 1 Decembrie 1918 Alba lulia.
Proiectul va fi supus votului consilierilor locali din Alba Iulia, în ședința din 28 septembrie.
Administrație
Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud
Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud
Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, prin echipa de la Formațiile de lucru Câmpeni din cadrul Sistemului Hidrotehnic Turda, a realizat recent două ziduri de sprijin de 15 metri (pe malul drept) și respectiv 30 de metri (pe malul stâng) pe pârâul Abrud, în intravilanul orașului Abrud.
Zidurile au fost construite din blocuri tip LEGO, fiecare având o înălțime de 2,5 metri, și au fost amplasate pe o fundație rigidă din beton.
Pentru protejarea lucrărilor executate, în aval au fost amenajate un prag de fund din beton și o saltea din anrocamente. În perioada următoare, se vor efectua lucrări de reparații la pragul de fund amplasat amonte de confluența pârâului Abrud cu pârâul Cernița.
Toate lucrările sunt realizate conform Planului Tehnic 2024 al Administrației Apele Române Mureș.
Administrație
La Sebeș, investiții în infrastructura rutieră: Care este stadiul lucrărilor
La Sebeș sunt în derulare mai multe lucrări cuprinse în proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere din oraș
În prezent, se lucrează intens pe străzile Doinei și Moților din municipiu.
Lucrările includ pe lângă modernizarea părții carosabile și amenajarea trotuarelor, parcărilor și spațiilor verzi.
De asemenea, se efectuează lucrări de amenajarea intersecțiilor, dar și a racordurilor cu străzile laterale. Intervențiile includ partea carosabilă, trotuare pietonale, accese la proprietăți, parcări, spații verzi, amenajarea intersecțiilor și racordurilor cu străzile laterale, asigurarea colectării și evacuării apelor pluviale, lucrări de siguranță rutieră. Resursele sunt asigurate printr-o finanțare nerambursabilă obținută prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny, a transmis primarul municipiului Sebeș.
Administrație
Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba
Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba
A început turnarea primului strat de asfalt pe DJ 107 K.
Vorbim de o investiție de 30 de milioane de lei a Consiliului Județean Alba.
Acest drum județean face legătura între DN1, Galda de Jos, Întregalde și Mogoș (intersectie cu Transapuseana). Investiția este derulată prin Programul Național Anghel Saligny.
E o lucrare de amploare care, printre altele, a presupus construirea de patru noi poduri și reabilitarea unui al cincilea. La final, drumul va fi modernizat în totalitate, în clipa de față lucrările vizând porțiunea dinspre Ivăniș spre Mogoș.
Termenul de finalizare a proiectului este aprilie 2026, dar autoritățile județene speră ca lucrările să fie încheiate în avans.
-
Știriacum 2 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 6 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 6 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum o zi
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului