Știri
Alba, locul 8 la exporturi și 9 la importuri, potrivit ultimelor statistici: Germania, Italia și Ungaria, principalii parteneri de relații economice internaționale
Alba, locul 8 la exporturi și 9 la importuri, potrivit ultimelor statistici
In judeţul Alba, în luna IUNIE 2024, valoarea exporturilor realizate a fost de 310404 mii euro, iar valoarea importurilor realizate a fost de 259692 mii euro.
Față de luna corespunzatoare din anul anterior exporturile realizate au crescut cu 3,5%, iar importurile au scazut cu 7,3%; Față de luna anterioară exporturile realizate au crescut cu 12%, iar importurile cu 0,7%. Clasamentul valoric al judeţelor, ordonate descrescător, după valoarea exporturilor şi a importurilor realizate în primul semestru al anului 2024, situează judeţul Alba pe locul 8 la exporturi şi locul 9 la importuri.
În luna IUNIE 2024, la nivelul județului Alba s-au realizat exporturi în valoare de 319404 mii euro, reprezentând 4,1% din totalul exporturilor la nivel naţional (7738166 mii euro), în crestere cu 3,5% faţă de exporturile realizate în luna anterioară şi cu 12% faţă de cele realizate în luna corespunzătoare din anul 2023.Valoarea importurilor efectuate în luna iunie 2024 a fost de 259692 mii euro, reprezentând 2,5% din totalul importurilor la nivel naţional (10529474 mii euro), în scadere cu 7,3% faţă de cele realizate în luna anterioară şi in crestere cu 0,7% faţă de cele realizate în luna corespunzătoare din anul 2023.
În perioada 1.I-30.VI.2024 județul Alba a înregistrat exporturi în valoare de 1902459 mii euro și importuri de 1624901 mii euro. Faţă de perioada corespunzătoare din anul anterior, exporturile au fost mai mari cu 8,1%, iar importurile cu 5%. Judeţul Alba deţine o pondere de 4,1% din valoarea totală a exporturilor României realizată in perioada 1.I-30.VI.2024, importurile având o pondere de 2,6%.
Analizând structura exporturilor în primul semestru al anului 2024 pe principalele grupe de mărfuri, se remarcă o pondere mai mare a următoarelor grupe: mijloace si materiale de transport (61,2%), maşini, aparate şi echipamente electrice (10,4%), produse din lemn, exclusiv mobilier (8,9%). Comparativ cu perioada corespunzatoare din anul anterior, s-au înregistrat creșteri la secţiunile cu pondere semnificativă, astfel: mijloace si materiale de transport (+15,2%), produse din lemn, exclusiv mobilier (+11,4%), maşini, aparate şi echipamente electrice (+8%).Referitor la structura importurilor, cele mai mari ponderi în total sunt deţinute de următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat: mijloace si materiale de transport (47,4%), maşini, aparate şi echipamente electrice (20,2%), metale comune şi articole din acestea (6,4%), instrumente şi aparate optice, fotografice, ceasornicărie (4,9%), animale vii, produse de origine animala (3,3%), produse din lemn, exclusiv mobilier (2,9%).Toate sectiunile cu pondere semnificativa au inregistrat creşteri ale importurilor faţă de primul semestru al anului 2023, astfel: produse din lemn, exclusiv mobilier (+80,8%), animale vii, produse de origine animala (+17%), instrumente şi aparate optice, fotografice, ceasornicărie (+8%), mijloace si materiale de transport (+5,9%), maşini, aparate şi echipamente electrice (+2,9%), metale comune şi articole din acestea (+2,6%).
În aceasta perioada, soldul operaţiunilor de comerţ exterior a fost pozitiv, în valoare de 277558 mii euro, soldul operaţiunilor de comerţ exterior înregistrat în perioada similara din anul 2023 fiind tot pozitiv, 212481 mii euro). Cele mai mari valori ale soldului pozitiv al operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni din Nomenclatorul Combinat al produselor: mijloace si materiale de transport (+394931 mii euro), produse din lemn, exclusiv mobilier (+121916 mii euro), articole din piatră, ipsos, ciment (+28018 mii euro), produse minerale (+25867 mii euro), încălțăminte, palarii, umbrele și articole similare (+23282 mii euro), marfuri si produse diverse (+18840 mii euro), arme, munitie, parti si accesorii ale acestora (+17380 mii euro). Cele mai mari valori negative ale soldului operaţiunilor de comerţ exterior s-au înregistrat la următoarele secţiuni: masini, aparate și echipamente electrice (-129996 mii euro), metale comune şi articole din metal (-89597 mii euro), instrumente si aparate optice, fotografice, cinematografice, medico-chirurgicale (-42670 mii euro), produse chimice (-32848 mii euro), hartie si articole din acestea (-21208 mii euro), animale vii (-18045 mii euro).
Clasamentul valoric al judeţelor, ordonate descrescător, după valoarea exporturilor şi a importurilor realizate în primul semestru al anului 2024, situează judeţul Alba pe locul 8 la exporturi şi locul 9 la importuri.
Principalii parteneri de relaţii internaţionale ai judeţului în aceasta perioada, după ponderea în valoarea totală a exporturilor şi importurilor au fost:
-la export : Germania (62,3%), Italia (7,6%), Ungaria (6,1%);
-la import : Germania (64,7%), Ungaria (8,3%), Italia (4,7%).
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
Știri
Strada Humulești din Alba Iulia va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 de metri: Investiție de peste 930.000 de lei
O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată
Administrația albaiuliană a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ce vizează o stradă din cartierul Arex din Alba Iulia, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.
Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m. Potrivit documentației, în prezent strada este nemodernizată, respectiv este în stadiul de drum pietruit care prezintă gropi și denivelări.
Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului. Pietruirea existentă are grosimi variabile, între 15 și 20 cm. Toate aceste defecțiuni îngreunează foarte mult desfășurarea circulației riveranilor, a mașinilor de intervenție și afectează dezvoltarea economică a zonei. Lucrările în valoare de aproape 935 de lei constau în amenajarea carosabilului cu beton asfalt încadrat cu borduri tip A, realizare de canale tehnice îngropate, realizare de rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale și realizarea de marcaje rutiere și indicatoare, amenajarea căilor de acces la proprietăți. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 5 luni.
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 23 de ore
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 20 de ore
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului