Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Social-Economic

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri, la finele lui februarie 2023, potrivit ultimelor statistici. Municipiile Blaj și Aiud completează top 3

Publicat

în

Alba Iulia, orașul cu cei mai mulți șomeri, la finele lui februarie 2023, potrivit ultimelor statistici. Municipiile Blaj și Aiud completează top 3

În luna februarie 2023 rata şomajului a fost de 3,8% (3,9% femei), mai mare decat rata înregistrată în luna corespunzătoare din anul 2022, 3,6% (3,6% femei).

In mediul urban, cel mai mare număr de şomeri înregistrat la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă Alba a fost în Alba Iulia (382 persoane), urmat de Blaj (345 persoane), Aiud (207 persoane), Câmpeni si Sebeș (179 persoane), iar in mediul rural , comunele cu cel mai mare număr de şomeri înregistraţi sunt: Jidvei (498 persoane), Cetatea de Balta (340 persoane), Sona (192 persoane), Rosia Montana (181 persoane), Craciunelu de Jos (171 persoane), Ighiu (168 persoane), Scărişoara (156 persoane).

Ponderea numărului de şomeri înregistraţi în totalul populaţiei cu vârstă de muncă (bărbați 16-65 ani și femei 16-62 ani ), în luna februarie 2023 a fost de 2,6% ( 2,5% femei). Dintre oraşe, cu cele mai mari ponderi se remarcă: Câmpeni (4%), Blaj (2,8%) si Abrud (2,1%), iar cu cele mai mici ponderi orașele Teius (0,7%), Alba Iulia (0,8%) și Cugir (1%). În mediul rural cele mai mari ponderi ( peste 10%) ale numărului de şomeri înregistraţi în numărul total al populaţiei cu vârstă de muncă s-au înregistrat în comunele: Scărişoara (18,7%), Cetatea de Balta (17,9%), Albac (16,9%), Jidvei (14,9%), Craciunelu de Jos (12,9%), Hoparta (10,8%), Rosia Montana (10,7%) si Garda de Sus (10%). Valoare sub 1% s-a înregistrat în comunele: Bucerdea Granoasa (0,2%), Stremt (0,4), Galda de Jos si Santimbru (0,8%), Santimbru (0,9%), Ciugud si Salistea (1%), iar in comunele Ceru Bacainti si Cut nu s-a inregistrat nici un somer.

Numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii februarie 2023 în judeţul Alba a fost de 5795 persoane, în scadere cu 86 persoane (-1,5%) comparativ cu luna anterioara și in crestere cu 416 persoane (+7,7%) comparativ cu luna februarie 2022. Femeile reprezentau la această dată 47,1% din numărul total al şomerilor ( 2730 femei).

Structura după nivelul de instruire arată că 70,8% din şomerii înregistraţi sunt absolvenţi ai învăţământului primar, gimnazial şi profesional, 24,5% sunt persoane cu studii liceale şi postliceale şi 4,7% persoane cu studii superioare.
Din numărul total al șomerilor, 75,7% sunt şomeri neindemnizati (4387 persoane), în timp ce numărul şomerilor aflati in plata a fost de 1408 persoane, din care 39 persoane au primit ajutor de șomaj 50% – absolvenți.

Rata şomajului a fost în luna februarie 2023 de 3,8% (3,9% în ianuarie 2023 și 3,6% în februarie 2022), peste nivelul ratei înregistrate la nivel național (3,1%).În rândul femeilor rata şomajului a fost de 3,9% (4% in luna anterioara si 3,6% in luna februarie 2022), iar în rândul bărbaţilor de 3,8% (3,9% în ianuarie 2023 și 3,5% în februarie 2022). În funcţie de rata şomajului, judeţul Alba se situează în luna februarie 2023 pe locul 24 în ierarhia județelor ordonate crescător.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Social-Economic

Radu Coroamă, noul director general al Fabricii de Arme Cugir

Publicat

în

Radu Coroamă, noul director general al Fabricii de Arme Cugir

La recomandarea ROMARM, Consiliul de Administrațieie de la Fabrica de Arme Cugir l-a votat pe Radu Coroamă pentru funcția de director general, în locul fostului director, inginerul Grațian Duma, al cărui mandat de 4 ani s-a încheiat recent.

Noul director general, Radu Coroamă, a ocupat mai mulți ani funcția de șef Structură de Securitate la Societatea Uzina Mecanică Cugir, iar din 13 septembrie 2024) și-a început activitatea în calitate de manager general la Societatea Fabrica de Arme Cugir.

Radu Coroamă a urmat cursurile Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, între anii 2003 și 2007, iar ulterior, timp de 4 ani, a lucrat în cadrul Serviciului Român de Informații.

sursa: cugirinfo.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

14 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci: Care este istoricul sărbătorii

Publicat

în

14 septembrie, Înălţarea Sfintei Cruci

Înălţarea Sfintei Cruci, prăznuită cu evlavie de creştini în fiecare an la data de 14 septembrie, este cea mai veche sărbătoare consacrată cinstirii Crucii pe care a fost răstignit Iisus.

Praznicul împărătesc din ziua de 14 septembrie este respectat cu smerenie prin post negru.

La slujbele oficiate în lăcaşurile de cult ortodoxe în ziua praznicului Înălţarea Sfintei Cruci sunt marcate două evenimente importante pentru creştinătate: descoperirea lemnului sfânt, crucea pe care a fost răstignit Iisus pe muntele Golgota şi Înălţarea solemnă a Sfintei Cruci, în faţa credincioşilor de către Macarie, Episcopul Ierusalimului, în ziua de 14 septembrie, anul 335.

Praznicul Înălţării Sfintei Cruci aminteşte de un moment foarte important din viaţa Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. La Roma, împăratul Constantin avea război împotriva împăratului Maxenţiu, un persecutor al creştinilor (care a domnit între anii 307-312). Totodată, Maxenţiu avea o oaste numeroasă, recunoscută în imperiu pentru vitejia ei.

Scrierile religioase menţionează că, în ajunul luptei dintre cei doi împăraţi, în amiaza mare, împăratului Constantin i s-a arătat pe cer o cruce formată din stele strălucitoare, înconjurată de inscripţia: „Prin acest semn vei învinge!”. Mai mult, împăratul Constantin L-a visat pe Fiul Domnului, care i-a spus să pună semnul crucii pe steagurile şi pe scuturile ostaşilor din armata sa , ca un simbol al biruinţei.

A doua zi, împăratul Constantin a procedat aşa cum Iisus I-a spus în vis. Totodată, el a făcut o cruce mare din aur, pe care a aplicat-o pe steagul de luptă din faţa armatei sale. Şi oastea împăratului Constantin, mai puţin numeroasă decât a lui Maxenţiu, a învins! Cei mai mulţi dintre războinicii lui Maxenţiu au pierit în luptă, iar cei rămaşi în viaţă au dat bir cu fugiţii. Atunci Constantin a înţeles cât de puternică este Sfânta Cruce. De aceea, el a rugat-o pe mama sa, împărăteasa Elena, să meargă la Ierusalim şi să găsească Crucea pe care a fost răstignit Iisus.

La 14 septembrie, creştinătatea celebrează descoperirea în anul 335 a Sfintei Cruci pe care a fost răstignit Iisus Hristos pe Muntele Golgota. Împărăteasa Elena a fost trimisă de fiul său, împăratul Constantin cel Mare, să descopere adevărata Cruce pe care a pătimit Iisus. După multe zile de săpături, împărăteasa Elena a descoperit locul pe care a fost răstignit Iisus şi trei cruci.

La Ierusalim, aproape de Golgota, împărăteasa Elena a descoperit însă trei cruci identice cu piroane cu tot. Pe una se credea că a fost răstignit Iisus, iar pe cele două se spunea că au fost crucificaţi doi tâlhari care au murit în aceeaşi zi cu Iisus. Împărăteasa era însă mâhnită că nu ştia care este Crucea căutată.

Adevărata Cruce pe care a fost răstignit Iisus a fost descoperită de Macarie, episcopul Ierusalimului de atunci, în urma unei minuni . Pentru că în localitate murise o tânără dintr-o familie aristocrată, episcopul a apropiat fiecare cruce de trupul fetei moarte. Tânăra a înviat şi l-a lăudat pe Dumnezeu, când ierarhul a aşezat lângă ea Crucea sfântă, cea adevărată, pe care a pătimit Iisus.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Social-Economic

ADR Centru, participare la lucrările Forumului Economic de la Karpacz (Polonia)

Publicat

în

ADR Centru, participare la lucrările Forumului Economic de la Karpacz (Polonia)

În cadrul Parteneriatului regional dintre Regiunea Centru și Voievodatul Podkarpacie (SubCarpați) din Polonia, Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru a primit – din partea Biroului Mareșalului acestui Voievodat – invitația de a participa în calitate de partener și speaker la lucrările celei de-a 33-a ediții a Forumului Economic de la Karpacz (Polonia).

Ulterior participării la reuniunile din cadrul acestui Forum, delegația Regiunii Centru a avut o întânire de lucru în cadrul Cancelariei Mareșalului Regiunii Podcarpackie, pentru a dezvolta cooperarea dintre Autoritățile de Management ale Programelor Regionale: Programul „Fonduri Europene pentru Podkarpackie 2021-2027” și Programul „Regiunea Centru 2021-2027”.

În cadrul acestei vizite în două regiuni poloneze – Dolno Slaskie (Silezia Inferioară) și Podkarpackie – delegația Regiunii Centru au urmărit să prezinte partenerilor polonezi obiectivele de dezvoltare incluse în Programul ”Regiunea Centru” 2021-2027, program pe care ADR Centru îl coordonează în calitate de Autoritate de Management. Dezvoltarea relațiilor bilaterale între Autoritățile de Management care gestionează proiecte finanțabile prin Fondul European de Dezvoltare Regională (ERDF) și colaborarea în privința coordonării implementării proiectelor care răspund nevoilor prevăzute de autoritățile publice locale a fost o altă temă dezbătută nu doar în cadrul Forumului Economic ci și, mai ales, în discuțiile cu reprezentanții Voievodatului Podkarpackie, pentru preluarea și adaptarea modelului polonez la dezvoltarea Regiunii Centru.

„Considerăm că ne-am consolidat experiența internațională prin participarea la această vizită. Forumul Economic de la Karpacz este cea mai mare conferință politică și economică din Europa Centrală și de Est, în care se discută nu numai despre securitate, despre perspectivele de dezvoltare economică, coroborat cu provocările contemporane și depășirea crizelor, dar se prezintă și soluții specifice și idei inovatoare. Acesta este un eveniment comparabil cu Forumul de la Davos din emisfera vestică a continentului European, pentru că oferă participanților posibilitatea de a înlocui stereotipurile cu fapte și de a forma opinii pe baza unui schimb de opinii substanțial între experți globali.

După participarea la cele trei zile ale lucrărilor Forumului, am avut o foarte bună întâlnire de lucru în cadrul Cancelariei Mareșalului Regiunii Podkarpackie. Aici am discutat cu reprezentanții departamentelor implicate în procesul de dezvoltare regională și cooperare internațională ai acestei regiuni poloneze, pe teme privind implementarea proiectelor finanțate din fonduri europene. Am găsit multe similitudini, dar și exemple de bune practici, atât în privința modului de abordare procedurilor de închidere a Programului Regional 2014-2020, precum și pentru gestionarea Sistemului de Management și Control al noului nostru Program „Regiunea Centru”. În timpul întâlnirii am convenit cu partenerii polonezi – care s-au arătat extrem de interesați de a vedea situația reală a absorbției fondurilor europene în altă regiune din Carpați – stabilirea unor colaborări concrete în domeniul programelor de dezvoltare regională finanțate din fonduri UE și guvernamentale între Regiunea Centru și Voievodatul polonez Podkarpackie”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Atât în cadrul lucrărilor Forumului Economic, cât și în întâlnirile bilaterale din cele două Voievodate din Polonia, delegația ADR Centru a prezentat modul în care susține dezvoltarea relațiilor economice în arealul Carpaților de Sud. Experiența dobândită în urma participării la această vizită va fi valorificată prin implementarea corespunzătoare a proiectelor finanțate prin PR Centru 2021-2027, care va duce la creșterea absorbției fondurilor nerambursabile REGIOCENTRU, ca urmare a transferului de bune practici de la partea poloneză, care a trecut deja prin experiența implementării unor proiecte de acest gen.

Conducerea ADR Centru a subliniat impactul fondurilor europene coordonate în Regiunea formată din județele Alba, Brașov, Covasna, Harghita, Mureș și Sibiu în perioada 2000-2024, realizând un eficient schimb de experiență cu partenerii polonezi. Partenerilor externi le-au fost prezentate sinteze referitoare la proiectele finalizate prin Programul Operațional Regional 2014-2020 și la stadiul implementării PR Centru 2021-2027, fiind discutate aspecte legate de buna implementare a investițiilor pentru realizarea de noi construcții, lucrări de modernizare sau extindere a construcțiilor existente, modernizarea infrastructurii locale de transport și îmbunătățirea mobilității, investiții în sisteme inteligente de iluminat public, reabilitare termică a clădirilor, crearea de zone verzi, parcuri și piste de biciclete, restaurare obiective turistice, dezvoltare de afaceri și achiziția de echipamente pentru IMM, fără a omite dezvoltarea locală plasată sub responsabilitatea comunității și investițiile în infrastructuri dedicate transferului de tehnologie și cunoaștere.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba