Rămâi conectat

Știri

Alba Iulia: Licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor din cadrul proiectului CRESCENDO

Publicat

în

Licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor din cadrul proiectului CRESCENDO, la Alba Iulia

Primăria Alba Iulia a lansat, în Sistemul Electronic de Achiziții Publice, licitația pentru proiectarea și execuția lucrărilor din cadrul proiectului CRESCENDO.

„Consorțiul regional pentru suport în carieră, educație non formală, duală și tehnologică Alba” (CRESCENDO) este cel mai ambițios proiect și cea mai mare investiție derulată de Primăria Alba Iulia până în prezent, cu o valoare estimată de peste 21 milioane de euro, au precizat autoritățile locale.
Acest proiect prevede construirea unui campus pentru învățământ profesional dual, prietenos cu mediul înconjurător, care urmează să fie alcătuit din două clădiri noi, o parcare subterană, o pasarelă pietonală de legătură şi amenajarea parcelei aferente investiţiei, precum și echiparea și dotarea acestora.
Primăria Alba Iulia, ca lider de parteneriat și cea care a pus la dispoziție terenul necesar construirii viitorului campus, are ca parteneri în acest proiect Consiliul Județean Alba, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca – Extensia Alba Iulia, Liceul tehnologic „Alexandru Domșa” Alba Iulia, Colegiul tehnic „Apulum” Alba Iulia, Liceul tehnologic „Dorin Pavel” Alba Iulia, Liceul tehnologic Sebeș și Liceul tehnologic „I.D. Lăzărescu” Cugir. Partenerii privați ai proiectului sunt: SC Larry&Cory Vermessungen SRL, IPEC S.A., Compania Națională Romarm SA București – Filiala Societatea Uzina Mecanică Cugir SA și Nova Grup SRL, Bosch Automotive și Elis Pavaje SRL.
„Invităm toate companiile interesate să participe la licitația lansată pentru acest proiect de referință. Acesta este un moment deosebit de important pentru comunitatea noastră, iar implicarea și sprijinul vostru sunt esențiale pentru succesul acestui proiect ambițios. Haideți să construim împreună viitorul educației!”, au transmis reprezentanții municipalității albaiuliene.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Alexandru Borza, pionierul ecologiei și conservării mediului în România

Publicat

în

Alexandru Borza, pionierul ecologiei și conservării mediului în România

Alexandru Borza, născut în 21mai 1887, la Alba Iulia, renumit botanist, întemeietor al Grădinii Botanice din Cluj și al geobotanicii din România, a fost și membru al Academiei Române, precum și preot român unit, protopop onorar al Clujului.
A fost printre primii specialiști europeni care au realizat cercetări sistematice în etnobotanică.
Pasiunea sa pentru natură a început încă din școala primară, continuând cu studiile la Seminarul Central Catolic din Budapesta (1904-1908) și, ulterior, la Facultatea de Științe din Budapesta, unde a obținut licența în 1911 și doctoratul în științe naturale în 1913, cu teza intitulată „Studii asupra genului Cerastium din spațiul carpatic și balcanic”.
Realizările lui Alexandru Borza includ:
*Fondarea Grădinii Botanice din Cluj-Napoca (1920): Aceasta a devenit un important centru pentru cercetarea botanică și educație în biologie, fiind astăzi una dintre cele mai mari și diversificate grădini botanice din Europa de Est.
*Contribuții semnificative în taxonomie și floristică: Alexandru Borza a descris numeroase specii de plante și a avut un rol crucial în aprofundarea cunoașterii florei României, fiind un promotor activ al cercetărilor botanice.
*Implicare în conservarea mediului: A fost un pionier al protejării ariilor naturale din România, contribuind la înființarea unor rezervații naturale și susținând cu tărie conservarea biodiversității.
*Activitate didactică: Ca profesor universitar, Borza a format numeroase generații de botaniști și a fost un promotor dedicat al educației publice privind importanța naturii și protejarea mediului.
Alexandru Borza rămâne o figură emblematică pentru ecologia și conservarea mediului în România, lăsând în urmă o moștenire valoroasă pentru generațiile viitoare.
sursa: facebook Consiliul Județean Alba

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Lucrările continuă la Liceul Teoretic din Teiuș: Pregătiri pentru debutul unui nou an școlar

Publicat

în

Lucrările continuă la Liceul Teoretic din Teiuș: Pregătiri pentru începerea școlii

Lucrările continuă la Liceul Teoretic din Teiuș, cu câteva zile de începerea noului an școlar. După ce a fost finalizată reabilitarea clădirii, zilele acestea se muncește de zor la curățarea terenului de magaziile insalubre și dărăpănate.

”În curtea liceului teoretic reabilitat proaspăt, cu toate instalațiile noi, sigur pentru tinerii noștri și dascălii lor, lucrăm la curățarea terenului de magaziile insalubre și dărăpănate, care ne puneau în pericol și dăm încet, încet, o față nouă curții interioare a liceului nostru!

Bătălia pentru modernizarea școlii teiușene continuă pentru că ne pasă de copiii noștri!”, au transmis reprezentanții administrației locale.

Lucrările de reabilitare termică a Liceului Teoretic din Teiuș au demarat la începutul lunii ianuarie 2023, iar valoarea investiției depășește 3,3 milioane lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Întâlnire regională de lucru, organizată în Alba, pe tematici din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală

Publicat

în

Întâlnire regională de lucru, organizată în județul Alba, pe tematici din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba au organizat, în 4-5 septembrie, o întâlnire de lucru pe tematici din domeniul siguranței alimentelor de origine nonanimală.

La întâlnire au participat, pe lângă reprezentanți din cadrul ANSVSA – Direcția Generală Siguranța Alimentelor, Directia Generala Control Oficial și DSVSA Alba, inspectori din cadrul DSVSA Cluj, DSVSA Tmiș, DSVSA Arad, DSVSA Bihor, DSVSA Hunedoara, DSVSA Caraș-Severin și DSVSA Sibiu.
Tematicile abordate au fost de actualitate, relevante și au acoperit aspecte esențiale precum aplicarea flexibilă a cerințelor de igienă și a procedurilor bazate pe principiile analizei de risc (HACCP) în domeniul alimentelor de origine nonanimală.

De asemenea, s-a pus accent pe controlul oficial privind criteriile microbiologice la produsele de origine nonanimală, implicarea în cazurile de toxiinfecții alimentare și gestionarea notificărilor aferente prin sistemele de alertă și cooperare administrativă. Un alt subiect important discutat a fost înregistrarea unităților din domeniul alimentelor de origine nonanimală, aspect esențial pentru asigurarea unei monitorizări eficiente a siguranței alimentelor.
În cadrul întâlnirii au fost analizate documente relevante pe tematica aleasă, care au reflectat modalitatea de implementare de către structurile județene a cerințelor specifice. De asemenea, au fost oferite clarificări și îndrumări punctuale pentru a permite o mai bună înțelegere și abordare unitară privind realizarea controalelor oficiale pe segmentele aferente acestei tematici.
S-au pus în discuție aspecte legate de legislatia si procedurile de lucru specifice domeniului care trebuie respectate în procesul de producție, transport și comercializare a alimentelor de origine nonanimală. Au fost oferite clarificări și îndrumări punctuale, cu scopul de a facilita o mai bună înțelegere și abordare unitară și în mod eficient a problemelor legate de siguranța alimentară.
Totodată, a fost organizată o deplasare la o unitate de obținere a produselor prelucrate din legume și fructe unde s-a realizat observarea și evidențierea aspectelor referitoare la flexibilitatea în aplicarea flexibilă a cerințelor generale de igienă și a procedurilor care au la baza principiilor HACCP.
Întâlnirea de lucru a facilitat realizarea unui schimb util de bune practici care să permită îmbunătățirea activitații de control oficial la nivel judetean si adaptarea, acolo unde este cazul, a legislatiei și procedurilor de lucru în acest domeniu.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba