Știri
Alba Iulia: Biserica Franciscană – o istorie începută în secolul 18
Biserica Franciscană din Alba Iulia – o istorie începută în secolul 18
Biserica Franciscană din Alba Iulia, situată pe Bulevardul Ferdinand I, a fost construită între anii 1750 și 1770, începându-se cu ridicarea altarului, apoi a navei.
Biserica figurează pe planul orașului de la 1771 ca biserică nou construită. Clădirea a necesitat destul de repede reparații (1819) în vremea episopului Alexandru Rudnay. O inscripție plasată deasupra intrării atestă refacerea bisericii cu sprijinul financiar al episcopului Myklós Kováts în anul 1843 ca urmare a distrugerii cauzate de un incendiu. Ultima renovare semnificativă se produce în anul 1881 cu sprijinul episcopului Mihály Fogarassy, construcția fiind afectată de umiditate excesivă, primind forma care poate fi văzută și astăzi.
Este compusă din trei elemente: pronaos, naos și altar, a căror dimensiune supraînălțată contrastează cu proporțiile reduse ale turnului clopotniță. Chiliile construite în 1890 au fost demolate în anii 1980, 1985. Câteva elemente baroce din interior amintesc de vechea biserică. În curtea actualei mănăstiri se păstrează o statuie a Sfântului Ioan Nepomuk. Mănăstirea a fost desființată de autoritățile comuniste și s-a reînființat în 1990.
sursa: apulum.ro
Știri
Săptămâna Albă, Săptămâna Lăsatului Secului, ultima perioadă de pregătire înainte de începutul Postului Mare al Paștelui
Săptămâna Albă, cunoscută și sub numele de Săptămâna Lăsatului Secului, este ultima perioadă de pregătire înainte de începutul Postului Mare al Paștelui
A început Săptămâna Albă a Postului Paştelui sau Lăsatul secului de carne, săptămână în care creştinii ortodocşi nu mai consumă produse din carne, iar duminică are loc Lăsatul secului în Postul Mare.
Pe durata acestei săptămâni, creştinii au voie să consume doar lapte, brânzeturi sau ouă, carnea fiind interzisă, având în vedere că duminică, 23 februarie, a fost Lăsatul Secului de carne.
În 2025, Săptămâna Albă începe pe 24 februarie, iar duminica Lăsatului Sec de brânză este pe 2 martie. După această zi, pe 3 martie, credincioșii ortodocși încep Postul Mare, cea mai lungă și mai aspră perioadă de post din calendarul bisericesc.
În zonele rurale, lăsatul secului de Paşte joacă un rol extrem de important, având loc numeroase tradiţii şi obiceiuri în această perioadă. Astfel, se păstrează tradiţii specifice începutului unui an agrar, Paştele fiind fixat în raport cu echinocţiul de primăvară şi fazele lunii. Totodată, aceste tradiţii sunt împărţite înainte şi după lăsatul secului, înainte fiind „Săptămâna Nebunilor” şi apoi urmează săptămâna „Caii lui Sântoader”. De asemenea, în anumite zone se practică, în această perioadă, Baterea halviţei, un joc al copiilor şi tinerilor. Legarea grânelor are loc tot în această perioadă, obicei prin care păsările şi dăunătorii să nu distrugă recoltele din acel an.
În această săptămână, credincioşii dau de pomană celor sărmani preparate din brânză şi ouă. Paştele va fi sărbătorit anul acesta pe 20 aprilie, în aceeaşi zi cu Paştele catolic.
Anul acesta, Postul Paştelui începe pe data de 3 martie, iar Paștele va fi sărbătorit pe 20 aprilie, potrivit calendarului ortodox. În această perioadă nu se fac nunți.
Pregătirea pentru Postul Mare
Săptămâna Albă este un prilej pentru curățenie atât trupescă, cât și sufletească. În această perioadă gospodinele fac curățenie generală în casă, ca simbol al purificării spirituale. Se spală vasele folosite pentru carne și se pregătesc cele destinate mâncărurilor de post. Totodată, oamenii își cer iertare unii altora pentru greșelile din trecut, ca să intre în post cu sufletul curat.
Pe 2 martie, în Duminica Izgonirii lui Adam din Rai, cunoscută și ca Duminica Iertării, ultima zi înainte de Postul Mare, se organizează mese festive, petreceri, aceasta fiind considerată ultima ocazie pentru voie bună până la Paște.
Știri
Amenzi de aproape 77 de mii de lei, în 48 de ore, aplicate de oamenii legii din Alba, în cadrul unei acțiuni în sistem integrat
Amenzi de aproape 77 de mii de lei, în 48 de ore, aplicate de oamenii legii din Alba, în cadrul unei acțiuni în sistem integrat
În ultimele 48 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta liniștea cetățenilor din județ.
În cadrul activităților desfășurate, au fost efectuate, prin intermediul aplicației eDAC, 790 de verificări de persoane și 467 de verificări de autovehicule, pentru a preveni și combate posibile fapte ilegale.
Au fost constatate 300 de abateri de natură contravențională, majoritatea la normele legale privind circulația pe drumurile publice, care au fost sancționate cu amenzi în valoare totală de 76.827 de lei.
Au fost efectuate 133 de testări privind conducerea sub influența alcoolului sau a altor substanțe, au fost reținute nouă permise de conducere și au fost retrase 17 certificate de înmatriculare.
Știri
Pachete alimentare pentru aproape 600 de elevii din Câmpeni: Licitația, lansată în SEAP
Aproape 600 de elevi aparținând Școlii Gimnaziale Câmpeni și subunităților sale vor beneficia de pachete alimentare care vor distribuite zilnic copiilor
Administrația locală de la Câmpeni a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice licitația cu privire la procedura de achiziție publică pentru achiziţionarea de pachete alimentare care se vor distribui zilnic, către un număr de aproximativ 582 copii.
Valoarea estimată, fără TVA, este de 1.149.247,7 lei, iar durata contractului este de 9 luni.
Autoritatea contractantă dorește achiziţionarea de pachete alimentare care se vor distribui zilnic, către un număr de aproximativ 582 copii aparținând Școlii Gimnaziale Câmpeni și subunitățile sale.
Obiectivul general al proiectului constă în susținerea participării la cursuri pe durata învățământului obligatoriu, pentru a stimula motivația pentru învățare, precum și pentru a sprijini preșcolarii și elevii din medii defavorizate, ținând seama de faptul că accesul redus la educație accentuează inegalitatea de șanse între elevi, determinând pe termen lung creșterea ratei de părăsire timpurie a școlii și a abandonului școlar.
Pachet alimentar:
-produse de panificație din făină – pâine feliată sau batoane/chifle – 80 g – maximum 50% din greutatea totală a pachetului,
-produse din carne şi/sau brânzeturi/derivate din lapte – 40 g – minimum 25% din greutatea totală a pachetului
-legume – roşii, castraveți, salată sau alte produse similare (nu se vor folosi legume murate)- 40 g – maximum 25% din greutatea totală a pachetului.
La acestea se va adăuga un fruct.
Pachetele alimentare vor include 1 (una/o) gustare rece si un fruct conform caietului de sarcini.
Variantele orientative de meniu, redate mai jos:
1. sandvici cu unt, şuncă, caşcaval şi legume – roşii, castravete,ardei, salată:
2. sandvici cu piept de pui la grătar sau pulpă de pui dezosată la grătar cu legume crude – gogoşar, varză, morcov. (primele 2 sunt in baza sugestiilor Institutului Național de Sănătate Publică)
3. Sandvici cu salam uscat: baghetă/chiflă, salam uscat, caşcaval, salată, ardei.
4. Sandvici cu şuncă de porc/pui: baghetă/chifla, şuncă de porc/pui, caşcaval, salată, ardei/roşii.
5. Sandvici cu ceafa/ cotlet de porc la grătar sau cuptor cu ardei, salata, roşii
6. Sandvici cu piept de curcan la cuptor sau grătar şi legume crude
7. Sandvici cu brânză tip Feta, avocado, măsline și roşii.
Pachetul alimentar trebuie să conțină şi un fruct întreg la alegere: măr, pară, banană, mandarină/clementină, portocală etc.
Varianta de pachet alimentar va fi schimbată zilnic, atât în ceea ce privește tipul Sandvici-ului cât și a fructului.
Produsele de panificație vor fi unse cu unt sau cremă de brânză.
Variantele de meniu enumerate mai sus pot fi adaptate de achizitor în funcție de modificările legislative ce pot interveni pe durata derulării contractului de furnizare.
La nivelul unităților de învățământ beneficiare există copii cu nevoi alimentare speciale, respectiv:
• 7 copii care vor beneficia de meniu fără carne de porc (motive religioase)
• 1 copil care va beneficia de meniu fără oua (alergie)
• 1 copil care va beneficia de meniu fără grapefruit, apă minerală, fasole, varză, ouă.
Pachetul alimentar trebuie pregătit în dimineața zilei în care se servește, păstrându-se în condiții sanitar-veterinare și pentru siguranța alimentelor, precum și în condiții igienico-sanitare și la temperaturi corespunzătoare, conform legislației în vigoare.
Produsele alimentare sunt livrate zilnic din unități autorizate/înregistrate sanitar-veterinar şi pentru siguranța alimentelor şi sunt păstrate până la servire, dacă hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, în unitățile de învățământ preuniversitar, în condiții igienico-sanitare şi de siguranța alimentelor, potrivit prevederilor legislației în vigoare
Continutul pachetului alimentar cât și tipul acestuia vor putea fi adaptate în funcție de modificările survenite în legislația aplicabilă, la cererea achizitorului.
Termenul maxim pentru consumul produselor transportate de la furnizor către unitățile şcolare, respectiv elev sau preşcolar, după caz, va fi de:
a) ziua producerii pentru masa caldă;
b) 24 de ore de la momentul ambalării pentru sandviciuri.
În situația în care hrana nu este servită într-un interval de 60 de minute de la livrare, produsele alimentare sunt păstrate, până la servire, în spații amenajate, în care sunt asigurate condițiile de manipulare şi depozitare indicate de producător, în conformitate cu prevederile legale în vigoare privind igiena şi siguranța produselor alimentare, condiții care să poată fi monitorizate şi controlate.
-
Știriacum 2 săptămâni
14 februarie 1968: România revenea la unitatea administrativ-teritorială tradițională, județul
-
Știriacum o săptămână
Cheile Vălișoarei, una dintre bijuteriile naturale ale turismului din Alba
-
Știriacum o săptămână
Ziua de sâmbătă: Care sunt obiceiurile și tradițiile pentru această zi, în credința populară
-
Știriacum o săptămână
Toaca, un cântec al lemnului: Istoria unui instrument vechi
-
Știriacum 3 zile
Detunata Goală, spectacolul stâncos din Apuseni, punct de atracție turistică
-
Știriacum o săptămână
Regulile de bune maniere pentru femeile de astăzi: De ce trebuie doamna să întindă prima mâna întotdeauna spre domn
-
Știriacum 4 zile
21 februarie, Ziua Internațională a Limbii Materne: Ce spun marii scriitori despre limba română
-
Știriacum o săptămână
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani