Rămâi conectat

Administrație

Alba Iulia și alte două orașe europene testează soluțiile dezvoltate în cadrul proiectului PlastiCircle, dedicat economiei circulare a plasticului

Publicat

în

Valencia, Utrecht și Alba Iulia testează soluțiile dezvoltate în cadrul proiectului european PlastiCircle, dedicat economiei circulare a plasticului. Dacă în cazul primelor două municipalități proiectul a fost deja implementat cu succes, este rândul albaiulienilor să încerce soluțiile ecologice moderne de sortare a plasticului.

PlastiCircle a pornit de la necesitatea îmbunătăţirii ratei de colectare şi refolosire a plasticului la nivelul Uniunii Europene. În prezent anual se produc peste 25 de milioane de tone de deşeuri din plastic din care doar 29,7% este reciclat eficient. Impactul economic al îmbunătăţirii reciclării este estimat la peste 10 miliarde de euro pe an, la care se adăugă impactul asupra mediului. Plasticul este considerat responsabil pentru peste 23 milioane tone de emisii anuale de CO2.

PlastiCircle beneficiază de o finanţare prin programul de cercetare şi inovare Orizont 2020 și reuneşte 20 de parteneri europeni (municipalităţi, instituţii de cercetare, companii). Proiectul abordează toţi pilonii economiei circulare a plasticului: îmbunătăţirea sortării iniţiale şi colectării (inclusiv printr-un container “inteligent”), transportul eficient (prin rute optimizate şi şofat eco), sortarea optică automată a diferitelor tipuri de plastic şi dezvoltarea de produse noi, cu valoarea adăugată mare, din plastic reciclat.

În Alba Iulia, proiectul îşi propune să implice cetăţenii în reciclarea corectă a maselor plastice în contextul importanţei reciclării pentru mediu, sănătate şi economie, în testarea unei platforme dedicate şi a unor containere inteligente, dar şi să informeze şi acumuleze date pentru optimizarea colectării deşeurilor de natură să conducă la creşterea eficienţei şi micşorarea costurilor aferente acestor activităţi.

“ PlastiCircle e incă un exemplu foarte bun despre modul în care Alba Iulia, ca partener în proiecte europene și, implicit, ca reprezentant al României, își actualizează prioritățile și le aliniază la contextul european. Pentru România este încă o acțiune de pionierat, iar noi, la Alba Iulia, ne-am obișnuit să ne asumăm acest rol, de trendsetter-i. Sunt sigur că albaiulienii se vor implica în cel mai serios și activ mod și în acest proiect și că îl putem transforma într-un reper și un exemplu de bună practică și pentru restul României” – Voicu PAUL, viceprimarul cu atribuții de primar al Municipiului Alba Iulia.

Proiectul demarează în această lună cu înregistrarea celor care doresc să participe voluntar în proiect, locuitori ai zonei Arnsberg – Goldiş. În această zonă se vor instala 20 de containere inteligente. Pe parcursul a trei luni, în perioada iulie – septembrie, în proiect vor fi implicate 500 de familii. După înregistrare, participanților le vor fi distribuite seturi de “bun venit” ce includ saci pentru reciclarea plasticului şi un card pentru containerul inteligent. Cei înscriși vor sorta şi vor depune corect sacii cu deşeuri din plastic, vor fi implicați în activități informative, vor participa la dezvoltarea proiectului şi vor primi eco – puncte pe care le vor putea schimba în cadouri surpriză la sfârşitul proiectului.

Prin activităţile propuse şi informaţiile culese, proiectul PlastiCircle va pune bazele sistemului viitor, eficient, responsabil şi prienenos cu mediul al colectării deşeurilor în municipiul Alba Iulia.

Informaţii şi înscrieri: www.plasticircle-albaiulia.ro

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud

Publicat

în

Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud

Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, prin echipa de la Formațiile de lucru Câmpeni din cadrul Sistemului Hidrotehnic Turda, a realizat recent două ziduri de sprijin de 15 metri (pe malul drept) și respectiv 30 de metri (pe malul stâng) pe pârâul Abrud, în intravilanul orașului Abrud.

Zidurile au fost construite din blocuri tip LEGO, fiecare având o înălțime de 2,5 metri, și au fost amplasate pe o fundație rigidă din beton.

Pentru protejarea lucrărilor executate, în aval au fost amenajate un prag de fund din beton și o saltea din anrocamente. În perioada următoare, se vor efectua lucrări de reparații la pragul de fund amplasat amonte de confluența pârâului Abrud cu pârâul Cernița.

Toate lucrările sunt realizate conform Planului Tehnic 2024 al Administrației Apele Române Mureș.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

La Sebeș, investiții în infrastructura rutieră: Care este stadiul lucrărilor

Publicat

în

La Sebeș sunt în derulare mai multe lucrări cuprinse în proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere din oraș

În prezent, se lucrează intens pe străzile Doinei și Moților din municipiu.

Lucrările includ pe lângă modernizarea părții carosabile și amenajarea trotuarelor, parcărilor și spațiilor verzi.

De asemenea, se efectuează lucrări de amenajarea intersecțiilor, dar și a racordurilor cu străzile laterale. Intervențiile includ partea carosabilă, trotuare pietonale, accese la proprietăți, parcări, spații verzi, amenajarea intersecțiilor și racordurilor cu străzile laterale, asigurarea colectării și evacuării apelor pluviale, lucrări de siguranță rutieră. Resursele sunt asigurate printr-o finanțare nerambursabilă obținută prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny, a transmis primarul municipiului Sebeș.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba

Publicat

în

Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba

A început turnarea primului strat de asfalt pe DJ 107 K.

Vorbim de o investiție de 30 de milioane de lei a Consiliului Județean Alba.

Acest drum județean face legătura între DN1, Galda de Jos, Întregalde și Mogoș (intersectie cu Transapuseana). Investiția este derulată prin Programul Național Anghel Saligny.

E o lucrare de amploare care, printre altele, a presupus construirea de patru noi poduri și reabilitarea unui al cincilea. La final, drumul va fi modernizat în totalitate, în clipa de față lucrările vizând porțiunea dinspre Ivăniș spre Mogoș.

Termenul de finalizare a proiectului este aprilie 2026, dar autoritățile județene speră ca lucrările să fie încheiate în avans.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba