Educație și Cultură
Aiudeanul Sergiu Pașca, cercetător la Universitatea Stanford din SUA, consilier onorific al ministrului Educației
Aiudeanul Sergiu Pașca, cercetător la Universitatea Stanford din SUA, consilier onorific al ministrului Educației
Sergiu Paşca, profesor de psihiatrie și științe comportamentale de la Universitatea Stanford din Statele Unite ale Americii, originar din Aiud, a fost numit consilier onorific al ministrului Educației, Daniel David.
Studiile lui Sergiu Pașca, au dus la desoperiri fundamentale în neuroștiințe și l-au transformat într-un lider la nivel global în domeniul său. Sergiu Pașca a ajuns la Stanford în 2009, lăsând în urmă Aiudul natal și Clujul studenției, fiind încă de atunci o stea în devenire, la nici 31 de ani, având o viziune clară despre ținta cercetării sale și o teorie absolut originală privind cauzele autismului. În prezent, este tot la Stanford, profesor, și are propriul laborator, unul dintre cele mai puternice din lume în psihiatrie.
Cercetările sale s-au impus ca fiind printre cele mai relevante 10 performanțe științifice ale anului 2022 și a fost inclus de cotidianul The New York Times pe lista sa de vizionari în Medicină și Științe.
În 2023, cercetătorul aiudean Sergiu Paşca a primit titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.
Educație și Cultură
20 ianuarie: Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba–Gheorghe Jurcă, „Alergie la frumusețe și singurătate”
Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba – Gheorghe Jurcă: „Alergie la frumusețe și singurătate”
Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vă invită la lansarea volumului de poezie „Alergie la frumusețe și singurătate”, semnat de scriitorul albaiulian Gheorghe Jurcă. Evenimentul va avea loc luni, 20 ianuarie 2025, ora 17:00, în Sala de lectură a bibliotecii județene, organizatorii marcând în acest fel și ziua de naștere a autorului.
Prezentarea volumului „Alergie la frumusețe și singurătate” va fi făcută de critice literare Sonia Elvireanu și Rodica Gabriela Chira, la rândul lor membre ale Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Alba – Hunedoara. Va urma un moment de recitare a unor poezii din volum, de către recitatoarele Elena Anghel Coman și Felicia Colda. După momentul autorului și dialogul său cu cei prezenți, întâlnirea se va încheia cu un recital muzical susținut de eleva Denisa Beleiu, de la Colegiul Național „Horea, Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și cu o sesiune de autografe.
Membru al Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Alba-Hunedoara, Gheorghe Jurcă este unul dintre cei mai prolifici scriitori contemporani, afirmând într-un interviu că: „Nu pot trăi fără să scriu. Scrisul e sănătatea mea. Scrisul e pentru mine un exercițiu de respirație, este o terapie pentru suflet, care mă ajută să înfrunt mai bine și mai ușor vicisitudinile vieții și să văd partea plină a paharului…”.
Gheorghe Jurcă sa născut la 20 ianuarie 1939, în localitatea Ciuruleasa din Munții Apuseni. Primele studii le-a urmat în satul natal, apoi a urmat o școală profesională la Zlatna și liceul la Brad. Sa remarcat ca un elev eminent si bursa primita dupa bacalaureat ia netezit drumul spre invatamantul superior. După studiile liceale a urmat Facultatea de Filosofie din cadrul Universității București, studiile superioare netezindu-i drumul înspre meseria de gazetar. A lucrat în jurnalistică până la pensie, la început în Deva (5 ani) și apoi numai în Alba Iulia. A fost, pe rând, șeful secției social, redactor șef adjunct, redactor șef și director editor la cotidianul albaiulian „Unirea“. În literatură a debutat în anul 1987, cu volumul „Amurg în pădurea de carpeni“. De atunci și până în prezent scrie neîncetat abordând aproape toate genurile literare. Pentru creația sa a fost premiat de Uniunea Scriitorilor în mai multe rânduri.
Educație și Cultură
Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia
Ziua Culturii Naționale, sărbătorită la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia
Ziua Culturii Naționale, 15 ianuarie, ziua de naștere a poetului Mihai Eminescu, veste aniversată și la Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia în cadrul evenimentului „Eminescu la Palat. O mereu actuală provocare culturală”.
Evenimentul are loc în Sala Dietei după următorul program:
*Ora 10.00: „Pe urmele Luceafărului, la Ipotești” – tur virtual ghidat în Casa părintească, muzeograf Magda Atănăsoaie, Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii „Mihai Eminescu”
*Ora 10.45: Conferință „Eminescu la Palat. O mereu actuală provocare culturală”, eminescolog prof. univ. dr. habil. Diana Câmpan, Centrul de cercetări filologice și dialog multicultural, Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia,
*Ora 11.30: „Sunetul poeziei” – Recital prof. Daniel Avram & Școala de Folk, Palatul Copiilor Alba.
Intrarea la eveniment este liberă și se face prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia.
Educație și Cultură
15 ianuarie: Ziua nașterii lui Eminescu, Ziua Culturii Naționale
15 ianuarie: Ziua nașterii lui Eminescu, Ziua Culturii Naționale
Ziua de 15 ianuarie, aleasă ca Zi a Culturii Naționale, reprezintă data nașterii poetului național al românilor, Mihai Eminescu (1850-1889).
Decretul pentru promulgarea Legii privind declararea zilei de 15 ianuarie — Ziua Culturii Naționale a fost semnat la 6 decembrie 2010, iar Legea nr. 238 din 7 decembrie 2010 a fost publicată în MO 831 din 13 decembrie 2010.
Și în alte țări europene, Ziua Culturii Naționale omagiază oameni de cultură remarcabili, reprezentativi pentru fiecare stat în parte. Astfel, în Spania, Ziua Culturii este marcată la data morții lui Miguel de Cervantes, iar în Portugalia, în ziua în care s-a născut poetul Luis de Camoes. Și autoritățile din Republica Moldova au hotărât ca ziua de naștere a lui Mihai Eminescu să devină Ziua Culturii Naționale.
Data de 15 ianuarie, aniversarea naşterii lui Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850), a fost legiferată din 2011 drept Ziua Culturii Naţionale. Totuşi, data aceasta este doar simbolică, cea reală a naşterii lui Mihai Eminescu fiind 20 decembrie 1849 „pe stil vechi” sau 1 ianuarie 1850 „pe stil nou”. Înregistrarea naşterii, la Botoşani, s-a făcut mai târziu de către părinţi, iar ulterior a survenit reforma calendarului.
Sute de pagini de poezie, proză, proiecte dramatice, traduceri, prelucrări şi adaptări, chiar şi o schiţă a unei gramatici sanscrite sau un dicţionar de rime compun o operă vastă şi originală, care arată o minte iscoditoare, o bună educaţie filosofică şi o voinţă uriaşă de a stăpâni multe domenii.
Întreaga sa operă a fost influenţată de marile sisteme filosofice ale epocii sale, dar şi de filosofia antică, de la Heraclit la Platon, de sistemele de gândire ale romantismului, de teoriile lui Arthur Schopenhauer, Immanuel Kant sau Hegel şi chiar de filozofia buddhistă.
S-a născut la 15 ianuarie 1850, la Botoşani, era şaptelea dintre cei unsprezece copii ai căminarului Gheorghe Eminovici şi ai Ralucăi Eminovici. Copilăria a petrecut-o la Botoşani şi în casa părintească de la Ipoteşti, iar la Cernăuţi a urmat şcoala şi liceul german.
A debutat ca poet la 16 ani, cu o poezie scrisă în memoria fostului său profesor, Aron Pumnul, recitată la înmormântarea acestuia. În februarie 1866, Iosif Vulcan primește la sediul redacției revistei „Familia” o scrisoare însoțită de o poezie, „De-aș avea”, semnată de Mihail Eminovici. Redactorul Familiei este încântat de poezia primită, permițându-și însă o modificare, și anume, românizarea numelui tânărului poet, transformându-l din Eminovici în Eminescu. Din acest motiv, Iosif Vulcan este considerat „nașul literar” al celui mai mare poet român. Numele Eminescu este adoptat mai târziu şi de alţi membri ai familiei sale.
Timp de trei ani, din 1866 până în 1869, Eminescu a pribegit între Cernăuţi, Blaj, Sibiu, Giurgiu şi Bucureşti. A lucrat ca sufleor şi copist de roluri în trupele lui Iorgu Caragiale şi Mihail Pascaly şi a continuat să publice poezii, drame, fragmente de roman sau să facă traduceri din germană. Între 1869 şi 1874, a fost student la Viena şi Berlin, ca „auditor extraordinar” la Facultatea de Filozofie și Drept din Viena şi ca bursier al asociaţiei culturale Junimea, la Berlin.
S-a întors în ţară în 1875, a fost director al Bibliotecii Centrale din Iaşi şi profesor suplinitor, redactor la ziarul Curierul de Iaşi, a continuat să publice în „Convorbiri literare”, iar Titu Maiorescu, ministrul Învăţământului, l-a apreciat şi ajutat să primească un post de revizor şcolar pentru județele Iaşi şi Vaslui. Astfel l-a cunoscut pe Ion Creangă, pe care l-a introdus în Societatea Junimea.
La doar 33 de ani, Eminescu a dat semne de alienare mintală. Poetul suferea de psihoză maniaco-depresivă şi a fost internat în spitale şi sanatorii în ţară, la Viena şi Odessa, pentru recuperare a călătorit în Italia, a fost îngrijit de familie şi susţinut de prieteni, iar cu ajutorului lui Iacob Negruzzi şi Mihail Kogălniceanu a reuşit să primească o mică pensie viageră. În acelaşi an îi apărea şi singurul volum antum „Poesii”, îngrijit de Titu Maiorescu.
Mihai Eminescu s-a stins la 15 iunie 1889 şi a fost înmormântat sub „teiul sfânt” (deşi cel adevărat este în Parcul Copou din Iaşi) din cimitirul Bellu. „Astfel se stinse … cel mai mare poet, pe care l-a ivit şi-l va ivi vreodată, poate, pământul românesc. Ape vor seca în albie și peste locul îngropării sale va răsări pădure sau cetate, și câte o stea va veșteji pe cer în depărtări, până când acest pământ să-și strângă toate sevele și să le ridice în țeava subțire a altui crin de tăria parfumurilor sale”, scria George Călinescu. În acelaşi an se sting mult iubita sa Veronica Micle şi prietenul drag Ion Creangă.
Manuscrisele sale, 46 de volume, aproximativ 14 mii de file, au fost dăruite de Titu Maiorescu în 1902 Academiei Române, iar în 1948 Eminescu a fost ales post-mortem membru al Academiei Române.
-
Știriacum 6 zile
30 de reguli de bun-simț, din experiența noastră
-
Știriacum o săptămână
Învață să spui „mulțumesc”: 11 ianuarie, Ziua Internațională a cuvântului „Mulțumesc“
-
Știriacum 2 săptămâni
Spectacolul Apusenilor: Peștera Meziad, una dintre cele mai frumoase peșteri din Parcul Natural Apuseni
-
Știriacum 2 săptămâni
Legenda peşterii din Apuseni unde tot timpul anului se găseşte zăpadă şi gheaţă
-
Știriacum 2 săptămâni
7 ianuarie, Sfântul Ioan Botezătorul: Semnificația numelor Ion și Ioana
-
Știriacum 2 săptămâni
Cine nu râde de Sfântul Ion va fi trist tot anul: Tradiţii şi obiceiuri
-
Știriacum 2 zile
16 ianuarie, SânPetru lupilor, sărbătorit în luna lui gerar: Tradiții și obiceiuri
-
Știriacum 2 săptămâni
Boboteaza: Tradiţii şi obiceiuri pentru ziua în care se deschid Cerurile