Rămâi conectat

Divertisment

Ai dreptul la despăgubiri de la compania aeriană, dacă ţi se pierde bagajul pe avion. Centrul European al Consumatorilor din România trage la răspundere companiile aeriene

Publicat

în

Ai dreptul la despăgubiri de la compania aeriană, dacă ţi se pierde bagajul pe avion. Află de pe radiounirea.ro ce trebuie să faci şi cine trage la răspundere companiile aeriene.

Sute de români au ratat vacanţa de vis după ce s-au trezit la destinaţie fără bagaje. Una din 200 de valize se pierde pe drum şi nu mai ajunge niciodată în mâinile proprietarului. Puţini ştiu însă că pot primi despăgubiri de până la 1.200 de euro de la compania aeriană.

Un turist olandez şi-a pierdut bagajele la sosirea în România. El îi sfătuieşte pe cei care merg cu avionul să îşi pună jumătate din lucruri într-o valiză şi jumătate, în alta.

În ultimul an, 100 de români au rămas fără obiectele personale în călătorie.

„A plecat în vacanţă. I s-au pierdut bagajele când a ajuns la destinaţie în Grecia. Ne-a sunat să ne întrebe ce poate face. Am sfătuit-o să păstreze bonurile pentru tot ce îşi cumpără, de la periuţă de dinţi până la haine”, spune Laura Pascu, reprezentant al Centrului European al Consumatorilor din România.

Centrul European al Consumatorilor din România este instituţia care trage la răspundere companiile aeriene. Low cost sau nu, fiecare operator este obligat să ofere o despăgubire de până la 1.200 de euro pentru fiecare bagaj. Turiştii primesc bani şi dacă valiza a fost deteriorată în timpul călătoriei cu avionul. Banii se primesc după 21 de zile de la înregistrarea unei plângeri la sediul operatorului aerian.

„Chiar a avut o surpriză şi i-au pierdut bagajele şi la întoarcere. Încă sunt mulți oameni care nu știu că au dreptul să primească bani când li se anulează zborul. Nu știu că au dreptul să primească apă, suc, mâncare sau un telefon, să sune acasă în cazul în care întârzie avionul, sau cazare și transport”, explică Laura Pascu.

Plângerea se poate depune după două ore de când ar fi trebuit ca bagajul să ajungă la destinaţie.

Statisticile arată că unul din 200 de bagaje nu se mai întoarce niciodată în mâinile proprietarilor, dar mulţi călători nu văd deranj în lipsa hainelor.

„În bagaj nu am pus nimic de valoare. (Merg, n.r.) În Creta. Asta e, am buletinul, banii și atât. Restul nu îmi trebuie”, spune un turist.

Nu doar românii se plâng de companiile aeriene din ţară. Francezii şi spaniolii sunt şi ei în topul sesizărilor.

sursa: digi24.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Divertisment

Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba

Publicat

în

Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba

Prigoria este una dintre cele mai colorate păsări de la noi din țară, prezentă şi în avifauna judeţului Alba.

Este o specie de mărime medie, cu o deschidere a aripilor între 36 şi 40 de centimetri și o lungime a corpului între 25 şi 29 de centimetri. Coloritul este foarte viu, în culori contrastante, făcând astfel să fie ușor de recunoscut. Are galben pe gât, albastru pe coadă și pe aripi, roșu-brun pe cap și pe spate și turcoaz pe piept.

Este singura specie a familiei Meropidae din România, majoritatea speciilor din această familie întâlnindu-se în Africa. La noi este un vizitator de vară, ce sosește în luna mai și pleacă la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.

Este o specie insectivoră și se hrănește în special cu albine și alte insecte zburătoare.Prigoriilor le place să rămână așezate pe un copac sau un tufiș, de unde au o bună vedere asupra zonei de hrănire. Când văd o insectă se reped spre ea și o prind din zbor. Se spune că o prigorie poate observa o albină de la 60 de metri.

Preferă habitatele deschise și calde, cu maluri abrupte și uscate, formate din argilă, nisip, piatră moale, pentru săparea galeriilor și a cuibului. Au instinct gregar, formând colonii relativ numeroase.

Este o specie de interes național care necesită o protecție strictă.

sursa: facebook Consiliul Judeţean Alba

foto: pasaridinromania.sor.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Divertisment

Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marți, 8 octombrie

Publicat

în

Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marțea viitoare

Bazinul acoperit de înot din municipiul Blaj se va redeschide marți 8 octombrie.
Programul de funcționare și tarifele de acces au rămas aceleași ca în ultimii doi ani, anunță Primăria Blaj.
Taxa de acces la bazin este de 30 de lei pentru adulți și adolescenți, iar pentru copiii sub 14 ani aceasta este de 15 lei. Un abonament lunar costă 300 de lei pentru adulți și adolescenți, respectiv 150 de lei pentru copiii sub 14 ani.
Program acces la bazinul acoperit de înot Blaj
*Marți – Sâmbătă
– 07.00 – 13.00: înot agrement;
– 14.00 – 18.00: cursuri inițiere înot;
– 18.00 – 21.00: înot agrement.
*Duminică
– 07.00 – 13.00: înot agrement;
– 14.00 – 21.00: înot agrement.
Bazinul acoperit de înot este închis lunea, pentru curățenie și dezinfectare.
Relații la telefon: 0799 – 500.806.

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Tineret

Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina

Publicat

în

Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina

În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.

Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.

Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.

Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.

foto: Alexandru Samuel Popa


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba