Știri
AFIR a virat prima tranșă de bani din fonduri europene pentru sprijinirea a 59 de tineri fermieri din județul Alba
AFIR a virat prima tranșă de bani din fonduri europene pentru sprijinirea tinerilor fermieri din Alba
Agenția pentru Finanțarea Investiților Rurale a virat în conturile bancare, prima tranșă de plată aferentă proiectelor depuse în cadrul DR-30 „Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri”, (PNS 2023-23027) pentru 59 de tineri fermieri din județul Alba, în sumă de 3.097.500 euro, reprezentând aproximativ 71% din valoarea totală plătită de 4.357.500 euro pentru 83 de beneficiari din Regiunea 7 Centru.
Reamintim faptul că prin INTERVENȚIA DR-30 SPRIJIN PENTRU INSTALAREA TINERILOR FERMIER, se urmărește instalarea tinerilor fermieri, ca şefi/manageri ai unei exploataţii agricole ce va îmbunătăți structura de vârstă a fermierilor și va contribui la :
-întinerirea, reînnoirea generațiilor de fermieri ;
– promovarea aspectelor privind protecția mediului, agricultura ecologică, asocierea și va contribui la consolidarea structurii socio-economice a zonelor rurale;
-încurajarea tinerilor şi a familiilor din mediul rural și în special din zona montană de a rămâne în respectivele zone, ceea ce va crea un efect pozitiv asupra economiei naţionale în general;
-încurajarea tinerilor care dețin un nivel de pregătire profesională și competențe adecvate care să asigure gestionarea eficientă a exploatației;
– adaptarea la o agricultură rezilientă și inovativă prin promovarea tehnologiilor și tehnicilor de producție moderne cu impact redus asupra mediului și eficientizarea utilizării resurselor naturale și desfășurarea unei activități agricole competitive;
-creşterea numărului de tineri fermieri care desfășoară o activitate agricolă ca şefi/manageri de exploataţie, încurajarea să devină competitivi, să își sporească gradul de orientare spre parteneriate și forme asociative
– persoană fizică înregistrată şi autorizată în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 44/2008, cu modificările şi completările ulterioare:
-individual şi independent ca persoană fizică autorizată (PFA);
-ca întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale (II);
-ca întreprinzător titular al unei întreprinderi familiale (IF); SRL
Valoarea maximă a fondurilor nerambursabile (intensitatea sprijinului Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se acordă sub formă de sumă forfetară potrivit prevederilor fişei tehnice a intervenției DR 30 – Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri. Sprijinul public nerambursabil se acordă pentru o perioadă de implementare de minimum 2 ani si maximum trei ani sau cinci ani .Pentru sectorul pomicol și struguri de masa și este de 70 000 de euro . Solicitantul trebuie să facă dovada că valoarea investițiilor prevăzute în planul de afaceri reprezintă cel puţin 40% din valoarea sprijinului nerambursabil.
Sprijinul pentru instalarea tinerilor fermieri se va acorda sub formă de sumă forfetară în două tranșe, astfel:
-75% din cuantumul sprijinului la semnarea contractului de finanțare;
-25% din cuantumul sprijinului se va acorda în funcţie de implementarea corectă a Planului de afaceri, fără a depăși trei ani sau cinci ani pentru sectorul pomicol și struguri de masă, de la semnarea contractului de finanțare.
Implementarea planului de afaceri, se va realiza până la data de 30 septembrie 2029, verificarea finală și ultima plată nu vor depăşi data de 31 decembrie 2029.
Fondurile publice nerambursabile sunt acordate în urma verificării și autorizării la plată de către experții AFIR a cheltuielilor realizate, în baza cererilor de plată primite de la beneficiarii publici și privați ai PNS 2023-2027 în conformitate cu contractele de finanțare încheiate, precum și cu angajamentele asumate.
Știri
Biserica ”SFINTII ARHANGHELI” din comuna Horea va fi restaurată cu fonduri europene
Prin Programul Regunea Centru 2021-2027, in judetul Alba, biserica ”SFINTII ARHANGHELI” din comuna Horea va fi restaurată cu fonduri europene
Comuna Horea a devenit cel de-al saselea beneficiar care a semnat un contract de finantare nerambursabila prin Programul „Regiunea Centru”. ”Biserica din vale”- dupa cum i se spune Bisericii ”Sfintii Arhangheli” din centrul comunei – este locul unde generatii intregi de moti s-au botezat si cununat. Aflata acum intr-o stare avansata de degradare, lacasul de cult va fi restaurat si va fi redeschis peste 3 ani, pentru noi evenimente organizate de Parohia Ortodoxa Româna.
Contractul de finantare cu o valoare de peste 1,7 milioane euro, vizeaza implementarea proiectului „Restaurare, refunctionalizare si punere in valoare a Bisericii Sfintii Arhangheli Horea”, finantat prin Prioritatea 7 – O REGIUNE CU TURISM SUSTENABIL, Interventia 7.1.1 – Conservarea, protectia si punerea in valoare a patrimoniului cultural UNESCO si de clasa A, din cadrul PR Centru 2021-2027.
Cu o perioada de implementare de 30 de luni (din octombrie 2024, pâna in aprilie 2027) si o valoare totala de 8.594.357,22 lei, acest proiect urmareste sa contribuie la dezvoltarea turismului cultural si la revitalizarea comunitatii locale. In urma semnarii acestui contract, va incepe restaurarea monumentului istoric, prin lucrari de arhitectura, reabilitarea acoperisului si amenajarea spatiului exterior. Aici se vor organiza ulterior activitati culturale si educative care vor implica comunitatea locala si vor atrage vizitatori. Beneficiarul propune, prin proiect, revitalizarea acestui loc de suflet, prin realizarea de ateliere de teatru, fotografie, gastronomie traditionala, cursuri de ghizi turistici, expozitii si concerte de colinde. Finantarea acopera si digitizarea obiectivului de patrimoniu prin reconstructia 3D a bisericii, dezvoltarea unei aplicatii mobile interactive dedicate traditiilor motesti si organizarea unui eveniment de video mapping pe fatada bisericii. Toate acestea ar trebui sa duca la cresterea numarului de vizitatori si integrarea obiectivului in circuite turistice regionale, printr-o strategie de marketing si colaborari cu agentii de turism, precum si la diversificarea vietii social-economice a locuitorilor.
„Acest contract de finantare asigura necesarul de fonduri pentru ca monumentul istoric si de arhitectura din comuna, locul unde generatii intregi de moti s-au rugat, sa fie restaurat si reinclus in viata localnicilor. Semnarea acestui contract de finantare demonstreaza interesul administratiei locale, sustinuta de comunitatea de moti, pentru protejarea valorilor zonei si valorizarea unui loc deosebit pentru manifestari culturale si religioase. Astfel de proiecte, concura la valorificarea patrimoniului cultural si dezvoltarea unui turism sustenabil. In Regiunea noastra, pâna in prezent, pe Prioritatea 7 a Programului „Regiunea Centru” sunt depuse 12 proiecte, din care, 5, cu o valoare de aproape 15,6 milioane euro, au fost deja semnate. Pastrarea identitatii culturale locale si coeziunea comunitara generate prin aceste proiecte, reprezinta obiective pe care le sustinem, vitale pentru localnici. Aceste initiative demonstreaza ca patrimoniul poate deveni un motor pentru dezvoltare economica si sociala, contribuind la crearea unei regiuni in care valorile culturale si naturale sunt protejate si apreciate deopotriva de localnici si vizitatori”, a declarat Directorul general al ADR Centru, domnul Simon Cretu.
Situata in centrul localitatii Horea, la confluenta a doua cursuri de apa: Valea Albacului si Valea Arazii, Biserica „Sfintii Arhangheli” este un monument istoric de mare insemnatate, inscris in Lista Monumentelor Istorice. Construita prin munca si cheltuiala locuitorilor din zona acum aproape doua secole, intre 1842 si 1847, edificiul a fost ridicat din piatra de râu si caramida si reprezinta un simbol istoric important pentru Tara Motilor, fiind legata de figura emblematica a lui Avram Iancu. Proiectul finantat va contribui la dezvoltarea sustenabila a comunei Horea, atragând anual cel putin 3.000 de vizitatori interesati de turismul cultural, religios si ecologic. De asemenea, vor fi create noi oportunitati de antreprenoriat local si de implicare comunitara, stimulând astfel dezvoltarea economica a regiunii si consolidând identitatea culturala locala.
Știri
Plata taxelor fără debit și a amenzilor, mai accesibilă cetățenilor din Alba Iulia
Plata taxelor fără debit și a amenzilor, mai accesibilă cetățenilor din Alba Iulia
Primăria Alba Iulia diversifică serviciile și adăugă unul dintre cele mai solicitate: plata taxei judiciare de timbru.
âAstfel, cetățenii vor putea achita taxele rapid și sigur prin intermediul stațiilor de plată SelfPay disponibile la nivel național. Prin intermediul sistemului, pe care Primăria Alba Iulia l-a implementat începând cu anul 2021, pot fi achitate două diferite tipuri de amenzi și taxe: amenzi de circulație, amenzi rovignetă, amenzi ANPC, taxe speciale SPCLEP, taxă certificat fiscal, taxă notarială de timbru, taxă divorț, taxă carte de identitate și multe altele.
Acest proces nu doar reduce aglomerația și cozile la ghișee, ci crește și eficiența activităților administrative, permițând angajaților să se ocupe de alte nevoi ale cetățenilor, au precizat reprezentanții administrației locale. Potrivit acestora, un beneficiu major al digitalizării este accesul la servicii în multiple locații și în intervale orare mai mari, atingându-se standardele de eficiență în interacțiunea cu administrația publică.
Albaiulienii sunt îndemnați să efectueze plățile la una dintre cele peste 40 stații de plată SelfPay, amplasate în supermarketurile și magazinele din Alba Iulia. O stație de acest tip este amplasată în sediul Direcției de Venituri (strada Ardealului nr. 1), iar plățile cu cardul bancar sunt acceptate.
Știri
1,5 milioane de lei pentru digitalizarea și îmbunătățirea accesului la serviciile medicale, la Spitalul Orășenesc Cugir
Spitalul Orășenesc Cugir a semnat un contract de 1,5 milioane de lei pentru digitalizarea și îmbunătățirea accesului la serviciile medicale
Reprezentanții Spitalului Orășenesc Cugir au anunțat recent faptul că a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul “Guvernanta digitală eHealth și interoperabilitate în cadrul Spitalului Orășenesc Cugir”, în valoare de aproape 1.500.000 lei, prin care se preconizează o serie de schimbări strategice menite să îmbunătățească experiența pacienților și eficiența operațiunilor interne.
Prin realizarea proiectului reprezentanții spitalului preconizează schimbări de substanță în următoarele direcții strategice:
-Creșterea gradului de satisfacție al pacienților care vor beneficia de îngrijire medicală;
-Îmbunătățirea capabilităților interne de administrare a pacienților și a evenimentelor medicale;
-Realizarea unui control mai bun al costurilor spitalului prin creșterea gradului de predictibilitate și planificare a activităților interne;
-Automatizarea proceselor interne care sunt consumatoare de timp și care necesită multă activitate manuală;
-Creșterea gradului de interconectivitate și interoperabilitate atât intern, în cadrul spitalului, cât și cu alte unități medicale;
-Creșterea nivelului de securitate și confidențialitate a datelor.
Managerul spitalului, Florin Arion,se declară mulțumit de continuarea eforturilor pentru îmbunătățirea accesului pacienților la servicii de înaltă calitate, transmit reprezentanții Spitalului Orășenesc Cugir.
-
Știriacum 5 zile
Mirul și puterea lui vindecătoare: Ce taină ascunde ceremonialul miruirii
-
Știriacum 2 săptămâni
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 2 zile
31 octombrie: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Halloween, Sărbătoarea tuturor sfinților
-
Știriacum 5 zile
Linia principală Arad-Alba Iulia, prima cale ferată transilvăneană: În 1868, cei 211 km dintre Arad și Alba Iulia, parcurși în aproape 9 ore
-
Știriacum 5 zile
Frumusețile toamnei: Care sunt cele mai colorate și frumoase flori
-
Știriacum 14 ore
1 noiembrie 2024: 425 de ani de la intrarea triumfală, în Alba Iulia, a lui Mihai Viteazul
-
Știriacum 2 săptămâni
În 21 octombrie 1754 se inaugurau primele școli din Blaj: Orașul devenea centrul învățământului românesc din Transilvania
-
Știriacum 5 zile
Atracțiile turistice din Alba: Peștera Pojarul Poliței, un adevărat muzeu natural din Apuseni