Rămâi conectat

Sănătate

Adevăruri si mituri despre dieta Dukan: pietre la rinichi, digestie dată peste cap. Pretul kilogramelor date jos haotic

Publicat

în

Dieta Dukan a fost, este şi va rămâne pentru mult timp o dietă de bifat în rândul celor care se chinuie să scape de kilogramele în plus. Vezi însă pe radiounirea.ro care sunt miturile despre dieta Dukan.

Notorietatea de care se bucură dieta ce poartă numele celui care a inventat-o, Pierre Dukan, este datorată rezultatelor spectaculoase obţinute de o categorie de persoane, dar şi a celor care au trecut prin acest regim şi au rămas cu un gust amar, kilograme la fel de multe şi câteva probleme de sănătate ce nu erau anticipate.

Mituri despre dieta Dukan sunt numeroase şi mare parte din ele sunt adevărate, însă există şi altele care îi menţin acestei diete renumele de cea mai eficientă cură de slăbire. Acestea sunt detaliate în cele ce urmează.

Cert este însă că dieta Dukan este considerată de experţii Asociaţiei Dieteticienilor din Marea Britanie cea mai periculoasă dietă, iar nutriţioniştii români împărtăşesc acest punct de vedere.

Mituri despre dieta Dukan –  faci pietre la rinichi

Nu o dată s-a întâmplat să aud în jur persoane care au ţinut dieta Dukan, au slăbit cât şi-au propus, dar s-au trezit la scurt timp cu pietre la rinichi, efectuând o evaluare de rutină. Iar aceste probleme chiar sunt puse pe seama dietei bogate în proteine.

Potrivit oamenilor de ştiinţă de la Universitatea Granada, excesul de proteine din regimul alimentar poate cauza o reducere a nivelului de citrat urinar, care are rolul de a preveni cristalizarea sării de calciu. Astfel se ajunge la o creştere a nivelului de calciu din urină şi implicit un risc mai mare de apariţie a pietrelor la rinichi.

Citeste si „Ce dietă să urmez ca să scap de ruşine ?” , temă a scrisorilor primite de medici de la pacienți, acum un secol

Prin adăugarea de fructe şi legume în dietă putem preveni aceste neplăceri, însă prima fază a dietei Dukan interzice cu desăvârşire aceste categorii de alimente pentru a ajunge la rezultatele dorite. Desigur, nu toţi cei care au ţinut Dukan s-au confruntat cu această problemă, dar eşti dispus să îţi asumi riscul de a fi unul dintre cei „păţiţi“?

Mituri despre dieta Dukan – te vei confrunta cu constipaţia

Din păcate, şi acest mit se dovedeşte a fi adevărat. Constipaţia este frecvent un efect advers al primelor două faze ale dietei Dukan: prima (faza de atac) constând în consum majoritar de proteine, a doua (faza de croazieră) în regim de alternare între proteine şi legume. Aşadar, ca şi cum nu ar fi fost de ajuns că zece zile, în cazurile fericite, organismul primeşte numai carne, în următoarele zece zile, sau pe o perioadă mai îndelungată, primeşte o altă doză şoc de proteine „ajutată“ de câteva legume.

Pentru că reclamaţiile privind constipaţia au ajuns şi la urechile inventatorului dietei, acesta a adăugat recent în recomandările dietei Dukan tărâţele de ovăz, fructele goji şi iaurturile degresate, care nu sunt tocmai sănătoase, pentru că „privează organismul de vitaminele liposolubile  – A, D3, K2 – care au un rol extrem de important în funcţionarea sistemului imunitar, mineralizarea oaselor şi crearea de noi celule“, spune Valentin Vasile, specialist în nutriţie sportivă.

Mituri despre dieta Dukan – dă dureri de cap, somnolenţă şi stări de oboseală

Lipsa fructelor şi a legumelor din primele faze ale acestei diete pot, într-adevăr, să ducă la apariţia migrenelor şi a stărilor de moleşeală. Corpul este privat de vitamine, minerale şi antioxidanţi, cu alte cuvinte de substanţele esenţiale care menţin buna funcţionare a tuturor sistemelor – osos, muscular, cerebral etc.

De asemenea, carbohidraţii lipsesc şi ei din schema celebrei diete, fapt care atrage după sine o epuizare rapidă a creierului, care se manifestă prin lipsă de energie, capacitate redusă de concentrare, dureri de cap şi oboseală persistentă.

Mituri despre dieta Dukan – respiraţie şi transpiraţie urât mirositoare

Ultimul lucru cu care ai vrea să ai de-a face în timp ce ţii o dietă – mai ales în sezonul călduros, căci mulţi se apucă de slăbit cu scurt timp înainte de concediul de vară, pentru a arăta bine la plajă – este mirosul neplăcut al corpului, fie că vorbim de respiraţia neplăcută sau transpiraţia cu miros greu.

Din păcate, acest lucru se întâmplă frecvent în rândul celor care urmează dieta Dukan pentru că „mâncând foarte multe proteine şi neavând glucidele şi carbohidraţii de rigoare, amoniacul, care rezultă din metabolismul proteinelor nu poate fi eliminat în mod natural de organe şi atunci iese prin transpiraţie şi respiraţie pentru că organismul intră în aşa-zisa acidoză, din cauza acumulării amoniacului“, concluzionează Mihaela Bilic, medic nutriţionist.

Mituri despre dieta Dukan – slăbeşti, dar cu ce preţ?

Pentru că până acum am vorbit doar despre nenorocirile pe care le poate aduce dieta Dukan în organism, am decis ca la final să păstrez „cireaşa de pe tort“. Ei bine, da, dieta Dukan chiar te ajută să slăbeşti. Mult, relativ repede. Sunt mărturii pe forumurile de diete care menţionează chiar 30-40 de kilograme date jos cu această dietă.

Însă odată cu aceste kilograme pierdute, persoanele care, cu eforturi mari, cheltuieli neplanificate, timp consumat, greaţă doar la auzul cuvântului „carne“ şi pofte puse în cui, au reuşit să intre în mult-visaţii jeanşi din facultate au conştientizat şi faptul că nicio dietă inventată până acum nu poate fi ţinută o viaţă întreagă şi că secretul constă în echilibru. Carenţele de orice fel aduse organismului se întorc în defavoarea stării de sănătate cu efect de bumerang şi, din dorinţa de a arăta perfect, ajungem la medic cu tot felul de suferinţe.

Din toate câte puţin, la ore potrivite, stres mai puţin, mişcare şi odihnă mai multă şi hidratare cu apă, nu cu sucuri – acestea ar trebui să fie coordonatele după care ar trebui să ne ghidăm atunci când urmărim să fim supli şi sănătoşi în acelaşi timp.

sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Publicitate

Sănătate

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj

Publicat

în

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj: Licitația, lansată pe SEAP

Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie.

Valoarea investiției este estimată la 1.499.065 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, proiectul vizează furnizarea și instalarea de echipamente în cadrul proiectului „Investiții în infrastructura laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Municipal Blaj”, finanțat prin Programul Sănătate 2021 – 2027.

Obiectivul general al proiectului este dotarea laboratorului din cadrul spitalului cu echipamente și aparatură medicală care să asigure accesul egal la asistența medicală pentru oamenii din zona județului Alba.

Se vor achiziționa:

-Analizor clinic MDRO și urocultură, lichide puncții – 1 buc.
-Termostat 100 L – 1 buc.
-Centrifuga 24 poziții – 1 buc.
-Centrifugă – 1 buc.
-Hotă – 1 buc.
-Microscop – 1 buc.
-Maldi TOF – 1 buc.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Publicat

în

14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Află de pe radiounirea.ro că persoanele cu diabet zaharat de tip II pot fi asimptomatice timp de mulți ani sau chiar decade înainte de a fi diagnosticate, deoarece simptomele bolii sunt destul de subtile.

Această afecțiune este atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică”. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicații majore precum afecțiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.

Iată cum îți dai că suferi de diabet zaharat de tip 2!

Cum îți dai seama că suferi de diabet – urinare frecventă

Urinarea frecventă sau în cantități mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului – acesta este modul prin care corpul ,,scapă” de excesul de zahăr.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – sete persistentă

Datorită urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – apetit crescut

În cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia în funcție de momentul zilei; când nivelul glicemiei este scăzut, apare și senzația intensă de foame.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – gura uscată

Senzația apare ca urmare a urinării excesive și a deshidratării organismului, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – fluctuații ale greutății

Pierderea în greutate este un alt indiciu al bolii. Atunci când celulele organismului sunt private de glucoza din sânge, corpul reacționează ca și cum ar fi înfometat și începe să consume din rezervele de proteine pentru a-și conserva nivelul de energie.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – lipsă de energie

Oboseala cronică și lipsa de energie apar ca urmare a încercării organismului de a compensa lipsa glucozei din celule.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – vedere încețoșată

Mulți dintre pacienții cu diabet dezvoltă în timp manifestări oculare, dintre care retinopatia diabetică este cea mai importantă. Diabetul determină afectări ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componentă a ochiului situată în partea posterioară a acestuia, care are rol de a capta imaginile și de a trimite informațiile la creier).

Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburări de vedere. Se poate preveni apariția retinopatiei prin menținerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – rănile și zgârieturile care se vindecă mai greu

Reprezintă un indiciu clasic în ceea ce privește prezența diabetului și asta pentru că boala slăbește vasele de sânge, făcând mai greu transportul lui către rană, implicit îngreunarea procesul de vindecare a rănii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – risc crescut de infecții

Organismul este mult mai vulnerabil în fața infecțiilor și a microbilor atunci când diabetul este netratat.

Sursa:clicksanatate.ro si realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari

Publicat

în

Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari

Consiliul Județean Alba deschide porțile parteneriatelor interinstituționale, susținând programele de promovare a sănătății și educație pentru sănătate.

În această săptămână, la sediul Consiliului Județean Alba, s-a desfășurat întâlnirea de lucru a Direcției de Sănătate Publică Alba cu asistenții medicali comunitari din 52 de comunități.

Tema abordată a fost importanța promovării sănătății și a prevenției, obiective prioritare din Strategia Județului Alba în domeniul sănătății.

Întâlnirea de lucru a fost deschisă de către Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, care a adus mulțumiri tuturor pentru activitatea depusă și a încurajat asistenții medicali comunitari în misiunea pe care o au de îndeplinit, aceea de a veni în sprijinul persoanelor aflate în nevoie.

Ședința de lucru a fost moderată, din partea DSP Alba, de către medicul Olimpia Candrea, iar din partea administrației județene, de către directorul executiv Liliana Negruț.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba