Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Societate

Activități preventive de vacanță în Alba

Publicat

în

Activități preventive de vacanță în Alba

Campania ,,Împreună pentru o vacanță în siguranță!”, inițiată de Direcția Siguranță Școlară, se desfășoară în perioada 1 iulie – 31 august 2024 în Alba și vizează creșterea nivelului de informare cu privire la evenimentele negative în care pot fi implicați elevii pe perioada vacanței de vară și de conștientizare a rolului pe care grupul de prieteni îl poate avea în determinarea implicării în astfel de situații.

Vacanța de vară nu reprezintă doar o pauză de la rutina școlară, ci și un timp de aventură și explorare alături de prieteni, ceea ce, uneori, poate să ducă la evenimente negative.

Astfel, în perioada 25 iunie – 12 iulie 2024, polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba, împreună cu polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității și specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Alba Iulia, au desfășurat activități informativ – preventive la care au luat parte peste 300 de copii, care participă la activitățile organizate în taberele de agrement din Ighiu și Meteș. Totodată, la aceste activități au participat și copiii din cadrul Centrului Maternal ,,Speranța”, Casei de Tip Familial ,,Steaua Speranței”, din Alba Iulia, Casei de Tip Familial ,,Rița Gărgărița”, din Bărăbanț, Casei de Tip Familial ,,Izvorul Tămăduirii”, din Oarda de Jos, Așezământului ,,Sfântul Vasile cel Mare”, din Alba Iulia.

Au fost abordate aspecte legate de siguranța rutieră, siguranța navigării pe internet dar și teme legate răspunderea penală a minorilor și consecințele pe care le poate avea un comportament delincvent asupra evoluției unui tânăr.

O altă temă a discuțiilor a fost cea legată de riscurile reprezentate de consumul de droguri și de anturajele periculoase care pot influența, în mod negativ, destinul unui tânăr.

Minorilor li s-a recomandat să manifeste un comportament adecvat, astfel încât vacanța mare să le aducă doar amintiri frumoase.

Polițiștii Biroului Siguranța Școlară vor continua activitățile preventive pe tot parcursul vacanței de vară, astfel încât tinerii să fie informați cu privire la adoptarea unei conduite sigure.

Pentru preîntâmpinarea implicării în astfel de evenimente, Poliția Română recomandă elevilor următoarele:

–        Nu lega prietenii cu persoane care au un comportament antisocial, care te îndeamnă la lucruri rele!

–        Nu întotdeauna când prietenii îți spun că este OK, ești în siguranță!

–        Nu răspunde la violență cu violență!

–        Dacă ești martorul unei fapte de violență, nu ține secret, povestește-le părinților sau unei persoane care poate interveni pentru soluționarea situației!

–        Nu primi sume de bani sau cadouri de la persoane necunoscute și nu le oferi informații despre locul în care locuiești sau despre programul tău și al părinților!

–        Dacă cineva te amenință sau te șantajează, spunând că le va face rău apropiaților tăi, povestește-le părinților, care vor găsi o rezolvare!

–        Respingeți propunerile cunoscuților de a participa la „distracții” ce presupun consumul de tutun, alcool sau substanțe psihoactive! Fii COOL spunând NU!

–        Nu te juca pe partea carosabilă a drumurilor publice!

–        Traversează numai prin locurile marcate, pe culoarea verde a semaforului și asigură-te înainte de a o face!

–        Nu folosi telefonul mobil atunci când traversezi!

–        Atunci când te plimbi cu bicicleta sau trotineta asigură-te că aceasta funcționează, că ești echipat corespunzător, cunoști și respecți regulile de circulație!

De asemenea, părinților le sunt făcute următoarele recomandări:

–        Nu lăsați nesupravegheați copii mai mici de 12 ani!

–        Asigurați-vă că aceștia vă cunosc numele complet și numerele de telefon!

–        Să știți în permanență unde se află copilul dumneavoastră!

–        Să-i cunoașteți grupul de prieteni cu care își petrece timpul și discutați cu părinții acestora!

–        Nu-i permiteți copilului să rămână afară până noaptea târziu!

–        Verificați de câți bani de buzunar dispune și pe ce îi cheltuiește!

–        Dacă vine acasă cu obiecte de valoare, verificați proveniența acestora!

–        Fiți atenți la modificările comportamentale și manifestați deschidere în ascultarea activă și înțelegerea problemelor cu care se confruntă copilul dumneavoastră pentru identificarea, împreună cu acesta, a celor mai bune modalități de soluționare!

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Societate

17 octombrie: Ziua internațională pentru eradicarea sărăciei

Publicat

în

Zi internațională dedicată eradicării sărăciei

Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) a decis, potrivit Rezoluţiei 47/196, marcarea Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei în data de 17 octombrie.

Prin Rezoluţia 47/196, adoptată la 22 decembrie 1992, Adunarea Generală a invitat toate statele să dedice acestei zile prezentarea sau promovarea, după caz, la nivel naţional, a măsurilor concrete cu privire la eradicarea sărăciei. Rezoluţia invită, de asemenea, organizaţiile guvernamentale şi neguvernamentale să asiste statele, la cererea acestora, în organizarea activităţilor naţionale pentru marcarea Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei şi solicită secretarului general să ia, în limita resurselor existente, măsurile necesare pentru a asigura succesul marcării acestei zile de către Organizaţia Naţiunilor.

Potrivit ONU, Ziua internaţională pentru eradicarea sărăciei oferă o oportunitate de a recunoaşte efortul şi lupta oamenilor care trăiesc în sărăcie, o şansă pentru ei de a-şi face auzite preocupările şi totodată reprezintă un moment pentru a recunoaşte că oamenii săraci sunt primii care luptă împotriva sărăciei. Marcare Zilei internaţionale pentru eradicarea sărăciei reflectă şi disponibilitatea persoanelor care trăiesc în sărăcie de a-şi folosi expertiza pentru a contribui la eradicarea sărăciei.

Ziua este marcată începând cu data de 17 octombrie 1987.

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

16 octombrie: Ziua mondială a alimentației

Publicat

în

Zi mondială dedicată alimentației

Ziua mondială a alimentaţiei este sărbătorită la 16 octombrie, în fiecare an.

Milioane de oameni din întreaga lume nu îşi pot permite o dietă sănătoasă, prezentând un risc ridicat de insecuritate alimentară şi malnutriţie. Încetarea foametei nu înseamnă doar aprovizionare. Astăzi se produce suficientă hrană pentru nevoile întregii lumi. Problema este accesul la alimente nutritive şi disponibilitatea acestora, lucruri din ce în ce mai dificile, din cauza provocărilor multiple.

La nivel mondial, peste 80% dintre persoanele extrem de sărace trăiesc în zone rurale şi multe se bazează pe agricultură şi resurse naturale pentru a trăi. De obicei, sunt oamenii cel mai puternic afectaţi de dezastrele naturale şi de cele provocate de om şi sunt adesea marginalizaţi din cauza sexului, originii etnice sau a statutului lor.

Decizia de a se marca Ziua mondială a alimentaţiei la 16 octombrie a fost luată în cadrul celei de-a XX-a sesiuni a Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO), care s-a desfăşurat la Roma, în perioada 10-28 noiembrie 1979.

sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Societate

14 octombrie: Ziua internațională a reciclării deșeurilor electrice

Publicat

în

Zi internațională dedicată reciclării deșeurilor electrice

În fiecare an pe data de 14 octombrie este Ziua internațională a reciclării deșeurilor electrice și electronice (International E-Waste Day), prilej de a ne reaminti că printr-un simplu gest de colectare separată ne aducem contribuția la protecția mediului.

Deșeurile electrice prezintă una dintre cele mai mari rate de creștere. Doar în anul 2022 s-au generat la nivel mondial 24,5 milioane de tone de deșeuri electrice și electronice mici, iar multe dintre acestea au ajuns pe fluxuri informale, nemaiputând fi reciclate.

Pe lângă substanțele poluante, aceste deșeuri conțin și materiale ce pot fi reutilizate în economia circulară: plastic, fier, dar și materiale mai prețioase, cum ar fi argintul, aurul sau paladiul. Extragerea acestor materiale din deșeurile electrice și electronice prin procesul de reciclare asigură un management eficient al resurselor naturale.

sursa: ecologic.rec.ro

foto: ecotic.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba