Eveniment
Activități pentru elevi la Tribunalul Alba
Activități pentru elevi la Tribunalul Alba
Elevii premianți ai Concursului de eseuri cu tema „Umbra Bullying-ului asupra drepturilor copilului”, organizat în perioada octombrie-noiembrie 2024, au participat la programul pregătit special pentru ei de către conducerea Tribunalului Alba.
Câştigătorul premiului I, Alexandru Meteșan, elev al Liceului Tehnologic Dorin Pavel Alba Iulia a petrecut o zi alături de un judecător din cadrul Tribunalului Alba iar câștigătoarea premiului II, Ayana Maria Rancea, elevă la Liceul Teoretic Teiuș, a avut ocazia, pentru o zi, să cunoască îndeaproape atribuţiile îndeplinite de către un grefier de şedinţă din cadrul Tribunalului Alba. Aceștia au vizitat sediul instanței, birourile personalului și alte zone în care accesul este restricționat. La activitățile de educație juridică, pregătite pentru câștigătoarea premiului III, eleva Alexandra Valentina Tacu de la Liceul Tehnologic Sebeș, au participat elevii claselor a XI-a Liceul Teoretic Teiuș și a XI-a Liceul Tehnologic Sebeș.
Celor prezenți le-au fost prezentate informaţii referitoare la sistemul de justiție, s-a discutat despre reguli de comportare în societate, Constituție și legi, drepturile şi obligaţiile cetăţeneşti și despre rolul și însemnătatea serviciului public al Justiției în viaţa oamenilor.Tribunalul Alba, în cadrul Programului ”Școala altfel”, a desfăşurat și alte activităţi de educaţie juridică la care au participat elevii mai multor școli din judeţul Alba.
La întâlnirea cu judecătorii, grefierii, reprezentanţii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Alba Iulia și ai Baroului Alba, au venit elevii clasei a IV-a B ai Școlii „Vasile Goldiș” Alba Iulia și elevii claselor a X-a și a XI-a de la Liceul „Corneliu Medrea” Zlatna. Au avut loc activități similare și la Școala gimnazială „Avram Iancu” Zlatna, unde s-a pus accentul pe comportamentul elevilor în școală și nu numai, s-a vorbit despre bullying și discriminare, cum îi afectează pe copii și cum s-ar putea evita.
Elementul principal al întâlnirii a fost simularea unui proces, copii din clasele a VI si VII au jucat foarte bine rolurile de reclamant, pârât, avocat și judecător într-un proces civil având ca temă răspunderea contractuală.
Eveniment
Spectacol special The Motans la Alba Iulia: Când va avea loc
Spectacol special The Motans la Alba Iulia
Un spectacol special The Motans este programat la Alba Iulia.
„Grand Christmas” nu este doar un concert, este o adevărată experiență de sărbătoare, creată special pentru familia The Motans, au transmis membrii trupei.
Pe scenă vor fi aduse piesele The MOtans preferate, însoțite de o atmosferă caldă și festivă, menită să aducă spiritul Crăciunului și sentimentul de „acasă”.
„Vă invităm să vă alăturați acestei povești și să scriem împreună un nou capitol, acolo unde ne simțim mereu acasă: alături de voi”, este îndemnul lansat de trupa The Motans.
Spectacolul The Motans de la Alba Iulia va avea loc sâmbătă 21 decembrie, de la ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenților.
Eveniment
Produse tradiționale, prăjituri, obiecte de artizanat și decorațiuni, la Târgul Producătorilor Locali de la Zlatna, în 22 decembrie
Produse tradiționale, prăjituri, obiecte de artizanat și decorațiuni , la Târgul Producătorilor Locali de la Zlatna
Târgul Producătorilor Locali de la Zlatna va avea loc în data de 22 decembrie, începând cu ora 12.00, în centrul orașului.
Sunteți invitați să le fiți alături la Târgul Producătorilor Locali, un eveniment special dedicat celor care apreciază produsele autentice și susțin comunitatea locală.
La târg veți găsi produse tradiționale, produse de panificație și multe altele. Nu vor lipsi nici dulciurile și delicatesele, ca prăjiturile de casă, miere, gemuri, dar și siropuri naturale.
Și pentru că suntem în luna cadourilor, vizitatorii vor putea alege cadouri pentru cei dragi dintre obiectele de artizanat și daruri unice și decorațiuni de Crăciun.
Atmosfera va fi animată de colinde care vor aduce spiritul sărbătorilor mai aproape de inimile noastre.
„Veniți să descoperiți comorile locale și să pregătiți cadouri speciale pentru cei dragi! Vă așteptăm cu drag să sărbătorim împreună autenticitatea și bucuria sărbătorilor!”, au transmis organizatorii.
Eveniment
Ororile comunismului, temă pentru o expoziție pe care o puteți vedea la Palatul Principilor din Alba Iulia
Ororile comunismului, temă pentru o expoziție pe care o puteți vedea la Palatul Principilor din Alba Iulia
Din 16 decembrie, la Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei: INUMAN – expoziția ce pune în lumină… întunericul, frigul, nedreptatea și toate ororile comunismului în Alba și România.
„Ce au încercat ei să ascundă, scoatem noi în prim plan: adevărata față a uneia dintre cele mai întunecate perioade din istoria recentă a României, comunismul, exact așa cum era resimțit de noi, părinții, bunicii sau străbunicii noștri. Povești, obiecte și documente care reflectă viața cotidiană, sărăcia, lipsurile, teama, traumele și transformările societății românești sub dictatura comunistă, de sorginte sovietică, dar și cenzura absolută din societatea românească, toate și-au găsit locul în „INUMAN”.
În perioada 16 decembrie – 26 ianuarie, Muzeul Palatul Principilor Transilvaniei din Alba Iulia vă propune o călătorie în timp, o întoarcere metaforică, puternic documentată și atent ilustrată în perioada de dureroasă amintire a regimului comunist.
Structurată pe mai multe secțiuni, expoziția este mai mult decât o lecție de istorie, este un prilej de reflecție asupra modului în care trecutul ne modelează prezentul și de a ne aminti cât de prețioasă este LIBERTATEA.
Printr-o prezentare și un design inedit, vizitatorii vor putea înțelege mai bine impactul regimului comunist asupra vieții de zi cu zi, cu lipsurile de orice fel, sistemul educațional marcat de ideologia regimului, industrializarea forțată, represiunea brutală a oricărei opoziții, totul sub supravegherea permanentă a Securității”, au transmis organizatorii.
Vernisajul „INUMAN” este programat pentru luni, 16 decembrie, ora 12.00, și îi va avea ca moderatori pe curatorii expoziției, echipa Muzeului Palatul Principilor Transilvaniei. Evenimentul va fi completat de prelegerile susținute de istoricii dr. Liviu Zgârciu, cu lucrarea „Securitatea în județul Alba în anii ’80” și dr. Dragoș Ursu cu lucrarea „Împotriva comunismului: o radiografiere a represiunii politice și a rezistenței anticomuniste din județul Alba”.
Intrarea în spațiul expozițional se face prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Alba Iulia, în orele de vizitare, respectiv zilnic, între 09.00 și 17.00, cu intrare din 30 în 30 de minute, ultima intrare la 16.30, accesul fiind gratuit pe toată durata expoziției.
-
Știriacum 2 zile
Cadourile și bunele maniere: Cum oferim și cum primim daruri
-
Știriacum o zi
Ce semnifică steaua sau îngerașul din vârful bradului de Crăciun
-
Știriacum 6 ore
De ce nu se îngenunchează în biserică între Crăciun și Bobotează
-
Educație și Culturăacum 10 ore
26 decembrie: Una din cele mai vechi sărbători în cinstea Fecioarei Maria
-
Știriacum o zi
Codul bunelor maniere în vizită
-
Știriacum o zi
„Piţăratul”, „Butea” şi „Oleleul”: Tradiții de Crăciun
-
Știriacum o zi
Legenda lui Moş Crăciun, cel mai cunoscut personaj legat de sărbătorile de iarnă
-
Știriacum 2 zile
Tradițiile culinare, de Crăciun, la români: Care sunt bucatele tradiționale nelipsite din meniul de Sărbători