Rămâi conectat

Știri

Peste 1.000 de operații, în 2020, la secția de Ortopedie a Spitalului Județean de Urgență din Alba Iulia: Activitate chirurgicală intensă, în context pandemic

Publicat

în

Activitate chirurgicală intensă în context pandemic: Peste 1.000 de operații în 2020 la secția de Ortopedie a SJU Alba Iulia

Secția de Ortopedie-Traumatologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Alba Iulia a înregistrat o activitate chirurgicală intensă în contextul evoluției pandemiei de COVID-19 și a rămas un puternic centru ortopedic din țară, cu 1.082 de intervenții chirurgicale efectuate în anul 2020. Activitatea chirurgicală din Blocul Operator Ortopedie poate fi împărțită în 3 mari categorii:
– Artroplastia (înlocuirea marilor articulații cu endoproteze la nivelul șoldului, genunchiului sau umărului);
– Artroscopia (operații miniinvazive efectuate cu ajutorul artroscopului);
– Traumatologia osteoarticulară (fixarea cu ajutorul unor materiale de osteosinteză a diverselor fracturi, luxații, traumatisme complexe <spre exemplu – plăci blocate de titan, tije gamma, tije centromedulare blocate>, care permit mobilizarea și recuperarea precoce a pacienților operați).

1. Artroplastia
Circa o treime (357 de operații) din totalul intervențiilor chirurgicale efectuate în cadrul secției au fost artroplastiile (montarea de proteze de șold, genunchi sau umăr, operații de revizie și intervenții pentru fracturi periprotetice), cu ajutorul cărora pacienților le-a fost redată mobilitatea.
Din cauza restricțiilor impuse în contextul epidemiologic nu s-au putut efectua decât două artroplastii pe zi, urgențele osteoarticulare având prioritate. Însă, cu toate acestea, conform Registrului Național de Endoprotezare (RNE), SJU Alba Iulia a depășit mai multe clinici universitare din țară.
Situația detaliată a artroplastiilor:
• Proteze totale de șold cimentate (PTSC) – 145 (intervenții chirurgicale)
• Proteze totale de șold necimentate (PTSN) – 32
• Proteze totale de genunchi (PTG) – 92
• Proteze de șold Austin-moore – 72
• Proteze totale de șold de revizie – 8
• Proteze totale de genunchi de revizie – 2
• Proteze totale de umăr – 6
Programul Național de Ortopedie, de unde se obțin fondurile pentru proteze de șold, genunchi sau umăr, funcționează foarte bine la SJU Alba Iulia. Menționăm că toate aceste proteze sunt gratuite pentru pacienți.
2. Artroscopia
În anul 2020 au fost efectuate peste 80 de operații artroscopice (operații miniinvazive), la nivelul articulațiilor mari (genunchi, umăr, șold). Printre operațiile efectuate în Blocul Operator Ortopedie menționăm meniscectomii, suturi meniscale, ligamentoplastii (LIA), stabilizarea luxațiilor recidivante de umăr, repararea artroscopică a leziunilor de coafa rotatorie (cu ancore), toalete articulare (shaving, foraje), sindrom de tunel carpian etc.
Dacă până acum 2 ani, pacienții din județul Alba, care aveau nevoie de operații artroscopice, erau nevoiți să apeleze la marile clinici universitare din țară, acum pacienți din toată țara se operează artroscopic la SJU Alba Iulia.
3. Traumatologia:
Toți pacienții, cu diverse fracturi, pot fi tratați chirurgical la standarde înalte. Blocul operator al secției a fost dotat cu aparatură modernă, între care aparat Roentgen (Rx) mobil, lămpi scialitice performante, mese de operație multifuncționale, care se pot modifica pentru fiecare operație. Majoritatea operațiilor de anul trecut au fost urgențe, traumatisme osteoarticulare. Și în anul 2020 a existat o colaborare foarte bună cu echipa de chirurgi plasticieni în cazul traumatismelor complexe.
Per total, activitatea chirurgicală a scăzut cu circa 30% în 2020, față de anul 2019, din cauza restricțiilor impuse în contextul pandemiei. În anumite perioade au fost operate doar urgențele, cazurile cronice fiind amânate. Aceste măsuri au fost luate pentru prevenirea răspândirii îmbolnăvirilor cu noul coronavirus SARS-CoV-2.
Colectivul medical
Secția de Ortopedie Traumatologie este condusă de dr. Iuliu Kadar, medic primar ortoped si medic coordonator al Programului Național de Ortopedie la nivelul județului Alba. Punctul forte al secției îl reprezintă colectivul de medici ortopezi tineri (în total: 4 medici primari și 2 medici specialiști), foarte talentați si bine pregătiți profesional. Aceștia au participat la numeroase cursuri de pregătire în străinătate, în clinici celebre din Europa (Hamburg, Bordeaux, Budapesta, Bruxelles, Dublin etc.), precum și la multe congrese de ortopedie naționale și înternaționale (SOROT, EFORT, SICOT, ESSKA etc.).
Calitatea intervențiilor chirurgicale efectuate în secția de Ortopedie-Traumatologie este la standarde europene, iar rata complicațiilor și a infecțiilor postoperatorii și intraspitalicești se apropie de zero.
Achiziții și donații
Cele 3 săli de operație din Blocul Operator Chirurgie sunt echipate modern, datorită achizițiilor generoase făcute în ultimii ani de către Consiliul Județean Alba, în subordinea căruia se află spitalul. Amintim doar un artroscop de ultimă generație și două aparate Rontgen mobile moderne (unul pentru neurochirurgie). În anul 2020 s-au mai achiziționat două motoare Drill Stryker S8 și o trusă de ablatie (pentru extragerea materialului de osteosinteza).
De asemenea, de la firma Savini Due din Sebeș am primit anul trecut o donație importantă – un aparat Tourniquet ultraperformant. Cu această ocazie, transmitem mulțumiri acestei companii, care în ultimii 5 ani a susținut Blocul Operator Ortopedie cu donații generoase (lămpi scialitice, motoare Stryker, electrocauter etc.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR

Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.

În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.

Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba