Rămâi conectat

Știri

Accesul autoturismelor în Alba Iulia, de 1 decembrie, complet blocat: Cum se va circula și unde își vor lăsa șoferii mașinile

Publicat

în

Alba Iulia devine cel mai important centru de evenimente, pe 1 Decembrie, de Ziua Naţională, în Anul Centenar. Autorităţile au pregătit un program de manifestări ce include un ceremonial militar cu elemente de tehnică militară, dar şi elicoptere şi avioane. Vor fi şi masă populară, momente solemne, dar şi concerte şi artificii. Toate, sub semnul celor 100 de ani de la Marea Unire din 2018.

Peste 150.000 de oameni sunt aşteptaţi la Alba Iulia, în perioada 29 noiembrie – 2 decembrie. Pentru a permite desfăşurarea în bune condiţii a evenimentelor, vor fi reorganizări şi restricţii de circulaţie, mai ales că oraşul aşteaptă şi oaspeţi de seamă, printre care preşedintele Klaus Iohannis, reprezentanţi ai Guvernului, dar şi ai Casei Regale.

Cu ajungeți cu mașina: Orașul este străbătut de DN1/E81 și se află la o distanță de 353 km de București, 98 km de Cluj, 71 km de Deva, 77 km de Sibiu și la 224 km de Arad. Puteţi ajunge la Alba Iulia pe DN1 dinspre Bucureşti şi Sibiu, dar şi pe autostrada A1, cu intrare dinspre Sibiu şi ieşire la Sebeş, de unde mai aveţi circa 15 kilometri, pe drumul naţional, până în oraş. Dinspre Deva, puteţi intra tot pe autostradă sau puteţi alege DN7, ambele cu ieşire spre Alba Iulia de la Sebeş. Dinspre Cluj, accesul se face pe DN1 şi parţial pe autostrada A10 (până în zona Aiud şi apoi DN1).

Unde vă parcaţi maşina? Turiștii care vin la Alba Iulia cu mașina de 1 Decembrie își vor putea lăsa autoturismele în peste 40 de parcări, împărțite de autoritățile locale în cinci „zone de impact”, aflate la intrările în municipiu.

De vineri (30 noiembrie, ora 14.00), se restricționează traficul la intrările în municipiul Alba Iulia, cu excepția riveranilor. Se exceptează mijloacele de transport în comun (STP) care vor circula pe traseele stabilite, autospecialele IPJ, IJJ, SAJ, ISU, MApN şi autoturismele autorizate special care vor purta însemne distinctive. Cetățenii care vin la Alba Iulia cu mașina de 1 Decembrie își vor putea lăsa autoturismele în peste 40 de parcări, împărțite de autoritățile locale în cinci „zone de impact”, aflate la intrările în municipiu, respectiv dinspre Cluj-Napoca, Sebeș, Zlatna și Pâclișa. Pe lângă acestea au fost identificate  locuri de parcare pentru 300 de autocare. Se va amenaja și o parcare pentru cei care au anunțat că vor sosi în oraș, ca și acum 100 de ani, cu căruțele (zona Bazin Olimpic).

În ziua de 30 noiembrie, locuitorii municipiului vor putea circula, in afara perimetrelor destinate ceremoniilor, ținând cont de recomandarea de a utiliza autovehicule cat mai puțincu putință. De altfel, este esențial ca pentru a păstra un echilibru în trafic,acolo unde este posibil, să se utilizeze curțile și parcările interioare. Turiștii cărora li s-a garantat spațiu de parcare de către unitățile de cazare, vor putea ajunge pana la destinație și în data de 30 noiembrie. Pentru ziua de 1 Decembrie accesul auto va fi limitat total, iar mașinile vor fi dirijate exclusiv către parcările temporare, de către polițiști și voluntari. Se evidențiază trei rute majore, trasate cu roșu, galben și albastru, pe care vor circula la interval de 15 minute autobuzele STP. Proprietarii autoturismelor care vor fi parcate în jurul orașului vor primi tichete cu numărul parcării și linia de autobuz pe care aceasta este situată.

Cu trenul: De 1 decembrie, turiștii pot ajunge în Alba Iulia şi cu trenurile disponibile în reţeaua CFR Călători. Trenurile de pe rutele cele mai solicitate vor fi suplimentate cu vagoane.

Cu autocarul/microbuzul: Sunt disponibile mai multe curse cu autocare, oferite de operatorii de transport rutier persoane.

La Alba Iulia, puteţi alege cu încredere mijloacele de transport în comun STP. Autobuzele sunt moderne, confortabile, dotate cu aer condiţionat şi sisteme de încălzire suplimentară. Mijloacele de transport STP sunt dotate cu GPS, ceea ce permite respectarea exactă a graficelor de circulaţie şi reducerea timpilor de aşteptare în staţii. Alte servicii: anunțare vocală (prin sistemul voice – box) și vizuală (prin panouri de afișaj) în stații și autobuze, valabilitatea biletului extinsă la o oră, posibilitatea achitării biletului prin SMS, ticketing electronic, internet wireless în autobuze. De asemenea, mijloacele de transport sunt dotate cu camere video, pentru supravegherea uşilor şi a siguranţei călătorilor, dar şi sisteme speciale de acces pentru persoanele cu dizabilităţi motrice. Traseele acoperă zona oraşului în totalitate.

În data de 01.12.2018:

                  ->  începând cu ora 07:00 la intrările în Municipiul Alba Iulia, respectiv str. Al. I. Cuza, str. Mărășești, str. Regimentul 5 Vânători, str. Brândușei și str. Zlatnei (DN 74) cât și toate străzile din municipiu cu excepția: str. Zlatnei (DN74) – Calea Moților până la intersecția cu bd. Republicii, bd. Republicii – str. Tudor Vladimirescu (de la intersecție cu bd. Republicii) – str. Al. I. Cuza și Regimentul V Vânători de Munte. Deplasarea pe aceste artere se face doar pe sens de ieșire din Municipiul Alba Iulia;

Harta 01.12.2018:

          

           În data de 02.12.2018:

                  ->  în intervalul orar 16:00 – 22:00 pe bd. 1 Decembrie 1918 de la intersecția cu str. Vasile Goldiș până la intersecția cu str. Cloșca, str. Nicolae Iorga, str. Mihai Viteazul, str. Aurel Vlaicu și str. Crișan.

Harta 02.12.2018:


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP

Publicat

în

Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR

Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.

În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.

Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba