Tineret
A apărut sticla pentru ciclişti care îşi ia singură apa din aer
Excursiile cu bicicleta prin teren pietros sau accidentat pot însemna acces limitat la apă potabilă. Dar dacă ar exista un dispozitiv care ar putea absorbi umiditatea din aer, ca să o transforme în apă numai bună de băut? Tocmai asta e ideea pe care a avut-o designerul austriac Kristof Retezár, atunci când a creat Fontus, o sticlă de apă care se alimentează singură cu apă din aer, informează Treehugger.com. Vezi cum arată ea pe radiounirea.ro.
Acest accesoriu pentru biciclete, alimentat cu energie solară, foloseşte un modul Peltier, ca să genereze apă. E vorba despre un cooler cu două camere care facilitează condensarea. Acesta absoarbe aer în timp ce bicicleta e în mişcare; aerul e apoi răcit, aşa încât să se poată condensa şi să se transforme în apă, care e canalizată şi colectată în sticlă.
Fontus poate produce 0.5 litri de apă într-o oră, şi funcţionează cel mai bine atunci când temperaturile sunt în jur de 20 de grade Celsius, iar umiditatea e de aproximativ 50%. Fontus nu trebuie folosit în zonele urbane, unde aerul e poluat cu particule fine. Deşi dispozitivul are un filtru care ţine afară insectele, nu are, momentan, unul care să filtreze contaminatorii.
Retezár are, însă, o viziune mai largă pentru acest produs: el crede că poate fi folosit în regiunile cu deficit de apă, mai ales că schimbările climatice încep să afecteze tot mai mult tiparele precipitaţiilor, la nivel mondial.
Designerul spune că Fontus, care a ajuns pe shortlist-ul pentru Dyson Award, va costa între 25-40 de dolari.
sursa: green-report.ro
Tineret
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.
Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.
Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.
Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.
foto: Alexandru Samuel Popa
Tineret
O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia
O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia
Tineret
Un nou concurs cu tematică de protecție civilă în Alba: Care au fost câștigătorii
Care au fost câștigătorii concursului cu tematică de protecție civilă din Alba
„Cu viața mea apăr viața!” este deviza sub care se desfășoară an de an concursurile cu tematică de protecție civilă în care elevii din școlile gimnaziale și licee din Alba își consolidează cunoștințele și deprinderile în situații de urgență.
-
Știriacum 3 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 3 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 7 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 7 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 3 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum 2 săptămâni
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului