Muzică
Curiozități fascinante din istoria Eurovision
Află mai multe, de pe radiounirea.ro, despre istoria competiţiei ce a debutat acum 56 de ani, curiozităţi despre câştigători şi ediţiile trecute.
Concursul Eurovision este considerat de către mulți o plăcere vinovată și, deși este în fiecare an blamat pentru voturi politice, competiția reușește din 1959 să aducă în prim-plan artiști care au vândut zeci de milioane de discuri. Concursul anual organizat de către țara care a câștigat în anul anterior a stârnit încă din primul an controverse și curiozități. Iată care sunt cele mai interesante:
1. Apariția Eurovisionului a fost inspirată de celebrul festival italian de muzică Sanremo. La această ediție nu puteau participa trupe, ci doar cântăreți solo. Voturile nu au fost făcute publice, așa că triumful Suediei atunci a fost pus sub semnul întrebării. După această ediție, toate voturile au fost transparente.
2. Prima dată când Eurovisionul a fost transmis color la televizor a fost în anul 1968, când competiția a avut loc la Royal Albert Hall din Londra.
3. În 1986, concursul a fost câștigat de către o fetiță de numai 13 ani, Sandra Kim, reprezentanta Belgiei. În istoria show-ului au existat și participanți mai tineri trimiși de Franța (11 ani) și Israel(12 ani).
4. La ediția a concursului din 1969, au fost nici mai mult nici mai puțin de…4 țări câștigătoare: Spania, Marea Britanie, Franța și Olanda.
5. Faimoasa cântăreață Celine Dion a câștigat ediția din 1988 a concursului, însă nu ca reprezentanță a țării sale natale, Canada, ci a Elveției. Pe lângă Celine Dion, Abba, Johhny Logan, Julio Iglesias și Cliff Richard au reușit să facă istorie cu piesele lor.
6. Țara care a auzit de cele mai multe ori expresia „zero puncte” în clasamente în urma voturilor este Norvegia, iar portughezii nu au reușit niciodată să se claseze între primele cinci țări. Pe de altă parte, Irlanda conduce în topul celor mai multe trofee Eurovision câștigate, având 7 statuete. E urmată de Regatul Unit, Franța, Luxemburg și Suedia fiecare cu câte 5 victorii.
7. În 2004, după ce a câștigat trofeul, Ruslana a fost recompensată cu un loc în Parlamentul Ucrainei.
8. Australia este invitată în acest an să participe al Eurovision și organizatorii au anunțat că este un gest unic prilejuit doar de tematică, însă dacă vor câștiga competiția se văd obligați să îi invite din nou anul viitor. Australia va fi reprezentată de cântărețul Guy Sebastian cu piesa „Tonight ”. Guy Sebastian a devenit cunoscut în anul 2003, atunci când a câștigat varianta Australiană a competiției X Factor. Totuși, dacă Australia va câștiga, la anul tot o țară europeană va fi gazdă.
9. Fiecare cântec nu trebuie să fie mai lung de trei minute și sunt permise maximum șase persoane pe scenă la fiecare reprezentație. De asemenea, animalele vii sunt interzise pe scenă.
10. La ediția din 1983, reprezentanții Turciei au repetat obsesiv cuvântul „opera” în piesa lor.
Sursa: greatnews.ro
Muzică
Concert 3 Sud Est la Alba Iulia: Când va avea loc
Concert 3 Sud Est la Alba Iulia
Un concert 3 Sud Est va avea loc la Alba Iulia în prima parte a anului 2024.
Concertul este programat în 29 martie, de la ora 19.30, și va fi găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor.
„Primăvara sună bine cu 3 Sud Est. Vino să cântăm împreună hiturile lansate de noi in cei 26 de ani de carieră. Încă o dată vom fi INSEPARABILI!”, au transmis membrii trupei.
Muzică
Tradiții de Crăciun, spectacol de colinde cu nume mari ale genului, în 22 decembrie, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia
Tradiții de Crăciun – spectacol de colinde cu nume mari ale genului
Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia organizează joi, 22 decembrie, ora 19.00, a doua ediție a spectacolului ”Tradiții de Crăciun”.
“Vestim Nașterea Domnului!” este îndemnul prin care artiști consacrați, dar și tineri în plină afirmare, vor da viață tradițiilor românești și, mai ales, frumoaselor colinde. Sava Negrean Brudașcu, Corul de Copii “Theotokos”, Duo Art, Cristian Fodor și Gino vor încânta publicul albaiulian, alături de Tudor Limbean (Micul Patriot), Ioana Mărginean, George Drăgan, Georgiana Zbutea și Vlad Lință.
La spectacol intrarea este liberă (în limita locurilor disponibile).
Evenimentul este realizat cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în cadrul Anului European al Tineretului în România
Muzică
2 august: Serată muzicală la Biserica Greco-Catolică din Sebeș
Astăzi, serată muzicală la Biserica Greco-Catolică din Sebeș
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș alături de Biserica Greco-Catolică Sfânta Cruce Sebeș au plăcerea de a vă invita luni, 2 august 2021, la ora 19:00, la sediul lăcașului de cult păstorit de părintele Florin Gatea, situat în Piața Cardinal Alexandru Todea, la o seară de muzică de cameră în compania instrumentiștilor Flavius Ignat (violă), Ana-Teodora Buia (vioară) și Ioana Grünner (pian).
Programul va conține trei lucrări de referință din repertoriul cameral: Sonata în Re minor pentru violă și pian de M. Glinka, Märchenbilder op. 113 pentru pian și violă de R. Schumann, Sonata nr. 2 op.13 în Sol major pentru vioară și pian de E. Grieg.
Momentul muzical va fi completat de vernisajul expoziției de grafică, „Chipuri din temnița Aiudului. Memoria iconică a închisorilor comuniste”, a artistului plastic botoșănean Aida Șușter-Boțan. Expoziţia cuprinde portretele unor mari personalităţi ale culturii și spiritualității româneşti, începând din perioada interbelică până în contemporaneitate, fiind expresia respectului și pioasei aduceri aminte față de înaintași.
Accesul este gratuit, cu respectarea condițiilor de distanțare și cu portul măștii de protecție.
-
Știriacum 4 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 5 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum o zi
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum o săptămână
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum o săptămână
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 4 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum 2 săptămâni
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie