Tineret
Smartphone-urile pot deveni un pericol pentru copii
Dispozitivele mobile pot fi un real pericol pentru copii, dacă nu sunt supravegheați de adulți. Află de pe www.radiounirea.ro cât de vulnerabili pot fi în fața tehnologiei.
Copiii sunt din ce în ce mai expuși la amenințările cibernetice. Cei care utilizează dispozitive mobile pot fi și mai vulnerabili, fiind de cele mai multe ori liberi să acceseze internetul oricând și oriunde, fără supravegherea adulților, spun specialiștii de la Kaspersky.Conform unui studiu Kaspersky Lab și B2B International, la nivel global, copiii a 22% dintre respondenți au fost afectați de incidente cibernetice, precum hărțuirea pe internet și expunerea la site-uri care aveau conținut nepotrivit.Mediul virtual aduce o serie de riscuri pentru cei mici: pagini web cu informații nepotrivite, site-uri cu conținut pentru adulți sau informații despre armament și droguri. În plus, rezultatele motoarelor de căutare nu includ de fiecare dată informațiile dorite. De exemplu, un copil poate căuta desene animate și poate ajunge să acceseze un site cu desene animate pentru adulți.Rețelele de socializare reprezintă o sursă importantă de amenințări cibernetice. Cei mici pot adăuga orice utilizator în listele de prieteni, își pot face noi cunoștințe și pot comunica cu alți utilizatori care îi pot trata nepotrivit sau care pot încerca să obțină informații confidențiale de la ei. Studiul arată că, la nivel global, 21% dintre părinți au pierdut bani sau informații confidențiale stocate pe dispozitivele personale, în urma activităților online ale celor mici.Cei mai mulți copii utilizează smartphone-urile și tabletele drept console universale pentru jocuri. Totuși, nu toate jocurile online sunt potrivite pentru cei mici: unele dintre ele conțin scene violente, limbaj licențios sau materiale pornografice. Jocurile nu reprezintă singurul pericol – orice aplicație descărcată poate conține informații nepotrivite pentru copii.
Pericol de phishing
Multe amenințări cibernetice sunt universale și pot afecta utilizatori de toate vârstele. Totuși, copiii sunt mai puțin experimentați și pot fi mai vulnerabili. De exemplu, există posibilitatea ca cei mici să nu înțeleagă cât de periculos poate fi un site sau un fișier și pot descărca fișiere infectate sau pot introduce date confidențiale pe pagini de phishing.Este important ca adulții să se asigure că dispozitivele mobile sunt securizate împotriva virușilor, phishing-ului și împotriva altor amenințări cibernetice. Dispozitivele cu Android necesită atenție specială deoarece 99% dintre malware-ul pentru mobil țintește această platformă.În prezent, copiii petrec prea mult timp folosind dispozitivele mobile. Majoritatea filtrelor sunt dificil de implementat pe un dispozitiv mobil pe care cei mici îl utilizează constant, însă există tehnologii care pot limita acest timpde utilizare sau pot stabili intervale orare de acces.Situația nu poate fi rezolvată doar prin implementarea unor măsuri tehnice. Copiii au nevoie de alternativă la dispozitivele mobile și necesită ajutor de la adulți. Aceștia pot petrece mai mult timp cu cei mici, îi pot înscrie la activități sportive sau implica în diverse hobby-uri, limitându-le astfel timpul de utilizare a dispozitivelor mobile.Părinții trebuie să fie informați cu privire la noile amenințări cibernetice și să le explice celor mici ce implică acestea. Incidentele online pot fi evitate atunci când copiii înțeleg regulile de securitate virtuală și sunt precauți în ceea ce privește informațiile distribuite online.Instrumentele celor de la Kaspersky Lab, care blochează automat conținutul nepotrivit, filtrează site-uri și generază rapoarte cu informații despre aplicațiile instalate de cei mici, sunt Safe Browsers for iOS and Windows Phone și Kaspersky Internet Security – multi-device 2015, care oferă protecție eficientă pe multiple platforme, în special pentru dispozitivele cu Android.
Sursa: greatnews.ro
Tineret
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.
Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.
Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.
Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.
foto: Alexandru Samuel Popa
Tineret
O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia
O tânără din Timișoara, câștigătoare a trofeului „Voices”, la Alba Iulia
Tineret
Un nou concurs cu tematică de protecție civilă în Alba: Care au fost câștigătorii
Care au fost câștigătorii concursului cu tematică de protecție civilă din Alba
„Cu viața mea apăr viața!” este deviza sub care se desfășoară an de an concursurile cu tematică de protecție civilă în care elevii din școlile gimnaziale și licee din Alba își consolidează cunoștințele și deprinderile în situații de urgență.
-
Știriacum 3 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 3 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 7 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 7 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 2 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului