Rămâi conectat

Știri

Măștile, mai mult decât un simbol al pandemiei actuale de COVID-19: Cum și de ce trebuie să le purtăm

Publicat

în

Mastile de protectie au intrat parca in rutina noastra zilnica in ultimele luni si pare ca se regasesc pe lista obiectelor fara de care nu putem pleca de acasa: portofel, bani, chei, masca, etc. Mastile sunt mai mult decat un simbol al pandemiei actuale de COVID-19, o metafora vizuala pentru dusmanul nevazut, viral, care pandeste in tacere printre noi.

Cunoscand eficienta mastilor de protectie, credem ca este important sa constientizam pericolul infectarii cu noul coronavirus si sa alegem informat si responsabil unde sa purtam masca, pentru a preveni infectia cu noul coronavirus SARS-CoV-2.

Cum se raspandeste infectia cu noul coronavirus?

Dupa ce a infectat o persoana, virusul SARS-CoV-2 responsabil pentru declansarea pneumoniei COVID-19, se ataseaza de celulele din organism si se foloseste de acestea pentru a se reproduce. Pe masura ce se inmulteste, noile particule de virus ies din celule si raman suspendate in fluidele corporale din plamani, gura si nas. Astfel, cand o persoana infectata tuseste, elimina picaturile mici respiratorii in care se afla virusul. Iar printr-un singur episod de tuse se pot elimina pana la 3.000 de picaturi respiratorii.

Odata eliminate, multe dintre picaturile respiratorii mari se vor depune rapid pe suprafetele din apropiere, in timp ce picaturile mai mici raman suspendate in aer ore intregi. S-a descoperit ca virusul SARS-CoV-2 a supravietuit in aceste picaturi respiratorii timp de cel putin trei ore, potrivit unui studiu realizat de cercetatorul oalndez Neeltje van Doremalen si colegii sai de la Institutul National al Alergiilor si Bolilor Infectioase din SUA, Hamilton, Montana.

Prin urmare, “mastile de protectie ar putea ajuta la reducerea transmiterii in comunitate, in special daca sunt utilizate in transportul public si in zonele aglomerate”, sustine seful Departamentului de Epidemiologie si biostatistica de la Universitatea din Hong Kong, Ben Cowling, care alaturi de echipa sa a publicat recent un studiu privind eficacitatea mastilor de fata pentru a preveni raspandirea noului coronavirus. Cercetarea a aratat ca o masca chirurgicala standard reduce considerabil cantitatea de virus eliminata prin respiratie si tuse de catre persoanele infectate cu diferite virusuri respiratorii, inclusiv un tip mai usor de coronavirus, gripa si rinovirus care provoaca raceala obisnuita.

REDUCE RISCUL: masca ne ajuta sa ne ferim inclusiv de persoanele asimptomatice

Unul dintre motivele foarte puternice pentru incurajarea populatiei de a purta masti in spatiile inchise sau in locurile aglomerate este faptul ca virusul poate fi raspandit de persoanele asimptomatice, atunci cand stranuta, tusesc sau chiar vorbesc. Se estimeaza ca intre 6% pana la aproape 18% dintre persoanele infectate pot transporta virusul fara a dezvolta simptome, se arata intr-un articol publicat in New England Journal of Medicine.

5 masuri pentru a tolera purtarea mastii

Uneori este nevoie de mai mult timp pentru a ne obisnui sa purtam corect masca de protectie. Ne gandim ca ar putea produce disconfort, ne ascunde zambetele persoanelor dragi si ne impiedica sa observam expresiile faciale ale persoanelor cu care vorbim.

O masca de protectie ne permite sa ne desfasuram activitatile zilnice, insa purtarea indelungata poate produce diferite iritatii minore la nivelul pielii si putem simti nevoia de a respira si inspira mai profund.

Exista o serie de masuri care ne pot ajuta sa toleram mai usor purtarea unei masti:

  • Acorda-ti timp sa te obisnuiesti cu masca. Este normal sa te simti usor claustrofob sau chiar panicat atunci cand simti ca respiri greoi. Aceasta senzatie este, insa, temporara, si in timp, te vei obisnui cu masca. Daca, totusi, simti ca respiri mai dificil,  poti deschide gura si poti inspira adanc, pentru ca apoi sa expiri usor.
  • Fa o pauza de la purtatul masti, ori de cate ori poti. Ori de cate ori ramai singur in birou sau esti intr-un spatiu fara alti oameni, iti poti indeparta masca, pentru a respira normal pentru cateva minute.
  • Ai grija la postura! Asigura-te ca nu iti ingreunezi respiratia cu diferite comportamente, cum ar fi adoptarea unei posturi incorecte. O postura corecta ajuta plamanii sa se extinda. De asemenea, expertii recomanda sa te ridici mai des in picioare si sa respiri adanc – acest comportament face minuni pentru respiratie.
  • Poarta masca numai cand trebuie. Atunci cand conduci singur in masina, de exemplu, nu ai nevoie sa porti masca. Masca este recomandat a fi purtata in mijloacele de transport in comun, in magazine si in alte spatii inchise.
  • Intelege ca purtarea mastii te protejeaza pe tine si pe cei dragi. Cu cat intelegem mai repede nevoia de a purta masca de protectie, cu atat mai usor vom accepta si vom purta masca spre binele nostru si al celor din jur.

Si persoanele cu probleme respiratorii pot sa poarte masca!

Persoanele cu probleme respiratorii grave, cum ar fi astmul si alte afectiuni respiratorii, pot constata ca purtarea unei masti le agraveaza simptomele asociate bolii, in special atunci cand temperaturile si nivelul de umiditate din aer cresc.

Persoanele cu astm sunt incurajate sa aiba mereu la indemana peakflowmetrul si medicamentele bronhodilatatoare in cazul in care apare vreun atac de astm. De asemenea, ajuta daca incearca sa ramana mai constienti de respiratia lor in timp ce poarta masca de protectie.

Si persoanele care folosesc ochelari pot sa poarte masca!

Persoanele care folosesc ochelari de vedere sustin adesea ca nu pot purta masca de protectie pentru ca li se aburesc ochelarii si nu mai vad. Exista, insa, si persoane cu ochelari de vedere care reusesc cu brio sa poarte o masca de protectie cateva ore bune. Cheia succesului este utilizarea corecta a mastii. Expertii americani de la Centrul pentru Prevenirea si Controlul Bolilor (CDC) si specialistii din cadrul Organizatiei Mondiale a Sanatatii spun ca o masca folosita corect nu ar trebui sa conduca la aburirea ochelarilor de vedere.

De ce se aburesc ochelarii?

Atunci cand aerul cald intra in contact cu o suprafata rece apare condensul, ceea ce duce la aburirea ochelarilor de vedere. Se intampla frecvent in sezonul rece, cand intram in autobuz sau intr-o cladire incalzita. Acelasi lucru se intampla si cand folosim incorect masca de protectie. Ochelarii se aburesc pentru ca lentilele intra in contact cu respiratia calda eliminata prin partea superioara a mastii. O masca de protectie, pentru a fi si eficienta, trebuie sa se potriveasca perfect pe nas, astfel incat sa nu permita respiratiei sa fie eliminata prinpartea superioara a mastii.

Moduri pentru a combate aburirea ochelarilor in timp ce porti masca de protectie

Expertii americani de la Cleveland Clinic vin in ajutorul persoanelor care poarta ochelari de vedere, cu o serie de sfaturi care sa le ajute sa evite aburirea ochelarilor atunci cand folosesc masti de protectie:

  • Asigura-te ca masca se potriveste in siguranta peste nas. Foloseste o masca de protectie cu o intaritura metalica in partea superioara, care se poate mula perfect peste nas sau masti care au o forma care se potriveste perfect fetei.
  • Spala lentilele doar cu sapun si apa. Spala pur si simplu lentilele cu apa si sapun si elimina excesul de lichid. Poti lasa lentilele sa se usuce sau le poti sterge usor cu o carpa moale. Sapunul lasa in urma o pelicula subtire care actioneaza ca o bariera in fata condensului. In cazul in care folosesti lentile mai speciale, este indicat sa te consulti cu medicul oftalmolog pentru a fi sigur ca lentilele nu se vor deteriora daca sunt curatate cu apa si sapun.
  • Foloseste ochelarii pentru a sigila partea superioara a mastii. Daca pui masca mai sus pe nas, poti folosi ochelarii pentru a modela si sigila masca pe fata. Tot ce trebuie sa faci este sa iti fixezi ochelarii chiar peste masca si te asiguri ca aerul nu este eliminat.

Masca este eficienta atunci cand este folosita si indepartata corect!

Reprezentantii Organizatiei Mondiale a Sanatatii sustin ca, pentru a folosi corect masca de protectie trebuie sa ne asiguram ca urmam pasii de mai jos:

  • Inainte de a pune masca pe fata, spala-te pe maini cu apa si sapun sau foloseste o solutie dezinfectanta pe baza de 70% alcool
  • Acopera-ti gura si nasul cu masca si asigura-te ca nu exista decalaje intre fata si masca
  • Evita sa atingi masca in timp ce o folosesti; daca totusi atingi masca, spala-te imediat pe maini cu apa si sapun sau foloseste o solutie dezinfectanta pe baza de 70% alcool
  • Schimba masca cu una noua imediat ce observi ca s-a umezit si nu reutiliza masti de unica folosinta
  • Atunci cand vrei sa-ti scoti masca, evita sa atingi partea din exterior, care poate fi contaminata cu microbi. Pune masca intr-o punga de unica folosinta si arunc-o la cos. Spala-te pe maini sau foloseste o solutie dezinfectanta pe baza de 70% alcool dupa ce ai aruncat masca.

In momentul de fata, masca purtata corect reprezinta cea mai buna masura de aparare disponibila impotriva imbolnavirii cu noul coronavirus, alaturi de masurile de igiena corespunzatoare.

Consultant:
Dr. Mihaela Oros, medic primar Pediatrie, cu competente in Somnologie si Epidemiologia Bolilor Netransmisibile, Surse: health.clevelandclinic.org, who.int, bbc.com, nejm.org, nature.com, healthmatters.nyp.org, reginamaria.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Publicat

în

Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier

Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.

Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C

Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video

Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D

Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice

Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software

Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier

Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Publicat

în

Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba

Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.

Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.

Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Strada Humulești din Alba Iulia va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 de metri: Investiție de peste 930.000 de lei

Publicat

în

O stradă din Alba Iulia va fi asfaltată și modernizată

Administrația albaiuliană a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru proiectarea și execuția lucrărilor de modernizare ce vizează o stradă din cartierul Arex din Alba Iulia, printr-o investiție de peste 930.000 de lei.

Este vorba despre strada Humulești, care va fi modernizată pe o lungime de aproape 300 m. Potrivit documentației, în prezent strada este nemodernizată, respectiv este în stadiul de drum pietruit care prezintă gropi și denivelări.

Partea carosabilă nu are asigurată panta transversală necesară, favorizând stagnarea apelor pluviale și infiltrarea acestora la nivelul patului drumului. Pietruirea existentă are grosimi variabile, între 15 și 20 cm. Toate aceste defecțiuni îngreunează foarte mult desfășurarea circulației riveranilor, a mașinilor de intervenție și afectează dezvoltarea economică a zonei. Lucrările în valoare de aproape 935 de lei constau în amenajarea carosabilului cu beton asfalt încadrat cu borduri tip A, realizare de canale tehnice îngropate, realizare de rețea de canalizare cu guri de scurgere pentru preluarea apelor pluviale și realizarea de marcaje rutiere și indicatoare, amenajarea căilor de acces la proprietăți. Termenul de prestare a serviciilor și de execuție a lucrărilor este de 5 luni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba