Administrație
Lucrările de eficientizare energetică la Liceul Sportiv din Alba Iulia, finalizate
Creșterea siguranței și a gradului de confort pentru elevi și profesori, reducerea consumului de energie cu 40% și implicit a cheltuielilor, diminuarea gazelor cu efect de seră cu 60% sunt principalele efecte pozitive ale lucrărilor derulate de Primăria Alba Iulia la Liceul Sportiv, cu fonduri europene.
Beneficiarii direcți ai investiției sunt 1.111 elevi, profesori și personal didactic și nedidactic auxiliar de la intituția de învățământ menționată.
Intervențiile principale derulate prin proiectul „Creșterea eficienței energetice a clădirilor de învațământ din municipiul Alba Iulia – Liceul cu Program Sportiv” s-au concretizat în: reabilitarea termică a elementelor de anevelopă a clădirii, respectiv a sistemului de încălzire/de furnizare a apei calde de consum; instalarea unor sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice; reabilitarea instalației de iluminat.
Este primul proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020 finalizat de catre Municipiul Alba Iulia.
„Punctez câteva dintre lucrările realizate: reabilitarea termică a elementelor de anvelopă a clădirii; înlocuirea șarpantei, inclusiv sistemul de colectare și evacuare a apelor meteorice;reabilitare termică a sistemului de încălzire prin înlocuirea instalației de distribuție a agentului termic pentru încălzire si modernizarea centralei termice; înlocuirea corpurilor de iluminat fluorescent cu corpuri de iluminat cu LED; punerea în funcțiune a două instalații de producere a energiei electrice cu panouri fotovoltaice, respectiv a unei instalații de producere a energie termice cu pompe de căldură aer- apă. Pentru creșterea siguranței elevilor, au fost montate instalații de detectare, semnalizare și avertizare incendiu, instalații de iluminat de siguranță, instalații electrice de forță si automatizare și două branșamente electrice noi“, a declarat Claudia Moldovan, manager proiect.
Soluțiile tehnice adoptate și evoluția legislației au permis adaptarea surselor de energii neconvenționale la un regim de funcționare performat, care permite utilizarea eficientă a puterilor instalate, fiind printre primele instalații de acest tip din Romînia care beneficiază de acest regim.
Finalizarea lucrărilor este sinonimă cu plasarea Liceului Sportiv pe lista școlilor din Alba Iulia care au trecut prin schimbări majore, cu bani europeni.
„La Alba Iulia educația are prioritate! Vorbim despre susținerea necondiționată a întregului sistem de învățământ pentru că educație de calitate se poate face doar în spații reabilitate și modernizate. Asta facem la Alba Iulia! Iar finalizarea lucrărilor la Liceul cu Program Sportiv este un exemplu concret care ne confirmă din plin acestă stare de fapt. Am făcut încă o dată diferența evidentă dintre a «a vrea» și «a realiza» în Alba Iulia, cu ajutorul fondurilor europene“, apreciază Paul Voicu, Viceprimar cu atribuții de Primar al Municipiului Alba Iulia.
Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 3, Prioritatea de investiții 3.1 – „Sprijinirea eficienței energetice în clădirile rezidențiale, cladiri publice și a utilizării energiei din surse regenerabile în infrastructurile publice, inclusiv în clădirile publice și în sectorul locuințelor – Operațiunea B – Clădiri Publice“.
Programul Operațional Regional 2014-2020 este implementat la nivel național de către Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei, în calitate de Autoritate de Management, iar la nivel regional de către ADR Centru, organism intermediar al programului ce monitorizează implementarea acestui proiect.
Administrație
Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud
Ziduri de sprijin pe malurile pârâului Abrud
Sistemul de Gospodărire a Apelor Alba, prin echipa de la Formațiile de lucru Câmpeni din cadrul Sistemului Hidrotehnic Turda, a realizat recent două ziduri de sprijin de 15 metri (pe malul drept) și respectiv 30 de metri (pe malul stâng) pe pârâul Abrud, în intravilanul orașului Abrud.
Zidurile au fost construite din blocuri tip LEGO, fiecare având o înălțime de 2,5 metri, și au fost amplasate pe o fundație rigidă din beton.
Pentru protejarea lucrărilor executate, în aval au fost amenajate un prag de fund din beton și o saltea din anrocamente. În perioada următoare, se vor efectua lucrări de reparații la pragul de fund amplasat amonte de confluența pârâului Abrud cu pârâul Cernița.
Toate lucrările sunt realizate conform Planului Tehnic 2024 al Administrației Apele Române Mureș.
Administrație
La Sebeș, investiții în infrastructura rutieră: Care este stadiul lucrărilor
La Sebeș sunt în derulare mai multe lucrări cuprinse în proiectele de modernizare a infrastructurii rutiere din oraș
În prezent, se lucrează intens pe străzile Doinei și Moților din municipiu.
Lucrările includ pe lângă modernizarea părții carosabile și amenajarea trotuarelor, parcărilor și spațiilor verzi.
De asemenea, se efectuează lucrări de amenajarea intersecțiilor, dar și a racordurilor cu străzile laterale. Intervențiile includ partea carosabilă, trotuare pietonale, accese la proprietăți, parcări, spații verzi, amenajarea intersecțiilor și racordurilor cu străzile laterale, asigurarea colectării și evacuării apelor pluviale, lucrări de siguranță rutieră. Resursele sunt asigurate printr-o finanțare nerambursabilă obținută prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny, a transmis primarul municipiului Sebeș.
Administrație
Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba
Start al turnării primului strat de asfalt pe DJ 107K în Alba
A început turnarea primului strat de asfalt pe DJ 107 K.
Vorbim de o investiție de 30 de milioane de lei a Consiliului Județean Alba.
Acest drum județean face legătura între DN1, Galda de Jos, Întregalde și Mogoș (intersectie cu Transapuseana). Investiția este derulată prin Programul Național Anghel Saligny.
E o lucrare de amploare care, printre altele, a presupus construirea de patru noi poduri și reabilitarea unui al cincilea. La final, drumul va fi modernizat în totalitate, în clipa de față lucrările vizând porțiunea dinspre Ivăniș spre Mogoș.
Termenul de finalizare a proiectului este aprilie 2026, dar autoritățile județene speră ca lucrările să fie încheiate în avans.
-
Știriacum 3 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 3 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 3 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 7 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 7 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 2 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului