Știri
Noul an universitar, la UAB: Studenții vor continua să învețe de acasă. Prezența lor va fi necesară doar în laboratoarele de specialitate
Încă de la începutul pandemiei, printr-o mobilizare rapidă a întregii comunități academice și beneficiind de platformele și de resursele de învățare de care dispune, Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a luat măsurile necesare și a implementat un program educațional care să plaseze în centrul de interes performanțele studentului și să îi asigure acestuia instrumentele moderne de pregătire alternativă (în sistem online), fără a face rabat de la calitatea educației, în condiții de maximă securitate sanitară.
Întrucât evoluția nefavorabilă a infectărilor cu SARS-CoV-2 la nivel național (și nu numai) presupune luarea în considerare, înainte de orice, a sănătății comunității academice (prin aceasta înțelegând studenții și personalul UAB, dar și colaboratorii și partenerii instituționali care contribuie constant la bunul mers al activității noastre), UAB a analizat, cu sprijinul DSP Alba, variantele cele mai potrivite pentru desfășurarea activității în primul semestru al anului universitar 2020-2021. Desigur, s-a ținut cont de opțiunile studenților și ale cadrelor didactice (care își doresc intens revederea față-în-față cel puțin în cadrul unor activități practice și de cercetare), de baza materială generoasă de care UAB dispune, dar și de situațiile de risc, mai ales în cazul categoriilor vulnerabile. Ne-am fi dorit cu toții, fără îndoială, să ne revedem constant în sălile de curs și în laboratoare, să demarăm tradiționalele evenimente științifice și culturale în varianta lor cunoscută, însă, dată fiind situația infectărilor cu COVID 19, alarmantă la nivel național, UAB va opta, cel mai probabil, în primul semestru al noului an universitar, pentru un program educațional conform scenariului 2 prevăzut în ORDINUL nr. 5.487/1.494/2020, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 804 din 1 septembrie 2020.
În consecință, în semestrul I, cursurile și seminariile teoretice de la toate programele de studiu se vor desfășura, cel mai probabil, preponderent online (licență, masterat și doctorat, toți anii de studiu), cu excepția anumitor lucrări practice, laboratoare și proiecte care presupun, cu necesitate, prezența fizică a studenților pentru activități față-în-față (în special la programe din arealul științelor exacte și inginerești și al specializărilor vocaționale). Conform reglementărilor în vigoare la nivel național, UAB va anunța oficial, cu 7 zile înainte de începerea cursurilor universitare, adoptarea scenariului potrivit, în funcție de evoluția epidemiologică. UAB va face cunoscut (pe site și în paginile de social-media), programarea / orarul întâlnirilor față-în-față, acolo unde este cazul (program modular sau standard), precum și orarul activităților teoretice desfășurate exclusiv online. În chiar prima zi a noului an universitar vor avea loc întâlniri online cu tutorii fiecărui program de studii, în cadrul cărora se vor comunica aspecte concrete privitoare la orare, accesarea platformelor de instruire activ-participativă, accesul la bazele de date-suport, la cursurile în format electronic etc. Studenții vor avea la dispoziție, în acest sens, și un Ghid informativ. Tot în prima săptămână, studenții UAB vor beneficia și de consiliere tutorială directă, din partea Microsoft, cu privire la folosirea eficientă a platformelor educaționale în format online.
În urma vizitei DSP și a analizei sistematice a structurii sălilor de curs, seminar și laborator și a întregii baze materiale de care UAB dispune, s-a concluzionat că instituția poate asigura toate facilitățile necesare și un mediu de învățare în condiții de maximă securitate sanitară pentru grupele restrânse de studenți care urmează să desfășoare activități față-în-față (cu respectarea integrală a normelor de conduită și a distribuției studenților în săli). De asemenea, UAB poate asigura condiții de cazare conforme protocoalelor naționale MEC și DSP, cu reducerea numărului de studenți cazați în fiecare cameră și cu respectarea, în întregul campus, a tuturor procedurilor de triaj epidemiologic și de protecție sanitară specifice. În consecință, studenții vor beneficia de cazare în căminele studențești (dar într-un număr redus, care să respecte standardele DSP), UAB urmând să afișeze (potrivit calendarului anunțat) listele cu studenții care, conform Regulamentului în vigoare, au obținut un loc de cazare în unul dintre cele patru cămine de care Universitatea dispune în momentul de față. Precizăm că studenții care se vor înmatricula și în actuala sesiune de Admitere, aflată în plină desfășurare, își pot depune cereri pentru cazarea în căminele studențești.
Anul universitar 2020-2021 va începe în data de 1 octombrie, UAB urmând să organizeze o Festivitate de deschidere specială (online).
Reamintim faptul că, încă de la începutul pandemiei, UAB a implementat și a respectat integral recomandările privitoare la siguranța studenților și a personalului instituțional, inclusiv pe durata Admiterii, de la verificările epidemiologice primare și crearea unor circuite securizante în interiorul instituției, până la asigurarea rezervelor de măști, mănuși și substanțe dezinfectante și popularizarea normelor de conduită intrainstituțională.
UAB va reveni cu detalii privind deschiderea anului universitar 2020-2021 și îi încredințează pe toți studenții că distanțarea preventivă, în plan social, nu va afecta apropierea academică, Universitatea albaiuliană intenționând să rămână un pol de excelență în educație, dar și o instituție-simbol prin spiritul de echipă, dinamismul activităților, cultul prieteniei și al valorilor, echitate, echilibru și dorința fermă de a ne implica, împreună, într-un învățământ de calitate și în activități culturale, științifice și de divertisment care să împlinească frumusețea vieții de student în Cetatea Marii Uniri.
Știri
Cheile Vălișoarei din comuna Livezile, printre atracțiile turistice ale județului Alba
Cheile Vălișoarei sau Cheile Aiudului se afla in judetul Alba, de-a lungul muntilor Apuseni si sunt considerate printre cele mai impresionante chei din bazinul Vaii Aiudului
Altitudinea maxima in Cheile Aiudului este de 779 m iar cea minima, este de 425 m.
In urma procesului de erodare a scoartei terestre, s-au format patru colturi calcaroase, Coltul Bogza si Coltul Vilii, asezate in partea dreapta iar in partea stanga se gasesc Coltul Cetatii si Doltul Diacului. In peretii cheilor, pe ambii versanti se gasesc pesteri si alte formatiuni carstice: lapiezuri, bolti, arcade. Pesterile adapostesc specii rare de nevertebrate si lilieci.
In dreapta cheilor, cum se vine dinspre Aiud, se afla stanca numita Cetate, unde in secolul al XII-lea documentele atesta existenta cetatii Zachedeu. Cheile Aiudului mai sunt cunoscute si sub numele de Cheile Vaisoarei sau Cheile Poienii.
Cheile Aiudului au fost declarate rezervatie naturala geomorfologica si botanica datorita morfologiei terenului ce ofera un peisaj salbatic dar si datorita florei specifice.
Cai de acces: pe drumul DJ 107 M modernizat Aiud-Buru pana la km 14, de unde pe circa 2 km drumul traverseaza sectorul de chei. Rezervatia se intinde pe 100 ha. Zona strict ocrotita include intregul profil transversal al cheii, limita vestica urmarind partea superioara a abruptului calcaros iar limita estica culmile domoale ce urca spre capatul nordic si sudic al cheilor pana in Varful Rachis (779 m). Zona tampon se extinde in vest pana in Varful Bogza Valisoarei (827 m), incluzand pajistile secundare pana in Paraul Velii spre sud si padurile din clasa I de protectie spre nord. Limita estica se desfasoara ca o fasie continua, cu latimi variabile, cuprinse intre 250 m in partea de nord-est si 400-500 m la est si sud-est de Varful Rachis (779 m).
Geologia: Cheile Valisoarei sunt sculptate de Valea Aiudului in calcare jurasic superioare (portalandiene), care prezinta cea mai accentuata carstificare datorita puritatii si masivitatii lor.
Sursa:locuridinromania.ro
Știri
Superstiții ale românilor: Care sunt cele mai întâlnite
Fiecare dintre noi s-a lovit la un moment dat în viață de superstiții
Persoanele superstițioase cred cu tărie în aceste legi nescrise și transmise din generație în generație, despre care se spune că pot schimba viitorul.
Iată care sunt cele mai comune și întâlnite superstiții la români:
Dacă o pisică neagră iți taie calea e semn că ceva rău se va întâmpla;
Dacă te mănâncă palma stângă dai bani, dacă te mănâncă palma dreaptă primești bani;
Dacă spargi o oglindă te așteaptă 7 ani de ghinion;
Dacă plouă în ziua nunții atunci vei avea o căsnicie fericită și noroc de bani;
Dacă ți se bate ochiul stâng e semn că vei primi vești proste sau ceva rău e pe cale să se întâmple;
Dacă te mănâncă nasul urmează să te cerți cu cineva cât de curând;
Dacă îți dorești să alungi ghinionul sau să eviți ca ceva rău să se întâmple bate într-un lemn;
Dacă fluieri în casă tragi a pustiu și vei atrage ghinionul;
Dacă îți iese cineva în cale cu o găleată plină de apă, atunci îți va merge bine toată ziua;
Dacă găsești un trifoi cu 4 foi, atunci vei avea parte de noroc și dorințele și se vor împlini.
Când mămăliga se uită nesărată, e a bine
Când uşa se deschide singură, are să-ţi vină cineva
Castraveţi: să nu-i pui în pământ miercuri ori vineri, că ies amari
Mâţa să n-o iei cu tine când te muţi în altă casă, că iei sărăcia
Când se varsă chibriturile, au să-ţi vie musafiri
Când scapi mâncarea din mână, ai un neam flămând”
Urechile de ţi se roşesc şi ard, te vorbeşte lumea
Cu spatele înapoi să nu mergi că râde dracul şi plânge Maica Domnului
Orice lucru să-l începi lunea, miercurea, joia şi vinerea; marţea şi sâmbăta sunt zilele morţilor şi orice lucru vei începe în ele nu ies la capăt bun
Visurile înspre Duminică nu se izbândesc
Când te mânâncă urechile, are să se strice vremea
Când strănuţi e a bine şi ceea ce gândeşti atunci se va izbândi
Mâţă ori motan negru, cucoş negru şi cânele negru aduc bine la casă
sursa: traditii-superstitii.ro și onlinereport.ro
Știri
Pădurea Sloboda, arie de interes național: Rezervaţia naturală surprinde prin peisajele spectaculoase și sălbatice
Rezervația naturală „Pădurea Slobodă” este o arie de interes național din județul Alba, situată pe teritoriul administrativ al orașului Aiud
Pădurea Slobodă se află în Munții Trascăului și se întinde pe o suprafață de 20 ha. Rezervația este formată dintr-un relief variat: văi, versanți abrupți, luminișuri, pajiști.
Pădurea despre care vorbim a fost declarată rezervație botanică în 1969. Ca atare, nu e orice pădure. Din punct de vedere ştiinţific, este specială deoarece conservă fragmente de ecosisteme forestiere specifice pentru partea de vest a Podişului Transilvaniei, remarcabile mai ales în partea de pădure ce se întinde de la cabana Sloboda până la păşunile locuitorilor din Rîmeţ. Se află în Dealurile Aiudului, la poalele estice ale Munţilor Trascău, la altitudini de peste 700 m; de fapt, este un ţinut piemontan, aşadar de tranziţie între Culoarul Mureşului şi Trascău, cu versanţi abrupţi şi văi adânci. Iar porţiunea cu arborete valoros este o alternanţă absolut impresionantă de gorun, făget, fag, carpen, încheiată cu o alee de molizi bătrâni, pe culmea dealului.
Important este că Pădurea Sloboda intră pe lista lungă cu zone ale judeţului care mustesc de peisaje verzi. Poziţia sa se integrează pe un traseu atractiv, care străbate zona de podiş a Aiudului, până la regiunea calcaroasă şi înaltă a Trascăului.
Pentru a ajunge la Sloboda se pelacă din Aiud, prin Aiudul de Sus, de unde continuă la stânga, pe DJ 107 I. Drumul rece prin satele Rîmeţ, Ponor, Bucium, până la Abrud. Dar pădurea e dincoace de toate aceste localităţi, astfel că accesul se face rapid şi uşor, fiind perfect atât pentru maşină şi motocicletă, cât mai ales pentru bicicletă sau mersul pe jos. Poziţia sa se integrează pe un traseu atractiv, care străbate zona de podiş a Aiudului, până la regiunea calcaroasă şi înaltă a Trascăului.
Potrivit unor informaţii, lemn de stejar din pădurea Sloboda a fost folosit pentru confecţionarea unei părţi din mobilierului şi tâmplăriei din Casa Poporului, în prezent Palatul Parlamentului. Pădurea reprezientă o ţintă pentru fotografi care vor să obţină imagini spectaculoase.
Sursa:viziteazaalbaiulia.ro, informatii-romania.ro
-
Știriacum o săptămână
Servus, salutul ardelenilor: De unde provine și ce semnifică
-
Știriacum 2 săptămâni
31 octombrie: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Halloween, Sărbătoarea tuturor sfinților
-
Știriacum 3 zile
Sfinții MIHAIL și GAVRIL: Care este semnificația numelor „Mihai” și” Gavril”. Ce alte nume derivate se sărbătoresc
-
Știriacum o săptămână
1 noiembrie 2024: 425 de ani de la intrarea triumfală, în Alba Iulia, a lui Mihai Viteazul
-
Știriacum 3 zile
8 noiembrie: Catedrala Încoronării din Alba Iulia îşi sărbătoreşte hramul
-
Știriacum 3 zile
SFINŢII MIHAIL ŞI GAVRIL, tradiții și superstiții: Ziua de 8 noiembrie este numită şi vara arhanghelilor
-
Știriacum o săptămână
Superstiții pentru luna noiembrie: Ce nu e bine să faci în luna numită în popor Brumar
-
Știriacum o săptămână
Cetatea Alba Iulia, a cărei piatră de temelie s-a pus în 4 noiembrie 1715, cea mai mare fortificație de tip Vauban din România