Rămâi conectat

Administrație

„Transalpina de Apuseni”, traseu important din Transilvania, aflat în reabilitare: Va readuce turismul rural pe harta destinațiilor din România

Publicat

în

Milioane de euro sunt cheltuiți anual pentru reabilitarea și modernizarea drumurilor județene. Chiar și așa, multe șosele importante care străbat localități sau zone cu potențial turistic și economic îi țin departe pe turiști și pe investitori din cauza stării acestora. Se întâmplă însă cazuri când „carul este mișcat din loc”.

Ne-am gândit să scoatem în evidență cel puțin trei drumuri județene care au intrat în ultima perioadă în vizorul autorităților și, datorită fondurilor europene și a celor din bugetele județene, lucrările de reabilitare și modernizare se află în toi.

Una dintre cele mai importante investiții are loc în județul Alba, acolo unde de anul trecut au început lucrările la modernizarea drumului județean DJ 107 I, numit „Transalpina de Apuseni”. Șoseaua pornește din Aiud (DN 1) și trece prin Aiudu de Sus – Râmeț – Brădești – Geogel – Măcărești – Bîrlești Cătun – Cojocani – Valea Barnii – Bîrlești – Mogoș – Valea Albă – Ciuculești – Bucium – Izbita – Coleșeni – Bucium Sat – DN 74 (Cerbu). În total, este vorba despre 78,4 km. Lucrările au fost împărțite în două loturi aproximativ egale, iar ambele loturi au fost câștigate de aceeași asociere: Societeatea de Construcții Napoca – Operes SRL (Italia) – Cosedil SPA (Italia).

În cadrul proiectului se vor realiza lucrări de modernizare a structurii rutiere (asfaltare), trotuare, piste cicliști, acostamente, șanțuri, rigole, poduri, podețe, apărări de mal, stabilitate versanți, amenajări intersecții cu drumuri laterale, semnalizare rutieră orizontală și verticală. Proiectul este finanțat prin POR 2014-2020 și are o valoare de peste 188 de milioane de lei. Consiliul Județean Alba va contribui cu valoarea neeligibilă a proiectului, adică puțin peste 400.000 de lei.

Zona reprezintă un potențial turistic enorm, facilitând accesul la satele și cătunele uitate din Apuseni, la destinații precum Cheile Râmețului sau Poiana cu Narcise de la Negrileasa, iar accesul mai facil către localitățile menționate va revigora activitățile economice din zonele rurale.

Peste 33 de km de drum sunt modernizați în prezent și în județul Sibiu. Este vorba despre reabilitarea și modernizarea drumului județean DJ 107 B de către compania austriacă Strabag. Șoseaua leagă localitățile Păuca – Alămor – Mândra – Slimnic sau Valea Târnavelor de Țara Secașelor și de județul Alba. În una din vizitele sale pe teren, președintele CJ Sibiu, Daniel Cîmpean, a numit această lucrare ca fiind „cel mai mare șantier deschis în județ”

Potrivit autorităților județene, lucrările vor fi finalizate în această toamnă. Valoarea totală a lucrărilor de execuție este de peste 100 de milioane lei cu TVA, cea mai mare parte a finanțării fiind obținută din fonduri guvernamentale, de la Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Precizăm că printre punctele de interes pe lângă care trece drumul aflat în reabilitare se numără Rezervația Lacul Mândra și „Lacul fără Fund”, iar localitățile care sunt vizate de lucrările de investiție fac parte din Drumul sării în Țara Secașelor – unul din cele cinci trasee turistice cunoscute din județul Sibiu: Drumul brânzei (Mărginimea Sibiului), Drumul naturii (Valea Hârtibaciului), Vămile Făgărașilor (Țara Oltului), Drumul fortificațiilor (Valea Târnavelor) și Drumul sării (Țara Secașelor).

Al treilea drum județean important pe care au ajuns constructorii este cunoscut ca și „drumul de sub munte” și se află în județul Brașov. Lucrările au început în septembrie 2019, fiind planificate pentru finalizare peste 33 de luni.

De fapt, este vorba despre reabilitarea drumului interjudețean DJ 104A, DJ 105C, DJ 105P din zona Ţara Făgăraşului, format din DJ 104 A, km 0+000-45+000, DJ 105 C, km 6+300-3+800, DJ 105P, km 0+000-3+800. Valoarea totală a lucrărilor a fost estimată la aproape 142 de milioane de lei, finanțarea fiind asigurată prin Programul Operațional Regional 2014-2020. SC Diferit SRL este firma din Cluj care a câștigat licitația pentru execuția lucrărilor. La momentul demarării lucrărilor, autoritățile județene au calificat această investiție ca fiind printre cele mai mari proiecte de infrastructură în curs de implementare la nivelul Regiunii Centru.

Odată reabilitat şi modernizat, drumul «de sub munte» va genera o şi mai mare dezvoltare economică şi socială a localităţilor din Ţara Făgăraşului. Modernizarea vizează, printre altele, reabilitarea ori reconstruirea a 15 poduri. Lungimea totală a drumului este de peste 53 de km și străbate localitățile Șinca Veche, Șercăița, Bucium, Mărgineni, Sebeș, Recea, Gura Văii, Lisa, Sâmbăta de Sus, Drăguș, Viștea de Sus, Victoria, Ucea de Sus. Acesta va fi și o alternativă la DN 1, ce va asigura un acces mai facil spre Transfăgărăşan.

Sursa:transilvaniabusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Administrație

Lucrări de anvergură pe drumurile județene din Alba

Publicat

în

Lucrări de anvergură pe drumurile județene din Alba

Pe drumurile județene din Alba se intervine în această perioadă atât pe partea de investiții, cât și pe zona de întreținere.

Modernizarea Drumului Județean 107 V, Sânmiclăuș-Fărău, care face legătura între Ocna Mureș și Blaj, este în grafic, conform lui Marius Hațegan, vicepreședinte al Consiliului Județean Alba. Potrivit acestuia, este o rută extrem de importantă care, nu peste mult timp, va fi circulabilă. La momentul de față, aproape 8 kilometri, dintr-un total de 11,5, sunt pregatiți pentru asfaltare. Lucrările de asfaltare vor începe peste câteva zile, dă asigurări Marius Hațegan

De asemenea, se toarnă, între Blaj și Mănărade, în cadrul unor lucrări de reparații, 2 kilometri de covor asfaltic.

Tot la capitolul reparații, se acționează și pe rutele:

– Blaj-Cergău-Roșia de Secaș-Ohaba-Berghin

– Lunca Târnavei – Cenade
– Ciugudu de Jos – Ciugudu de Sus (pe raza comunei Unirea)

În zona Munților Apuseni, se intervine, tot pe parte de reparații de drum, la Sohodol și Ocoliș, precum și la Almașu Mare-Cib.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Discuții privind proiectele de cercetare și inovare pregătite de solicitanții din Regiunea Centru

Publicat

în

Discuții privind proiectele de cercetare și inovare pregătite de solicitanții din Regiunea Centru

În contextul depunerii de proiecte pentru dezvoltarea cercetării, dezvoltării și inovării (CDI) în întreprinderile din Regiunea Centru, în 17 octombrie a avut loc o sesiune de informare privind condițiile și criteriile ce trebuie întrunite pentru accederea solicitanților la finanțare.

Aproape 50 de reprezentanți ai mediului privat și universitar au participat la aceste discuții, multe din neclaritățile avute de potențialii solicitanți fiind clarificate de echipa Autorității de Management din cadrul Agenției pentru Dezvoltare Regională Centru.

Obiectivul intervenției 1.1.2 Dezvoltarea capacităților private de CDI a programului „Regiunea Centru” 2021-2027 – este de a sprijini activitățile de cercetare-dezvoltare-inovare (CDI) în cadrul companiilor precum și cooperarea între acestea, în special între întreprinderile mari și IMM-uri. Cu un buget de 15.406.865 euro, fonduri nerambursabile alocate acestui apel, va fi susținută valorificarea ecosistemelor industriale și a lanțurilor valorice existente, precum și demersurile companiilor de a coopera pentru cercetare și inovare. Ca obiectiv secundar, fondurile alocate susțin modernizarea și edificarea infrastructurii de CDI în cadrul companiilor din Regiunea Centru care își doresc să dezvolte astfel de activități. Perioada de depunere a cererilor de finanțare este 30 octombrie 2024, ora 12:00 – 31 martie 2025, ora 12:00.

„În această lume în care inovațiile apar mult mai repede pe piață din zone ca Asia și America, Uniunea Europeană urmărește susținerea financiară a proiectelor de cercetare care se pot transforma în soluții aplicate în producția din mediul privat, aspect ce generează pe termen lung, creștere economică și dezvoltare. Investițiile în cercetare și inovare înseamnă investiții în viitorul regiunii și al Europei și ne ajută să devenim competitivi la nivel mondial. Integrarea cercetărilor în procesele productive va îmbunătăți viața de zi cu zi a milioane de oameni, contribuind la soluționarea unora dintre provocările noastre societale majore. Se spune că avem minți strălucite, dar e momentul ca, în contextul parteneriatelor între mediul privat și universitar, să trecem de la cercetare fundamentală la aplicații practice prin tehnici inovative. De aceea, prezența destul de numeroasă de la acest eveniment ne bucură și ne dă speranțe că vor fi proiecte care vor susține dezvoltarea Regiunii Centru și vom ocupa un loc mai bun la nivel european, în acest domeniu”, a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Tipul de acțiuni sprijinite în cadrul acestui apel sunt activitățile de cercetare industrială, inclusiv adoptarea tehnologiilor avansate de cercetare, precum și activități de dezvoltare experimentală, inclusiv adoptarea tehnologiilor avansate de cercetare. Acțiunile vor fi derulate de către IMM-uri sau parteneriate între întreprinderi mari și IMM-uri, inclusiv cu participarea entităților publice de CDI (universități, centre de cercetare– dezvoltare – inovare), având ca obiectiv principal punerea pe piață a unor produse și servicii inovatoare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Administrație

Finalizare a lucrărilor de asfaltare a DC 203 Blaj – Tiur

Publicat

în

Finalizare a lucrărilor de asfaltare a DC 203 Blaj – Tiur

Drumul Comunal 203 Blaj – Flitești – Deleni – Obârșia – Tiur a fost asfaltat pe toți cei 21 de kilometri.

Ultimul tronson, de 4,7 kilometri, a fost finalizat cu o lună și jumătate înainte de termenul stabilit inițial, iar acum se fac toate pregătirile pentru recepția lucrărilor.

DC 203 Blaj – Flitești – Deleni – Obârșia – Tiur este o investiție realizată de Primăria Municipiului Blaj în parteneriat cu Consiliul Județean Alba, în valoare de peste 16,3 milioane lei: 5,85 milioane de lei prin Programul Național de Investiții „Anghel Saligny”; 5 milioane de lei sume defalcate din TVA pentru drumuri și 5,45 milioane de lei de la bugetul local.

„Acest drum comunal va asigura dezvoltarea acestei zone din punct de vedere agro-turistic și a petrecerii timpului liber. De asemenea, DC 203 creează premisele unei noi conexiuni a Blajului cu Roșia de Secaș. Următorul pas va fi introducerea rețelei electrice și a celei de apă pe toată lungimea DC 203 Blaj – Flitești – Deleni – Obârșia – Tiur”, a anunțat primarul Gheorghe Valentin Rotar.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba