Știri
În Alba, 165 de persoane în carantină şi 444 izolate la domiciliu: 107 persoane care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea, sancționate cu aproape 188.000 de lei
La data de 21.04.2020, în judeţul Alba se aflau 165 de persoane în carantină şi 444 persoane izolate la domiciliu. Până acum au ieşit 574 persoane din carantină şi 4.156 persoane din izolare la domiciliu.
Polițiștii din Alba continuă să acționeze integrat, împreună cu celelalte structuri teritoriale cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice, pentru impunerea normelor legale în timpul stării de urgență.
În ultimele 24 de ore, 227 de polițiști din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Alba au desfășurat misiuni specifice în contextul prevenirii și combaterii răspândirii COVID – 19.
S-a verificat modul de respectare a măsurii de izolare în cazul a 322 de persoane, iar echipaje mixte de polițiști, jandarmi, polițiști locali și lucrători MApN au intensificat activitățile pentru asigurarea unui climat optim de siguranță publică, care a avut ca scop verificarea respectării măsurilor dispuse prin Ordonanțele Militare.
Au fost verificate 1.472 de persoane cu privire la respectarea interdicțiilor și a măsurilor impuse de starea de urgență.
În urma activităților au fost identificate 107 persoane care nu au respectat interdicțiile privind deplasarea, acestea fiind sancționate cu amenzi în valoare de 187.700 de lei.
Au fost organizate două acțiuni punctuale în cadrul cărora au fost verificate 68 de autovehicule și 85 de persoane.
Inspectoratul de Jandarmi Județean Alba continuă să desfășoare misiuni în contextul răspândirii COVID-19, astfel: misiuni de escortare a convoaielor auto, misiuni de asigurare a măsurilor de ordine publică în zona centrelor de carantină, misiuni desfășurate în vederea verificării modului de respectare a prevederilor ordonanțelor militare, misiuni executate în cooperare cu poliția pentru verificarea respectării măsurilor impuse.
În ultimele 24 de ore, 132 de jandarmi au acționat pe raza județului Alba. În urma acțiunilor specifice au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale (7 amenzi, 6 avertismente) în valoare totală de 14.000 de lei. Aceste sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor ordonanțelor militare cu privire la circulația persoanelor.
În data de 20 aprilie, jandarmii au fost angrenați în peste 90 de misiuni desfășurate în contextul pandemiei, dintre care 16 au reprezentat misiuni executate pentru însoțirea convoaielor care tranzitează județul Alba.
Pe perioada Sărbătorii Paștelui, în județul Alba nu au fost înregistrate fapte grave de tulburare a ordinii publice.
Acțiunile care au ca scop respectarea regulilor de distanțare socială, în vederea prevenirii răspândirii noului coronavirus, vor continua.
Prefectul judeţului Alba, dl. Nicolae Albu, mulţumeşte celor care în aceste zile se află în prima linie a luptei contra virusului SARS-CoV-2, cât şi locuitorilor judeţului, care au înţeles mesajul autorităţilor şi au respectat pe perioada pascală prevederile ordonanţelor militare.
Instituţia Prefectului – Judeţul Alba
Știri
Plata taxelor fără debit și a amenzilor, mai accesibilă cetățenilor din Alba Iulia
Plata taxelor fără debit și a amenzilor, mai accesibilă cetățenilor din Alba Iulia
Primăria Alba Iulia diversifică serviciile și adăugă unul dintre cele mai solicitate: plata taxei judiciare de timbru.
âAstfel, cetățenii vor putea achita taxele rapid și sigur prin intermediul stațiilor de plată SelfPay disponibile la nivel național. Prin intermediul sistemului, pe care Primăria Alba Iulia l-a implementat începând cu anul 2021, pot fi achitate două diferite tipuri de amenzi și taxe: amenzi de circulație, amenzi rovignetă, amenzi ANPC, taxe speciale SPCLEP, taxă certificat fiscal, taxă notarială de timbru, taxă divorț, taxă carte de identitate și multe altele.
Acest proces nu doar reduce aglomerația și cozile la ghișee, ci crește și eficiența activităților administrative, permițând angajaților să se ocupe de alte nevoi ale cetățenilor, au precizat reprezentanții administrației locale. Potrivit acestora, un beneficiu major al digitalizării este accesul la servicii în multiple locații și în intervale orare mai mari, atingându-se standardele de eficiență în interacțiunea cu administrația publică.
Albaiulienii sunt îndemnați să efectueze plățile la una dintre cele peste 40 stații de plată SelfPay, amplasate în supermarketurile și magazinele din Alba Iulia. O stație de acest tip este amplasată în sediul Direcției de Venituri (strada Ardealului nr. 1), iar plățile cu cardul bancar sunt acceptate.
Știri
1,5 milioane de lei pentru digitalizarea și îmbunătățirea accesului la serviciile medicale, la Spitalul Orășenesc Cugir
Spitalul Orășenesc Cugir a semnat un contract de 1,5 milioane de lei pentru digitalizarea și îmbunătățirea accesului la serviciile medicale
Reprezentanții Spitalului Orășenesc Cugir au anunțat recent faptul că a fost semnat contractul de finanțare pentru proiectul “Guvernanta digitală eHealth și interoperabilitate în cadrul Spitalului Orășenesc Cugir”, în valoare de aproape 1.500.000 lei, prin care se preconizează o serie de schimbări strategice menite să îmbunătățească experiența pacienților și eficiența operațiunilor interne.
Prin realizarea proiectului reprezentanții spitalului preconizează schimbări de substanță în următoarele direcții strategice:
-Creșterea gradului de satisfacție al pacienților care vor beneficia de îngrijire medicală;
-Îmbunătățirea capabilităților interne de administrare a pacienților și a evenimentelor medicale;
-Realizarea unui control mai bun al costurilor spitalului prin creșterea gradului de predictibilitate și planificare a activităților interne;
-Automatizarea proceselor interne care sunt consumatoare de timp și care necesită multă activitate manuală;
-Creșterea gradului de interconectivitate și interoperabilitate atât intern, în cadrul spitalului, cât și cu alte unități medicale;
-Creșterea nivelului de securitate și confidențialitate a datelor.
Managerul spitalului, Florin Arion,se declară mulțumit de continuarea eforturilor pentru îmbunătățirea accesului pacienților la servicii de înaltă calitate, transmit reprezentanții Spitalului Orășenesc Cugir.
Știri
„Luminaţia”, ziua în care cimitirele se luminează de la flăcările candelelor şi lumânărilor aprinse: Care sunt tradițiile și obiceiurile sărbătorii
An de an, pe data de 1 noiembrie, credinciosii catolici, greco-catolici, ortodocsi, protestanti, reformati din Transilvania, Banat si Maramures celebreaza „Luminatia”, considerata a fi o sarbatoare a mortilor.
Se spune ca in aceasta noapte sufletele mortilor viziteaza lumea celor vii. In aceasta noapte, cimitirele se transforma in adevarate oaze de lumina datorita lumanarilor aprinse pentru cei morti.
În lumea apuseană sărbătorirea luminației începe după vesperele (vecernia) din seara zilei de 1 noiembrie. În această zi creștinii își cinstesc și îngrijesc mormintele celor trecuți la cele veșnice. Credincioșii merg la cimitir, curăță mormintele și le înfrumusețează cu flori și lumânări aprinse, în amintirea celor care i-au însoțit pe drumul vieții. În bisericile ortodoxă și greco-catolică ziua săptămânală pentru pomenirea generală a celor adormiți este sâmbăta. Din toate sâmbetele unui an bisericesc, două sunt consacrate în chip special pomenirii generale a morților: sâmbăta dinaintea Duminicii Lăsatului sec de carne și sâmbăta dinaintea Pogorârii Duhului Sfânt. Ele se numesc în popor Moșii (de iarnă și de vară) pentru ca în ele facem pomenire părinților, moșilor și strămoșilor răposați. În zonele de interferență apuseană credincioșii ortodocși și greco-catolici fac Pomenirea celor adormiți / Luminația în ziua de 1 noiembrie, la biserică, iar la cimitir în după-amiaza sau în seara aceleiași zile, potrivit wikipedia.
În fiecare an, pe data de 1 noiembrie, credincioșii catolici, greco-catolici, ortodocși, protestanți, reformați din Transilvania, Banat și Maramureș celebrează „Luminația”, considerată a fi o sărbătoare a morților. Se spune că în această noapte sufletele morților vizitează lumea celor vii, iar oamenii vin să aprindă lumânări la mormintelor celor dragi.
Potrivit legendelor populare, în prima zi de brumar, porțile dintre cele două lumi se deschid și numai acum cei plecați dintre noi pot veni să ne viziteze. Din acest motiv, proverbul “despre morți, numai de bine” se respectă cu sfințenie. Interesant este faptul că indiferent de religie, credincioșii ies în întâmpinare rudelor și prietenilor adormiți, cu flori și lumânări.
Se spune că nu e bine să primești la mormântul cuiva drag pe cineva cu care s-a certat în viață. Totodată, în această zi nu trebuie să fii zgârcit sau egoist. Pomenirea morților îndeamnă la iubirea aproapelui și la ocrotirea acestora.
În această zi nu este bine să muncești sau să speli haine. Cei bătrâni mai spun că nu e bine să dai de pomană alcool înainte unei mese calde. Nu e bine să plângi. Se spune că morții nu vor să îi vadă pe cei pe care i-au lăsat în urmă suferind.
La catolici, Ziua Morților (Luminația) este pe 2 noiembrie. Tradiția a pătruns în Transilvania într-un mediu multiconfesional și a început să fie serbată din seara de 1 noiembrie. Nefiind o încălcare a canoanelor, ziua liturgică începe din momentul în care apune soarele în ziua precedentă.
Cimitirele se luminează, mai ceva ca în noaptea Învierii, de la flăcările candelelor şi lumânărilor aprinse în dreptul fiecărui mormânt, chiar şi la cele părăginite, uitate sau ignorate de urmași. Luminația este o combinație de tradiții, datorită numeroaselor familii mixte din regiunea Transilvaniei, căci pomenile sunt caracteristice numai ritului ortodox, în vreme ce sărbătoarea în sine le aparţine catolicilor.
Spectacolul de lumini ce se poate viziona într-o astfel de noapte este greu de descris în cuvinte. La morminte, se adună familii întregi și deapănă amintiri. De obicei, se întâlnesc şi cu alte cunoștințe, așa că poveștile de demult se întind târziu în noapte, la lumina liniștită a lumânărilor.
În anumite sate, se mai păstrează obiceiul de a duce apă proaspătă la morminte, la Luminație, până la răsăritul soarelui. Dar numai copiii sunt demni să facă acest gest, căci sunt puri și au suflete curate. Se spune că morților li se mai face sete și trebuie să li se dea și apă de pomană, pe lângă mâncare.
De asemenea, în credința populară a românilor, mai avem parte de o noapte a celor morți, cea de pe 29 spre 30 noiembrie, cunoscută sub denumirea de Noaptea Sfântului Andrei, când cei vii încearcă să se apere de strigoi prin ungerea ușilor și a ferestrelor cu usturoi.
Ziua de 1 noiembrie, poate fi considerată, singura zi din an în care oamenii glumesc în cimitir. De Ziua Morților, bucuria reîntâlnirii cu sufletele rudelor trecute în Lumea de Dincolo depășește tristețea comemorării.
Originile Luminatiei
Luminatia, cunoscuta in popor si sub denumirea de Ziua Mortilor este o sarbatoare de origine celtica adusa de catolici in regiunile din Nord-Vest-ul si Sud-Vestul teritoriului romanesc. In bisericile occidentale, cea Romano-Catolica, cea Anglicana si cele Protestante, sarbatoarea Tuturor Sfintilor se ține in ziua de 1 noiembrie, dupa calendarul gregorian. In bisericile orientale, anume cele Ortodoxe și cele Greco-Catolice, prima duminica dupa Rusalii este Duminica Tuturor Sfinților, echivalentul sarbatorii Tuturor Sfinților din calendarul apusean. In zonele de interferența apuseana credincioșii ortodocși și greco-catolici sarbatoresc Luminația in seara zilei de 1 noiembrie. Cu acest prilej, preotii romano-catolici, greco-catolici si ortodocsi oficiaza slujbe de pomenirea mortilor.
Traditii si obiceiuri
Datorita faptului ca, in general, Biserica Ortodoxa face pomenirea mortilor sambata, unii credinciosi ortodocsi sarbatoresc Ziua Mortilor nu pe 1 noiembrie, ci in prima sambata din luna noiembrie. Conform traditiei, in noaptea Luminatiei, portile dintre cele doua lumi se deschid si numai acum cei plecati dintre noi pot veni sa ne viziteze. Din acest motiv, proverbul popular “despre morti, numai de bine” se respecta cu sfintenie, cel putin la cimitir. Interesant este faptul ca indiferent de religie, credinciosii ies in intampinare rudelor si prietenilor adormiti, cu flori si lumanari.
Potrivit traditiei Bisericii Romano-Catolice si Greco-Catolice,o parte din sufletele celor morti care nu au fost sfinti ajung in purgatoriu unde se curata de pacate pentru a putea intra in rai. Chiar daca este sarbatoare catolica, Ziua Mortilor este celebrata si de preotii ortodocsi care, la cererea familiilor, vin la cimitir pentru a oficia slujbe de pomenire pentru sufletul raposatilor. Oricum ar fi, Luminatia e o zi deosebita, o zi de suflet pentru crestini, prilej de meditatie si de rugaciune, de respect pentru cei morti, iar imaginea cimitirului iluminat te indeamna la reculegere si aducere aminte, te face sa te gandesti ca moartea nu este moarte, ci e tot viata, dar altfel.
Biserica Ortodoxa sarbatoreste Ziua Tuturor Sfintilor in prima duminica de dupa Rusalii, unde se face pomenirea tuturor sfintilor, dar si a celor adormiti din neam in neam. De asemenea, in credinta populara a romanilor, mai avem parte de o noapte a celor morti, cea de pe 29 spre 30 noiembrie, cunoscuta sub denumirea de Noaptea Sfantului Andrei, cand cei vii incearca sa se apere de strigoi prin ungerea usilor si a ferestrelor cu usturoi.
De obicei, credinciosii merg in ziua precedent la cimitir, la mormintele rudelor si executa activitati administrative: smulg si arunca buruienile, matura si spala, se primeneste crucea, se pun flori, candele si lumanari.
Sursa:folclor-romanesc.ro, wikipedia, crestinortodox.ro
-
Știriacum 5 zile
Mirul și puterea lui vindecătoare: Ce taină ascunde ceremonialul miruirii
-
Știriacum 2 săptămâni
Cetatea Trascăului din comuna Rimetea, Alba, loc încărcat de istorie și de legende: Povestea maiestuoaselor fortificații
-
Știriacum 2 zile
31 octombrie: Tradiții, obiceiuri și superstiții de Halloween, Sărbătoarea tuturor sfinților
-
Știriacum 5 zile
Linia principală Arad-Alba Iulia, prima cale ferată transilvăneană: În 1868, cei 211 km dintre Arad și Alba Iulia, parcurși în aproape 9 ore
-
Știriacum 5 zile
Frumusețile toamnei: Care sunt cele mai colorate și frumoase flori
-
Știriacum 8 ore
1 noiembrie 2024: 425 de ani de la intrarea triumfală, în Alba Iulia, a lui Mihai Viteazul
-
Știriacum 2 săptămâni
În 21 octombrie 1754 se inaugurau primele școli din Blaj: Orașul devenea centrul învățământului românesc din Transilvania
-
Știriacum 5 zile
Atracțiile turistice din Alba: Peștera Pojarul Poliței, un adevărat muzeu natural din Apuseni