Muzică
Bob Marley unul dintre mai influenți muzicieni ai secolului XX – 70 de ani de la nașterea artistului reggae
Cel mai cunoscut interpret de muzică reggae, Bob Marley (Robert Nesta Marley) s-a născut la 6 februarie 1945 într-o mică localitate din nordul insulei Jamaica, din Marea Caraibe, dar mai apoi s-a mutat împreună cu mama sa în Kingston, unde împreună cu un prieten a început să cânte.
Alături de mai mulți artiști insulari cunoscuți Bob Marley a reușit să obțină un contract de 4 milioane de dolari pentru albumul său și să plece în turneul în Europa și America.
Succesul deplin l-a cunoscut cu cel de-al doilea album lansat de grupul The Wailers în anul 1973 Ultima piesă de pe acest material discografic, „I Shot The Sheriff” a fost cea care l-a consacrat definitiv pe Bob Marley, ajungând, alături de Eric Clapton, să ocupe primul loc la single-urile cel mai bine vândute în SUA.
După acest succes Bob Marley devine tot mai cunoscut și implicat în muzica reggae și lansează mai multe hituri, multe dintre ele cu mesaj pacifist. Cântecele sale au atras asupra sa și atenția unor extremiști astfel că soția sa și alți apropiați ai artistului au fost răniți într-un atentat în data de 3 decembrie 1976, cu două zile înainte de un concert gratuit programat de Bob Marley în Kingston pentru susținerea păcii.
În ciuda acestui incident Marley a urcat pe scenă. Întrebat de nu a contramandat concertul artistul a răspuns:
„Oamenii care trăiesc și încearcă să facă această lume mai rea nu-și permit nicio zi liberă, cum aș putea eu să-mi iau una când încerc să fac puțină lumină în obscuritate?”.
După concert cântărețul s-a refugiat însă în Londra unde de altfel a compus unul dintre cele mai cunoscute albume ale sale, „Exodus”.
Între anii 1978-1980 Bob Marley alături de The Wailers scoate mai multe albume și susține concerte în Europa. Cântărețul se întoarce în Jamaica în 1978 pentru „One Love Peace Concert”. Tot atunci a fost invitat la sediul ONU din New York pentru a primi Medalia Păcii. În anii care urmează acesta susține cauza panamericană și este decorat cu Ordinul de Merit al Jamaicăi, a treia mare onoare a națiunii, ca semn de recunoaștere a inestimabilei sale contribuții aduse culturii acestei țări.
Din păcate starea de sănătate a artistului se înrăutățește în urma unei răni la picior care se dovedește cancerigenă.
În 1980, cancerul începuse să se propage prin tot corpul. În septembrie 1980, Marley s-a prăbușit în timp ce făcea jogging în Central Park și a fost dus la spital. Acolo a fost diagnosticat cu tumoră la creier. Boala a fost ținută sub control timp de opt luni, însă în dimineața zilei de 11 mai 1981, a murit, la vârsta de 36 de ani.
Bob Marley a fost inclus în Rock and Roll Hall of Fame în anul 1994, iar albumul „Exodus” a fost calificat de Revista Times ca cel mai reușit album al secolului XX.
[youtube_sc url=”https://www.youtube.com/watch?v=eJg15MYFbVU”]
Muzică
Concert 3 Sud Est la Alba Iulia: Când va avea loc
Concert 3 Sud Est la Alba Iulia
Un concert 3 Sud Est va avea loc la Alba Iulia în prima parte a anului 2024.
Concertul este programat în 29 martie, de la ora 19.30, și va fi găzduit de Casa de Cultură a Sindicatelor.
„Primăvara sună bine cu 3 Sud Est. Vino să cântăm împreună hiturile lansate de noi in cei 26 de ani de carieră. Încă o dată vom fi INSEPARABILI!”, au transmis membrii trupei.
Muzică
Tradiții de Crăciun, spectacol de colinde cu nume mari ale genului, în 22 decembrie, la Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia
Tradiții de Crăciun – spectacol de colinde cu nume mari ale genului
Casa de Cultură a Studenților Alba Iulia organizează joi, 22 decembrie, ora 19.00, a doua ediție a spectacolului ”Tradiții de Crăciun”.
“Vestim Nașterea Domnului!” este îndemnul prin care artiști consacrați, dar și tineri în plină afirmare, vor da viață tradițiilor românești și, mai ales, frumoaselor colinde. Sava Negrean Brudașcu, Corul de Copii “Theotokos”, Duo Art, Cristian Fodor și Gino vor încânta publicul albaiulian, alături de Tudor Limbean (Micul Patriot), Ioana Mărginean, George Drăgan, Georgiana Zbutea și Vlad Lință.
La spectacol intrarea este liberă (în limita locurilor disponibile).
Evenimentul este realizat cu sprijinul Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, în cadrul Anului European al Tineretului în România
Muzică
2 august: Serată muzicală la Biserica Greco-Catolică din Sebeș
Astăzi, serată muzicală la Biserica Greco-Catolică din Sebeș
Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș alături de Biserica Greco-Catolică Sfânta Cruce Sebeș au plăcerea de a vă invita luni, 2 august 2021, la ora 19:00, la sediul lăcașului de cult păstorit de părintele Florin Gatea, situat în Piața Cardinal Alexandru Todea, la o seară de muzică de cameră în compania instrumentiștilor Flavius Ignat (violă), Ana-Teodora Buia (vioară) și Ioana Grünner (pian).
Programul va conține trei lucrări de referință din repertoriul cameral: Sonata în Re minor pentru violă și pian de M. Glinka, Märchenbilder op. 113 pentru pian și violă de R. Schumann, Sonata nr. 2 op.13 în Sol major pentru vioară și pian de E. Grieg.
Momentul muzical va fi completat de vernisajul expoziției de grafică, „Chipuri din temnița Aiudului. Memoria iconică a închisorilor comuniste”, a artistului plastic botoșănean Aida Șușter-Boțan. Expoziţia cuprinde portretele unor mari personalităţi ale culturii și spiritualității româneşti, începând din perioada interbelică până în contemporaneitate, fiind expresia respectului și pioasei aduceri aminte față de înaintași.
Accesul este gratuit, cu respectarea condițiilor de distanțare și cu portul măștii de protecție.
-
Știriacum 3 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 3 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 6 ore
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum o săptămână
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum o săptămână
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 3 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum 2 săptămâni
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie