Rămâi conectat
Nicolae Ciucă - 2024

Știri

Cum au obținut femeile din România dreptul de a vota: Femeile din Ardeal, dezavantajate

Publicat

în

În perioada dintre cele două războaie mondiale, este notabilă lupta dusă de organizaţiile feminine din România pentru a obţine dreptul de a vota. În ciuda presiunilor exercitate asupra oamenilor politici ai vremii, reuşita s-a materializat  doar prin Constituţia din 1938. Demersul venea pe fondul emancipării sociale a femeilor din România Mare.

Constituţia din anul 1923 spunea clar că doar bărbaţii aveau dreptul să candideze la alegerile parlamentare. Pentru Adunarea Deputaţilor candidatul trebuia să aibă vârsta de 25 de ani, iar pentru Senat peste 40 de ani. Erau două categorii: aleşi prin vot şi de drept-mitropoliţii ţării, episcopii eparhioţi ai Bisericii Ortodoxe Române şi Greco-Catolice, capii confesiunilor recunoscute de stat, moştenitorul tronului, conducătorii principalelor instituţii ale statului. În ciuda acestui fapt, principiul cooptării femeilor era stipulat la articolul 6, care spunea că „Legi speciale, votate cu majoritate de două treimi, vor determina condiţiunile sub cari femeile pot avea exerciţiul drepturilor politice. Drepturile civile ale femeilor se vor stabili pe baza deplinei egalităţi a celor două sexe”.

Una dintre cele mai importante lucrări care oglindeşte lupta femeii interbelice este, Femeile şi politica în România: Evoluţia dreptului de vot în perioada interbelică, apărută la Cluj Napoca în 2002, scrisă de Ghizela Cosma.

Potrivit sursei citate, primul pas către exerciţiul politic feminine s-a făcut printr-o lege dată de ţărănişti la începutul crizei economice interbelice, în 1929. Astfel, primeau dreptul de a fi alese în consiliile comunale şi judeţene, dar cu anumite condiţii. O categorie era cea a absolventelor de învăţământ secundar, normal sau profesional, ciclul inferior. O alta le grupa funcţionarele de stat, judeţ sau comună, iar celălalte două  pe  femeile care fuseseră decorate pentru activitatea depusă în timpul Primului Război Mondial, şi văduvele de război, respective pe cele care conduceau societăţi culturale, filantropice sau de asistenţă, la momentul intrării în vigoare a legii.

Dezavantaj pentru femeile din Ardeal

În opinia liderelor feministe ale vremii cele mai dezavantajate de această lege erau, femeile din Ardeal, când vine vorba de studii. Cele mai multe se instruiseră în particular şi nu aveau documente doveditoare. Mărturii grăitoare în acest sens apar tot în cartea menţionată mai sus.

Alegerile din 1930 ne arată cum a funcţionat legea în practică. O radiografie o găsim în lucrarea Din istoria feminismului românesc. Studiu şi antologie de texte (1928- 1948),scrisă de Ştefania Mihăilescu. Astfel pe listele electorale din 1930 s-au înscris 3. 000 de femei din aproximativ 15 000 câte ar fi avut dreptul. Rezultatul: în urma centralizării voturilor, peste o sută de femei au devenit consiliere în întreagaţară.

Dreptul la vot al femeilor din România interbelică a fost stabilit prin Constituţia din 1938. Regimul autoritar instaurat de regale Carol al II-lea va anula în fapt această reuşită.

Perioada interbelică a fost cea în care s-a făcut saltul de la femeia de casă la cel de doamnă de societate. În acele timpuri, femeia avea deja o serie de drepturi: avea părul tuns, purta pantaloni, participa la concursurile de frumuseţe, erau preocupate de studii, mai ales cele de la oraşe.

Sursa:stirisireportajealba.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

22 septembrie, termen pentru cererile de cazare în căminele studențești la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Publicat

în

La Universitatea „1 Decembrie 1918”  din Alba Iulia, 22 septembrie, termen pentru cererile de cazare în căminele studențești

Studenţii şi masteranzi înmatriculaţi la Universitatea „1 Decembrie 1918” Alba Iulia trebuie să transmită până pe 22 septembrie, inclusiv, prin aplicația Cazare cămine de pe site-ul www.uab.ro, cererile de înscriere în vederea obţinerii unui loc de cazare în căminele studențești în noul an academic.

Solicitanții trebuie să aibă cont în aplicația cazari.uab.ro, separat pentru studenți și masteranzi. În 23 septembrie vor fi verificate mediile studenţilor de către secretariatele facultăților, iar în 25 septembrie, după ora 16.00, vor fi afişate listele cu studenţii care vor primi cazare. Cazarea propriu-zisă va fi efectuată între 26 – 28 septembrie, între orele 8.00 – 18.00. Locurile rămase vacante vor fi redistribuite în 2 octombrie.

Senatul Universității „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia a adoptat Hotărârea nr. 30/24.07.2024 prin care au fost aprobate tarifele de cazare în căminele studențești pentru anul academic 2024 – 2025.

Astfel, un student va trebui să achite lunar următoarea sumă, în funcție de căminul în care este cazat: căminele studențești nr. 1 și nr. 2 – 330 de lei, căminul studențesc nr. 3 – 350 de lei, căminul studențesc nr. 4 – 300 de lei și căminul studențesc nr. 5 – 450 de lei.

Practic acestea au fost tarifele practicate la toate căminele studențești și în anul universitar recent încheiat, an când doar la căminul nr. 3 crescuse tariful de cazare cu 20 de lei/student/lună față de anul academic 2022-2023.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

ALBA GREEN ENERGY: Târg de soluții pentru energie verde și eficiență energetică, în perioada 21-22 septembrie

Publicat

în

ALBA GREEN ENERGY: Târg de soluții pentru energie verde și eficiență energetică

În perioada 21-22 septembrie 2024 va avea loc Târgul ALBA GREEN ENERGY pe Esplanada Carolina Mall din Alba Iulia. În cadrul evenimentului vor fi prezentate soluții pentru energie verde și eficiență energetică.

Evenimentul își propune dezvoltarea pieței locale în domeniul aplicațiilor la scară mică vizând atât energia din surse regenerabile cât și eficiența energetică și se adresează atât publicului larg cât și firmelor și instituțiilor, potențiali utilizatori de astfel de sisteme.

Târgul este organizat de către Consiliul Județean Alba în parteneriat cu Agenția Locală a Energiei Alba iar expoziția va fi amenajată pe Esplanada Carolina Mall unde firmele vor fi prezente cu soluții privind creșterea eficientei energetice, producerea de energie din surse regenerabile, reciclarea deșeurilor dar și mobilitate electrică.

PROGRAM

Sâmbătă, 21 septembrie 2024

Ora 10.00 Deschiderea oficială a târgului
Orele 10.30 – 19.00 Vizitarea standurilor
Ora 12.00 Eco spectacolul grădinițelor
Ora 14.00 Ora de inventică
Ora 19.00 Finalul primei zile a târgului

Duminică, 22 septembrie 2024

Orele 10.00 – 17.00 Vizitarea standurilor
Ora 15.00 Extragerile câștigătorilor la tombole
Ora 17.00 Închiderea târgului


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Spectacolul susținut de Garda Apulum, în fața Porții a IV-a, se va desfășura, de la ora 18.00

Publicat

în

Începând de vinerea aceasta, tradiționalul spectacol susținut de Garda Apulum în fața Porții a IV-a se va desfășura de la ora 18.00

Garda Apulum este o trupă de reconstituie istorică antică care grupează patru formații – Legiunea XIII Gemina, Lupii Apoulonului, Ludus Apulensis și Magna Nemesis.

Având în componența sa în principal voluntari albaiulieni, trupa încercă să reconstituie aspecte militare și civile ale istoriei daco-romane, având accentul pus pe promovarea patrimoniului cultural antic al orașului Alba Iulia, care se întinde astăzi peste anticul Apulum.

Având o experiență de 12 ani în acest domeniu, Garda Apulum a participat de-a lungul timpului la numeroase manifestări de reenactment antic din țară sau străinătate. De asemenea, ea este implicată direct în organizarea unor importante festivaluri de profil din țară, dintre care se remarcă Festivalul Roman Apulum, poate cel mai important eveniment de acest gen din România.

Evenimentul este oferit de Primăria Municipiului Alba Iulia cu sprijinul Muzeului Național al Unirii Alba Iulia.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba