Sport
Ionuț Zincă, medalie istorică pentru orientarea din România la Jocurile Mondiale Militare
În perioada 18-28 octombrie în China, la Wuhan, se desfăşoară cea de-a 7-a ediție a Jocurilor Mondiale Militare cunoscute și sub denumirea de „Jocurile Olimpice pentru militari”, principalul eveniment sportiv pentru soldații de pe tot globul. Acestea se desfăşoară la fiecare patru ani începând din 1995.
La eveniment sunt prezenţi un număr record de 9.308 de sportivi militari reprezentând 109 delegaţii naţionale care concurează în 27 de sporturi pentru 329 de medalii de aur. Între aceştia se regăsesc nu mai puţin de 67 de campioni mondiali și olimpici.
Armata României participă cu o delegaţie formată din 80 de sportivi şi 28 de antrenori, personal medical şi staff tehnic. Între aceştia şi sportivii militari Ionuţ Zincă şi Paul Brabiescu-Călinescu, legitimaţi ca sportivi în cadrul secţiei de orientare a CS Unirea Alba Iulia.
Cel mai bun sportiv din istoria României la Orientare şi un adevărat lider al alergătorilor montani din ţara noastră, poreclit „Omu’ Negru”, Ionuţ Zincă a reuşit o performanţă istorică cucerind medalia de bronz în proba de lungă distanţă, cu timpul de 1:24:06.
Cursa a fost câştigată de rusul Dmitryi Tsvetkov (dublu campion mondial şi european) cu timpul de 1:22:02 iar medalia de argint a revenit francezului Frederic Tranchand (6 medalii la Campionatele Mondiale) care a încheiat cursa cu timpul de 1:23:14.
La startul probei s-au aflat 165 de sportivi.
Performanţa lui Ionuţ constituie o premieră pentru orientarea din Romania la nivel de Seniori. De remarcat că în urma sa s-au clasat adevărate legende ale orientării mondiale precum rusul Andrey Khramov de 6 ori campion mondial sau elveţianul Florian Howald deţinător a 5 medalii mondiale.
Până în 22 octombrie, România a cucerit cinci medalii la această competiţie prin următorii sportivi: Ana Maria Popescu – argint la spadă, Andreea Chițu – argint la judo, Andrei Dukov şi Georgiana Şeicariu – argint la lupte libere și Ionuț Zincă – bronz la orientare. Cu aceste performanţe ţara ocupă locul 21 în clasamentul pe naţiuni.
Până la această performanţă, cea mai bună clasare a lui Ionuţ a constituit-o locul 5 ocupat în proba de Sprint de la Campionatele mondiale din Franţa, în 2011.
Ionuţ a dominat în acest an competiţiile interne la orientare cucerind titlurile naţionale în toate probele la care a luat startul, respectiv Semimaraton, Medie distanţă, Parc-Oraş, Lungă distanţă, Noapte şi Ştafetă.
“Nu am cuvinte să exprim emoţiile trăite… Mi-aş fi dorit să fiu prezent la aeroport la revenirea acasă dar o problemă de sănătate mă împiedică să o fac… Poate o vor face alţii, de ce nu, poate chiar Preşedintele ţării, pentru că sportivii de valoare, cum e şi Ionuţ, sunt cei mai importanţi ambasadori ai României şi merită respectul tuturor”, a spus Marius Anghel, instructor sportiv la secția de orientare a CS Unirea Alba Iulia.
Sport
Campionatul de fotbal al IPJ Alba, la final
Campionatul de fotbal al IPJ Alba, la final
În perioada februarie-noiembrie 2024, Inspectoratul de Poliție Județean Alba, prin Biroul Pregătire Profesională, a organizat un turneu de fotbal, competiție internă la care au participat opt echipe.
S-au disputat 14 etape, în sistem tur-retur, în mai multe locații din județ.
Au participat aproximativ 90 de polițiști.
Poliția Orașului Teiuș s-a clasat pe primul loc, Poliția Municipiului Alba Iulia și-a adjudecat al doilea loc, iar Poliția Orașului Cugir a ocupat al treilea loc. Cupa Fair-Play a fost oferită Poliției Municipiului Blaj. Cei mai buni jucători au fost Martin Bortha din echipa Poliția Orașului Teiuș și Marius Coroiu din echipa Poliția Municipiului Alba Iulia.
Cel mai bun portar a fost desemnat Dan Napău din echipa Poliția Orașului Teiuș, iar golgheter al campionatului a fost Paul Mucea din echipa Apuseni Pol.
Sport
Zsebe Andrea (LPS Alba Iulia), două medalii la Campionatele Naționale de înot
Zsebe Andrea (LPS Alba Iulia), două medalii la Campionatele Naționale de înot
Zsebe Andrea (LPS Alba Iulia) a cucerit două medalii la Campionatele Naționale de înot pentru seniori, tineret, juniori I și II, în bazin de 25 de metri.
Competiția s-a disputat la Otopeni, reunind la start 536 de concurenți, de la 83 de cluburi.
Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia a participat cu 10 sportivi, majoritatea juniori, pregătiți de profesorii Nicolae Bob și Marius Lobonțiu.
Cele mai bune rezultate au fost obținute de Zsebe Andrea, eleva antrenorului Nicolae Bob, care a reușit să obțină două distincții, la categoria juniori II, o medalie de argint în proba de 100 metri bras și o medalie de bronz în proba de 50 metri bras. Totodată, înotătoarea s-a clasat pe locul 4 în probele de 200 m mixt și 200 m bras, precum și pe locul 8 la categoria junioare I în proba de 100 m bras.
O comportare meritorie a avut și ștafeta combinată de juniori II, în componența Adrian Mărginean, Andrea Zsebe, Tudor Buțu, Iris Cherteș, clasată pe locul cinci în proba de 4x50m mixt,
Au realizat calificări în finale și performante de timp bune și foarte bune și următorii: *Daria Adam – calificare în finala A a probei de 200 m fluture unde a terminat a opta în clasamentul la tineret și seniori; *Sergiu Rus – calificări în finalele C în probele de 50 m spate și 100m spate unde s-a clasat pe locul 12 și finala C în proba de 200 m spate unde s-a clasat pe locul 14, toate la juniori I; *Clara Adam – calificări în finalele C în probele de 100 m spate și 200 m spate unde s-a clasat pe locul 14 și finala C în proba de 50m spate unde s-a clasat pe locul 17, toate la juniori I; *Tudor Buțu – locul 11 în proba de 100 m bras, la juniori II; *Iris Cherteș – locul 11 în proba de 200 m spate la juniori II; *Adrian Mărginean – locul 13 în proba de 100 m spate, la juniori II; *Vlad Moldovan – locul 20 în proba de 200 m spate, la juniori I; *Ada Medruț – locul 29 în proba de 100 m spate, la juniori I.
La finele acestei săptămâni, doi înotători de la LPS Alba Iulia sunt prezenți la Reșița pentru Campionatul Național de Poliatlon, copii, 10 ani.
sursa: Ziarul Unirea
Sport
Derby județean Blaj – Cugir în liga a treia de fotbal
Derby județean Blaj – Cugir în liga a treia de fotbal
Etapa a 13-a din liga a treia de fotbal programează un derby al județului Alba.
CIL Blaj și Metalurgistul Cugir vor fi adversare pe Stadionul „CIL-Veza”.
Meciul se va disputa sâmbătă 23 noiembrie, de la ora 14.00.
Ambele formații au suferit înfrângeri în runda anterioară. CIL Blaj a fost depășită cu 2-1, la Sebeș, de CS Universitar din Alba Iulia într-un alt derby al județului Alba. Metalurgistul Cugir a fost învinsă acasă cu 4-0 de Gloria Bistrița-Năsăud.
foto: facebook C.I.L Blaj
-
Știriacum 4 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 5 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 18 ore
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum o săptămână
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum o săptămână
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 4 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum 2 săptămâni
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie