Divertisment
De astăzi, la Alba Iulia și Jidvei, Festivalul Național de Folclor „Strugurele de Aur”
În perioada 4 – 8 septembrie 2019 se va desfășura la Alba Iulia și Jidvei o nouă ediție a Festivalului Național de Folclor „Strugurele de Aur”.
Inițiat și susținut de compania JIDVEI în urmă cu aproape două decenii, festivalul-concurs a devenit un eveniment național de tradiție, o imagine emblematică a festivalurilor de folclor din țară.
Ca în fiecare an, concursul se derulează pe două secțiuni: soliști vocali și soliști instrumentiști. Din dorința de a continua demersurile inițiate în cadrul ediției de anul trecut, prilejuite de celebrarea împlinirii a 100 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri, și anume de a impulsiona și sprijini păstrarea tradițiilor, cântecului și graiului românesc și în comunitățile de români din afara țării mai multți interpreți din afara granițelor țării noastre vor particpa la concurs.
Această ediție aduce o schimbare semnificativă în privința programului Festivalului, astfel încât concursul și recitalurile se vor desfășura în zilele de 4 și 5 septembrie, iar Gala laureaților va avea loc vineri, 6 septembrie. Ziua de sâmbătă va fi dedicată activităților educative destinate tinerilor concurenți, iar duminică, 8 septembrie, Gala laureaților își va afla ecoul la Jidvei, locul în care s-a făcut primul pas spre ceea ce avea să se transforme, în timp, într-unul dintre cele mai prestigioase evenimente de profil din întreaga țară.
Divertisment
„Să iubim și românește”: După sărutul de Valentine`s Day urmează „pupatul” de Dragobete
Dragobetele se sărbătorește, ca în fiecare an, pe data de 24 februarie, iar anul acesta va fi într-o zi de vineri, moment perfect pentru cuplurile care aleg să serbeze ziua iubirii în stil românesc
Este foarte important să știm când este Dragobetele deoarece, pe lângă multe alte obiceiuri care se practică cu ocazia acestei sărbători, tradiția impune ca pe 24 februarie să sărutăm, sau cel puțin să atingem, o persoană de sex opus.
Astfel, spun tradițiile, vom avea noroc în dragoste tot anul. Dacă nu vom urma datina de Dragobete, credințele populare spun că vom fi tot anul singuri și nu ne vom întâlni jumătatea decât după Dragobetele următor.
Dragobetele este sărbătoarea iubirii la români sau, cu alte cuvinte, Ziua Îndrăgostiților autohtonă, și marchează, totodată, și începutul primăverii. În tradiția populară se spune că Dragobetele este întocmai fiul babei Dochia și este reprezentat ca un tânăr chipeș și extrem de iubăreț care seduce fetele, de acolo și celebra zicală: ”Dragobetele sărută fetele!”.
Sărbătoarea Dragobetelui are o simbolistică bogată şi interesantă. Dragobetele îngemănează în esenţă sa atât începutul, cât şi sfârşitul – începutul unui nou anotimp şi al reînsufleţirii naturii, sfârşitul desfătărilor lumeşti căci începe Postul Sfânt al Paştelui. În vremuri de demult (în anumite zone chiar şi astăzi!), în această zi de mare sărbătoare, tinerii îmbrăcaţi în straie frumoase, cuviincioase obişnuiau să se strângă în păduri şi să culeagă în buchetele cele dintâi flori ale primăverii.
Culesul florilor se continua cu voie bună şi cântece, cu un fel de joc numit “zburătorit”. La ceasul prânzului, fetele porneau în fugă către sat, iar băieţii le fugăreau, încercând să le prindă şi să le dea un sărutat. Dacă băiatul îi era drag fetei, aceasta se lăsa prinsă, ulterior având loc şi sărutul considerat echivalent al logodnei şi al începutului iubirii între cei doi. Înspre seara, logodna urma să fie anunţată comunităţii satului şi membrilor familiei.
Cei care participau la sărbătoare, respectând tradiţia, erau consideraţi a fi binecuvântaţi în acel an. Ei vor avea parte de belşug, fiind feriţi în schimb de boli şi febră. Conform anumitor superstiţii din bătrâni, cei care nu sărbătoreau această zi erau pedepsiţi să nu poată iubi în acel an. Acest obicei dat naştere celebrei strigături sau ameninţări glumeţe “Dragobetele săruta fetele!”
Dacă vremea era mohorâtă în această zi, dacă era foarte frig, ploua sau ningea, tinerii se strângeau într-o casă “să facă de Dragobete”, să petreacă, să lege prietenii, să se ţină de jocuri şi ghiduşii. În anumite zone fetele tinere obişnuiau să arunce acuzaţii pentru farmecele de urâciune făcute împotriva rivalelor în iubire. De asemenea, tinerii flăcăi îşi crestau uşor braţul în forma unei cruci şi îşi atingeau tăieturile rostind jurământul de a rămâne pe viaţa fraţi de sânge.
Cu ocazia acestei zile, bătrânii satului acordau o îngrijire specială animalelor din ogradă, dar şi păsărilor. Bătrânii credeau că în această zi păsările îşi aleg perechea pe viaţă şi se urnesc în construirea cuiburilor. La sfârşit de iarnă şi început de primăvară, Dragobete oficia nunţirea păsărilor în cer. Sacrificarea animalelor este interzisă în această zi. În rostul împerecherii păsărilor nu ai voie să intervii, se crede. În anumite zone ale ţării, în această zi, tinerii îşi unesc destinele prin logodnă, promiţându-şi credinţa şi iubire.
Se spune că tinerele necăsătorite trebuie să strângă „zapada zânelor”, adică rămășițele de zăpadă pe care le întâlnesc în cale și apoi să le topească. Apa obținută astfel, se credea în trecut, că este magică și ajută la farmecele de iubire, iar fetele trebuie să se spele cu aceasta pe față pentru a fi frumoase și cuceritoare.
În anumite zone ale României, din pământ se scot rădăcini de spânz pe care oamenii le folosesc ulterior drept leac pentru vindecarea anumitor boli. Este obligatoriu ca în această zi bărbaţii să se afle în relaţii cordiale cu persoanele de sex feminin. Bărbaţii nu au voie să necăjească femeile şi nici să se angajeze în gâlcevi căci astfel îi aştepta o primăvară cu ghinion şi un an deloc prielnic. Atât băieţii, cât şi fetele au datoria de a se veseli în această zi pentru a avea parte de iubire întreg anul.
Dacă vor ca iubirea să rămână vie de-a lungul întregului an, tinerii care formează un cuplu trebuie să se sărute în această zi. Lucrările câmpului, ţesutul, cusutul, treburile grele ale gospodăriei nu sunt permise în această zi. În schimb, curăţenia este permisă, fiind considerată aducătoare de spor şi prospeţime. Nu ai voie să plângi în ziua de Dragobete. Se spune că lacrimile care curg în această zi sunt aducătoare de necazuri şi supărări în lunile care vor urma. În alte zone ale ţării, ajunul Dragobetelor este asemănător ca simbolistica noptii de Bobotează. Fetele tinere, curioase să îşi afle ursitul, îşi pun busuioc sfinţit sub pernă, având credinţa că Dragobetele le va ajuta să găsească iubirea adevărată.
sursa: libertatea.ro
Divertisment
Dragobetele, sărbătorit la Museikon alături de cursanții Școlii de arte și meșteșuguri din cadrul Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”
Dragobetele, sărbătorit la Museikon, în 24 februarie
Luni, 24 februarie 2025, de la ora 17:00, la Museikon, sărbătorim de Dragobete alături de cursanții Școlii de arte și meșteșuguri din cadrul Centrul de Cultură ,,Augustin Bena”.
In program:
Expozitie de arta decorativa si arta mestesugareasca
Expun:
• clasa de arte decorative – coordonator prof. Olga Oloieru
• clasele de meșteșuguri tradiționale din județul Alba – coordonatori Bradea Simona, Haneș Daniel, Beleiu Nicolae, Gligor Ionel și Similie Liviu
Expozitie de pictura si design vestimentar
„Legenda Dragobetelui” – creații inspirate din folclorul românesc
Expun:
• clasele de pictură și design vestimentar – coordonator prof. dr. Ioana Raica
Recital de muzica populara
• clasa de instrumente de suflat – coordonator prof. Nicolae Vancu
Recital de muzica folk
• clasa de chitară – coordonator prof. Ovidiu Romoșan
Recital de muzica usoara
• clasa de canto – muzică ușoară – coordonator prof. Marinela Popa
Divertisment
Nu face economii atunci când vine vorba de sănătatea ta: Cum să îți protejezi ochii pe pârtie
Iarna este în toi și chiar dacă nu a nins în toată țara, pârtiile sunt pline de pasionați ai sporturilor pe zăpadă, fie ea și artificială
Dacă și ție îți place adrenalina și vrei să te distrezi pe skiuri sau pe placă, e bine să știi cum îți poți proteja ochii atunci când prinzi viteză pe o pantă de munte.
Poartă lentile de contact
Dacă ai probleme de vedere care pot fi corectate, alege să porți lentile de contact, în locul ochelarilor. Sunt o mulțime de motive pentru care ar fi mult mai indicat să faci asta, primul și cel mai important fiind cel al siguranței. Știi prea bine că pe pârtie se mai ivesc și mici accidentări sau căzături, care, dacă ai purta ochelari, s-ar putea transforma într-un episod foarte neplăcut. Dacă vei aluneca de pe sanie sau ți-ai pierde echilibrul pe placă nu ar fi nicio problemă, cu lentilele la ochi. Nu-ți face griji, pentru că e imposibil ca acestea să își schimbe textura sau destinația la temperaturi mici și sunt mai mult decât recomandate să fie purtate în timpul antrenamentelor fizice, ideea că ar putea îngheța la ochi sau ți-ar putea sări, dacă depui un efort prea mare fiind nimic altceva decât mituri. În schimb, soluțiile pentru curățarea lentilelor pot îngheța foarte ușor, așa că, dacă mergi în vacanță la munte, asigură-te că lași lacrimile artificiale sau substanțele în care lași lentilele peste noapte într-un loc ferit de temperaturile mici.
În afară de lucrurile amintite mai sus, lentilele de contact sunt mult mai bune decât ochelarii, pentru că nu îți va fi afectată în niciun fel vederea periferică, deci nu va exista riscul să nu observi un obiect sau o altă persoană în mișcare din cauza ramelor. Mai mult decât atât, lentilele ochelarilor pot crea iluzii optice din cauza reflexiilor solare, ceea ce în cazul lentilelor de contact este imposibil.
Nu uita de ochelarii de soare
Deși majoritatea oamenilor își cumpără ochelari de soare pe timpul verii, aceștia nu ar trebui să-ți lipsească niciodată, indiferent de anotimp. Chiar dacă soarele estival ți se pare mai orbitor decât cel din timpul iernii, atunci când intri în contact cu zăpada s-ar putea să simți un disconfort mai mare decât în mod normal. De ce? Pentru că zăpada crește cu până 90% razele UV ale soarelui, slăbindu-ți semnificativ puterea de a vedea. Mai mult decât atât, la fiecare 300 de metri pe care îi urci în altitudine expunerea la razele UV va crește cu aproximativ 4%, deci o pereche de ochelari de soare de calitate îți va păstra vederea în stare bună pentru mai mult timp și te va scăpa și de ridurile de expresie pe care le poți dobândi atunci când îți forțezi ochii, din cauza luminii.
Alege produsele potrivite pentru tine
Nu face economii atunci când vine vorba de sănătatea ta. Pentru a-ți menține sănătatea, ai nevoie să îți îngrijești ochii. Curăță-i cu produse special create pentru igiena oculară și nu uita să lași lentilele de contact în lichidul destinat lor, nu în apă sau alte soluții improvizate. La primul semn de disconfort, adresează-te medicului tău oftalmolog, pentru că pierderea vederii sau unele afecțiuni oculare sunt ireversibile, indiferent de acțiunile tale ulterioare.
sursa: greatnews.ro
-
Știriacum o săptămână
14 februarie 1968: România revenea la unitatea administrativ-teritorială tradițională, județul
-
Știriacum o săptămână
Cheile Vălișoarei, una dintre bijuteriile naturale ale turismului din Alba
-
Știriacum o săptămână
Ziua de sâmbătă: Care sunt obiceiurile și tradițiile pentru această zi, în credința populară
-
Știriacum o săptămână
Toaca, un cântec al lemnului: Istoria unui instrument vechi
-
Știriacum o zi
Detunata Goală, spectacolul stâncos din Apuseni, punct de atracție turistică
-
Știriacum o săptămână
Regulile de bune maniere pentru femeile de astăzi: De ce trebuie doamna să întindă prima mâna întotdeauna spre domn
-
Știriacum 2 zile
21 februarie, Ziua Internațională a Limbii Materne: Ce spun marii scriitori despre limba română
-
Știriacum o săptămână
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani