Sănătate
DSVSA Alba: Recomandări pentru evitarea apariției toxiinfecțiilor alimentare în perioadele cu temperaturi ridicate
Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Alba recomandă populației ca în perioadele cu temperaturi ridicate să acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și a locurilor de unde acestea sunt cumpărate.
Consumatorilor li se recomandă:
– Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spaţii înregistrate sau autorizate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor, pentru că le oferă garanţia unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor şi care sunt depozitate în condiţii corespunzătoare de temperatură şi igienă;
– Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerată, laptele, produsele din lapte şi ouăle la o temperatura de refrigerare de preferinţă între 0˚C + 4˚C şi separat în funcţie de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scăzută, respectiv sub – 12˚C;
– Să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider şi să le menţină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;
– Să păstreze alimentele gătite în recipiente acoperite;
– Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleze, pentru a fi preparate sau consumate ulterior;
– Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;
– Să spele bine fructele şi legumele înainte de a le depozita în frigider şi înainte de a le consuma.
De asemenea, pentru a nu afecta sănătatea consumatorilor, operatorii din industria alimentară, agenții economici trebuie să țină cont de mai multe reguli, iar inspectorii DSVSA Alba se vor asigura că vor respecta:
– evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spații care nu asigură temperaturi adecvate şi condiţii de igienă corespunzătoare;
– condițiile de manipulare, depozitare şi transport ale produselor de origine animală în toate unităţile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar şi, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată şi carne tocată, peşte, ouă, lapte şi produse din lapte);
– măsurile privind confiscarea, denaturarea şi distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuției, depozitării sau comercializării;
– asigurarea temperaturilor adecvate pentru menţinerea lanţului frigorific în timpul transportului;
– interzicerea comercializării şi punerii în consum a cărnurilor care nu sunt inspectate, ştampilate şi certificate sanitar veterinar.
Ce sunt toxiinfecțiile alimentare?
Toxiinfecțiile alimentare sunt boli acute, având cauza toxică sau infecțioasă, apărute după consumul unor alimente contaminate cu microorganisme sau toxinele lor.
Care sunt simptomele?
Simptomele unei toxiinfecții alimentare pot varia în funcţie de cauzele/factorii care au generat-o. Printre simptomele comune se includ: diaree, stări de vomă, ameţeală, cefalee, crampe abdominale şi uneori stări febrile. De obicei, aceste simptome durează doar câteva zile, însă ocazional o toxiinfecţie alimentară poate fi foarte serioasă şi poate cauza moartea. Aveţi grijă la igiena alimentaţiei, evitând în acest fel toxiinfecţiile alimentare.
Ce se întâmplă cu organismul?
Atunci când consumaţi alimente care conţin anumite tipuri de bacterii sau toxine ale acestora, puteţi face toxiinfecţie. După o anumită perioadă de la ingestia alimentelor contaminate încep să apară diverse simptome. Este aşa numita perioadă de incubaţie. Acest lucru este cauzat de faptul că microorganismele care generează toxiinfecțiile au nevoie de timp pentru a se multiplica în organism. Perioada de incubaţie depinde de tipul de microorganism şi de cantitatea ingerată. Aceasta poate dura de la mai puţin de câteva ore până la câteva zile. Agenţii patogeni, care ajung în tubul digestiv odată cu alimentele ingerate sau apa de băut, produc la acest nivel primele simptome. Astfel, puteţi să prezentaţi: stări de ameţeală, vomă, crampe abdominale şi diaree sau orice combinaţii ale acestora.
Reamintim consumatorilor că pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, înregistrate pe teritoriul județului Alba, la nr. de telefon 0258/835915 sau se pot adresa circumscripțiilor sanitar-veterinare teritoriale.
Lista Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor din județul Alba:
- C.S.V.S.A. Aiud Tel. 0258/861658
- C.S.V.S.A. Blaj Tel. 0258/710102
- C.S.V.S.A. Câmpeni Tel. 0258/771514
- C.S.V.S.A. Sebeș Tel. 0258/731038
- C.S.V.S.A. Alba Iulia Tel. 0258/835701
- C.S.V.S.A. Teiuș Tel. 0258/851717
Sănătate
Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj
Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj: Licitația, lansată pe SEAP
Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie.
Valoarea investiției este estimată la 1.499.065 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, proiectul vizează furnizarea și instalarea de echipamente în cadrul proiectului „Investiții în infrastructura laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Municipal Blaj”, finanțat prin Programul Sănătate 2021 – 2027.
Obiectivul general al proiectului este dotarea laboratorului din cadrul spitalului cu echipamente și aparatură medicală care să asigure accesul egal la asistența medicală pentru oamenii din zona județului Alba.
Se vor achiziționa:
-Analizor clinic MDRO și urocultură, lichide puncții – 1 buc.
-Termostat 100 L – 1 buc.
-Centrifuga 24 poziții – 1 buc.
-Centrifugă – 1 buc.
-Hotă – 1 buc.
-Microscop – 1 buc.
-Maldi TOF – 1 buc.
Sănătate
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului
Află de pe radiounirea.ro că persoanele cu diabet zaharat de tip II pot fi asimptomatice timp de mulți ani sau chiar decade înainte de a fi diagnosticate, deoarece simptomele bolii sunt destul de subtile.
Această afecțiune este atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică”. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicații majore precum afecțiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.
Iată cum îți dai că suferi de diabet zaharat de tip 2!
Cum îți dai seama că suferi de diabet – urinare frecventă
Urinarea frecventă sau în cantități mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului – acesta este modul prin care corpul ,,scapă” de excesul de zahăr.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – sete persistentă
Datorită urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – apetit crescut
În cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia în funcție de momentul zilei; când nivelul glicemiei este scăzut, apare și senzația intensă de foame.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – gura uscată
Senzația apare ca urmare a urinării excesive și a deshidratării organismului, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – fluctuații ale greutății
Pierderea în greutate este un alt indiciu al bolii. Atunci când celulele organismului sunt private de glucoza din sânge, corpul reacționează ca și cum ar fi înfometat și începe să consume din rezervele de proteine pentru a-și conserva nivelul de energie.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – lipsă de energie
Oboseala cronică și lipsa de energie apar ca urmare a încercării organismului de a compensa lipsa glucozei din celule.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – vedere încețoșată
Mulți dintre pacienții cu diabet dezvoltă în timp manifestări oculare, dintre care retinopatia diabetică este cea mai importantă. Diabetul determină afectări ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componentă a ochiului situată în partea posterioară a acestuia, care are rol de a capta imaginile și de a trimite informațiile la creier).
Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburări de vedere. Se poate preveni apariția retinopatiei prin menținerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – rănile și zgârieturile care se vindecă mai greu
Reprezintă un indiciu clasic în ceea ce privește prezența diabetului și asta pentru că boala slăbește vasele de sânge, făcând mai greu transportul lui către rană, implicit îngreunarea procesul de vindecare a rănii.
Cum îți dai seama că suferi de diabet – risc crescut de infecții
Organismul este mult mai vulnerabil în fața infecțiilor și a microbilor atunci când diabetul este netratat.
Sursa:clicksanatate.ro si realitatea.net
Sănătate
Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari
Întâlnire de lucru a Direcției de Sănătate Pulblică Alba cu asistenții medicali comunitari
Consiliul Județean Alba deschide porțile parteneriatelor interinstituționale, susținând programele de promovare a sănătății și educație pentru sănătate.
În această săptămână, la sediul Consiliului Județean Alba, s-a desfășurat întâlnirea de lucru a Direcției de Sănătate Publică Alba cu asistenții medicali comunitari din 52 de comunități.
Tema abordată a fost importanța promovării sănătății și a prevenției, obiective prioritare din Strategia Județului Alba în domeniul sănătății.
Întâlnirea de lucru a fost deschisă de către Ion Dumitrel, președintele Consiliului Județean Alba, care a adus mulțumiri tuturor pentru activitatea depusă și a încurajat asistenții medicali comunitari în misiunea pe care o au de îndeplinit, aceea de a veni în sprijinul persoanelor aflate în nevoie.
Ședința de lucru a fost moderată, din partea DSP Alba, de către medicul Olimpia Candrea, iar din partea administrației județene, de către directorul executiv Liliana Negruț.
-
Știriacum 2 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 3 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 6 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 6 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 2 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului