Rămâi conectat

Sănătate

Plan de îngrijiri pentru fiecare bolnav: Schimbări radicale în spitale

Publicat

în

Planul de îngrijiri medicale, care va fi completat de asistenți, va fi o anexă a fișei medicale completată de medici, pentru fiecare bolnav în parte, în care vor fi trecute date importante, în funcție de secția unde internat bolnavul, de categoria din care face parte și de starea și patologia sa. Ghidul pentru acest plan de îngrijiri a fost compus, dar va trebui adaptat de fiecare spital în parte! Altfel riscăm să îngropăm în birocrație cadrele medii medicale.

Măsură importantă în spitalele din România, care, dacă va avea și concursul asistenților și al pacienților, poate schimba radical modul în care suntem tratați în sistemul medical. Dar poate și îngreuna mult activitatea.
Practic, pe lângă informațiile medicale completate în fișa de observație de către medic, se adaugă un un nou dosar – care urmează să fie completat de către asistenți pentru fiecare bolnav în parte – care va conține date legate de îngrijirile medicale acordate pacientului pe perioada internării.

Obligatoriu în toate spitalele, dar nu identic

Ghidul pentru „Planul de îngrijiri pentru bolnavi” a fost elaborat de către Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OAMGMAMR), și urmează să fie implementat – diferențiat – în toate spitalele. Introducerea acestui plan de îngrijiri este obligatorie, fiind o cerință din partea Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS) prin standardele de acreditare a spitalelor.

„Noi am compus doar un ghid, care va fi aplicat diferit în funcție de specificul fiecărei secții și al fiecărui spital în parte. Aplicarea lui nu va fi identică pentru toată lumea, pentru că nu poți să compari Radiologia de la Fundeni, cu cea de la Afumați. Va trebui adaptat activității, așadar”, a explicat Mircea Timofte, președintele OAMGMAMR, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL.

Teoria ca teoria, dar punerea în practică va fi o problemă

Ce formulare va conține „planul de îngrijiri” și cum se vor completa acesta, depinde de mai mulți factori: vârsta pacientului și patologia sa, secția unde e internat, de capacitatea spitalului etc. „Vă dați seama că îngrijirile acordate la neonatologie sau la pediatrie, sunt diferite de cele acordate la geriatrie. Așa că nu pot fi formulare identice”, a explicat Mircea Timofte. Dar la modul general, Ghidul recomandă ca asistenții să înregistreze manevrele pe care le fac pacienților lor, fiecare spital putând să adauge sau să elimine anumite capitole, în funcție de specificul său.

La fel explică și Vasile Cepoi, președintele Autorității Naționale de Management al Calității în Sănătate (ANMCS).

„Nu trebuie să fie încă o chestiune birocratică! Va fi o anexă la foaia de observație completată de medic, care trebuie să fie adaptată specificului fiecărei secții și fiecărui spital în parte, care va avea valoare medico-legală și în care asistentul va nota ce îi face pacientului. Pentru că ei fac, dar până acum nu aveau dovada. Spre exemplu, vor trece scorul de dependență al bolnavului – dacă poate sau nu să facă lucruri importante; ce riscuri are pacientul; că i-a fost administrat un antibiotic care nu trebuie combinat cu un altul, lucruri care sunt importante pentru îngrijrea sa (…) Până acum, asistenții notau într-un caiet, neoficial, astfel de informații, când își predau turele. Dar acela nu era un document cu valoare legală. (…) Neexistând o practică în acest sens în România riscăm să încărcăm birocratic activitatea asistenților, așa că noi, ANMCS, intenționăm să organizăm măcar regional workshop-uri în care să explicăm decidenților din spitale ce trebuie să conțină aceste anexe la foaia de observație, în funcție de specialitate (…) La Spitalul Județean Suceava, spre exemplu, a fost implementat deja. (…) Planul de îngrijiri medicale este un indicator necesar la acreditatea spitalelor, dar care până acum nu a fost pus în practică”, a epxlicat, EXCLUSIV pentru DC MEDICAL, Vasile Cepoi.

Rămâne de văzut, însă, cum vor primi asistenții medicali noile „îndatoriri”. Pentru că, teoretic, n-ar fi o mare problemă dacă asistenții medicali ar fi câte unul de 5-6 pacienți, dar în România sunt asistenți medicali care au în grijă și câte 15-20 de pacienți, și să completezi un munte de formulare la fiecare dintre aceștia, de fiecare dată când îl învârți de pe o parte pe alta, spre exemplu, va fi o mare problemă. Vitală este, evident, personalzarea acestei cerințe.

Ce ar putea conține planul de îngrijiri

„Planul de îngrijire se aplică dintotdeauna în țările din Europa, America, însă diferența dintre noi și ei e faptul că acolo au un normativ de personal corespunzător, pe când noi nu avem așa ceva. De exemplu: la Pediatrie, normativul e de 6 pacienți la o asistentă, iar la noi o asistentă are 18 pacienți, din această cauză fiind o oarecare reticență. Este însă un lucru benefic pentru ei, pentru că acolo activitatea lor este văzută de la un capăt la altul. Astfel, nu mai poate spune nimei că nu ai făcut ceva, un asistent poate că stă de vorbă cu un pacient timp de o oră pentru a-i explica ceva, și, dacă îl întreabă cineva ce a făcut, îi poate arăta”, se arată într-un mesaj – care însă nu are caracter de regulă – postat pe pagina de Facebook a OAMGMAMR Teleorman.

Reiterând precizarea că formularele vor trebui compuse în funcție de specificul fiecărie secții în parte, acestea ar putea conține informații precum:

1. Date generale despre pacient – nume și prenume, secția, salonul, patul, unde se află internat, efectuarea unei evaluări primare (unde asistentul stă de vorbă cu pacientul). Atenție, pacientul trebuie să își dea consimțământul că e de acord cu întocmirea planului de îngrijre și pentru efectuarea procedurilor de îngrijire. Ar putea consemna și parametrii la internare (temperatura, puls, tensiune arterială, respirație, greutate/înălțime, stare generală; scor de dependență la internare/externare; scara de apreciere a gradului de risc al dezvoltării decubitusurilor (constituție: masa corporală în raport cu înălțime, aspectul tegumentelor, sexul, factorii de risc). Punctajul se adună și se determină gradul de risc; fișă de evaluare a durerii de la 1 la 10; evaluarea riscului de cădere etc.

2. Date privind evaluarea pacientului – probleme și manifestări de dependență – respirație/circulație, alimentație / hidratare, eliminare, mișcare / postură, curățenia / tegumentele, temperatura corpului, somn și odihnă, evitarea pericolelor să nu rănească pe alții, comunicare, îmbrăcare / dezbărcare / a învăța să-și gestioneze sănătatea / credințele religioase / a se recrea, a fi preocupat în vederea realizării. Prin acordarea unui punct de la 1 la 4 în funcție de gravitatea fiecărei nevoi și totalizând punctele se obține un total care permite clasificare pacienților în patru categorii de dependență.

3. Fișă pentru consemnarea manevrelor de îngrijire – într-un tabel se bifează toate manevrele efectuate în timpul turelor – toaletă, schimbarea lenjeriei, alimentație, hidratare, mobilizare, transport, prevenire complicații, monitorizare eliminări, termometrizare, comunicare, educație sanitară.

4. Fișă de administrare a medicamentelor – denumire medicament / forma farmaceutică, doză / ritm, cale de administrare, data, oră -, precum și ce medicamente au fost administrate în urgență.

5. Fișă privind educația pentru sănătate – discuții pe care asistentul le poartă cu pacientul, de prevenire a anumitor afecțiuni, pentru o alimentație sănătoasă, pentru combaterea anumitor probleme care pot să apară, sfaturi pentru când pleacă acasă.

6. Schimbarea poziției în pat – pentru pacienții predispuși la escare, în special pe secțiile de paliație sau la pacienții cu deficit neuromotor. Aici se consemnează dacă apar iritații, ca să poată lua măsuri imediat, pentru a nu se ajunge la escare. Se trece cât de des se face schimbarea poziției, la ce interval de ore, în ce poziție.

7. Fișă pentru consemnarea activităților sociale – se trece tipul de activitate, data, ora, de exemplu dacă un pacient vrea să stea de vorbă cu preotul, dacă vrea să meargă la capelă.

8. Situația îngrijirilor la externare – cu ce probleme s-a internat pacientul, ce intervenții autonome pentru reducerea dependenței prin ajutor / suplinire, dacă la momentul externării este independent / dependent / parțial dependent, scorul de dependență la externare, recomandări.

„Pe baza dosarului de îngrijiri medicale, coroborat cu scrisoarea medicală, medicul poate să explice familiei pacientului care este starea sa, dacă are sau nu nevoie de îngrijiri la domiciliu”, se mai arată în mesajul citat.

Sursa:dcmedical.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Sănătate

Ridichile negre, leacul miraculos al sezonului rece: Care sunt beneficiile

Publicat

în

Ridichile negre sau de iarnă, deși mai puțin consumate la noi, sunt recomandate de către medicina naturistă în rezolvarea unor probleme de sănătate, dintre care cea mai cunoscută este tusea rebelă

Nutriționiștii o recomandă mai ales în dietele de sezon rece, deoarece conține antioxidanți eficienți împotriva răcelii și gripei, dar benficiile sale nu se opresc aici.

Ridichea neagră are următoarele proprietăți curative: ajută la golirea vezicii biliare, este antiscorbutic (foarte puternic), tonic respirator, sedativ nervos, antialergic, diuretic, aperitiv, digestiv, stimulent al celulei hepatice.

Această legumă conține: esențe sulfurate (rafanol), sinalbină, glucotropaeolină, vitaminele B si C, tucoferol, fibre alimentare, săruri minerale: potasiu, sodiu, fier, iod și magneziu. Aceste proprietăți o transformă într-un elixir cu numeroase beneficii și calități terapeutice asupra stării de sănătate.

Ridichea neagră poate fi folosită cu succes în următoarele afecțiuni:

1. Afecțiuni respiratorii – ridichea neagră este utilă mai ales în cazurile de gripă și răceală, protejând sistemul respirator de infecții. Poate fi folosită cu succes la tuse, nas înfundat, dureri de gât, ajutând la eliminarea substanțelor nocive din bronhii și plămâni.
În cazul tusei, se ia o ridiche potrivită ca dimensiune. Se scobește în interior cu un cuțit și se umple golul cu miere. Se lasă într-un loc cald pentru câteva ore, după care se consumă-se bea sucul obținut și se mănâncă ridichea.

2. Afecțiuni hepatice – are proprietăți depurative și energizante, ajutând la eliminarea toxinelor din ficat. Detoxifiază ficatul, contribuind la regenerarea celulelor hepatice. De asemenea, se reglează producția și fluxul bilei, eliminând excesul de bilirubină din sânge. Efectele benefice se resimt în cazurile de icter, litiază biliară, insuficiență hepatică, colecistită, protejând ficatul și vezica biliară de infecții.

3. Lipsa poftei de mâncare – ridichea neagră este indicată la copii pentru combaterea stărilor de oboseală și anemie. Tot la copii, ridichea neagră poate fi folosită ca remediu împotriva rahitismului, ajutând la fixarea calciului în oase și la fortifierea organismului.

4. Afecțiuni renale – consumul de ridichi ajută la eliminarea toxinelor acumulate în rinichi, reducând posibilitatea formării calculilor renali, inhibând infecțiile urinare. De asemenea, se diminuează senzația de arsură în timpul urinării, datorită proprietăților antiinflamatoare. Consumată regulat, ridichea neagră duce și la mărunțirea calculilor renali sau biliari și la eliminarea lor mai ușoară. Tratamentul cu suc sau sirop din miere și ridiche ar trebui să dureze 6 săptămâni. Se poate opta și pentru o combinație de sucuri formată din suc de ridiche neagră, suc de ridiche roșie, suc de castravete și suc de varză. Efectul energizant și tonic îl va completa pe cel depurativ.

5. Constipație, diaree, balonare, dureri abdominale – consumul de ridichii negre, prin conținutul său bogat de fibre și apă și prin proprietățile sale antibateriene, contribuie la mișcările regulate ale intestinului, ajută la menținerea echilibrului florei intestinale, elimină toxinele din intestine.

6. Eczeme – se recomandă ridichea în cazurile și problemele de piele, precum erupții cutanate, piele uscată, datorită proprietăților sale dezinfectante. O mască cu ridiche neagră curață excelent tenul, având un efect purifiant. În acest sens, se tamponează obrazul cu zeamă proaspată de ridiche neagră, se lasă să acționeze, apoi se clătește obrazul cu apă minerală plată.

Sursa:doctorulzilei.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj

Publicat

în

Echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie de la Spitalul Municipal Blaj: Licitația, lansată pe SEAP

Spitalul Municipal Blaj, a lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Pubice, care prevede achiziționarea de echipamente medicale pentru dotarea laboratorului de microbiologie.

Valoarea investiției este estimată la 1.499.065 de lei, fără TVA.
Potrivit documentației, proiectul vizează furnizarea și instalarea de echipamente în cadrul proiectului „Investiții în infrastructura laboratorului de microbiologie din cadrul Spitalului Municipal Blaj”, finanțat prin Programul Sănătate 2021 – 2027.

Obiectivul general al proiectului este dotarea laboratorului din cadrul spitalului cu echipamente și aparatură medicală care să asigure accesul egal la asistența medicală pentru oamenii din zona județului Alba.

Se vor achiziționa:

-Analizor clinic MDRO și urocultură, lichide puncții – 1 buc.
-Termostat 100 L – 1 buc.
-Centrifuga 24 poziții – 1 buc.
-Centrifugă – 1 buc.
-Hotă – 1 buc.
-Microscop – 1 buc.
-Maldi TOF – 1 buc.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Sănătate

Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Publicat

în

14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului

Află de pe radiounirea.ro că persoanele cu diabet zaharat de tip II pot fi asimptomatice timp de mulți ani sau chiar decade înainte de a fi diagnosticate, deoarece simptomele bolii sunt destul de subtile.

Această afecțiune este atât de răspândită în întreaga lume încât medicii au catalogat-o drept ,,epidemică”. Astfel, prevenirea sau detectarea bolii în stadiu incipient este extrem de importantă, întrucât pot fi evitate complicații majore precum afecțiuni ale rinichilor, pierderea vederii sau chiar amputarea de membre.

Iată cum îți dai că suferi de diabet zaharat de tip 2!

Cum îți dai seama că suferi de diabet – urinare frecventă

Urinarea frecventă sau în cantități mai însemnate decât de obicei reprezintă un simptom comun al diabetului – acesta este modul prin care corpul ,,scapă” de excesul de zahăr.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – sete persistentă

Datorită urinării frecvente, corpul pierde mai multe lichide într-o perioadă scurtă de timp, astfel încât deshidratarea este inevitabilă.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – apetit crescut

În cazul diabetului netratat, nivelul glicemiei poate varia în funcție de momentul zilei; când nivelul glicemiei este scăzut, apare și senzația intensă de foame.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – gura uscată

Senzația apare ca urmare a urinării excesive și a deshidratării organismului, acesta fiind unul dintre cele mai frecvente simptome ale bolii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – fluctuații ale greutății

Pierderea în greutate este un alt indiciu al bolii. Atunci când celulele organismului sunt private de glucoza din sânge, corpul reacționează ca și cum ar fi înfometat și începe să consume din rezervele de proteine pentru a-și conserva nivelul de energie.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – lipsă de energie

Oboseala cronică și lipsa de energie apar ca urmare a încercării organismului de a compensa lipsa glucozei din celule.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – vedere încețoșată

Mulți dintre pacienții cu diabet dezvoltă în timp manifestări oculare, dintre care retinopatia diabetică este cea mai importantă. Diabetul determină afectări ale vaselor sanguine mici de la nivelul retinei (o componentă a ochiului situată în partea posterioară a acestuia, care are rol de a capta imaginile și de a trimite informațiile la creier).

Retinopatia diabetică se poate manifesta prin tulburări de vedere. Se poate preveni apariția retinopatiei prin menținerea glicemiei în limite normale sau aproape de normal.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – rănile și zgârieturile care se vindecă mai greu

Reprezintă un indiciu clasic în ceea ce privește prezența diabetului și asta pentru că boala slăbește vasele de sânge, făcând mai greu transportul lui către rană, implicit îngreunarea procesul de vindecare a rănii.

Cum îți dai seama că suferi de diabet – risc crescut de infecții

Organismul este mult mai vulnerabil în fața infecțiilor și a microbilor atunci când diabetul este netratat.

Sursa:clicksanatate.ro si realitatea.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba