Rămâi conectat

Știri

Temperaturile trec de 20 de grade iar de duminică vor fi ploi posibil însoțite de descărcări electrice: Prognoza meteo pentru zilele următoare

Publicat

în

Temperaturile trec de 20 grade Celsius. De duminică, cerul va fi temporar noros și mai ales ziua vor fi ploi care vor avea și caracter de aversă, posibil însoțite de descărcări electrice, local în vestul, nordul, centrul țării, în zonele deluroase și montane și doar izolat în rest.

PROGNOZA METEOROLOGICĂ PENTRU INTERVALUL 07.03.2019 ORA 20 – 08.03.2019 ORA 08Cerul va fi variabil, cu unele înnorări și pe suprafețe mici ploi slabe în Maramureș, Crișana și nord-vestul Transilvaniei. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, îndeosebi pe creste, unde la rafală se vor depăși viteze de 70…75 km/h, dar trecător și la cote mai reduse (în general sub 45…50 km) și în vestul, nordul și estul teritoriului. Temperaturile minime se vor situa în general între 0 și 10 grade, cu cele mai coborâte valori în estul Transilvaniei, spre -5 grade. Izolat vor fi condiții de ceață.

Prognoza meteo pentru intervalul 08.03.2019 ORA 08 – 09.03.2019 ORA 08

Vremea va fi deosebit de caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare, averse și posibil descărcări electrice, mai ales seara și noaptea, în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania, local în Moldova și pe suprafețe mici posibil și în zona deluroasă a Olteniei. În a doua parte a nopții pe crestele montane vor fi precipitații și sub formă de lapoviță și ninsoare. Cu totul izolat cantitățile de apă vor depăși 10…15 l/mp, mai ales în zona montană. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la munte, dar pe arii restrânse și în regiunile vestice și estice. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 12 și 22 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 0 și 10 grade. Dimineața și noaptea, izolat, vor fi condiții de ceață.

Prognoza meteo pentru intervalul  09.03.2019 ORA 08 – 10.03.2019 ORA 08

Vremea va fi în continuare caldă, chiar deosebit de caldă în regiunile sudice și sud-estice, deși valorile termice vor fi în scădere față de ziua precedentă îndeosebi în vest, centru și nord. Cerul va fi temporar noros și mai ales ziua vor fi ploi care vor avea și caracter de aversă, posibil însoțite de descărcări electrice, local în vestul, nordul, centrul țării, în zonele deluroase și montane și doar izolat în rest. La munte, la altitudini în general de peste 1500 m, trecător, vor fi și precipitații sub formă de lapoviță și ninsoare. Vântul va sufla slab și moderat, cu intensificări la munte, în special pe creste, și pe arii restrânse și la cote mai reduse și în restul teritoriului. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 10 și 20 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între -1 și 9 grade. Dimineața și noaptea, izolat, vor fi condiții de ceață.

Prognoza meteo pentru intervalul 10.03.2019 ORA 08 – 11.03.2019 ORA 08

Vremea se va menține caldă pentru această dată, chiar deosebit de caldă în regiunile sudice. Cerul va fi mai mult noros în vestul, nord-vestul și centrul țării, unde mai ales în a doua parte a zilei și noaptea se vor semnala ploi în general slabe cantitativ. În zona montană înaltă vor fi precipitații mixte. În restul teritoriului înnorările vor fi temporare, iar ploile se vor semnala pe arii mai restrânse spre sfârșitul intervalului. Vântul va avea intensificări la munte, îndeosebi în zonele de creastă, unde va depăși 80…90 km/h, dar local și la cote mai reduse și în rest, în general cu viteze de 40…50 km/h. Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 10…12 grade în Maramureș și estul Transilvaniei și în jur de 20 de grade în sudul Munteniei și al Olteniei, iar cele minime se vor situa între 1 și 10 grade.

Prognoza meteo pentru intervalul 11.03.2019 ORA 08 – 12.03.2019 ORA 08

Vremea se va răci, dar în cea mai mare parte a țării valorile termice se vor situa peste mediile multianuale. Cerul va prezenta înnorări și se vor semnala precipitații ziua în sud-vest și centru și local în rest, iar noaptea cu o probabilitate mai mare în jumătatea de sud a teritoriului. Vor fi ploi, iar în a doua parte a intervalului în regiunile nordice și centrale, trecător și precipitații mixte. În zona montană treptat vor predomina ninsorile. Vântul va sufla slab și moderat, cu unele intensificări la munte, dar pe arii mai restrânse și la cote reduse și în zonele joase de relief. Temperaturile maxime se vor încadra, în general, între 7 și 15 grade, iar cele minime între -2 și 7 grade.

Tendința evoluției pentru intervalul 12.03.2019 ORA 08 – 15.03.2019 ORA 08

Valorile termice vor fi apropiate de mediile multianuale. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor va fi ridicată, la începutul intervalului îndeosebi în regiunile sudice și sud-estice, apoi în cele vestice, nordice și centrale.

Sursa:romaniatv.net


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

Ceaiul de mușetel: Lucruri mai puțin știute despre cel mai popular ceai terapeutic

Publicat

în

Tot mai multe studii arata ca florile de musetel sunt intr-adevar un remediu pentru o serie larga de afectiuni

In Egiptul antic, de exemplu, florile de musetel erau considerate un panacea, raspunsul la toate afectiunile. Iar ceea ce credeau pe atunci egiptenii incepe sa fie sustinut si de stiinta moderna.

Ceea ce s-a descoperit in ultimile studii este ca un consum regulat de ceai de musetel este corelat cu o crestere semnificativa a nivelurilor in urina de hipurat (un produs rezultat din descompunerea unor compusi pe baza de plante si de glicina (un aminoacid). Musetelul este unul din darurile nenumarate ale pamantului pentru noi. Este un dar neconditionat si extrem de valoros. Prezenta acestor elemente pare sa contribuie la urmatoarele beneficii pentru sanatate ale musetelului:

Stimuleaza sistemul imunitar si lupta cu infectiile asociate cu gripa.
Relaxeaza spasmele musculare si crampele menstruale la femei.
Relaxeaza nervii.
Linisteste stomacul
Reduce inflamatia
Imbunatateste functia ficatului
Ajuta la ameliorarea durerilor de spate
Ajuta la ameliorarea reumatismului

Nivelele atat de hipurati cat si de glicina au ramas ridicate in organism timp de doua saptamani dup a ce participantii la studiu au incetat sa mai bea ceai de musetel. Acest lucru indica faptul ca acesti compusi raman activi pentru o buna bucata de timp dupa ce se consuma ceaiul de musetel.

Ceaiul de musetel este probabil cel mai popular ceai terapeutic pe care oamenii il folosesc pentru a se relaxa si a dormi. Proprietatile sale sedative bine cunoscute il fac sa fie o alegere populara si pentru cei care vor sa scape de anxietate.
Ceaiul de musetel este bogat in antioxidantul quercentin. Quercentinul este un fitochimical care da culoare fructelor si legumelor. Quercentinul este cunoscut pentru faptul ca lupta impotriva deteriorarilor facute de radicalii liberi si astfel este un aliat impotriva cancerului.
Musetelul are nivele ridicate de fosfor. Fosforul joaca un rol important in multe din procesele chimice care se petrec in organismul uman. O lipsa de fosfor este asociata cu letargia si sanatatea precara a oaselor printre altele.
Ceaiul de musetel este foarte bogat in aminoacidul glicina. Acesta joaca un rol important in mentinerea unui sistem nervos sanatos. Dulce la gust, glicina are cea mai simpla structura dintre toti aminoacizii.
Ceaiul de musetel are proprietati puternice antiinflamatoare. Abundenta de antioxidanti din musetel ajuta la reducerea inflamatiei. Musetelul este astfel un aliat foarte bun in lupta impotriva durerilor legate de artrita si reumatism printre altele.
Calitatea apei folosite la ceaiul de musetel este foarte importanta. Cu cat este mai curata si mai pura apa cu care este facut ceaiul de musetel, cu atat mai puternice vor fi efectele sale de sanatate.

Sursa:viataverdeviu.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Liviu Rebreanu aniversat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la 139 de ani de la naștere

Publicat

în

 Liviu Rebreanu aniversat de Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, la 139 de ani de la naștere

Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba vor organiza miercuri, 27 noiembrie 2024, pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, aniversarea a 139 de ani de la nașterea prozatorului Liviu Rebreanu.

Activitatea face parte din proiectul 4.4 Monumentele literaturii române, un proiect cultural destinat promovării operelor și scriitorilor români care se regăsesc pe Aleea Scriitorilor din Alba Iulia, prin comunicare publică, omagiere, depuneri de flori, activități și manifestări culturale proprii sau în colaborare cu parteneri.

Celebrarea prozatorului Liviu Rebreanu va fi marcată atât în mediul online, pe paginile de socializare ale bibliotecii, cât și printr-un moment solemn de depuneri de jerbe la bustul aflat pe Aleea Scriitorilor din Parcul Central al orașului. Momentul de depunere de flori va avea loc la ora 13:00, moment în care bibliotecara Mariana Bolca va prezenta un medalion bibliografic. La Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, pe tot parcursul zilei, vor fi expuse în cadrul unei expoziții de carte, volumele semnate de Liviu Rebreanu și volume dedicate vieții și operei scriitorului, care pot fi împrumutate atât în regim de sală de lectură cât și pentru studiu acasă.

Liviu Rebreanu s-a născut la 27 noiembrie 1885, fiind primul din cei 14 copii ai învățătorului Vasile Rebreanu și ai Ludovicăi Rebreanu. A urmat școala la Năsăud și Bistrița, iar din 1900 a studiat la Școala Reală Superioară de Honvezi din Sopron. În 1903- 1906 a urmat Academia Militară din Budapesta. La 1 septembrie 1906 a fost repartizat ca sublocotenent la regimentul al doilea de honvezi regali din Gyula, unde pe lângă îndeletniciri cazone, Rebreanu a avut numeroase preocupări literare: lecturi, conspecte, proiecte dramaturgice. La 1 noiembrie 1909 a debutat în presa românească, la Sibiu, unde i-a apărut povestirea „Codrea” („Glasul inimii”). În aceeași revistă, Rebreanu a mai publicat nuvelele „Ofilire” (15 decembrie 1908), „Răfuiala” (28 ianuarie 1909) și „Nevasta” (16 iunie 1911). Dintre operele sale mai amintim nuvelele: „Proștii” (1910), „Catastrofa” (1921), „Norocul” (1921), „Cuibul visurilor” (1927), „Cântecul lebedei” (1927), „Ițic Ștrul, dezertor” (1932); romanele: „Ion” (1920), „Crăișorul” (1929), „Răscoala” (1932), „Gorila” (1938), „Pădurea spânzuraților” (1922), „Adam și Eva” (1925), „Ciuleandra” (1927), „Jar” (1934), „Amândoi” (1940); teatru: „Cadrilul” (1919), „Plicul” (1923), „Apostolii” (1926). La 4 aprilie 1944, fiind grav bolnav, s-a retras la Valea Mare, fără să mai revadă vreodată Bucureștiul. La 1 septembrie a încetat din viață la vârsta de 59 de ani. Peste câteva luni a fost deshumat și reînhumat la Cimitirul Bellu din București. La Aiud a trăit și a scris sora sa, Livia Rebreanu – Hulea, care a făcut o importantă donație de carte bibliotecii aiudene.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani

Publicat

în

Trasul clopotelor este un obicei care datează de sute de ani însă puțini s-au gândit ce înseamnă cu adevărat acest ritual repetat în anumite zile

Motivul real pentru care bat clopotele la biserică! În funcție de modul în care se trag clopotele, omul poate intui dacă este vorba despre începutul unei slujbe, anunțarea unui deces sau o sărbătoare. Obiceiul a început din necesitatea de a da de veste oamenilor având în vedere că într-o anumită perioadă, calendarele şi orologiile nu erau pe toate străzile.

Clopotele, împreună cu toaca, se trag atunci când încep slujbele sau marchează momente importante din cadrul lor. Clopotele se bat la diverse momente din timpul unei zile liturgice, fie în combinaţie cu toaca şi, de regulă, după baterea acesteia, fie singure. Bătutul clopotelor se face, ca şi toaca, la începutul slujbelor importante şi la unele momente de seama din cadrul acestora, la slujba de seară, la miezul nopţii, de dimineaţă, la începutul Sfintei Liturghii

„Trebuie să aducem la cunostinţa oamenilor învăţătura creştină. N-a auzit nimeni bătaia clopotelor? Clopotele nu bat niciodată pentru amuzament. Ci bat pentru ceva de natură sufletească, ceva care ne atrage atenţia: Cheamă viii, plâng morţii, împrăştie viforele! Împrăştie dracii şi trăsnetele.”, spune părintele Arsenie Papacioc

Inscripţiile întâlnite pe vechile clopote creştine reamintesc rostul lor ocrotitor, de mântuire şi vestire, adeverind cuvintele Scripturii, care zic: „În tot pământul a iesit vestirea lor.“ Misiunea acestora se rezumă în cuvintele întâlnite adeseori pe exteriorul lor:

«Pe vii îi chem, pe morţi îi plâng, fulgerele frâng». Pe ele se mai întâlnesc însă şi alte cuvinte, precum: «Laud pe Dumnezeu cel adevărat, chem mulţimea, adun clerul. Îi plâng pe morţi, alung fulgerele, înfrumuseţez sărbătorile». Clopotele sunt adesea decorate cu motive vegetale, geometrice, scene şi inscripţii, explică Teodor Danalache.

Muzica produsă de clopote este înălţătoare şi, totodată, prezintă un criteriu al armoniei universale. Clinchetul clopotelor sau al clopoţeilor are însă pretutindeni putere de purificare; alungă duhurile rele sau măcar avertizează de apropierea acestora.

Clopotele au fost folosite în trecut pentru a anunţa război, incendii, ciumă sau pentru a anunţa victorii sau pace. Încă de la începutul Epocii Bronzului, toate oraşele şi satele din China aveau câte un turn ce adăpostea un clopot destinat anunţării orei. De asemenea, acest clopot suna şi la apariţia unui incendiu sau a unor calamităţi naturale, scrie romaniatv.net.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba