Divertisment
A doua ediție a turneului Classic Unlimited, va debuta în această săptămână la Alba Iulia
Cu un repertoriu inspirat de Sonata nr. 7 de Prokofiev, a doua ediție a turneului Classic Unlimited, cel mai tânăr proiect românesc dedicat muzicii clasice, va debuta în această săptămână la Alba Iulia. Concertul care deschide turneul susținut de pianistul Bogdan Vaida va avea loc joi, 25 octombrie 2018, ora 19.00, la Galeria de artă Framm’s, un spațiu în forma unui tunel din Cetatea Alba Carolina.
„Ediția de anul trecut ne-a dat foarte multă energie și încredere în proiect și ne-a confirmat teoria cum că, dacă prezentăm muzica clasică într-o atmosferă mai lejeră, mai prietenoasă, oamenii vor veni. Anul acesta am reușit să obținem mai multe resurse financiare, iar asta înseamnă implicit că vom avea mai multe concerte în mai multe orașe. Simt multă curiozitate din partea publicului pentru acest proiect și cred că vom avea, și în acest an, spațiile de concert pline’’, a declarat Alin Vaida, directorul executiv al Fapte, asociația care organizează turneul.
Dacă la prima ediție repertoriul Classic Unlimited s-a auzit în 9 spații neconvenționale din 8 orașe, anul acesta turneul leagă 10 spații atipice din 9 orașe din țară. Astfel, după Alba Iulia va veni rândul Clujului, unde sâmbătă, 27 octombrie 2018, va avea loc, în tipografia Daisler Print House, cel de-al doilea concert al turneului. Următoarele orașe și spații de concert de pe harta turneului vor fi:
- 29 octombrie – Timișoara – Hubul Ambasada
- 8 noiembrie – Iași – Sediul companiei Thinslices
- 10 noiembrie – Reghin – Fabrica de mobilă Dalin
- 13 noiembrie – Târgu Mureș – Uzina Foto
- 15 noiembrie – București – Nod Makers
- 17 noiembrie – Brașov – Hubul Visssual
- 20 noiembrie – Cluj-Napoca – Salonul terapeutic Kinetomed ▪ 22 noiembrie – Petrila – Mina Petrila
În timpul concertelor, pe lângă sonata lui Sergei Prokofiev, iubitorii muzicii clasice vor mai putea asculta Intermezzo de Johannes Brahms, Sarabande (op.10) de George Enescu, La cathedrale engloutie de Claude Debussy, două piese din suita Romeo și Julieta de Sergei Prokofiev, J-Rhapsody de Ciprian Pop și Impromptu (op.142, nr. 3) de Franz Schubert.
‘’În fiecare an încep prin a-mi alege ceva ce îmi doresc mult să studiez și în jurul acestei opere construiesc repertoriul. Anul acesta, mi-am dorit să aprofundez Sonata nr. 7 de Prokofiev. E o lucrare relativ complicată și abstractă, pe care am echilibrat-o mai apoi cu restul bucăților din concert. Nu lipsește Intermezzo de Brahms, piesa cu care am deschis concertele Classic Unlimited de anul trecut și, bineînțeles, o piesă de Enescu, un compozitor prezent mereu în repertoriile mele’’, a spus pianistul Bogdan Vaida.
Accesul la concertele din cadrul turneului Classic Unlimited este gratuit, dar din cauza
locurilor limitate participanții trebuie să-și rezerve locul pe site-ul www.classicunlimited.ro.
Classic Unlimited a debutat în 2015 într-un atelier de motociclete din Germania, când pianistul Bogdan Vaida a avut ideea de a scoate muzica clasică din sălile de concert, din dorința de a o face mai accesibilă publicului larg. Doi ani mai târziu, odată cu implicarea Asociației Fapte, proiectul a ajuns în România. „Mi-am dorit să fac un concert într-un spațiu lejer și prietenos, în care lumea să nu se simtă complexată, un loc care să nu oblige la o anumită ținută și care să nu impună prețuri mari la bilete”, a explicat Bogdan Vaida, care în ultimii trei ani a susținut peste 50 de concerte respectând aceste principii.
Născut în Cluj-Napoca, pianistul Bogdan Vaida (37 ani) a absolvit Liceul de Muzică „Sigismund Toduță” din Cluj, iar mai apoi și-a continuat studiile la Academia de Muzică
„Gheorghe Dima”, sub îndrumarea profesoarei Ninuca Oșanu Pop. În 2002, a plecat cu o bursă Erasmus la „Musikhochschule” în Freiburg (Germania), unde s-a și stabilit ulterior. Pianistul a susținut numeroase concerte în mai multe țări din Europa, în prezent fiind solistul turneului Klassik Mittendrin, proiect care a debutat în octombrie 2015 în Germania și care a inspirat Classic Unlimited.
Fondată la Cluj în 2012, Asociația Fapte organizează evenimente culturale cu impact în comunitate. Fidelă crezului său că „oamenii și orașele pot fi ce doresc să fie, iar evenimentele le pot da energii nebănuite’’, asociația promovează muzica și arta, sprijină artiștii, imaginează noi folosiri ale spațiului public și dezvoltă spiritul civic al comunității. Proiectul-fanion al Fapte este festivalul Jazz in the Park, iar din această toamnă, asociația a deschis la Cluj și un loc de întâlnire pentru cei care le împărtășesc ideile: barul Vorbe.
Divertisment
Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba
Prigoria, un plus de culoare pentru avifauna judeţului Alba
Prigoria este una dintre cele mai colorate păsări de la noi din țară, prezentă şi în avifauna judeţului Alba.
Este o specie de mărime medie, cu o deschidere a aripilor între 36 şi 40 de centimetri și o lungime a corpului între 25 şi 29 de centimetri. Coloritul este foarte viu, în culori contrastante, făcând astfel să fie ușor de recunoscut. Are galben pe gât, albastru pe coadă și pe aripi, roșu-brun pe cap și pe spate și turcoaz pe piept.
Este singura specie a familiei Meropidae din România, majoritatea speciilor din această familie întâlnindu-se în Africa. La noi este un vizitator de vară, ce sosește în luna mai și pleacă la sfârșitul lunii august sau începutul lunii septembrie.
Este o specie insectivoră și se hrănește în special cu albine și alte insecte zburătoare.Prigoriilor le place să rămână așezate pe un copac sau un tufiș, de unde au o bună vedere asupra zonei de hrănire. Când văd o insectă se reped spre ea și o prind din zbor. Se spune că o prigorie poate observa o albină de la 60 de metri.
Preferă habitatele deschise și calde, cu maluri abrupte și uscate, formate din argilă, nisip, piatră moale, pentru săparea galeriilor și a cuibului. Au instinct gregar, formând colonii relativ numeroase.
Este o specie de interes național care necesită o protecție strictă.
sursa: facebook Consiliul Judeţean Alba
foto: pasaridinromania.sor.ro
Divertisment
Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marți, 8 octombrie
Bazinul acoperit de înot din Blaj, redeschis de marțea viitoare
Tineret
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
Voluntarii ASCOR, ghizi pentru tinerii din Tabăra de Vară de la Găbud în Cetatea Alba Carolina
În perioada 18-23 august 2024, la Schitul „Sfântul Ioan Evanghelistul” de la Găbud s-a desfășurat Tabăra de vară creștin-ortodoxă intitulată „Vară de poveste. În pas de supererou”, destinată copiilor cu vârsta cuprinsă între 9 și 12 ani.
Evenimentul, proiect al Asociației Start Up Ed, a fost organizat prin programul „Școala de la Găbud”, având ca scop petrecerea timpului liber într-un spirit ortodox. Activitățile au cuprins ateliere cu povești, ateliere de comunicare, ateliere practice și de învățare nonformală, drumeții, jocuri, dar și participarea la programul liturgic al Schitului „Sfântul Ioan Evanghelistul” din Găbud.
Joi 22 august, tinerii au vizitat Cetatea Alba Carolina, unde i-au avut ca îndrumători, gazde și prieteni pe voluntarii ASCOR Alba Iulia, care au organizat itinerariul și au călăuzit pașii copiilor pe toată durata zilei. Tinerii au vizitat Catedrala Reîntregirii și Încoronării, dar și Muzeul Național al Unirii, unde au fost primiți de către istoricul Dragoș Ursu. Acesta i-a ajutat să descopere tezaurul istoric românesc din vechiul Bălgrad, oferindu-le amănunte prețioase despre Marea Unire de la 1918 și Încoronarea Regilor Ferdinand I și Maria.
Momentele favorite ale copiilor au fost plimbarea cu bus-ul prin Cetatea Alba Carolina, dar și degustarea înghețatei cu care cei mici au fost răsplătiți pentru atenția de care au dat dovadă la muzeu.
foto: Alexandru Samuel Popa
-
Știriacum 2 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 3 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 6 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 6 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 2 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului