Doua recorduri speciale
Pe 27 mai 2017 intr-un oras pakistanez cu nume predestnat, Turbat, temperatura a ajuns la 53,5 grade, egaland recordul pentru tara cu 200 de milioane de locuitori. In aprilie temperaturile ajunsesera la 47 de grade, iar maxima din mai a fost cea mai mare inregistrata vreodata in lume in a cincea luna din an. Orase precum Sibi si Larkana sunt comparate cu iadul de catre locuitorii lor, iar in lista s-a adaugat si Turbat.
Apoi, pe 29 iunie, intr-un oras din sud-vestul iranului, Ahvaz (Ahwaz) s-au inregistrat 53,7 grade, record pentru Iran, tara unde temperaturile de peste 50 de grade apar cam in fiecare vara, insa cele de peste 53 de grade sunt extrem de rare.
Temperatura ridicata cumulata cu nivelul umiditatii fac ca aerul sa fie cu adevarat irespirabil in astfel de locuri. In plus, nici noaptea nu aduce vreo alinare fiindca in cele mai calde locuri minimele noptii se situeaza intre 30 si 33 de grade, existand locuri in care nu scad in cele mai calde nopti sub 35-37 de grade.
Aceste orase se afla in zone sarace ia disconfortul este cu atat mai mare pentru locuitori fiindca putini isi permit instalatii de aer conditionat si, oricum, curentul electric este rationalizat si poate fi oprit ore intregi.
La polul opus, in republica Iakutia din Rusia temperaturile au scazut la sub -55 de grade in ultima decada din decembrie in cel mai friguros sat locuit, Oimiakon, dar si intr-un alt loc din apropiere, Delyankir. Desi -55 este o temperatura foarte scazuta, ea nu se apropie de recordurile absolute din aceste localitati: -67 si -65.
Citește și Semnificația codurilor de culori pentru orice atenționare meteo : Diferenţa dintre roşu, portocaliu şi galben
Alte recorduri
Tot anul trecut s-a inregistrat si recordul absolut de temperatura pentru China 50,5 grade la Erbaoxiang, dar si pentru Spania unde s-au depasit 47 de grade la statia Montoro AEMET, in timp ce la Cordoba au fost 46,9 grade. Recorduri nationale absolute au fost in mai multe tari: 43 de grade in Chile, 51,8 pentru Emiratele Arabe, 43,8 pentru Ghana si 40,3 pentru San Marino.
In comparatie, doar doua recorduri nationale de frig au cazut, ambele in tarile arabe unde au fost -5,4 grade pe un varf de aproape 2.000 de metri din Emirate. Al doilea record este de 1,5 grade, intr-un sat din Qatar aflat la granita cu Arabia Saudita.
In aceste conditii, dat fiind ca 2017 a fost un an extrem de cald, nu este de mirare ca numarul de locuri in care s-au inregistrat minime absolute este mic. Amintim insa cateva: in doua orase din Albania au fost -9 grade, in Australia au fost sub -7 grade, in orasul argentinian Bariloche au fost -25,3 grade, iar in Canada, chiar si -54 de grade.
Sa nu uitam ca anul s-a incheiat cu un val de frig ce a cuprins America de Nord, unde temperaturile au scazut la -38 de grade in SUA si la -49 de grade in Canada,
Nici in Romania nu au lipsit extremele.Pe 29 iunie temperaturile au ajuns la 40 de grade la Calafat, Bechet si Caracal, la doar doua grade de maxima absoluta a lunii, inregistrata la Oravita, in 1938 (42 de grade). Pe 1 iulie au fost 42 de grade la Giurgiu si Zimnicea si chiar si la Intorsura Buzaului au fost 34 de grade, iar la Predeal 31.
La final de octombrie rafalele de vant au adus viteze uimitoare e peste 170 km/h in muntii Calimani si de peste 150 km/h in comuna de munte Bisoca din judetul Buzau.