Rămâi conectat

Știri

Începe Postul Crăciunului: Ce să nu faci sub nicio formă de Lăsatul Secului

Publicat

în

Credincioșii încep să se pregătească pentru cea mai mare sărbătoare a anului. Lăsata Secului are loc pe 14 noiembrie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Crăciunului

Postul Crăciunului începe pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie. Postul Crăciunului ne aminteşte de postul patriarhilor şi drepţilor din Vechiul Testament şi de postul lui Moise de pe Muntele Sinai. După cum aceştia au postit în vederea venirii lui Mesia.

În lumea satului românesc, lăsatul secului pentru postul Crăciunului aduce rudele laolaltă, la o masă mare, cu mâncare şi băutură din belşug. Lăsatul secului de Crăciun era, înainte vreme, respectat cu sfinţenie, în Bucovina existând credinţa conform căreia “cine lucrează în această zi îl prind frigurile tot anul”, respectiv că “e rău de bătut piatra peste holde” (Th. Speranţia). De Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului, creștinii petrec alături de familie. Potrivit monitorulexpress.ro, la masa de Lăsata Secului se strâng rudele apropiate sau prietenii şi se desfată cu bucate gustoase: ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin. Lăsatul Secului se ţine că apărare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindină. De Lăsatul Secului se fac şi ultimile nunţi până la sărbătorile de iarnă, pentru că de pe 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului. La ţară, de Lăsatul Secului oamenii respectă obiceiuri şi practici magice ce fac parte dintr-un scenariu al morţii şi renaşterii timpului. De pildă, la Lăsatul Secului, uşile şi ferestrele caselor, dar şi porţile gospodăriilor, sunt unse cu usturoi, pentru că spiritele rele să fie alungate. Uneori, relele se alungă şi cu prin zgomote şi împuşcături. Firimiturile rămase de la ospăţul Lăsatului Secului se aruncă la păsările sălbatice, pentru că suratele lor de toate neamurile să nu strice recoltele viitoare. Vasele din casă în care s-au gătit bucatele de Lăsatul Secului se spală şi se lasă în noaptea cu gură în jos, pentru a nu intră în ele spiritele rele. Un alt obicei se referea la prezicerea vremii după pieptul găinii tăiate pentru masă festivă. Astfel, dacă pieptul e gras, iarna va fi grea, iar dacă era subţire va fi uşoară şi vara plină de rod.

Prima zi a postului Crăciunului cuprinde numeroase rituri de purificare. Resturile provenite de la cină sunt strânse în faţa de masă şi aruncate, cu faţa la răsărit, păsărilor cerului. “Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană de la masa mea, cu care să fiţi îndestulate şi de la holdele mele oprite!” (Tudor Pamfile – “Sărbătorile la români”). Vasele sunt atent curăţate, apoi, în ziua de Spolocanie, aşezate cu gura în jos, “să fie feriţi de pagubă toţi ai casei”.

În mod ritualic, femeile spală cămăşile, feţele de masă şi aşternuturile ca să rămână tot anul curăţite. Ciobanii ţin posturile să nu li se prăpădească turma, ca oile lor să fie ferite de fiarele sălbatice şi să nu-şi piardă cărarea. Postul trebuie însă respectat cu înfrânare, evlavie, mărturisire a păcatelor şi multă rugăciune de toţi creştinii, încât să-şi atingă scopul, de act purificator al sufletului.

În tradiţia populară, cu trei zile înainte de lăsatul secului se sărbătoresc Filipii, despre care în lumea satului se spune că apără casa de rele, de foc, de lupi şi de şerpi. “Prin unele părţi se crede că Filipii sunt nişte sfinţi mai mari peste fiarele sălbatice sau peste lupi. Uneori, în timpul Filipilor, se ţine atârnată de lemnul coşului o secure, pentru ca întreaga familie să fie păzită de pagube. (…) De Filipi se lipeşte gura sobei, ca să se lege şi gura lupului. (…)”, aflăm din însemnările lui Tudor Pamfile din volumul “Sărbătorile la români”.

Filipii au fost nişte apostoli care, pe vremea prigonirilor în contra creştinilor, au fost daţi într-o groapă cu lupi, de unde au scăpat. Aceşti Filipi au fost şase fraţi zdrenţăroşi, cari rătăceau prin lume şi aveau puterea să schimonosească, să pocească pe cei care nu ţineau zilele lor. Unul din Filipi, fiind şchiop, a rămas în urmă, şi de aceea se ţine mai târziu, în ziua de 21 noiembrie. Toţi Filipii te mai pot ierta, dar Filipul şchiop – niciodată. Filipii o ţin şi femeile şi bărbaţii, iar mocanii o ţin atâtea zile câţi cai au. De obicei se ţine trei zile, 12, 13 şi 14 noiembrie. Ca să mai scape de ele, le mai dau şi copiilor la căsătorie câte o zi de ţinut. Fiecare noră e datoare să ţină atâtea zile câte a ţinut soacra sa”.

Se zice că postul Crăciunului a fost lăsat de Maica Domnului pentru ca bătrânul Crăciun să se căiască fiindcă i-a tăiat mâinile nevestei sale, Crăciuneasa, cea care o moşise pe Sfânta Fecioară.

Chiar dacă şezătorile nu mai au forţa de odinioară, postul Crăciunului stă sub semnul lor, al momentului în care iarna “bate la uşă”, al colindelor (care încep să fie repetate) şi ne vestesc apropierea marii sărbători a Naşterii Domnului Iisus Hristos.

După prima săptămână de post, la 21 noiembrie, atunci când ortodocşii cinstesc Intrarea în Biserică a Maicii Domnului, în calendarul popular al ţăranului român este trecută Ovidenia, Obrejenia sau Vovidenia (Cea care se face văzută).

Cand sunt zile cu dezlegare la peste si vin

Prima zi de dezlegare la peste in Postul Craciunului 2021 este 21 noiembrie, de sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica.

Urmeaza 30 noiembrie, de sarbatoarea Sfantului Andrei, 6 decembrie de sarbatoarea Sfantului Nicolae, 13 decembrie de sarbatoarea Sfantului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei. Ultima zi in care se mananca peste in postul Craciunului este 18 decembrie.

Tot in post, in zilele de marti si joi se face dezlegare la untdelemn si vin, iar in sambetele si duminicile, pana pe data de 20 decembrie inclusiv, se dezleaga la untdelemn, peste si vin. Daca in zilele de luni, miercuri si vineri Biserica Ortodoxa praznuieste vreun sfant mare, insemnat in calendar cu cruce neagra, crestinii pot consuma untdelemn si vin; iar daca hramul bisericii sau vreo sarbatoare insemnata in calendar cu cruce rosie, atunci se face dezlegarea si la peste. In zilele de marti si joi, credinciosii pot consuma peste, vin sau untdelemn. In ziua de Ajun se mananca abia seara si doar grau fiert indulcit cu miere, covrig, turte din faina si poame, deoarece cu seminte a ajunat si Daniil proorocul si cei trei tineri din Babilon, care au prevestit si asteptat Nasterea Mantuitorului. De Craciun, indiferent de ziua in care cade, se mananca de dulce.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Știri

După reabilitare, sala „Timotei Cipariu” din Blaj este pregătită pentru competiții și antrenamente

Publicat

în

După reabilitare, sala „Timotei Cipariu” din Blaj este pregătită pentru competiții și antrenamente

S-au încheiat lucrările de reabilitare a sălii de sport „Timotei Cipariu” din Blaj, a anunțat primarul Gheorghe Valentin Rotar.

Astfel sala amintită este pregătită, cu o față nouă, pentru o altă serie de competiții și antrenamente. Potrivit edilului din „Mica Romă”, lucrările de reabilitare au fost complexe.

S-a schimbat și suprafața de joc cu una specială pentru volei, cu o structură foarte elastică. Lucrările de reabilitare au început la începutul lunii ianuarie 2025 și au presupus înlocuirea ușilor exterioare și a celor de la vestiarele care dau spre sală, precum și schimbarea sistemului de iluminat, trecându-se de la lămpi incandescente la lămpi LED, pentru un consum mai redus de energie.

Sala „Timotei Cipariu” este sala în care Volei Alba Blaj a cucerit 7 titluri de campioană a României la volei feminin


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

PRO-INSERT, platformă cu locuri de muncă pentru absolvenți, la Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia

Publicat

în

Platformă cu locuri de muncă pentru absolvenți, la UAB

Universitatea din Alba Iulia a lansat o platformă care înglobează job-urile disponibile pentru absolvenții UAB. Platforma se numește „PRO-INSERT” și are un mecanism de funcționare extrem de simplu.

Universitatea „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia, prin Centrul de Informare, Consiliere și Orientare în Carieră (CICOC-UAB) invită angajatorii să încarce locurile de muncă destinate absolvenților de învățământ superior, disponibile în organizațiile pe care le reprezintă, pe platforma amintită. Locurile de muncă disponibile vor putea fi înregistrate utilizând un link.

În funcție de solicitările angajatorilor referitoare la profilul candidatului, anunțul va fi recepționat prin email doar de către absolvenți ai programelor de studii menționate. Centrul de Informare, Consiliere şi Orientare în Carieră din cadrul Universităţii „1 Decembrie 1918” din Alba Iulia (CICOC-UAB) vine în sprijinul studenţilor prin oferirea de servicii de informare, consiliere şi orientare pentru alegerea viitoarei cariere. Membrii acestui centru sunt reprezentanţi ai tuturor departamentelor din Universitate, care pe bază de voluntariat sprijină activ studenţii, oferind serviciile menţionate anterior. Din anul 2012 CICOC-UAB este coordonat de către conf.univ.dr. Larisa Dragolea.

 


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

„Sebeșul vechi văzut de Michael Acker (1889-1971)”, în 20 februarie, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș

Publicat

în

„Sebeșul vechi văzut de Michael Acker (1889-1971)”, în 20 februarie, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș – Expozitie si atelier de linogravura

Joi, 20 februarie 2025, începând cu ora 12.00, la Centrul Cultural „Lucian Blaga” Sebeș va avea loc vernisajul expoziției de linogravură „Sebeșul vechi văzut de Michael Acker (1889-1971)”.

Vor fi prezentate publicului 15 lucrări avându-l ca autor pe graficianul sebeșean Michael Acker, profesor de desen la fostul gimnaziu evanghelic din localitate și, după 1948, cadru didactic al secției germane a liceului mixt nou-înființat.

Lucrările sale de grafică, desene și linogravuri reprezintă ansambluri arhitecturale, sau doar clădiri, importante pentru trecutul orașului Sebeș, cum ar fi: Mănăstirea franciscană (fostă dominicană), Casa Zápolya, Turnul Croitorilor sau al Studentului, Turnul semirotund, Turnul Cizmarilor, precum și steme ale orașului inspirate din însemne de acest gen datând din secolul al XVIII-lea.

Vernisajul va fi urmat de un atelier practic ce are ca temă tehnica linogravurii, participanții urmând a fi familiarizați, de către profesorul Sorin Pănăzan din Mediaș (membru al Uniunii Artiștilor Plastici), cu istoricul utilizării acesteia, cu materialele și cu uneltele folosite în multiplicarea pe hârtie a unui desen în această tehnică.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Sebeș, prin Centrul Cultural „Lucian Blaga” și Muzeul Municipal „Ioan Raica”, și este dedicat împlinirii a 780 de ani de la atestarea documentară a Sebeșului.

Din 21 februarie și până în 10 aprilie 2025, expoziția „Sebeșul vechi văzut de Michael Acker (1889-1971)” va putea fi vizitată în spațiul expozițional al Primăriei municipiului, accesul publicului fiind gratuit.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Radio Unirea FM și pe ȘTIRI GOOGLE


Citește mai mult

Știri

Politică

Administrație

Știri din Alba

Educație și Cultură

Eveniment

Sănătate

Social Economic

Divertisment

Stiri din alte ziare

  • Alba Iulia
  • Abrud
  • Aiud
  • Blaj
  • Campeni
  • Cugir
  • Sebes
  • Ocna Mures
  • Teius
  • Zlatna

Articole Similare

radiounireafm, radio alba iulia, radio alba