Știri
România – prima în Uniunea Europeană la creșterea economică
România se află pe primul loc în Uniunea Europeană la creșterea economică, țara noastră a înregistrat în primul trimestru o creștere economică de 5,9%, cea mai mare din Uniunea Europeană, iar în al doilea trimestru creșterea a fost de 6,1% pe serie brută, potrivit unui document guvernamental.
„Mai mult, FMI a revizuit în creștere, de la 4,2% la 5,5%, estimările privind evoluția economiei românești pentru acest an. Toate instituțiile financiare au revizuit estimările în creștere. Cu siguranță ne îndreptăm spre îndeplinirea unuia dintre principalele obiective ale Programului de guvernare, acela de creștere a PIB cu 5,2% față de cel înregistrat anul trecut. Cel mai probabil vom depăși 6%”, se susține în document.
Tot aici se arată că agenția de evaluare financiară Fitch Ratings a confirmat ratingul României cu perspectivă stabilă.
Totodată, în text se menționează că a crescut încrederea generală în economie: „Indicele de încredere în economia românească, calculat pe bază de sondaj de către Comisia Europeană, s-a situat în luna septembrie 2017 la 104,9 puncte, cu 1,6 puncte peste nivelul din luna septembrie 2016. În ansamblu, în 2017, indicele de încredere se situează în jurul pragului de 105 puncte, media primelor opt luni (105,1) fiind cu 1,8 puncte peste cea a lunilor corespunzătoare din 2016 și la cel mai ridicat nivel din 2009 până în prezent”.
Potrivit sursei citate, creșterea economică se reflectă în câștigurile românilor
„Pe primele 8 luni ale anului, câștigul salarial mediu net din economie s-a majorat cu 14,8% față de aceeași perioadă a anului 2016, iar câștigul salarial real cu 14,1%. Câștigul salarial mediu brut pe total economie a ajuns la 3.255 lei, cu 15,4% mai mare decât cel înregistrat în primele 8 luni din 2016. Pensia medie de asigurări sociale de stat a ajuns la 1.003 lei, față de 930 lei în primele 8 luni din 2016″, se detaliază în text.
Documentul face referire și la sectorul privat, menționându-se că acesta a creat tot mai multe locuri de muncă, 129,7 mii de la începutul anului.
Totodată, la sfârșitul lunii august rata șomajului înregistrat a fost de 4,18%, mai mică cu 0,62% față de august 2016 (4,8%), clasând România pe locul 8 în UE.
Cât privește economia și comerțul, se menționează că a fost declanșată procedura de selecție a administratorilor la toate societățile din portofoliul Ministerului Economiei.
„Este în lucru actul normativ de înființare a unei societăți tip casă de comerț, care are ca scop promovarea bunurilor, serviciilor și afacerilor din sectoarele economice specific. Avem în lucru, într-o etapa avansată, proiectul Legii apelor minerale – urmează circuitul de avizare și, ulterior, adoptarea în Guvern. Proiectul Legii redevențelor este finalizat, urmând a fi postat pe site pentru dezbatere publică. Proiectul Legii minelor se găsește postat pe site-ul Ministerului Economiei din data de 2 octombrie 2017 și urmează să fie lansat pe circuitul intern de avizare”, precizează bilanțul.
În text sunt enumerate și câteva măsuri avute în vedere sau deja aplicate în domeniul turismului, cum ar fi punerea în dezbatere publică a Legii turismului, aprobarea acordării voucherelor de vacanță în perioada iulie 2017 – decembrie 2018, astfel încât fiecare angajat din sistemul bugetar va primi un voucher în sumă de 1.450 lei, pe care îl va utiliza pentru plata serviciilor turistice oferite de facilitățile de cazare autohtone.
„Am aprobat Masterplanul investițiilor în turism. (…) Au fost semnate contracte de finanțare pentru finalizarea investițiilor în infrastructura de turism care au fost stopate: finalizarea centrului balneoclimateric multifuncțional pentru stațiunea Borsec, proiectul Schi în România, stațiunea Câmpulung Moldovenesc, finalizarea proiectului de dezvoltare a infrastructurii de agrement din Stațiunea Voineasa”, se menționează în bilanț.
Referitor la același domeniu, se arată că au fost aprobate o serie de măsuri menite să contribuie, pe de o parte, la protecția turiștilor iar, pe de altă parte, la întărirea disciplinei în materie de comercializare a pachetelor de servicii turistice.
sursa: digi24.ro
Știri
Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, o sărbătoare a cărții, a cititorilor, a scriitorilor și a bibliotecarilor
Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, o sărbătoare a cărții, a cititorilor, a scriitorilor și a bibliotecarilor
Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba se vor desfășura, ca în fiecare an, la sediul instituției, în 28 și 29 noiembrie 2024. Pe parcursul celor două zile vor avea loc evenimente culturale diverse, care se adresează atât copiilor cât și adulților.
Programul celor două zile va fi următorul:
28 noiembrie 2024
Ora 9:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Mesajul managerului instituției cu prilejul Zilelor Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Ora 10:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
„Biblioteca, o călătorie inedită în lumea cărților”, lectură interactivă și concurs cu premii pentru copii
Ora 11:00 – Centrul de zi pentru persoane vârstnice
Aniversări Culturale la Alba Iulia: Dragomir Vlonga la 80 de ani
Ora 16:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Lansare de carte: „Aprinde Scânteia”, autor medicul Dan Orga-Dumitriu
Ora 17:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Clubul de scriere creativă Verbum
29 noiembrie 2024
Ora 10:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Reuniune științifică de biblioteconomie cu tema „Un bibliotecar pentru comunitate”, susținută de Silvia Nestorescu, coordonator al programelor de formare profesională în domeniul biblioteconomiei
Responsabil: Roxana Dad
Ora 16:30 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Conferințele bibliotecii: „Participarea civică” cu sociologul Alin Tomuș
Ora 17:30 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
„50 de ani de Folk. Vali Șerban și invitații săi”. Recitaluri de muzică folk susținute de Vali șerba și Ziua de Mâine, Florin Săsărman, Felicia Pop și Daniel Avram
Responsabil: Daniela Floroian
Pe parcursul celor două zile, în foaierul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, cei prezenți vor putea admira expoziții tematice de carte și expoziția de caligrame cu titlul „Gândurile Reginei Maria” și vor primi din partea organizatorilor răvașe literare. Pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba vor fi prezentate publicului rubricile: Aniversările zilei, Recenzii de carte, Citatul zilei, Recomandare de carte pentru adulți, Recomandare de carte pentru copii.
Proiectul 4.7 Zile speciale – Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Centrul de zi pentru persoane vârstnice, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba și Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia.
Știri
25 noiembrie: Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor
Zi internațională dedicată eliminării violenței împotriva femeilor
Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor este marcată, în fiecare an, la 25 noiembrie.
La 7 februarie 2000, Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin Rezoluţia 54/134, data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să planifice activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme.
Activiştii pentru drepturile femeii au sărbătorit, începând din 1981, ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenţei. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. În cadrul celei de-a IV-a Conferinţe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violenţa asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalităţii, a dezvoltării şi a păcii şi aduce atingeri drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.
sursa: agerpres.ro
Știri
Ceaiul de mușetel: Lucruri mai puțin știute despre cel mai popular ceai terapeutic
Tot mai multe studii arata ca florile de musetel sunt intr-adevar un remediu pentru o serie larga de afectiuni
In Egiptul antic, de exemplu, florile de musetel erau considerate un panacea, raspunsul la toate afectiunile. Iar ceea ce credeau pe atunci egiptenii incepe sa fie sustinut si de stiinta moderna.
Ceea ce s-a descoperit in ultimile studii este ca un consum regulat de ceai de musetel este corelat cu o crestere semnificativa a nivelurilor in urina de hipurat (un produs rezultat din descompunerea unor compusi pe baza de plante si de glicina (un aminoacid). Musetelul este unul din darurile nenumarate ale pamantului pentru noi. Este un dar neconditionat si extrem de valoros. Prezenta acestor elemente pare sa contribuie la urmatoarele beneficii pentru sanatate ale musetelului:
Stimuleaza sistemul imunitar si lupta cu infectiile asociate cu gripa.
Relaxeaza spasmele musculare si crampele menstruale la femei.
Relaxeaza nervii.
Linisteste stomacul
Reduce inflamatia
Imbunatateste functia ficatului
Ajuta la ameliorarea durerilor de spate
Ajuta la ameliorarea reumatismului
Nivelele atat de hipurati cat si de glicina au ramas ridicate in organism timp de doua saptamani dup a ce participantii la studiu au incetat sa mai bea ceai de musetel. Acest lucru indica faptul ca acesti compusi raman activi pentru o buna bucata de timp dupa ce se consuma ceaiul de musetel.
Ceaiul de musetel este probabil cel mai popular ceai terapeutic pe care oamenii il folosesc pentru a se relaxa si a dormi. Proprietatile sale sedative bine cunoscute il fac sa fie o alegere populara si pentru cei care vor sa scape de anxietate.
Ceaiul de musetel este bogat in antioxidantul quercentin. Quercentinul este un fitochimical care da culoare fructelor si legumelor. Quercentinul este cunoscut pentru faptul ca lupta impotriva deteriorarilor facute de radicalii liberi si astfel este un aliat impotriva cancerului.
Musetelul are nivele ridicate de fosfor. Fosforul joaca un rol important in multe din procesele chimice care se petrec in organismul uman. O lipsa de fosfor este asociata cu letargia si sanatatea precara a oaselor printre altele.
Ceaiul de musetel este foarte bogat in aminoacidul glicina. Acesta joaca un rol important in mentinerea unui sistem nervos sanatos. Dulce la gust, glicina are cea mai simpla structura dintre toti aminoacizii.
Ceaiul de musetel are proprietati puternice antiinflamatoare. Abundenta de antioxidanti din musetel ajuta la reducerea inflamatiei. Musetelul este astfel un aliat foarte bun in lupta impotriva durerilor legate de artrita si reumatism printre altele.
Calitatea apei folosite la ceaiul de musetel este foarte importanta. Cu cat este mai curata si mai pura apa cu care este facut ceaiul de musetel, cu atat mai puternice vor fi efectele sale de sanatate.
Sursa:viataverdeviu.ro
-
Știriacum 4 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 5 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 24 de ore
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum o săptămână
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum o săptămână
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 4 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum 2 săptămâni
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie