Știri
Politehnica Iași și CSM Baia Mare, învingătoare în Cupa României la șah rapid pe echipe
Organizata in premiera la Alba Iulia, Cupa Romaniei la sah rapid a oferit iubitorilor sportului mintii albaiulieni un spectacol total oferit de cele 22 de echipe participante, 18 in competitia masculina si 4 in cea feminina.
La feminin, asa cum era de asteptat, lupta s-a dat intre Politehnica Iasi, antrenata de Vlad Ungureanu, si CSM Bucuresti, condusa la Alba Iulia de tehnicianul spaniol Renier Castellanos. Desi pornea cu sansa a doua, echipa ieseana a reusit sa se impuna cu 2-1 in ambele meciuri jucate. La mesele 1 si 2 jucatoarele celor doua echipe, Irina Bulmaga si Camelia Ciobanu (Politehnica Iasi), respectiv Corina Peptan si Raluca Sgarcea (CSM Bucuresti), si-au impartit victoriile in cele doua meciuri, diferenta fiind facuta de evolutia de senzatie a Mirunei Lehaci (13 ani), care s-a impus in ambele meciuri impotriva mult mai experimentatei junioare Andreea Cosman. De notat ca Miruna a castigat toate cele 6 meciuri jucate la Alba Iulia, la finalul competitiei primind aplauze generoase din partea asistentei in momentul in care i-a fost inmanata in cadru festiv scrisoarea trimisa de presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, in care era felicitata pentru obtinerea titlului de campioana mondiala scolara, obtinut la finalul lunii aprilie in competitia desfasurata la Iasi.
Intrecerea masculina a fost una marcata de prezenta unuia dintre cei mai buni sahisti din lume in ultimele doua decenii, Alexei Shirov (Letonia). Campion mondial de juniori sub 16 ani in 1988 la Timisoara si junior sub 20 de ani in 1990, marele maestru leton a devenit vicecampion mondial FIDE in 2000, cand a fost invins in finala disputata impotriva indianului Viswanathan Anand, fiind de asemenea finalist al Cupei Mondiale in 2007, cand a pierdut impotriva lui Gata Kamsky. In anul 1999 Alexei Shirov ar fi trebuit sa joace un meci pentru titlul mondial cu Gary Kasparov, dupa ce il invinsese pe Vladimir Kramnik cu 5,5 – 3,5, insa Kasparov a refuzat sa joace acel meci, punandu-si titlul in joc impotriva lui Vladimir Kramnik in 2000, ceea ce in cele din urma a dus la sciziunea sahului mondial in doua organizatii in urmatorii ani.
La Alba Iulia marele maestru international Alexei Shirov a condus spre castigarea cupei echipa CSM Baia Mare, din a carei componenta au mai facut parte marii maestri internationali Andrei Murariu si Tiberiu Georgescu, maestrul international Vlad Barnaure si juniorul Andrei Dolana. Echipa condusa de managerul Ioan Daniel Pop se afla la a cincea victorie consecutiva in Cupa Romaniei, performanta de la Alba Iulia fiind cu atat mai meritorie cu cat din echipa au lipsit doi titulari de drept, Dieter Nisipeanu si Levente Vajda, care in aceste zile participa la Openul International al Ungariei de la Zalakaros.
Pe locul secund s-a clasat cealalta mare favorita la castigarea trofeului, AEM Luxten Timisoara, condusa de antrenorul emerit Sergiu Grunberg, pentru care au evoluat marii maestri internationali Constantin Lupulescu, Mircea Parligras si Vladislav Nevednichy, maestrul international Mihai Grunberg si juniorul Radu Toma. O mica surpriza a fost obtinerea medaliilor de bronz de catre Vados Arad, o echipa construita de excelentul organizator Alin Campeanu si formata din Adrian Petrisor, Dan Bogdan, Balla Tamas si David Alexandru. Aradenii au depasit alte doua formatii cu pretentii la medalii, Medicina Timisoara si Politehnica Iasi, ultima avandu-l ca junior pe albaiulianul Mihnea Costachi. Merita remarcata si evolutia foarte buna a echipei Sah Club Cugir, clasata pe un excelent loc 6.
“Sincer nu ma asteptam ca nivelul competitiei sa fie atat de ridicat, fiindca la multe dintre editiile anterioare ale Cupei Romaniei unele dintre cluburile foarte puternice fie nu au participat, fie au aliniat echipe fara principalele vedete. De data aceasta, spre bucuria noastra a organizatorilor, lucrurile au stat diferit, la Alba Iulia fiind prezenti nu doar cei mai buni sahisti romani ai momentului, dar si sahisti de renume mondial. Partea si mai buna este ca toti participantii au fost incantati de conditiile excelente oferite de gazda noastra, Hotelul Transilvania, dar si de Cetatea Alba Carolina, asa ca este foarte probabil sa ii mai revedem in Alba Iulia si la alte turnee pe care le vom organiza in viitor, iar acest lucru va fi cu siguranta benefic nu doar pentru orasul nostru, dar mai ales pentru copii care studiaza sahul in Alba Iulia.” (Marius Ceteras, directorul tehnic al turneului)
Știri
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR: Licitația, lansată în SEAP
Școala Gimnaziala Crăciunelu de Jos modernizata cu fonduri PNRR
Primăria comunei Crăciunelul de Jos a lansat în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație ce privește dotarea cu materiale didactice în cadrul proiectului „Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a Școlii Gimnaziale din comuna.
În urma analizei de nevoi desfășurate la nivelul Școlii Gimnaziale Crăciunelu de Jos, s-au evidențiat mai multe aspecte legate de resursele educaționale disponibile pentru elevi și cadre didactice. Constatările arată că lipsa materialelor didactice necesare îngreunează procesul de predare-învățare, iar unele activități educaționale nu se pot desfășura la potențialul dorit.
Pentru a sprijini un act educațional modern și a facilita dezvoltarea competențelor elevilor, este necesară dotarea școlii cu diverse materiale didactice. Aceasta include achiziția de resurse de bază pentru diferite discipline, oferind structuri de lecții și informații esențiale, resurse interactive și instrumente didactice adaptate cerințelor actuale. Utilizarea unor astfel de resurse va contribui nu doar la creșterea competențelor cognitive, digitale și de comunicare a elevilor, ci și la îmbunătățirea întregului proces educațional, oferindu-le oportunități mai variate de învățare practică și interactivă. Scopul principal al acestui demers este de a asigura un mediu de învățare adaptat cerințelor moderne, care să motiveze elevii și să contribuie la formarea unor competențe esențiale pentru viitor. Astfel, s-a identificat posibilitatea accesării unei finanțări nerambursabile prin intermediul apelului de proiecte PNRR/2022/C15/MEDU/I9./I11./I13./I14./ Dotarea cu mobilier, materiale didactice și echipamente digitale a unităților de învățământ preuniversitar și a unităților conexe.Valoarea investiției este de peste 285 de mii de lei.
Știri
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Laboratoarele Liceului de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia vor fi dotate cu echipamente digitale și mobilier
Reprezentanții liceului de arte „Regina Maria” din Alba Iulia au lansat recent licitația pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, care prevede dotarea a două laboratoare din cadrul instituției de învățământ.
Contractul cuprinde furnizarea de echipamente IT&C pentru proiectul de investiție „Dotarea cu laboratoare inteligente a unităților de învățământ superior, a palatelor și a cluburilor copiilor”, contract de finanțare nr. 95Smart/2023 Valoarea totală maximă estimată a contractului de furnizare pe 6 luni (include valoarea maximă a tuturor loturilor) este de 532.224,79 lei fără TVA.
Pentru cele două laboratoare ale Liceului de arte „Regina Maria” Alba Iulia se vor achiziționa:
LOT 1 – Echipamente IT & C
Tablă interactivă 75” Buc 1
Tablă interactivă 85” Buc 1
Suport mobil tablă interactivă Buc 2
All-in-one (touchscreen) Buc 1
All-in-one (touchscreen) Buc 17
Cameră de documente Buc 2
Servicii de instalare Buc 2
Tabletă lidar – profesională 12,9” + tastatură + stylus Buc 10
Tableta grafică Buc 6
Tableta grafică Buc 10
LOT 2 – Echipamente audio-video
Kit 16 x Ochelari VR Buc 1
Ochelari VR (SL)Buc 10
Kit sistem videoconferință Buc 1
Kit sistem videoconferință Buc 1
Sistem sunet Buc 2
LOT 3 – Echipamente 3D
Scanner 3D Buc 2
Creion 3D Buc 18
LOT 4 – Kit-uri robotice
Robot cu braț multifuncțional Buc 2
Pachet 12 Kituri robotice Buc 2
LOT 5 – Pachete software
Software educațional Buc 2
Conținut educațional – Laborator digital Buc 2
Platformă e-learning creare conținut educațional (20 profesori, 1 an) Buc 1
Software specializat grafică și producție digitală Buc 1
Software specializat arte (muzica & grafica) Buc 1
LOT 6 – Mobilier
Mobilier STEAM (Masa si scaun) Buc 10
Mobilier imprimantă 3D Buc 2
Știri
22 noiembrie: Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Minți geniale de Gordon Korman, cartea lunii la Clubul de lectură al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Vineri, 22 noiembrie 2024, la ora 16.00, în organizarea Consiliului Județean Alba și a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, are loc o nouă întâlnire a Clubului de lectură „Lucian Blaga”.
Cartea lunii noiembrie este „Minți geniale”, scrisă de Gordon Korman și poate fi împrumutată de la Secția împrumut carte pentru copii a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba. Romanul scris de Gordon Korman este unul captivant și plin de umor, explorând teme precum prietenia, curajul și încrederea în sine.
Cartea spune povestea a patru adolescenți care studiază într-o școală specială pentru copii supradotați, iar acțiunea se centrează pe conflictele lor interioare, dar și pe pericolele care apar atunci când un grup de oameni cu talente extraordinare ajunge să lucreze împreună. Korman reușește să creeze astfel o poveste dinamică, în care cititorul este ținut în suspans, iar umorul subtil și stilul de narare accesibil sunt punctele forte ale romanului.
Dacă v-am trezit interesul, vă așteptăm să faceți parte din clubul nostru de lectură, un club în creștere, destinat copiilor cu vârsta cuprinsă între 8 -14 ani. Cu siguranță discuțiile pe marginea cărții propuse vor fi savuroase!
Proiectul 3.18 Clubul de lectură Lucian Blaga face parte din Programul 2 Animație culturală și este un proiect al Consiliului Județean Alba și al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba.
-
Știriacum o zi
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum o zi
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 2 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 5 zile
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum 5 zile
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum o zi
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum o săptămână
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie
-
Sănătateacum o săptămână
Cum îți dai seama că suferi de diabet: 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă împotriva Diabetului