Mai mult de atît, statul prelungit într-o poziție incorectă poate să provoace bursită sau chiar și artrită.
Un alt aspect de care trebuie să ții cont este acela că microbii sunt peste tot la birou. De la tastatură unde putem găsi adevărate focare de infecție, până la clanțe, butoanele lifturilor.
Sindromul de tunel carpian
Scrisul la tastatură poate favoriza apariția sindromului de tunel carpian, o afecțiune ce provoacă dureri la nivelul încheieturilor, în unele cazuri chiar și a brațelor.
Spasme musculare și dureri cronice de cap
Munca de birou presupune și o ținută adecvată, iar tocurile ar trebui să fie nelipsite. Utilizarea lor pe termen lung poate provoca spasme musculare la nivelul gambelor mai ales, dar și dureri de cap, datorită poziției incorecte a coloanei.
Afecțiuni olfactive
Statul cu ochii în calculator o perioadă îndelungată zi de zi poate avea un efect negativ asupra vederii, provocând totodată și cumplitele migrene. Chiar daca aceste efecte sunt temporare, riscul este unul foarte mare ca în timp să devină permanente.
Creșterea în greutate
Nu puține sunt zilele în care termenele limită ne dau mari bătăi de cap, astfel că masa de prânz se transformă într-o gustare rapidă în fața monitorului. În acest fel nu mai suntem atenți la ceea ce mâncăm, iar stresul că trebuie să terminăm într-un timp anume ne poate face chiar să sărim peste mesele din timpul zilei. Acest fapt, bineînțeles, ajută la dereglarea organismului.
Infertilitate
Unul din marile dezavantaje ale electronicelor este acela că ținute pe brațe sau în poală pot provoca diverse probleme la nivelul pielii și dereglări asupra organismului, iar căldura constantă pe care acestea o degajă pot reduce fertilitatea, mai ales în rândul bărbaților.
Boli de inimă
Atunci când stăm mai mult timp jos, sângele curge mult mai lent iar mușchii ard mult mai puține calorii decât dacă am avea un job care ar putea îmbina statul la birou cu plimbări scurte și dese.
Sedentarismul are de două ori mai multe șanse să declanșeze o boală de inimă.
O circulație periferică deficitară
Cele opt ore de birou petrecute pe scaun ajută ca fluidele din organism să se acumuleze la nivelul picioarelor, fenomen care poate provoca de la glezne umflate până la varice.
Probleme ale coloanei
Activitatea desfășurată zilnic la birou duce la formarea unei coloane vertebrale inflexibile. Datorită faptului că atunci când stăm pe scaun nu mișcăm foarte mult coloana vertebrală, în timp aceasta devine inflexibilă și ușor de vătămat. În momentul deplasării, discurile intervertebrale se întind și se contractă absorbind sângele și substanțele nutritive proaspete. Când stăm jos aceste discuri sunt strivite inegal și își pierd din spongiozitatea lor.
Persoanele care stau perioade lungi pe scaun au cele mai mari șanse de a suferi de hernii de disc lombare.
În cazul în care faceți parte din categoria oamenilor ce fac muncă de birou trebuie să știți că o poziție corectă de stat pe scaun este aceea în care coatele sunt îndoite la 90 de grade, umerii relaxați, brațele pe lângă corp și toată talpa este menținută pe podea. De asemenea, trebuie specificat faptul că micile pauze în care vă ridicați de la birou să mergeți după un pahar cu apă, sau să anunțați un coleg care își are biroul în celălalt capat al holului, vă poate fi de mare ajutor în combaterea afecțiunilor mai sus descrise.
Sursa: clicksanatate.ro