Știri
Cum să şofezi pe vreme cu vânt puternic
De cele mai multe ori, tindem să ignorăm rafalele de vânt care mătură şoseaua, decizie periculoasă atât pentru siguranţa noastră, cât şi a celorlalţi participanţi la trafic. În ultima vreme,vântul a devenit un factor cu risc ridicat pentru majoritatea şoferilor din lume, iar recentele sezoane estivale au demonstrat că nici România nu este ferită de manifestările sale.
Mai mult, vântul puternic obişnuieşte să se transforme în furtuni violente, care pot provoca haos pe arterele rutiere; prin urmare, luarea unor măsuri de conducere preventivă, specifice acestor situaţii, devine imperios necesară.
1) Mergi cu viteză mică
Rareori se întâmplă ca vântul să bată din “pupa”. Şi, chiar şi atunci, n-ai nici o garanţie că-şi va păstra direcţia şi/sau intensitatea. Ca atare, diminuarea vitezei este o măsură obligatorie. O scurtă rafală, venită din lateral, e suficientă pentru a scoate maşina de pe traiectorie. Ori, dacă aceasta se deplasează foarte repede, va fi aproape imposibil de controlat. Efectele, lesne de dedus, pot fi deosebit de grave atât pentru cel în culpă, cât şi pentru nevinovaţii aflaţi în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit.
2) Asigură-ţi vizibilitatea
Un amănunt deseori ignorat este cel referitor la vizibilitate. Iar aici nu ne referim la măsura în care tu îi vezi pe cei din jur – deşi e limpede că trebuie să fie fără cusur –, ci la măsura în care alţii te observă pe tine. În zonele rurale sau oraşele poluate, vântul formează nori groşi de praf, în interiorul cărora vizibilitatea scade dramatic; prin urmare, aprinde farurile pentru a fi sigur că eşti văzut. Un obiect despre a cărui existenţă eşti conştient e mult mai uşor de evitat.
3) Încetineşte în zonele unde s-au format bălţi
Precum menţionam şi în introducere, vântul puternic obişnuieşte să aducă şi stropi de ploaie. Care, în funcţie de număr, pot forma bălţi pe şosea. Acestea se comportă exact ca o peliculă de gheaţă atunci când le străbaţi cu viteză, aşa că pierderea direcţiei poate deveni iminentă şi dificil de contracarat. Mai pune la socoteală şi o eventuală rafală de vânt, venită din lateral, şi vei avea reţeta perfectă pentru un dezastru.
4) Stai departe de camioane, autotrenuri şi autobuze
O îndeletnicire deosebit de periculoasă este aşa-numitul “mers la aspiraţie”. Respectiv, şofatul în spatele unui camion, al unui autotren sau al unui autobuz în scopul reducerii consumului. Riscul este considerabil la orice oră şi pe orice vreme – este suficient să iei în calcul frânarea de urgenţă a “paravanului” –, dar, în caz de vânt puternic, el creşte exponenţial. Explicaţia e simplă:din punct de vedere aerodinamic, obiectele înalte sunt victime sigure în faţa rafalelor.
Vântul puternic poate răsturna remorca unui tir cât ai clipi, iar aceasta, înainte să distrugă tot ce întâlneşte în cale, va “avea grijă” de maşina intrată la aspiraţie. Şi încă ceva: dacă realizezi că nu e bine ce faci, ieşi din zona periculoasă încetinind, nu printr-o depăşire bruscă. Forţa curentului de aer, amplificată de culoarul creat de tir, poate destabiliza instantaneu – şi iremediabil – maşina.
5) Ai o maşină înaltă? Las-o acasă!
Poate că sună bizar, dar, dacă deţii o maşină înaltă sau cu un centru de greutate ridicat (un monovolum, respectiv un SUV/tot-teren cu gardă la sol considerabilă), evită, pe cât posibil, să o conduci pe vreme cu vânt puternic. La fel ca în cazul camioanelor, un autoturism înalt este mult mai expus intensificărilor bruşte ale curenţilor de aer, iar aceştia pot provoca destabilizări şi chiar răsturnarea maşinii. Nu spunem să cumperi un model sport doar pentru vreme vântoasă, dar, dacă nu ai vreo urgenţă, lasă MPV-ul/SUV-ul în garaj.
6) Condu relaxat, dar pregătit pentru eventuale probleme
Mai mult ca oricând, este important să ţii ambele mâini pe volan atunci când vântul suflă cu putere. Abaterile de la traiectorie, cauzate de rafale, trebuiesc contracarate imediat şi cu maximă precizie, iar pentru asta e nevoie de un control total asupra direcţiei. De asemenea, poartă centura de siguranţă, păstrează distanţa faţă de celelalte vehicule şi, în general, respectă regulile de conduită preventivă. Pentru cazurile de forţă majoră, asigură-te că ai telefonul mobil încărcat şi un recipient cu apă mereu la îndemână.
7) Fii atent la ce se întâmplă în jur
Vântul puternic creează probleme nu doar pe şosea, ci şi pe marginea ei. În special copacii, dar şi stâlpii sistemului de iluminaţie pot deveni adevărate pericole pentru şoferi, în cazul în care ramurile (sau chiar trunchiurile), respectiv firele de înaltă tensiune cedează. Pe lângă acestea, există nenumărate alte obiecte care pot ajunge pe caldarâm sau care pot lovi maşina, aşa că fii cu ochii în patru.
8) Ascultă posturile de radio cu informaţii despre vreme
Uneori, posturile de radio cu prea multe buletine de ştiri pot deveni enervante; pe de altă parte,dacă oferă informaţii actualizate despre vreme, e bine să le asculţi. Vântul se poate transforma într-o furtună puternică taman în zona înspre care te îndrepţi, iar atenţionarea ar putea veni înainte de a fi prea târziu.
9) Dacă vremea se înrăutăţeşte, trage pe dreapta
Indiferent cât de tare te grăbeşti, securitatea ta şi a pasagerilor este mai importantă decât orice. Ca atare, dacă vântul suflă îndeajuns de puternic încât devină un pericol, caută un loc sigur pentru a staţiona. Parcările amenajate sunt cele mai bune, dar, dacă infrastructura o permite, opreşte pe marginea drumului, cât mai departe de carosabil. Şi nu uita luminile de avarie.
10) Nu opri în zone periculoase
Dacă vântul puternic te obligă să opreşti, trebuie să cauţi un loc sigur. Iar, când spunem asta, ne referim la o zonă unde nu sunt copaci şi stâlpi de înaltă tensiune. Ruperea crengilor sau a firelor de electricitate pot provoca adevărate tragedii; în plus, evită, pe cât posibil, parcările amenajate în imediata vecinătate a blocurilor. Bucăţile de acoperiş sau frânturile de material pentru izolaţie pot fi la fel de periculoase.
Ca orice fenomen al naturii manifestat în exces, vântul devine un real pericol pentru siguranţa participanţilor la trafic. Iar, faptul că şoferii adeseori îl ignoră, nu face altceva decât să crească riscul apariţiei accidentelor.
Probabil, nu odată ai fost nevoit să înduri vicisitudinile curenţilor de aer dezlănţuiţi, însă,respectând cele 10 sfaturi de mai sus, vei depăşi mult mai uşor greutăţile şi-ţi vei maximiza şansele de a ajunge cu bine la destinaţie.
Sursa:autostrada.md
Știri
Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, o sărbătoare a cărții, a cititorilor, a scriitorilor și a bibliotecarilor
Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, o sărbătoare a cărții, a cititorilor, a scriitorilor și a bibliotecarilor
Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba se vor desfășura, ca în fiecare an, la sediul instituției, în 28 și 29 noiembrie 2024. Pe parcursul celor două zile vor avea loc evenimente culturale diverse, care se adresează atât copiilor cât și adulților.
Programul celor două zile va fi următorul:
28 noiembrie 2024
Ora 9:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Mesajul managerului instituției cu prilejul Zilelor Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba
Ora 10:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
„Biblioteca, o călătorie inedită în lumea cărților”, lectură interactivă și concurs cu premii pentru copii
Ora 11:00 – Centrul de zi pentru persoane vârstnice
Aniversări Culturale la Alba Iulia: Dragomir Vlonga la 80 de ani
Ora 16:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Lansare de carte: „Aprinde Scânteia”, autor medicul Dan Orga-Dumitriu
Ora 17:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Clubul de scriere creativă Verbum
29 noiembrie 2024
Ora 10:00 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Reuniune științifică de biblioteconomie cu tema „Un bibliotecar pentru comunitate”, susținută de Silvia Nestorescu, coordonator al programelor de formare profesională în domeniul biblioteconomiei
Responsabil: Roxana Dad
Ora 16:30 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
Conferințele bibliotecii: „Participarea civică” cu sociologul Alin Tomuș
Ora 17:30 – Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba
„50 de ani de Folk. Vali Șerban și invitații săi”. Recitaluri de muzică folk susținute de Vali șerba și Ziua de Mâine, Florin Săsărman, Felicia Pop și Daniel Avram
Responsabil: Daniela Floroian
Pe parcursul celor două zile, în foaierul Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba, cei prezenți vor putea admira expoziții tematice de carte și expoziția de caligrame cu titlul „Gândurile Reginei Maria” și vor primi din partea organizatorilor răvașe literare. Pe pagina de Facebook a Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba vor fi prezentate publicului rubricile: Aniversările zilei, Recenzii de carte, Citatul zilei, Recomandare de carte pentru adulți, Recomandare de carte pentru copii.
Proiectul 4.7 Zile speciale – Zilele Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba este organizat de Consiliul Județean Alba și Biblioteca Județeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria Municipiului Alba Iulia, Centrul de zi pentru persoane vârstnice, Liceul de Arte „Regina Maria” Alba și Liceul cu Program Sportiv Alba Iulia.
Știri
25 noiembrie: Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor
Zi internațională dedicată eliminării violenței împotriva femeilor
Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor este marcată, în fiecare an, la 25 noiembrie.
La 7 februarie 2000, Adunarea Generală a ONU a stabilit, prin Rezoluţia 54/134, data de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor. Cu acest prilej, Organizaţia Naţiunilor Unite a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să planifice activităţi menite să trezească conştiinţa publică în faţa acestor probleme.
Activiştii pentru drepturile femeii au sărbătorit, începând din 1981, ziua de 25 noiembrie ca Zi împotriva violenţei. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal, activiste din Republica Dominicană. În cadrul celei de-a IV-a Conferinţe Mondiale a Femeilor din 1995, ONU a recunoscut faptul că violenţa asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalităţii, a dezvoltării şi a păcii şi aduce atingeri drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale.
sursa: agerpres.ro
Știri
Ceaiul de mușetel: Lucruri mai puțin știute despre cel mai popular ceai terapeutic
Tot mai multe studii arata ca florile de musetel sunt intr-adevar un remediu pentru o serie larga de afectiuni
In Egiptul antic, de exemplu, florile de musetel erau considerate un panacea, raspunsul la toate afectiunile. Iar ceea ce credeau pe atunci egiptenii incepe sa fie sustinut si de stiinta moderna.
Ceea ce s-a descoperit in ultimile studii este ca un consum regulat de ceai de musetel este corelat cu o crestere semnificativa a nivelurilor in urina de hipurat (un produs rezultat din descompunerea unor compusi pe baza de plante si de glicina (un aminoacid). Musetelul este unul din darurile nenumarate ale pamantului pentru noi. Este un dar neconditionat si extrem de valoros. Prezenta acestor elemente pare sa contribuie la urmatoarele beneficii pentru sanatate ale musetelului:
Stimuleaza sistemul imunitar si lupta cu infectiile asociate cu gripa.
Relaxeaza spasmele musculare si crampele menstruale la femei.
Relaxeaza nervii.
Linisteste stomacul
Reduce inflamatia
Imbunatateste functia ficatului
Ajuta la ameliorarea durerilor de spate
Ajuta la ameliorarea reumatismului
Nivelele atat de hipurati cat si de glicina au ramas ridicate in organism timp de doua saptamani dup a ce participantii la studiu au incetat sa mai bea ceai de musetel. Acest lucru indica faptul ca acesti compusi raman activi pentru o buna bucata de timp dupa ce se consuma ceaiul de musetel.
Ceaiul de musetel este probabil cel mai popular ceai terapeutic pe care oamenii il folosesc pentru a se relaxa si a dormi. Proprietatile sale sedative bine cunoscute il fac sa fie o alegere populara si pentru cei care vor sa scape de anxietate.
Ceaiul de musetel este bogat in antioxidantul quercentin. Quercentinul este un fitochimical care da culoare fructelor si legumelor. Quercentinul este cunoscut pentru faptul ca lupta impotriva deteriorarilor facute de radicalii liberi si astfel este un aliat impotriva cancerului.
Musetelul are nivele ridicate de fosfor. Fosforul joaca un rol important in multe din procesele chimice care se petrec in organismul uman. O lipsa de fosfor este asociata cu letargia si sanatatea precara a oaselor printre altele.
Ceaiul de musetel este foarte bogat in aminoacidul glicina. Acesta joaca un rol important in mentinerea unui sistem nervos sanatos. Dulce la gust, glicina are cea mai simpla structura dintre toti aminoacizii.
Ceaiul de musetel are proprietati puternice antiinflamatoare. Abundenta de antioxidanti din musetel ajuta la reducerea inflamatiei. Musetelul este astfel un aliat foarte bun in lupta impotriva durerilor legate de artrita si reumatism printre altele.
Calitatea apei folosite la ceaiul de musetel este foarte importanta. Cu cat este mai curata si mai pura apa cu care este facut ceaiul de musetel, cu atat mai puternice vor fi efectele sale de sanatate.
Sursa:viataverdeviu.ro
-
Știriacum 5 zile
Cum se salută românii și câte forme de salut există: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 4 zile
No, Servus ! De unde vine salutul ardelenilor: 21 noiembrie, Ziua mondială a salutului
-
Știriacum 5 zile
TRADIŢII şi OBICEIURI de 21 noiembrie: Intrarea în biserică a MAICII DOMNULUI (OVIDENIA)
-
Știriacum 2 zile
De ce bat clopotele la biserică: Un obicei care datează de sute de ani
-
Știriacum o săptămână
Costumul popular din Apuseni: Păstrează unitatea portului românesc prin piesele ce îl compun
-
Știriacum o săptămână
Top 10 locuri de vizitat toamna: Casa de Piatră, cătun din Parcul Natural Apuseni, între destinațiile recomandate
-
Știriacum 4 zile
De când începem să cântăm colinde: Potrivit tradiției, din 21 noiembrie e voie a se cânta despre nașterea Domnului, odată cu sărbătorirea Intrării în Biserică a Maicii Domnului
-
Știriacum 2 săptămâni
Lăsata Secului în Postul Crăciunului: Tradițiile și obiceiurile zilei de 14 noiembrie